balk2.jpg (42734 bytes)


Roken, na alcohol de grootste sloper


Gearomatiseerde e-sigaretten kunnen astma verergeren

Een studie naar de impact van gearomatiseerde e-sigaretten op allergische luchtwegziektes suggereert dat sommige smaken ziekten zoals astma kan verergeren. Voor het eerst werd een astma model gebruikt om het effect van een reeks populaire e-sigaretten smaakjes te onderzoeken, met en zonder nicotine.

Lees verder


E-sigaretten zonder nicotine kunnen de bloedvaten beschadigen

Een enkele e-sigaret kan al schadelijk zijn voor de bloedvaten in het lichaam. Dat is zelfs het geval als de damp volledig nicotinevrij is. Dit concludeert een recente studie door onderzoekers van de Perelman School of Medicine aan de Universiteit van Pennsylvania [2].

Lees verder


Hoe sigarettenrook hoofd- en nekkanker agressiever maakt

Hoofd- en halskanker staat op de zesde plaats van de wereldwijd meest voorkomende kankersoorten. De overgrote meerderheid van die kankergevallen zijn plaveiselcelcarcinoom van hoofd en nek (head and neck squamous cell carcinoma, HNSCC). Dit type kanker ontstaat in de buitenste laag van de huid en de slijmvliezen van de mond, neus en keel. Het roken van sigaretten is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van deze ziekte en vermindert de effectiviteit van de behandeling.

Lees verder


Sterk verband tussen roken en perifere vaatziekten (PV)

Een nieuwe studie onder leiding van onderzoekers van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health ontdekte dat het roken van sigaretten het risico op perifere vaatziekten verhoogt. Ook vonden ze een verhoogd risico tot 30 jaar na stoppen met roken kan aanhouden. Verder constateerde de studie dat het verband tussen roken en perifere vaatziekten zelfs sterker was dan dat tussen roken en coronaire hartziekten en beroertes.

Lees verder


Sigarettenrook maakt MRSA ‘superbacterie’ meer resistent voor medicijnen

Sigarettenrook kan stammen van MRSA bacteriën meer resistent maken tegen antibiotica, toont nieuw onderzoek van de University of Bath aan.  Daarnaast kan blootstelling aan sigarettenrook sommige stammen van de Staphylococcus aureus –een microbe die bij 30 tot 60 procent van de wereldwijde bevolking voorkomt, en verantwoordelijk is voor vele ziekten waarvan sommige fataal--, meer invasief en hardnekkig maken, hoewel dit effect niet bij alle geteste stammen voorkomt.

Lees verder


Elektronische sigaretten beschadigen hersenstamcellen

UC Riverside-onderzoek naar neurale stamcellen van muizen toont implicaties door nicotinegebruik. Een onderzoeksteam aan de Universiteit van Californië, Riverside, heeft gevonden dat elektronische sigaretten, vaak gebruikt door jongeren en zwangere vrouwen, een stressrespons produceren in neurale stamcellen, kritische cellen in de hersenen.

Lees verder


Wetenschappers vinden dat derdehands rook menselijke cellen beïnvloedt

Een onderzoeksteam onder leiding van wetenschappers van de universiteit van Californië, Riverside, heeft gevonden dat derdehands rook de epitheelcellen kan beschadigen in het ademhalingssysteem door cellen te belasten die dan moeten vechten om te overleven. De bevinding kan artsen helpen patiënten te behandelen die blootgesteld waren aan derdehands rook.

Lees verder


Nicotine in e-sigaretten vermindert afvoer van slijm

Volgens nieuw onderzoek dat online in de VS is gepubliceerd in the American Thoracic Society's American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, lijkt E-sigaret vapen met nicotine de slijmklaring uit de luchtwegen te belemmeren.

Lees verder


Smaakstoffen in e-sigaretten verhogen het risico op hart- en vaatziekten

Stanford-onderzoekers en hun collega’s ontdekken dat E-sigaretaroma's in het laboratorium gekweekte menselijke bloedvatcellen beschadigen. Dit gebeurt zelfs als er geen nicotine aanwezig is. Vooral de kaneel- en mentholaroma's bleken bijzonder schadelijk. Joseph Wu is de hoofdauteur van deze studie naar het effect van e-sigaretvloeistoffen op endotheelcellen. Endotheelcellen [3] bekleden de binnenwand van bloedvaten.

Lees verder


FDA verbod op menthol doorstaat waarschijnlijk processen van de tabaksindustrie

Een door de U.S. Food and Drug Administration (FDA) voorgenomen verbod op brandbare menthol tabaksproducten zal waarschijnlijk gehandhaafd worden in de rechtbank, ofschoon het een langdurige juridische procedure is, aldus een Rutgers artikel.

Lees verder


Onderzoek toont aan dat stoppen met roken tijdens de zwangerschap het risico op vroeggeboortes verlaagt

DE GEISEL SCHOOL OF MEDICINE IN DARTMOUTH

Volgens een onderzoek van Dartmouth, gepubliceerd op JAMA Network Open, is er een belangrijk verband tussen het stoppen met roken tijdens de zwangerschap en het risico op premature geboortes.

Lees verder


Stoppen met roken gaat gepaard met een verminderd risico op blaaskanker bij vrouwen na de menopauze

Een grote studie van vrouwen in de menopauze wees erop dat stoppen met roken geassocieerd is met een aanzienlijk verminderd risico op blaaskanker. De belangrijkste vermindering van het risico vond plaats in de eerste 10 jaar na het stoppen, met een bescheiden maar voortgezette afname daarna.

Lees verder


Microbiële verontreinigingen gevonden in populaire e-sigaretten

Populaire elektronische sigaretten (e-sigaretten) te koop in de V.S. zijn volgens nieuw onderzoek van Harvard T.H. Chan School of Public Health besmet met bacteriële en schimmeltoxines.

Lees verder


Roken tijdens zwangerschap verhoogt kans dat baby obees wordt

Met behulp van voorhuidweefsel van besneden pasgeborenen heeft een groep onderzoekers een potentieel cellulair mechanisme ontdekt dat het roken van de zwangere moeder in verband brengt met een verhoogd risico op obese kinderen op latere leeftijd.

Lees verder


Roken en zwangerschapsvergiftiging kunnen vruchtbaarheidsproblemen bij nakomelingen veroorzaken

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE

Lage zuurstofniveaus in de baarmoeder – die veroorzaakt kunnen worden door roken of omstandigheden als zwangerschapsvergiftiging – kunnen vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken later in het leven blijkt uit een studie uitgevoerd bij ratten.

Lees verder


Relatie elektronische sigaretten en piepende ademhaling bij volwassenen

Een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Tobacco Control, koppelt het dampen van elektronische sigaretten aan piepende ademhaling bij volwassenen. Mensen die dampen hebben bijna twee keer meer kans op een piepende ademhaling. Piepende ademhaling, die wordt veroorzaakt door vernauwde of abnormale luchtwegen, is vaak een voorloper van andere ernstige gezondheidsproblemen zoals emfyseem, gastro oesofageale refluxziekte, hartfalen, longkanker en slaapapneu.

Lees verder


Nicotine kan menselijke embryo's beschadigen op celniveau

Nicotine veroorzaakt wijdverspreide nadelige effecten op de ontwikkeling van het menselijk embryo op het niveau van individuele cellen, rapporteren onderzoekers 28 februari in het tijdschrift Stem Cell Reports. “Single cell sequencing” van embryoïde lichamen van menselijke embryonale stamcellen (hESC) onthulde dat 3 weken blootstelling aan nicotine de communicatie tussen cellen verstoort, de overleving van cellen vermindert en de expressie verandert van genen die kritieke functies zoals de contracties van de hartspiercellen.

Lees verder


Roken en alcohol: een dubbel probleem voor de hersenen?

Samen met vele andere schadelijke gevolgen voor de gezondheid, veroorzaakt het roken van tabak chemische veranderingen, oxidatieve stress en ontsteking in de hersenen. Overmatig alcoholgebruik kan vergelijkbare effecten hebben. Verrassend genoeg echter hebben maar heel weinig studies de gecombineerde impact van roken en alcohol op de hersenen onderzocht. Nu rapporteren onderzoekers in ACS Chemical Neuroscience dat bij ratten het gezamenlijke gebruik van tabak en alcohol de neurale schade in bepaalde hersengebieden vergroot.

Lees verder


Roken kan het vermogen van het lichaam beperken om een gevaarlijke vorm van huidkanker te bestrijden

Volgens een nieuw rapport gefinancierd door Cancer Research UK hebben melanoompatiënten met een rokersverleden 40 procent minder kans om huidkanker te overleven dan personen die nooit sigaretten hebben gerookt. De studie onder meer dan 700 melanoompatiënten - voornamelijk uit het noorden van Engeland - gepubliceerd in Cancer Research, levert bewijsmateriaal op dat suggereert dat roken de immuunrespons tegen melanoom kan aantasten en zo de overlevingskansen verminderen.

Lees verder


Zwaar roken kan het gezichtsvermogen schaden

Meer dan 20 sigaretten per dag roken kan je zicht schaden vindt een studie. Het onderzoek verschijnt in het tijdschrift Psychiatry Research. Centers for Disease Control and Prevention schat dat 34.3 miljoen volwassenen in de Verenigde Staten momenteel sigaretten roken en dat meer dan 16 miljoen mensen leven met een aan roken gerelateerde ziekte, waarvan vele met invloed op het cardiovasculair systeem.

Lees verder


Chemisch aroma e-sigaret kan longfunctie beschadigen

Boston, MA - Volgens nieuw onderzoek van de Harvard T.H. Chan School of Public Healt kunnen twee veel gebruikte chemicaliën die gebruikt worden als smaakmaker voor elektronische sigaretten de trilhaartjes in de longen beschadigen.

Lees verder


Een nieuw onderzoek toont de link tussen indirecte oftewel omgevingstabaksrook en hartritme stoornissen aan.

Een onderzoek van David Health van de University of California toont aan dat aanhoudende blootstelling aan indirecte of omgevingstabaksrook binnenshuis veranderingen veroorzaakt in de elektrische hartactiviteit, ook cardiac alternans genoemd, die hartritme stoornissen en hartfalen kan voorspellen.

Lees verder


Tieners gebruiken record aantal vaping apparaten

In slechts één jaar noteert men een dramatisch toename van vaping apparaten onder tieners in Amerika, met 37,3 % onder de 12e graad klassers, vergeleken met slechts 27,8 % in 2017. Deze bevindingen komen uit 2018 Monitoring the Future (MTF) onderzoek aan de Universiteit van Michigan, Ann Arbor, van een nationaal representatieve groep van achtste, tiende en 12e graad klassers in nationale scholen, gefinancierd met overheidssubsidie. De jaarresultaten werden meegedeeld door de directeur van het National Institute on Drug Abuse (NIDA), onderdeel van de National Institutes of Health, samen met de wetenschappers die leiding gaven aan het onderzoeksteam.

Lees verder


Vitamine C kan schade roken aan longen zuigelingen verminderen

Volgens een gerandomiseerde gecontroleerde studie, online gepubliceerd bij American Thoracic Society's American Journal of Respiratory and Critical Care MedicineVitamine C, kan de schade verminderen aan de longen bij baby's van moeders die rookten tijdens hun zwangerschap.

Lees verder


Roken tijdens zwangerschap kan leiden tot oogaandoening kind

In een Acta Ophtalmologica analyse van 11 relevante artikelen, werd roken door de moeder tijdens de zwangerschap gelinkt met een met 46% verhoogd risico dat het nageslacht strabismus (scheelzien, loensen), een van de meest voorkomende oog gerelateerde ziekten onder kinderen, zal ontwikkelen.

Lees verder


Vapen e-sigaret beïnvloedt wondgenezing nadelig

Nieuw onderzoek toont aan dat het vapen van e-sigaretten een negatief effect heeft op huidwondgenezing; het veroorzaakt schade vergelijkbaar met het roken van traditionele sigaretten. Onderzoekers, aangevoerd door een team van het Boston Medical Center (BMC), ontdekten dat blootstelling aan zowel e-sigaretten als traditionele sigaretten bij experimentele modellen resulteerden in verhoogde weefselafsterving en vertraging van de wondheling.

Lees verder


Blootstelling aan nicotine bij de vader kan problemen veroorzaken bij toekomstige generaties

Terwijl vrouwen al lang zijn gewaarschuwd voor de gevaren van roken tijdens de zwangerschap, is er veel minder bekend over de risico's voor de nakomelingen wanneer de vaders roken. Een nieuw onderzoek bij muizen aan de Florida State University College of Medicine stelt dat blootstelling aan nicotine bij mannen kan leiden tot cognitieve achterstanden bij hun kinderen en kleinkinderen.

Lees verder


Toevoegingen in E-sigaret veroorzaken ontstekingen en verminderen longfunctie

Volgens recent onderzoek kunnen smaakstoffen en andere toevoegingen in e-sigaretten ontstekingen veroorzaken en de longfunctie aantasten. De studie verscheen online (en verschijnt later in druk) in het American Journal of Physiology - Lung Cellular and Molecular Physiology. Uit het onderzoek bleek ook dat kortdurende blootstelling aan de damp van e-sigaretten ontstekingen in de longen veroorzaakt. Dit ontstekingseffect van E-sigaretten is even groot als of zelfs groter dan bij traditioneel sigarettengebruik. Het onderzoek werd verkozen tot APS-etalage-artikel voor de maand oktober.

Lees verder


Nieuw onderzoek toont aan dat roken het immuunsysteem verzwakt

Na longkanker, longemfyseem en hartziekten is er meer slecht nieuws voor sigarettenrokers. Onderzoekers aan `School of Dental Medicine` van de Case Western Reserve University ontdekten dat roken het vermogen van het tandmerg  om ziekten te bestrijden verzwakt. Met andere woorden: rokers hebben minder afweermechanismen in de tandholte van hun tanden. "Dat zou kunnen verklaren waarom rokers een slechtere tandheelkundige ontwikkeling doormaken en een slechtere genezing vertonen dan niet-rokers. " zegt Anita Aminoshariae, universitair hoofddocent endodontologie.

Lees verder


Roken gelinkt aan hoger risico op dementie

In een analyse van de Annals of Clinical and Translational Neurology van landelijke gezondheidsclaims uit Korea, hadden mannen die rookten een verhoogd risico op dementie. Vergeleken met continue rokers hadden ex-rokers en niet-rokers een lager risico van resp. 14% en 19% op dementie. Niet-rokers hadden een verlaagd risico van 18% op Alzheimer vergeleken met continue rokers. Ex-rokers en niet-rokers hadden tevens resp. 32% en 29% minder kans op vasculaire dementie vergeleken met continue rokers.

Lees verder


Nieuw onderzoek onthult één van de grootste misleidingen door de tabaksindustrie

Twee nieuwe onderzoeken van onze Tobacco Control Research Group , gepubliceerd in de `Tabacco Control` sectie van het tijdschrift BMJ leveren bewijs dat grote tabaksondernemingen nog steeds betrokken zijn bij tabakssmokkel. Ondertussen proberen ze een wereldwijd systeem over te nemen dat tabakssmokkel moet voorkomen. Bovendien financieren ze studies die routinematig de smokkel van tabak overschatten.

Lees verder


E-sigaretten kunnen DNA beschadigen

De populariteit van elektronische sigaretten blijft wereldwijd groeien omdat veel mensen ze beschouwen als een veiliger alternatief voor roken. Maar de effecten op lange termijn van het gebruik van e-sigaretten, gewoonlijk "vapen" genoemd, zijn onbekend. Tegenwoordig rapporteren onderzoekers dat vapen het genetisch materiaal, of DNA, in de orale cellen van gebruikers kan wijzigen, wat hun risico op kanker kan verhogen.

Lees verder


Blootstelling aan thuis roken verkort de duur van borstvoeding

Onderzoekers hebben vastgesteld dat moeders, blootgesteld aan sigarettenrook thuis, eerder stoppen met het geven van borstvoeding. Het onderzoek, uitgevoerd in Hong Kong, betrof meer dan 1.200 vrouwen uit vier grote ziekenhuizen, zegt professor Marie Tarrant. Zij is directeur van UBC Okanagan's School of Nursing. Tarrant, wiens onderzoek zich richt op de gezondheid van moeders en kinderen, doceerde aan de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Hong Kong voordat hij bij UBC kwam.


Kunnen e-sigaretten met een smaakje je gezondheid schaden?

Er is een forse toename in het gebruik van e-sigaretten, voor een deel vanwege de toegevoegde smaakje in tabaksstoffen en het feit dat mensen denken dat deze toevoegingen minder schadelijk zijn dan traditionele sigaretten. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan haar het risico van e-sigaretten voor de longen, maar het risico voor de bloedvaten en de invloed van die smaakstoffen op het gehele lichaam zijn voor het grootste deel onbekend.

Lees verder


Relatie blootstelling tabaksrook en gehoorproblemen peuters

In het onderzoek van 50.734 kinderen van 3 jaar die geboren werden tussen 2004 en 2010 werd 3.8% blootgesteld aan rook tijdens de zwangerschap. 15.2% werd blootgesteld in de baarmoeder aan roken door de moeder vóór de zwangerschap. 3.9% werd blootgesteld aan “tweedehands” rook rond 4 maanden. 0.9% werd blootgesteld aan tabaksrook tijdens de zwangerschap en rond 4 maanden.

Lees verder


Verbied smaken bij electronische sigaretten en misleidende advertenties

In een verklaring gepubliceerd in het European Respiratory Journal heeft een groep van ademhalingsartsen en wetenschappers uit zes continenten gewaarschuwd voor de gevaren van elektronische sigaretten voor kinderen en adolescenten. Ze zeggen dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat e-sigaretten schadelijk zijn voor de gezondheid en zeer verslavend zijn, maar fabrikanten vermarkten ze als 'gezondere' sigaretten en hun populariteit onder jonge mensen groeit.

Lees verder


Hoger formaldehyde risico aan in e-sigaretten dan eerder gedacht

Onderzoekers van de Portland State University (PSU), die drie jaar geleden een artikel publiceerden in het New England Journal of Medicine over de aanwezigheid van tot dan toe nog niet ontdekte vormen van formaldehyde in de damp van e-sigaretten, hebben dit opnieuw onderzocht. Ze ontdekten dat de formaldehyde risico’s nog hoger waren dan eerder gedacht.

Lees verder


Blootstelling aan marihuana en tabaksrook en bezoek spoedeisende hulp kinderen

Volgens een nieuw onderzoek gepresenteerd tijdens de Pediatric Academic Societies (PAS) 2018-bijeenkomst, melden kinderen die worden blootgesteld aan de combinatie van marihuana en tabaksrook zich talrijker voor de spoedeisende hulp (ED) en hebben vaker last van otitis media-episodes. Deze associatie werd niet gezien bij kinderen die werden blootgesteld aan alleen marihuanastrook of alleen tabaksrook. Dit is de eerste studie die de opmerkelijke impact aantoont van blootstelling aan marihuana op de gezondheid van kinderen.

Lees verder


Vloeibare nicotine in e-sigaretten vormt nog steeds gevaar voor kinderen

Een nieuw onderzoek dat door Pediatrics online is gepubliceerd en uitgevoerd door het Center for Injury Research and Policy en het Central Ohio Poison Center in Nationwide Children's Hospital, vond dat er van januari 2012 tot en met april 2017 meer dan 8.200 oproepen bij Amerikaanse gifcentra kwamen met betrekking tot blootstelling aan vloeibare nicotine en e-sigaretten bij kinderen jonger dan 6 jaar, met gemiddeld 129 oproepen per maand of meer dan 4 per dag.

Lees verder


Electronische sigaret niet zo onschuldig als beweerd

Onderzoek dat online is gepubliceerd in het tijdschrift Tobacco Control suggereert dat iQOS, één van de eerste rookvrije tabaksproducten mogelijk niet zo schadeloos is als de fabrikant beweert. iQOS is een elektronisch apparaat op batterijen dat het uiterlijk, de smaak en de zintuiglijke ervaring van een sigaret nabootst. Het bevat een speciaal ontworpen hittestok, die een tabakstop gebruikt om nicotine af te leveren. Dit wordt verwarmd tot temperaturen ver onder die waarbij conventionele sigaretten verbranden, waardoor één met tabak doordrenkte damp voor inhalatie wordt geproduceerd in plaats van rook.

Lees verder


Roken verhoogt het risico op psychose

Het roken van minstens 10 sigaretten per dag is gekoppeld aan een hoger risico op psychosen. Het risico wordt ook verhoogd wanneer het roken begint vóór de leeftijd van 13. Dit is aangetoond in een onderzoek onder leiding van Academy Research Fellow, professor Jouko Miettunen. De resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Acta Psychiatrica Scandinavica.

Lees verder


Derdehands rook verhoogt het risico op longkanker bij muizen

Onderzoekers van het Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab) van het Department of Energy hebben bijna 10 jaar geleden derde handsrook, de toxische resten die blijven hangen op binnenoppervlakken en in stof lang nadat een sigaret is uitgedoofd, als een gezondheidsrisico bestempeld. Nu heeft een nieuwe studie gevonden dat het ook het risico op longkanker bij muizen verhoogt.

Lees verder


Vrijwel alle adolescenten in een economisch achtergestelde stadsbevolking blootgesteld aan tabaksrook

Benowitz legde uit dat blootstelling van adolescenten aan passief roken een uitdaging vormt voor de volksgezondheid omdat het het risico op luchtweginfecties vergroot, astma verergert en het verband houdt met een verhoogde kans om actieve roker te worden. In een eerdere studie toonden Benowitz en collega's aan, op basis van de aanwezigheid van continue in urinestalen, dat 87 procent van de adolescenten in een economisch achtergestelde bevolking blootstelling vertoonden aan nicotine.

Lees verder


Verband tussen risico's op sterven en sigaar, pijp- en sigarettengebruik

Nieuwe studies bevestigen dat zowel rokers van sigaretten, pijpen als van sigaren een hoger risico lopen om te overlijden aan kankers waarvan bekend is dat ze door tabak worden veroorzaakt, en dat rokers van sigaretten en sigaren een hoger risico hebben op overlijden door gelijk welke oorzaak dan mensen die nooit tabak hebben gebruikt. Waarom het onderzoek interessant is: het betreft bijgewerkte schattingen op het risico van overlijden door brandbare tabaksproducten.

Lees verder


Smaakmakers in e-sigaretten giftig voor witte bloedcellen

Blootstelling aan e-sigaretaroma's en vloeistoffen kan een significante ontsteking van monocyten veroorzaken, een soort witte bloedcellen - en veel smaakstoffen zijn ook toxisch, met als ergste kaneel, vanille en boterachtige smaken. Dat is de ontdekking van nieuw onderzoek gepubliceerd in Open Access Journal Frontiers in Physiology, waarin ook werd vastgesteld dat het mengen van e-sigaretaroma's een nog veel slechter effect heeft dan blootstelling aan slechts één. De studie draagt bij aan het groeiend bewijsmateriaal over de schadelijke gevolgen voor de gezondheid van e-sigaretten.

Lees verder


Gaan jonge gebruikers van alternatieve tabaksproducten door naar conventionele sigaretten ?

Het gebruik van elektronische sigaretten, hookahs (waterpijp), alternatieve brandbare tabak of rookloze tabak door adolescenten werden allen gelinkt met het beginnen van het roken van conventionele sigaretten binnen een jaar. Waarom het onderzoek interessant is: Alternatieve tabaksproducten, zoals elektronische sigaretten, hookahs, alternatieve brandbare tabak of rookloze tabak, zijn populair onder jonge mensen en het is belangrijk om te begrijpen of ze het roken van conventionele sigaretten aanmoedigen.

Lees verder


Electronisch roken door jongvolwassenen verhoogt kans op roken tabak sigaretten

Volgens nieuw onderzoek door de universiteit van Pittsburgh hebben jongvolwassenen die electronische sigaretten roken binnen 18 maanden vier keer meer kans op het beginnen met het roken van tabak sigaretten dan hun leeftijdsgenoten die niet vapen. De uitkomsten laten zien dat e-sigaretten dienen als overgang naar traditioneel roken, dit in tegenstelling tot de vermeende waarde als middel om te stoppen met roken.

Lees verder


Onderzoeker aan de Ben-Gurion University ontdekt dat voor zwangere vrouwen nicotinevervanging veiliger is dan roken

Volgens een nieuwe overzichtsstudie onder leiding van een Ben-Gurion-Universiteit van Negev (BGU) onderzoeker en verschenen in het Medical Journal of Australia, is nicotinesubstitutietherapie (NRT) veiliger dan roken en zou moeten worden aanbevolen aan zwangere patiënten die niet zelfstandig kunnen stoppen.

Lees verder


Brits rookverbod heeft het algemeen welzijn verbeterd

Volgens onderzoekers van de Lancaster University in het Verenigd Koninkrijk, hebben getrouwde vrouwen met kinderen het meeste profijt gehad van het openbaar rookverbod in de UK . Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is roken wereldwijd rechtstreeks gerelateerd aan 6 miljoen sterfgevallen en ziekten zoals kanker, borstinfecties, beroertes en hartaanvallen.

Lees verder


Blootstelling kinderen aan passief roken wordt door de ouders sterk onderschat

Volgens de American Heart Association worden vier van de tien kinderen in de VS blootgesteld aan tweedehands rook. Een nieuw onderzoek aan de Tel Aviv University suggereert dat ouders die roken ten onrechte op hun eigen fysieke zintuigen vertrouwen om de aanwezigheid van tabaksrook in de lucht in te schatten.

Lees verder


Gebruik van E-sigaretten bij middelbare scholieren leidt tot roken van klassieke sigaretten

Volgens een grote studie uitgevoerd in 2 Canadese provincies en gepubliceerd in CMAJ (Canadian Medical Association Journal) wordt het gebruik van e-sigaretten bij middelbare schoolstudenten sterk geassocieerd met later roken van klassieke sigaretten.

Lees verder


Werken sigaretten met hoger gehalte aan nicotine verslavender?

Volgens een nieuw artikel gepubliceerd in JAMA Pediatrics, leidt het gebruik van elektronische sigaretten met hogere nicotineconcentraties bij middelbare scholieren in Californië tot een grotere kans op later gebruik van conventionele sigaretten en e-sigaretten. Nicotine is het belangrijkste verslavend onderdeel van conventionele sigaretten. E-sigaretten zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan nicotineconcentraties.

Lees verder


Mogelijk schadelijke immuunreacties door E-sigaretten

E-sigaretten lijken unieke immuunreacties uit te lokken naast de reacties die gewone sigaretten al veroorzaken en die tot longaandoeningen kunnen leiden, aldus een nieuw onderzoek dat online verscheen in het Journal of Respiratory and Critical Care Medicine van de Amerikaanse Thoracic Society.

Lees verder


Electronisch roken verdubbelt het risico op het roken van sigaretten voor tieners

Tieners die e-sigaretten proberen, verdubbelen hun risico om tabaksigaretten te roken, volgens een nieuwe studie. Uit de studie - aan de Universiteit van Waterloo en de Wake Forest School of Medicine - bleek dat studenten in de graden tussen 7 en 12, die een e-sigaret hadden geprobeerd, 2,16 keer meer kans hadden op het beginnen roken van sigaretten.

Lees verder


Nieuwe tactieken van tabaksindustrie om impact van reclameverbod te verminderen

Tabaksfabrikanten stimuleren winkeliers door middel van beloningen om reclame te maken voor hun producten, in een poging om de effecten te verzachten van het verbod tentoonspreiding ervan, zo blijkt uit een studie van de University of Stirling.

Lees verder


Het gebruik van e-sigaretten kan experimenteren met tabak aanmoedigen

Jonge mensen die een e-sigaret hebben geprobeerd, kunnen waarschijnlijk verder gaan met het roken van sigaretten in vergelijking met degenen die geen e-sigaret hebben geprobeerd, blijkt uit studie van de Universiteit van Stirling. Het onderzoek vond een verband tussen het gebruik van e-sigaretten in "nooit rokers" degenen die nooit hebben geprobeerd te roken - en hun eerstvolgende experimenten met sigaretten in het volgende jaar.

Lees verder


Rokers die een CT-scan van hun longen ondergaan hebben grote kans om te stoppen

Nieuw onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Thorax heeft gevonden dat rokers die een CT-scan van hun longen ondergaan, meer kans hebben op het stoppen met roken.

Lees verder


Jonge mensen wiens zwangere moeders rookten hebben een verhoogd risico op antisociaal gedrag

De bevindingen waren onafhankelijk van andere factoren die vaak verband houden met roken tijdens de zwangerschap, waardoor de onderzoekers er op wijzen dat roken tijdens de zwangerschap een klein tot matig causaal effect kan hebben op het risico van antisociaal gedrag bij de nakomelingen.

Lees verder


E-sigaretten verhogen het risico op roken van sigaretten bij de jeugd

Het onderzoek van het Dartmouth Norris Cotton Cancer Center vindt een sterk en consistent bewijs dat het gebruik van e-sigaretten één van de oorzaken is dat pubers en jong volwassenen kennis maken met het roken van sigaretten.

Lees verder


E-sigaretten mogelijk even schadelijk als tabaksigaretten

Een studie door chemici van de universiteit van Connecticut biedt nieuw bewijs dat electronische sigaretten of e-sigaretten mogelijk even schadelijk zijn als tabaksigaretten. Met behulp van een nieuw, goedkoop, in 3-D geprint testapparaat, ontdekten onderzoekers van UConn dat e-sigaretten vol met op nicotine gebaseerde vloeistof mogelijk net zo schadelijk zijn als sigaretten zonder filter als het gaat om het veroorzaken van DNA schade. De onderzoekers ontdekten ook dat de damp van e-sigaretten zonder nicotine net zoveel DNA schade veroorzaakt als sigaretten met filter, mogelijk als gevolg van de vele chemische toevoegingen in de damp van e-sigaretten. Mutaties op celniveau door DNA schade kan kanker tot gevolg hebben.

Lees verder


Prenatale blootstellling aan tabak kan leiden tot problemen van functioneren als volwassene

Prenatale blootstelling aan tabak heeft een negatief effect op korte termijn, waaronder premature geboorte, laag geboortegewicht en daaropvolgende gedragsproblemen. Uit een nieuwe studie bleek echter dat de negatieve effecten kunnen voortduren tot op latere leeftijd. Uit de resultaten bleek dat prenatale blootstelling aan slechts 10 sigaretten al negatieve effecten heeft.

Lees verder


Meer hart- en vaatziekten door meeroken bij Amish-vrouwen

Nieuw onderzoek aan bovengenoemde universiteit heeft uitgewezen dat het er op lijkt dat meeroken een verschillend effect heeft op mannen en vrouwen. Het onderzoek, uitgevoerd in een Amish gemeenschap in Pennsylvania waar vrouwen vrijwel niet roken, wees uit dat vrouwen een groter risico lopen op hart-en vaatziekten, terwijl de meerokende mannen over het algemeen een hogere Body Mass Index (BMI) vertoonden.

Lees verder


Artsen vragen de FDA om regelgeving rond filtersigaretten

Gaten in filtersigaretten vormen risico's en zijn verantwoordelijk voor de stijging van longkankers. Een nieuwe studie laat zien dat zogenaamde "lichte" sigaretten geen gezondheidsvoordelen hebben voor rokers en waarschijnlijk hebben bijgedragen tot de opkomst van een bepaalde vorm van longkanker die diep in de longen voorkomt.

Lees verder


Citroenzuur heeft het potentieel om inhalatie allergenen te genereren in damp e-sigaret

Het gebruik van citroenzuur in e-vloeistof moet nader onderzocht worden om meer te weten te komen over de potentieel schadelijke anhydriden in de damp. Citroenzuur komt van nature in het lichaam voor, het wordt in de VS "over het algemeen veilig geacht", en wordt gebruikt in farmaceutische inhalatieproducten. Thermale degradatie van citroenzuur kan echter optreden bij de werkingstemperaturen van sommige stoomapparaten. Vanaf 175-203 graden Celsius kan citoenzuur degraderen tot citracon anhydride en zijn isomer itacon anhydride.

Lees verder


Sigarettenrook hindert zelfgenezend vermogen longen

Sigarettenrook blokkeert de zelfhelende processen in de longen en dat kan leiden tot COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease; chronische obstructieve longziekte). Dit melden onderzoekers van het Helmholz-centrum te München, dat deel uitmaakt van het Duitse Centrum voor Longonderzoek (DZL), en hun internationale collega’s in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Lees verder


Blootstelling aan nicotine tijdens em na de zwangerschap kan voor gehoorproblemen zorgen bij kinderen

Blootstelling aan nicotine, voor en na de geboorte,kan bij kinderen leiden tot gehoorproblemen vanwege abnormale ontwikkeling in de auditieve hersenstam, zo blijkt uit een proef met muizen, verschenen in het Journal of Physiology.

Lees verder


Invloed nicotine op de hersenen van de schizofrene patiënten

Verscheidene studies hebben uitgewezen dat de schizofrene patiënten een hoge mate van nicotineafhankelijkheid vertonen. Wetenschappers van Institut Pasteur te Parijs maakten gebruik van een muismodel om het werkingsmechanisme van nicotine op de cellen in de prefrontale cortex op te helderen.

Lees verder


Derdehands rook beïnvloedt gewicht en ontwikkeling bloedcellen

De rookresiduen van tabaksrook, die kunnen blijven plakken aan oppervlaktes in huis, kunnen meer schade berokkenen dan alleen stinkende meubels en verkleurde wanden. Blootstelling aan derdehands rook leidt tot biologische effecten op het gewicht en de celontwikkeling die schadelijk zijn voor de gezondheid, aldus nieuw onderzoek geleid door wetenschappers van het Lawrence Berkeley National Laboratory, Department of Energy (Berkeley Lab).

Lees verder


E-sigaretten breiden tabaksgebruik uit onder jongeren

E-sigaretten - waarvan sommigen dachten dat ze zouden zorgen voor een afname van het aantal rokende jongeren - trekken daarentegen een nieuwe groep jongeren aan die misschien niet zou zijn gaan roken, volgens een nieuwe studie van de UC San Francisco. In deze eerste nationale analyse van de impact van e-sigaretten op rook-trends door jongeren in de Verenigde Staten, vonden UCSF onderzoekers geen bewijs dat e-sigaretten ervoor gezorgd hebben dat het roken door jongeren afnam. Sterker, in 2014 was gecombineerd gebruik van sigaretten en e-sigaretten door jongeren hoger dan het totale sigarettengebruik in 2009, volgens de studie.

Lees verder


Vloeibare nicotine voor e-sigaretten is giftig voor kinderen

Een 6-jarig kind dat per ongeluk vloeibare nicotine innam, die bedoeld was voor de e-sigaretten van haar ouders, had onmiddellijk medische hulp nodig, waarbij zij onder andere direct aan de beademing moest en een nacht op de intensive care moest verblijven. Het rapport over dit unieke geval verscheen kortgeleden online, in de Annals of Emergency Medicine ("Unintentional Pediatric Ingestion of Electronic Cigarette Nicotine Refill Liquid Necessitating Intubation"), een paar weken nadat de US Surgeon General (hoofd Volksgezondheidszorg in de VS, aangesteld door de President) een rapport uitgaf waarin werd gewaarschuwd voor de gevaren van elektronische sigaretten als zijnde een “belangrijk probleem voor de volksgezondheid”.

Lees verder


Dierstudie toont schadelijke effecten van meeroken, zelfs vóór de zwangerschap

Onderzoekers van het Duke Health rapport wijzen erop dat blootstelling aan tweedehands tabaksrook - zelfs vóór de conceptie - een aanhoudende impact heeft die later afbreuk kan doen aan de ontwikkeling van de hersenen van een foetus. De rook beschadigt gebieden van de hersenen die betrokken zijn bij het leren, het geheugen en de emotionele reacties. Hoewel de impact het ernstigst is bij blootstelling tijdens de late zwangerschap deden de nadelige gevolgen van de neuro-ontwikkeling van de foetussen zich ook voor bij de moeders die alleen vóór de conceptie waren blootgesteld.

Lees verder


Reclamebord dat rokers signaleert en waarschuwt


Veel rokers met ernstige psychische aandoening willen stoppen

Van de Amerikaanse volwassenen met een ernstige psychische aandoening zoals schizofrenie, bipolaire stoornis of klinische depressie, rookt 57%. Daarentegen rookt maar 15% van alle volwassen in de VS. Velen met dergelijke psychiatrische problemen willen stoppen met roken, maar hun psychiaters en sociaal-maatschappelijk werkers schrijven bijna nooit medicatie voor om ze daarbij te helpen, of sturen ze door naar instellingen die zich ermee bezighouden, zo ontdekten onderzoekers van de Washington University School of Medicine en de BJC Behavioral Health te St. Louis.

Lees verder


Tijdens de vroege kinderjaren kan meeroken in het ouderlijk huis op 12-jarige leeftijd criminaliteit en vroegtijdig verlaten van school bevorderen

De resultaten van een nieuwe studie, geleid door professor Linda Pagani van de School of Psycho-Education van de universiteit van Montreal, laten zien dat hoe meer jonge kinderen blootgesteld worden aan huiselijke tabaksrook, hoe groter de kans wordt dat zij asociaal gedrag ontwikkelen, proactieve en reactieve agressie vertonen, gedragsproblemen hebben op school, en op hun 12e de school verlaten.

Lees verder


Dampen van gearomatiseerde e-vloeistoffen bevatten een hoog niveau aan aldehyden

Traditionele sigaretten vormen een erkend risico voor de gezondheid, maar de effecten van elektronische sigaretten worden nog steeds onderzocht. Onderzoekers rapporteren in het ACS tijdschrift Environmental Science & Technology wat er gebeurt met e-liquid aroma's als ze verhit worden in e-sigaretten of andere elektronische nicotine-afgiftesystemen. De studie wees uit dat, wanneer omgezet in een damp, een aantal smaakstoffen afbreken in giftige stoffen op een niveau dat onveilig is.

Lees verder


Relatie meeroken en antisociaal gedrag bij jongeren

Onderzoekers constateerden bescheiden, doch betrouwbare verbanden tussen blootstelling aan rook thuis in de vroege jeugd en de zelfrapportage van antisociaal gedrag in de vroege adolescentie. Voor deze studie meldden de ouders van 1035 kinderen of er rokers aanwezig waren in het huishouden op zeven meetmomenten in de leeftijd tussen 1,5 en 7,5. Op 12-jarige leeftijd meldden de kinderen via zelfrapportage over eventuele antisociale gedragingen.

Lees verder


Gevaarlijke chemicaliën ontdekt in gearomatiseerde e-sigarettenrook

Voortbouwend op meer dan 30 jaar onderzoek naar de luchtkwaliteit in een van de meest vervuilde stedelijke gebieden op aarde, heeft een team van atmosfeerwetenschappers aan het Desert Research Institute (DRI) hun aandacht gevestigd op de groeiende e-sigarettenindustrie en de onbekende effecten van de dampen daarvan op de menselijke gezondheid.

Lees verder


Confronterende plaatjes op sigaretten zouden sterfte door roken aanzienlijk verminderen

Het gebruik van prominent zichtbare en confronterende foto’s op sigarettenpakjes als waarschuwing tegen roken zou de komende 50 jaar in de VS meer dan 652.000 sterfgevallen, tot wel 92.000 gevallen van kinderen met laag geboortegewicht, tot 145.000 vroegtijdige geboortes en ongeveer 1.000 gevallen van wiegendood kunnen voorkomen, aldus onderzoekers van het Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center.

Lees verder


De banden tussen organisatie van medici en de tabaksindustrie


Roken doet hartwand verdikken wat kan leiden tot hartfalen

Volgens nieuw onderzoek in het tijdschrift Circulation van de American Heart Association's: Cardiovascular Imaging, veroorzaakt roken een verdikking van de hartwand en vermindering van het pompvermogen; twee factoren die samengaan met een verhoogd risico op hartfalen.

Lees verder


Bacteriën in rookloze tabaksproducten wellicht slecht voor gezondheid

Verscheidene soorten bacteriën die in rookloze tabaksproducten (zoals pruimtabak) gevonden worden, zijn in verband gebracht met opportunistische infecties, volgens een essay dat 26 augustus is verschenen in Applied and Environmental Microbiology, een tijdschrift van de American Society for Microbioloy.

Lees verder


Alle e-sigaretten stoten schadelijke chemicaliën uit maar sommige meer dan andere

Hoewel eerdere studies hebben aangetoond dat elektronische sigaretten giftige stoffen uitstoten, heeft een nieuwe studie van het Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab) de bron van deze emissies gelokaliseerd en aangetoond hoe factoren zoals de temperatuur, het type en de leeftijd van de sigaret een rol spelen in de emissieniveaus.

Lees verder


E-sigaretten: aanzet tot of afhouden van het roken van sigaretten

Een nieuwe studie van het Britse Centre for Substance Use Research, gepresenteerd op het Global Forum on Nicotine, concludeert dat e-sigaretten een belangrijke rol spelen bij het verminderen van de kans dat jongeren tabak gaan roken.

Lees verder


Nieuwe studie kijkt naar verhouding nicotine tov lichaamsgewicht en voedselinname

In een vandaag gepubliceerde studie in Nicotine & Tobacco Research laat in een zorgvuldig gecontroleerde reeks van studies zien wat het effect is van het zelf toedienen van nicotine bij ratten op het lichaamsgewicht onafhankelijk van de voedselinname.

Lees verder


Kinderarbeid op tabaksplantages in Indonesië

In Indonesië werken duizenden kinderen, soms net 8 jaar oud, onder gevaarlijke condities in de tabaksindustrie. Zowel Indonesische als ook internationale sigarettenproducenten kopen deze tabak in en doen weinig aan het voorkomen dat deze kinderen gevaarlijke werk doen in deze sector.


Roken tijdens de zwangerschap geassocieerd met een verhoogd risico op schizofrenie bij de nakomelingen

Een studie door onderzoekers aan de Columbia University's Mailman School of Public Health, Columbia University Medical Center (CUMC), New York State Psychiatric Institute en collega's in Finland, meldt een verband tussen roken tijdens de zwangerschap en een verhoogd risico op schizofrenie bij de nakomelingen.

Lees verder


Blootstelling aan tabaksrook in het huis verhoogt kinderziekten

Kinderen die met rokers samen leven belanden vaker in het ziekenhuis dan degenen die niet worden blootgesteld aan tabaksrook, volgens het nieuwe onderzoek aan de Pediatric Academic Societies.

Lees verder


Blootstelling aan sigarettenrook en griepvirus hindert de werking van longmedicatie

Nieuwe back-up studie van de vaststelling van de verminderde effectiviteit van de medicatiebij chronische obstructieve longziekte (COPD) en flare-ups bij blootstelling aan roken van sigaretten en bij infectie met virussen zoals griep.

Lees verder


VNO-NCW en Rookpreventie Jeugd slaan handen ineen tegen jeugdroken

Ondernemersorganisatie VNO-NCW en Stichting Rookpreventie Jeugd schrijven samen een prijsvraag uit onder kunst-, design- en marketingstudenten voor het maken van de beste viral-campagne die scholieren van het roken afhoudt. De beste inzending wordt beloond met een geldbedrag van 7.500 euro. Voor de tweede prijs is 2.500 euro beschikbaar.

Lees verder


Celschade geconstateerd bij labtesten e-sigaretten

Een laboratoriumonderzoeksteam van Veterans Affairs San Diego Healthcare System heeft bijgedragen aan het groeiende bewijs dat elektronische sigaretten mogelijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, door twee producten te testen en te bewijzen dat die celschade veroorzaken, die tot kanker zou kunnen leiden.

Lees verder


Verband tussen actief en passief roken enerzijds en onvruchtbaarheid en menopauze anderzijds

Samenhang tussen hoogste blootstellingsniveaus aan tabak en versnelling van menopauze met 1 à 2 jaar. Actief en passief roken staat in verband met vruchtbaarheidsproblemen en een versnelling van de natuurlijke menopauze vóór de leeftijd van 50 jaar, blijkt uit een groot onderzoek dat vandaag online verscheen in het tijdschrift Tobacco Control.

Lees verder


Geen e-sigaret onder de 18

De verkoop van elektronische sigaretten - met en zonder nicotine - aan jongeren onder de 18 jaar wordt verboden. Het verbod geldt ook voor de shishapen. Daarnaast is reclame voor e-sigaretten niet meer toegestaan. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lees verder


Brancheorganisatie waarschuwt voor berichtgevingen e-sigaret

Brancheorganisatie Elektronische Sigaretten Bond Nederland is verbijsterd over de berichtgeving van zowel RTL Nieuws als het Algemeen Dagblad eerder op deze avond. Zij roept nieuwsdiensten nadrukkelijk op om berichtgevingen over de e-sigaret te baseren op actuele feiten en onderzoeken.

Lees verder


Minder kindersterfte na invoering van hogere belasting op sigaretten

Volgens een nieuwe studie aan de ‘Vanderbilt University ‘en de ‘University of Michigan’ gepubliceerd op 1 december in het tijdschrift ‘Pediatric’s, resulteren hogere belastingen en hogere prijzen voor sigaretten in een lagere kindersterfte in de Verenigde Staten. Het verband was sterker voor de Afro-Amerikaanse kinderen dan voor niet-Spaanse blanke kinderen, wat gevolgen heeft om te proberen de verschillen in babysterfte tussen de twee groepen te verminderen.

Lees verder


Hoe grote sigarettenfabrikant politici in Afrikaanse landen omkocht


Bloed van kleine kinderen 'onthoudt' prenatale blootstelling aan roken

Uit onderzoek aan de 'Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health' blijkt dat bloed genomen van kinderen tot de leeftijd van vijf jaar nog altijd moleculair bewijs bevat dat hun moeder rookte tijdens de zwangerschap.

Lees verder


Meer nicotine en kankerverwekkende stoffen bij gebruikers van niet voor roken bestemde tabaksproducten, vergeleken met sigarettenrokers

Amerikaanse volwassenen die alleen niet voor roken bestemde tabaksproducten gebruikten, vertoonden meer biomarkers voor nicotine en een kankerverwekkende stof (het tabaks-specifieke nitrosamine NNK) dan degenen die alleen sigaretten rookten.

Lees verder


Vordering afgewezen, toch blijft deur dicht voor tabaksindustrie

In de zaak van Stichting Rookpreventie Jeugd tegen de Staat over contacten van de overheid met de tabaksindustrie heeft de rechtbank in Den Haag de vordering van de stichting afgewezen. Niettemin is er door deze rechtszaak grote vooruitgang geboekt in de omgang van de overheid met de tabaksindustrie.

Lees verder


Meeroken verhoogt risico op tandbederf bij jonge kinderen

Hoewel de uitkomsten geen oorzakelijk verband kunnen vastleggen, ondersteunen zij de toenemende klinische en openbare gezondheidsinterventies om meeroken te verminderen, zeggen de onderzoekers.

Lees verder


Verband vroege blootstelling tabak en gedragsproblemen bij kinderen

Onderzoekers van Inserm en de Pierre en Marie Curie Universiteit (UPMC), in samenwerking met de academische ziekenhuizen van 6 Franse steden, hebben data geanalyseerd over pre- en postnatale blootstelling aan tabak in de huizen van 5200 schoolkinderen. Er bleek een verband te bestaan tussen deze blootstelling en het risico op gedragsproblemen bij kinderen, vooral emotionele stoornissen en asociale gedragsstoornis.

Lees verder


Uitwerking internationaal antirookverdrag door regering is nog te vaag

Stichting Rookpreventie Jeugd (SRPJ) is nog niet tevreden met de nadere regels die de regering heeft opgesteld voor haar omgang met de tabakslobby. In de notitie 'Verduidelijking invulling artikel 5.3 WHO-Kaderverdrag' die staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) gisteren naar de Eerste en Tweede Kamer stuurde bedient de overheid zich nog van te vage en multi-interpretable bewoordingen.

Lees verder


Eerste zitting in zaak Rookpreventie Jeugd tegen Staat

Het moet afgelopen zijn met het "gepolder" van de Nederlandse overheid met de tabaksindustrie. Dát is de inzet van de zaak die de rechtbank Den Haag maandag 28 september om 9:30 uur behandelt in een openbare zitting. De Stichting Rookpreventie Jeugd spande deze zaak een jaar geleden aan tegen de Staat.

Lees verder


Artsen getuigden in voordeel van de tabaksbedrijven tegen eisers met kanker

Stanford University medical center: ondanks wetenschappelijk bewijsmateriaal voor het tegendeel, heeft een kleine groep van KNO-artsen herhaaldelijk getuigd, namens de tabaksindustrie, dat zwaar roken geen kanker veroorzaakte in gevallen van stervende patiënten die een aanklacht wegens schade hadden ingediend; dit volgt uit een studie door een onderzoeker van de Stanford University School of Medicine.

Lees verder


Roken in de buurt van uw peuter kan net zo schadelijk zijn als roken tijdens de zwangerschap

Onderzoekers publiceren de eerste echte studie over de zoektocht naar de effecten van het binnenshuis roken bij kinderen en latere gewichtstoename. Kinderen van wie de ouders rookten toen ze peuters waren, hebben waarschijnlijk een bredere taille en een hogere BMI tegen de tijd dat ze tien worden, onthullen onderzoekers aan de Universiteit van Montreal en de daaraan verbonden CHU Sainte Justine Research Centre. "We vermoeden dat de vastgestelde statistieken gekoppeld kunnen worden aan obesitas bij kinderen en de blootstelling aan het roken van de ouders en een onderschat effect is te wijten aan de schaamte van de ouders over de gerookte hoeveelheid.," verklaarde Professor Linda Pagani, die de studie leidde.

Lees verder


Wetgeving met betrekking tot roken en rookvrije ruimtes voorkomt elk jaar, meer dan 11.000 ziekenhuisopnames bij kinderen in Engeland

Volgens een nieuw onderzoek wordt de introductie van de wetgeving in verband met rookvrije ruimtes in Engeland in verband gebracht met meer dan 11.000 minder ziekenhuisopnames van kinderen met luchtweginfecties. Onderzoekers analyseerden de statistische gegevens van 1.651.675 ziekenhuisopnames van kinderen door heel Engeland in de periode tussen 2001-2012. De leeftijd van de kinderen varieerde tussen 0 en 14 jaar om het effect van degenen die actief roken te minimaliseren.

Lees verder


Rokers en passieve rokers vereisen meer verdoving en pijnstillers bij een operatie

Uit onderzoek gepresenteerd op de Euroanaesthesia vergadering van dit jaar in Berlijn blijkt dat zowel rokers en degenen die blootgesteld worden aan passief roken meer verdoving en pijnstillers vereisen om hetzelfde niveau van anesthesie als niet-rokers te bereiken. De studie is uitgevoerd door een team van Dr. Erdogan Ozturk, Department of Anesthesiology and Intensive Care, Bezmialem Vakif University, Istanbul, Turkije, en collega's.

Lees verder


Smaakstoffen elektronische sigaret veranderen longfunctie

Bepaalde smaakstoffen die in elektronische sigaret vloeistof worden gebruikt kan in longweefsel belangrijke cellulaire functies veranderen, volgens nieuw onderzoek gepresenteerd op de 2015 American Thoracic Society International Conference. Deze veranderingen in cel-levensvatbaarheid, celproliferatie en calcium signalering is smaakstof afhankelijk. Deze resultaten koppelen met de chemicaliën van elke smaakstof zou nuttig kunnen zijn bij het identificeren van de smaakstoffen of chemische bestanddelen die nadelige effecten bij gebruikers veroorzaken.

Lees verder


Menthol en nicotine maken luchtwegen receptoren ongevoelig

Menthol in combinatie met nicotine maakt dat nicotinereceptoren in longen en luchtwegen, verantwoordelijk voor de nicotine irritatie, ongevoelig zijn, zeggen onderzoekers aan het Georgetown University Medical Center (GUMC). Ze zeggen dat hun bevindingen, online gepubliceerd in Molecular Pharmacology, aantonen dat menthol niet alleen een aroma is maar een belangrijk farmacologisch effect heeft.

Lees verder


Rokers onderschatten de risico's van een paar sigaretten

Onderzoek toont aan dat velen leven in 'ontkenning' van de werkelijke risico's van roken zelfs van een klein aantal sigaretten per dag. Op de conferentie European Lung Cancer Conference (ELCC) in Genève Zwitserland, wijzen Franse onderzoekers erop dat veel mensen nog altijd de gezondheidsrisico's van het roken van een paar sigaretten per dag onderschatten, ondanks decennia van de volksgezondheidscampagne tegen roken. De resultaten tonen aan dat de strijd tegen het roken nog lang niet voorbij is, zegt woordvoerder oncoloog dr Laurent Greillier van Hopital Nord in Marseille, Frankrijk.

Lees verder


Borstvoeding kan terugval van roken voorkomen

New York, NY - Terwijl een groot aantal vrouwen stoppen of verminderen met roken na het vaststellen van de zwangerschap, beginnen vele terug met roken na de bevalling. Eerder onderzoek heeft geschat dat ongeveer 70% van de vrouwen die stoppen met roken tijdens de zwangerschap terugvallen in het eerste jaar na de bevalling, en van degenen die terugvallen zijn er 67% die roken na drie maanden, en tot 90% na zes maanden.

Lees verder


Scans illustreren de gevolgen van roken bij ongeboren baby's

Nieuw onderzoek toont aan dat de schadelijke effecten van roken tijdens de zwangerschap weerspiegeld worden in de gezichtsbewegingen van de ongeboren baby. Onderzoekers van Durham en Lancaster universiteiten zeiden dat de bevindingen van de pilot-studie ernstig genoeg zijn om verder onderzoek naar de schadelijkheid van roken tijdens de zwangerschap in het licht te stellen. Tijdens het bbserveren van 4-d echografieën vonden de onderzoekers dat foetussen van rokende moeders een significant hoger percentage mondbewegingen vertoonden dan men normaal mag verwachten.

Lees verder


Tweevijfde tieners die nooit roken blootgesteld aan passief roken

Veel tieners die nooit hebben gerookt worden blootgesteld aan de gevaren van tabak. Een nieuwe studie door de Universiteit van Texas Medical Branch in Galveston, in samenwerking met East Tennessee State University, het Indian Institute of Technology en het World Health Organization Regional Office for Africa, schatte de blootstelling van tweedehands rook wereldwijd onder tieners die nooit hadden gerookt en vond dat een derde van hen thuis worden blootgesteld aan passief roken. Bovendien geeft de studie aan dat meer dan twee vijfde van de tieners blootgesteld worden aan passief roken buitenshuis. Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het Journal of Adolescent Health.

Lees verder


Onderzoek linkt tabaksrook en luchtvervuiling van autowegen met obesitas bij kinderen

Wetenschappers van Keck Medicine van de USC behoren tot de eerste onderzoekers die bestuderen wat voor effecten een combinatie van tabaksrook en luchtvervuiling hebben op de body mass index (BMI). Nieuw onderzoek van Keck Medicine van de University of Southern California (USC) versterkt het bewijs dat blootstelling aan tabaksrook en luchtvervuiling van dichtbij een autoweg wonen bijdraagt aan de ontwikkeling van obesitas.

Lees verder


'Niet zomaar een aroma:' Menthol en nicotine gecombineerd, maken de luchtwegenreceptoren ongevoelig

Menthol maakt in combinatie met nicotine receptoren ongevoelig in de luchtwegen van de longen die verantwoordelijk zijn voor de irritatie door nicotine, zeggen neurowetenschappers aan de Georgetown University Medical Center (GUMC). "We weten dat een menthol hoestdruppel een ruw voelende keelpijn kalmeert. De vraag die we bekeken is hoe het werkt als de irritant nicotine is”, zegt een studie auteur, Kenneth Kellar, PhD, professor in de farmacologie aan GUMC.

Lees verder


Niet-rokers in auto's worden blootgesteld aan aanzienlijk passief roken

UCSF onderzoekers vinden voor de eerste keer verhoogde kankerverwekkend markers bij autopassagiers. Niet-rokers die gedurende een uur samen in de auto zitten met een roker vertoonden markers van aanzienlijk hogere niveaus van kankerverwekkende en andere giftige stoffen in hun urine, wat aangeeft dat passief roken in motorvoertuigen een potentieel groot risico is voor de gezondheid. Tot dit besluit kwamen onderzoekers van UC San Fransico na een baanbrekende studie. De niet rokende passagiers vertoonden verhoogde niveaus van butadieen, acrylonitril, benzeen, methyleringsmiddelen en ethyleenoxide.

Lees verder


Passief meeroken kan leiden tot gewichtstoename

Risico is groot voor kinderen die samenwonen met een roker. Nieuw onderzoek daagt de decennia-oude overtuiging uit dat het roken van sigaretten helpt om slank te blijven. Een BYU studie gepubliceerd in het American Journal of Physiology: Endocrinologie en Metabolisme is van oordeel dat de blootstelling aan sigarettenrook daadwerkelijk kan leiden tot gewichtstoename. Passief roken is de grootste boosdoener. "Voor mensen met een roker in huis en vooral voor kinderen is er een enorm risico op cardiovasculaire of metabole problemen", aldus auteur Benjamin Bikman, hoogleraar fysiologie en ontwikkelingsbiologie aan de Brigham Young University.

Lees verder


Studie schat dat 14 miljoen medische aandoeningen in de VS het gevolg zijn van roken

Circa 14 miljoen volwassenen in de Verenigde Staten leden aan belangrijke medische aandoeningen als gevolg van het roken. Roken is de belangrijkste oorzaak van vermijdbare ziekten in de Verenigde Staten. Het roken van sigaretten is schadelijk voor bijna elk orgaan in het lichaam. De auteurs schatten dat belangrijke medische aandoeningen (morbiditeit) in 2009 het gevolg waren van roken.

Lees verder


Roken door vaders vóór de conceptie kan risico op astma bij baby’s verhogen

Een baby loopt een groter risico op astma als haar of zijn vader rookkte vóór de conceptie. Het onderzoek, vandaag (8 september 2014) gepresenteerd op het European Respiratory Society (ERS) International Congress in München, is het eerste bij mensen om het verband te analyseren tussen het rookgedrag van vaders vóór de bevruchting en astma bij kinderen. De uitkomsten kunnen toegevoegd worden aan het groeiend bewijs uit onderzoek bij dieren, dat sigarettengebruik van de vader vóór het vaderschap zijn kind kan schaden.

Lees verder


Rokers roken dezelfde hoeveelheid sigaretten ongeacht het nicotinegehalte

Sigaretten met een laag nicotinegehalte kunnen verslaving verminderen zonder toename van blootstelling aan giftige stoffen, volgens een nieuwe studie van de Universiteit van Waterloo. De studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Cancer Epidemiology hield het rookgedrag van 72 volwassenen in de gaten, toen ze overstapten naar drie soorten sigaretten met sterk verminderde nicotine niveaus.

Lees verder


Video - Kinderarbeid en sigaretten in de VS

Child labor is common on tobacco farms in the United States, where children are exposed to nicotine, toxic pesticides, and other dangers. Child tobacco workers often get sick with vomiting, nausea, headaches, and dizziness while working, all symptoms consistent with acute nicotine poisoning. Many work 50 to 60 hours a week without overtime pay, often in extreme heat. They may be exposed to pesticides that are known neurotoxins. Many also use dangerous tools and machinery, lift heavy loads, and climb to perilous heights to hang tobacco for drying. The largest tobacco companies in the world purchase tobacco grown in the US to make popular cigarette brands like Marlboro, Newport, Camel, Pall Mall and others. These companies can't legally sell cigarettes to children, but they are profiting from child labor. US law also fails these children, by allowing them to work at much younger ages, for longer hours, and under more hazardous conditions than children working in all other sectors. Children as young as 12 can work legally on tobacco farms and at even younger ages on small farms.


Aspirine en roken beïnvloeden veroudering van genen

Het risico op het ontwikkelen van kanker neemt toe met de leeftijd. Factoren zoals roken en regelmatig gebruik van aspirine beïnvloeden het risico op kanker - hoewel in tegengestelde zin. Onderzoekers van de Universiteit van Basel waren nu in staat om aan te tonen dat zowel aspirinegebruik als roken het verouderingsproces van het vrouwelijke gnoom gerelateerd met colorectale kanker beïnvloeden. Het tijdschrift van het National Cancer Institute heeft de resultaten gepubliceerd.

lees verder


E-sigaretten: Geen gezond alternatief voor rokers

Caveat emptor - of "koper wees op je hoede" geldt als het gaat om de onbekende gevolgen voor de gezondheid van E-sigaretten. Een artikel in het juninummer van Annals of Allergy, Astma & Immunology, het wetenschappelijk tijdschrift van de American College of Allergy, Astma en Immunologie (ACAAI), onderzoekt de risico's, waaronder de voortdurende afhankelijkheid van nicotine en het dubbel gebruik van E-sigaretten en gewone sigaretten. Het artikel onderzoekt het idee dat één van de eerste "voordelen voor de gezondheid” van E-sigaretten was dat ze zouden helpen om het roken te verminderen. De auteurs zeggen dat deze theorie niet bewezen is en er geen bewijs is dat die beweringen ondersteunt.

lees verder


E-sigaretten en mentale gezondheid

Bij mensen met mentale problemen is ontdekt dat zij meer gebruik maken van nicotine bevattende middelen. Onderzoekers van de Universiteit van Californië, San Diego School of Medicine, rapporteren dat mensen die met een depressie kampen, angst, of andere geestelijke gezondheidsaandoeningen, twee keer meer e-sigaretten geprobeerd hebben en de kans drie keer hoger is op regelmatig gebruik van de omstreden, op batterijen werkende nicotine afgevende apparaatjes, dan mensen zonder mentale problemen.

Lees verder


Kinderen van nicotineverslaafde ouders meer kans om zware
rokers te worden

Hoe langer een kind te maken heeft met de rookverslaving van een ouder, hoe groter de kans op jeugdige leeftijd op niet alleen het roken van sigaretten, maar ook om een zware roker te worden. Zo waarschuwt een team van researchers geleid door wetenschappers van de afdeling Pediatrics van het Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center. Het onderzoek, vandaag online gepubliceerd, is een van de eersten met de intergenerationele toekomstverwachting over de impact van ouderlijk gedrag op het risico van roken door hun kroost in de pubertijd.

Lees verder


Roken tijdens de zwangerschap kan het risico op hartafwijkingen bij baby's verhogen

Gegevens tonen aan dat het risico op aangeboren afwijkingen het grootst is bij baby's van zware rokers en oudere vrouwen die roken. Volgens een studie die zaterdag 3 mei werd gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van Pediatric Academic Societies (PAS) in Vancouver, Brits Columbia, Canada verhogen vrouwen die roken tijdens de zwangerschap het risico op hartafwijkingen bij hun pasgeborenen; en hoe meer ze roken hoe hoger het risico.

Lees verder


Zorgen om de gezondheid m.b.t. de elektronische sigaretten

Met de verkoop van elektronische sigaretten, oftewel „e-sigaretten," die in opkomst zijn en er naar verwachting $ 1,5 miljard stuks over de toonbank gaan dit jaar, neemt de bezorgdheid over de mogelijke gezondheidsrisico's van het gebruik van deze trendy apparaten toe.Een artikel in Chemical & Engineering News (C & EN), het weekblad van de American Chemical Society, verdiept zich in wat wetenschappers en regelgevers doen over e-sigaretten, die nu slim worden verkocht onder de meer hippe namen zoals shisha-pennen en waterpijpjes.

Lees verder


Illustraties op sigarettenpakjes redt levens: WHO rapport

China dient de alleen-tekst gezondheidswaarschuwingen te verbeteren door het toevoegen van afbeeldingen van tabak-gerelateerde ziektes. Grote, geïllustreerde gezondheidswaarschuwingen op sigarettenpakjes in China zouden de kennis verbeteren over de nadelen van roken, helpen bij de afname van het rokerspercentage, en op die manier levens redden, volgens wereldwijde onderzoeken. Dit zijn de belangrijkste factoren in een nieuw rapport, Tobacco health warnings in China – Evidence of effectiveness and implications for action, van de World Health Organization (WHO) en de International Tobacco Control Policy Evaluation Project (ITC Project), vandaag bekend gemaakt.

Lees verder


Bij vrouwen met obesitas kan het vermogen om vet en suiker te proeven door roken afgezwakt worden

Het vermogen om vetten en suikers te proeven blijkt bij obese vrouwen belemmerd te worden door het roken van sigaretten, volgens een nieuw onderzoek. Ondanks de hunkering naar zwaar vet, suikerhoudend voedsel, proeven deze vrouwen dit minder dan anderen, wat hen kan aanzetten tot het consumeren van nog meer calorieën.

Lees verder


'Derdehands roken' veroorzaakt DNA-schade en mogelijk kanker

Sigarettenrook die zich vastklampt aan muren en meubels is een stinkende overlast maar nieuw onderzoek vindt dat het een veel ernstiger bedreiging kan vormen, vooral voor jonge kinderen die speelgoed en andere door rook aangetaste voorwerpen in hun mond nemen. Wetenschappers melden dat een verbinding van deze 'derde hands rook' die zich vormt wanneer "tweedehands rook' reageert met binnenhuislucht onze DNA beschadigt en mogelijk kanker kan veroorzaken.

Lees verder


Hersenen van rokers vertekenen negatieve afbeeldingen
van roken
Wat als het gebruik van een product je perceptie van datzelfde product zou beïnvloeden en ervoor zou zorgen dat je nog vatbaarder zou zijn voor diens positieve aspecten en je begrip van diens nadelen zou wijzigen? Dat is precies wat er gebeurt in het geval van chronische rokers met betrekking tot sigaretten volgens een recent onderzoek van het Institut Universitaire en santé mentale de Montreal en de universiteit van Montreal. Het onderzoek toont aan dat rokers emotioneel veranderde reacties ervaren wanneer zij blootgesteld worden aan negatieve en positieve associaties met tabak.

Lees verder


Stoppen met roken gekoppeld aan verbeterde psychische gezondheid

Effect hetzelfde of groter dan behandeling met antidepressiva. Onderzoekers zeggen dat het effect hetzelfde of groter is dan het effect van een behandeling met antidepressiva tegen stemmingswisselingen en angsstoornissen. Het is algemeen bekend dat stoppen met roken de voornaamste gezondheidsrisico's aanmerkelijk verlaagt, zoals de ontwikkeling van kanker, hart- en vaatziekten en ademhalings- problemen. Maar het verband tussen roken en psychische gezondheid is niet zo scherp omlijnd.

Lees verder


Roken verandert onze genen

Het feit dat roken een aanzienlijk gezondheidsrisico betekent, wordt tegenwoordig algemeen aanvaard. Uit nieuwe onderzoeksresultaten van de Universiteit van Uppsala en Uppsala Clinical Research Center blijkt dat roken meerdere genen verandert die geassocieerd kunnen worden met gezondheidsproblemen bij rokers, zoals een verhoogd risico op kanker en diabetes . We erven de genen van onze ouders bij de geboorte. Later in het leven kan het genetisch materiaal door epigenetische veranderingen worden veranderd, namelijk chemische veranderingen van het DNA die de activiteit van de genen beïnvloeden. Dergelijke wijzigingen worden doorgaans veroorzaakt door veroudering, maar kan ook het gevolg zijn van omgevingsfactoren en leefstijl . In een studie, recentelijk gepubliceerd in het tijdschrift Human Molecular Genetics, hebben de onderzoekers onderzocht hoe de genen worden veranderd in rokers van tabak en niet-rokers. Ze konden een groot aantal genen identificeren die veranderd waren in rokers maar vonden een dergelijk effect niet in niet-rokers.

Lees verder


Het roken van sigaretten na kankerdiagnose verhoogt risico op overlijden

Studie toont aan dat het niet te laat is om te stoppen met roken na een diagnose van kanker.

PHILADELPHIA - Volgens een studie gepubliceerd in 'Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention', een tijdschrift van de 'American Association for Cancer Research' hebben personen die blijven roken na een kankerdiagnose een verhoogd risico op overlijden in vergelijking tot degenen die stoppen.

Lees verder


Rokers die stoppen verminderen de kans op hartkwalen sneller dan eerdere schattingen

Volgens een onderzoek gepresenteerd op de "American Heart Association's Scientific Sessions 2013" zijn sigarettenrokers ouder dan 65 jaar in staat om hun risico op hart- en vaatziekten sneller te verlagen tot het niveau van nooit rokers dan eerder gemeld wanneer zij met hun verslaving stoppen. Een studie toonde aan dat oudere mensen die minder dan 32 "pakjaren" gerookt hebben - 3.2 pakjes (20 sigaretten per pakje) per dag en niet meer dan 10 jaar of minder dan een pakje per dag gedurende 30 jaar - gerookt hebben en het roken 15 of meer jaren geleden stopten, hun risico op het ontwikkelen van hartfalen of overlijden aan hartfalen, hartinfarcten en beroertes verlaagden tot op hetzelfde niveau als degenen die nooit hadden gerookt.

Lees verder


Roken verhoogt het risico op complicaties, sterfte na meest voorkomende procedures

Infecties, longontsteking, bloedstolsels en nierfalen zijn mogelijke complicaties na een grote operatie. Een nieuwe studie toont aan dat roken het risico verhoogt van dergelijke complicaties na enkele van de meest voorkomende colorectale procedures zoals chirurgie voor darmkanker, diverticulitis of ontstekingsdarmziekte. Roken verhoogt ook het risico op overlijden van een patiënt na een ingreep in vergelijking met de patiënten die nooit hebben gerookt. De studie gepubliceerd in de Annals of Surgery is uniek omdat ze zich richt op electieve of niet-dringende operaties.

Lees verder


Oudere vrouwen die stoppen met roken kunnen het risico op hart en diabetesziekten verminderen

Postmenopauze vrouwen die stoppen met roken kunnen de kans op hartziektes verlagen en ook de diabetespatiënt vaart er wel bij als ze stoppen. Volgens een studie door Juhua Luo een epidemiologist van de Indiana Universiteit School of Public Health-Bloomington.

Haar bevindingen met stoppen met roken gewichtsveranderingen en ziektes aan de hartkransslagaders bij postmenopauzevrouwen met en zonder diabetes zijn deze week gepubliceerd in het journaal van de American Medical Association.

Vrouwen die ± 5 kg in gewicht toenamen na het stoppen met roken zagen toch het risico op hart en vaatziekten dalen. Maar bij vrouwen die dit gewicht niet hadden daalde het risico nog meer.  Onze studie vond dat stoppen met roken ook voor oudere vrouwen snel resultaat gaf.Het is nooit te laat om te stoppen met roken.

Lees verder


Gevolgen voor jou van rookverslaving iemand anders

Ja, dat klinkt misschien sommigen vreemd in de oren, maar als je in de rook van iemand verblijft of de peukenbak ruikt dan kun je daar behoorlijk ziek van worden. Denk maar eens aan de peukenbak waar je langs moet lopen als je een winkelcentrum in wilt of die in de loopgang bij IKEA!

Het verschijnsel staat bekend als PASSIEF ROKEN. Het is heel schadelijk voor mens en dier. Daarom heeft men wereldwijd rookbeleid ingesteld en rookverboden opgelegd. Het is immers waanzin dat (bewuste) gezonde mensen ziek worden van het gedrag van mensen die verslaafd zijn.

Niet willen meeroken is een keuze net zoals roken een keuze is. Niemand verwacht dat je de roker zoveel respect gunt, dat je jouw eigen gezondheid daaraan ondergeschikt maakt. De circa 4000 verschillende chemicaliën en meer dan 40 kankerverwekkende stoffen die in tabaksproducten en tabaksrook zijn gevonden, zijn ook slecht voor meerokers zoals:

Lees verder


Zelfs bij gezond uitziende rokers is er sprake van vervroegde cel beschadiging waarbij noodzakelijke genetische programmering
verloren gaat

Onderzoek toont aan dat ook al geven röntgenfoto s en andere onderzoeken normale waarden aan, in de cellen is vroegtijdige beschadiging te zien doordat hierin genen geactiveerd worden die men in embryo s aantreft en bij agressieve vormen van longkanker.

Rokers die een gezondheidsverklaring van hun dokter hebben ontvangen, geloven misschien dat sigaretten hun longen niet hebben beschadigd, maar onderzoekers bij het Well Cornell Medical College hebben ontdekt dat ook rokers die er gezond uit zien, beschadigde cellen hebben, die lijken op cellen die men ziet bij een agressieve vorm van longkanker.

Lees verder


Geen dure special effect maar “strenge” anti-rook reclames beïnvloeden het gedrag bij een deel van de hersenen

Rokers die deze “strenge” reclames bekeken hadden een maand later minder nicotine in hun urine. Onderzoekers van de Perelman School of Medicine aan de University of Pennsylvania tonen aan dat een gedeelte van de hersenen die gedragswijzigingen activeert, grotere activiteit laat zien bij rokers die “strenge” anti-rook reclames bekeken t.o.v. degene die softere reclame bekeek, ongeacht de flitsende elementen zoals heldere of snel veranderende beelden, harde geluiden en onverwachte scenario. Die rokers hebben ook aanzienlijk minder nicotine metabolieten (Een bij de stofwisseling betrokken stof die óf door de stofwisselingsprocessen kan zijn gevormd, óf uit het externe milieu kan zijn opgenomen)in hun urine wanneer het binnen een maand na het bekijken van deze reclame wordt getest aldus een nieuwe studie online gepubliceerd op 23 April in de Journal of Neuroscience.

Lees verder


Roken en depressieve symptomen bij adolescente meisjes zijn alarmerend voor postmenopauzale osteoporose

Een recente studie toont aan dat roken en depressie bij adolescenten een negatieve invloed hebben op de botdichtheid, zeggen onderzoekers in het Journal of Adolescent Health

Philadelphia, PA, april 2013 - Depressie, angst, en roken zijn geassocieerd met een lagere botdichtheid (BMD) bij volwassenen maar deze factoren zijn niet eerder onderzocht tijdens de adolescentie wanneer meer dan 50% van de botopbouw plaatsvindt. Deze longitudinale voorlopige studie is de eerste om aan te tonen dat roken en depressieve symptomen bij adolescente meisjes een negatieve invloed hebben op de adolescente botopbouw die alarmerend kan zijn voor een toekomst beperkt door een lage botmassa of osteoporose en hogere fracturen bij de postmenopauze. De studie is gepubliceerd in het Journal of Adolescent Health, het officiële tijdschrift van de Society for Adolescent Health and Medicine (SAHM).

Lees verder


Passief roken verhoogt het risico van ernstige dementie

Uit een studie van bijna 6.000 personen in 5 provincies in China blijkt dat mensen die worden blootgesteld aan passief roken een significant verhoogd risico hebben op ernstige dementie syndromen. Van passief roken, ook wel bekend als 'tweedehands' roken of tabaksrook in het milieu (ETS), is bekend dat het ernstige cardiovasculaire en respiratoire ziekten, waaronder hart-en vaatziekten en longkanker veroorzaakt. Echter, tot nu toe was men onzeker of hierdoor het risico op dementie verhoogde, vooral als gevolg van het ontbreken van onderzoek daarover. Eerdere studies hebben een verband aangetoond tussen ETS en leerstoornissen, maar dit is de eerste studie die een significant verband legt met dementie syndromen. De studie, gepubliceerd in Occupational and Environmental Medicine, is een samenwerking tussen wetenschappers aan het King's College in Londen en de Anhui Medical University, China, samen met collega's uit het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Lees verder


Zelfs matig roken wordt geassocieerd met het risico op een plotselinge dood bij vrouwen

Vrouwen die alleen maar licht of matig sigaretten roken hebben mogelijk een aanzienlijk grotere kans op een plotselinge hartdood dan niet-rokers. Dit volgens een nieuw onderzoek in Circulation: Arrhythmia & Electrophysiology, een American Heart Association journal. De bevindingen geven aan dat lange-termijn rokers een nog groter risico kunnen lopen. Maar stoppen met roken kan in de tijd het risico verminderen en opheffen. “Het roken van sigaretten is een bekende risicofactor voor een plotselinge hartdood maar tot nu toe wisten we niet wat voor effecten, onder ogenschijnlijk gezonde vrouwen, de hoeveelheid en de duur van het roken hadden op het risico noch hadden we een lange-termijn vervolg,” zei Roopinder K. Sandhu, M.D., M.P.H., de hoofdauteur van de studie en een cardiaal elektrofysioloog aan de University of Alberta’s Mazankowski Heart Institute in Edmonton, Alberta, Canada.

Lees verder


Slechts 10 minuten in een auto met een roker verhoogt het niveau van schadelijke stoffen met maar liefst 30 procent

Onderzoekers waarschuwen dat kinderen nog steeds worden bloot gesteld aan 2e hands rook (passief roken) zolang er geen algemeen verbod geldt voor roken in huizen en auto’s. Uit onderzoek, online gepubliceerd in Tobacco Control, blijkt dat als een kind slechts 10 minuten doorbrengt op de achterbank van een auto met een roker voorin dat de dagelijkse blootstelling aan schadelijke stoffen met 30% verhoogt wordt. Het onderzoek geeft aan dat de niveaus van verontreinigende stoffen hoger zijn dan die gevonden worden in restaurants, bars en casino’s.

Lees verder


Pubers met een lage status ten opzichte van leeftijdgenoten hebben meer kans om op volwassen leeftijd een roker te worden

Een nieuwe studie uit Zweden laat zien dat het hebben van een lage status tijdens de pubertijd een sterke risicofactor is voor regelmatig en zwaar roken bij volwassenheid. Onderzoekers van de Stockholm University in Zweden maakten gebruik van een grote database waarbij, voornamelijk in de regio Stockholm, het leven van meer dan 15.000 Zweden gevolgd werd vanaf de geboorte tot middelbare leeftijd. De onderzoekers isoleerden 2329 mensen die ooit op 13 jarige leeftijd werden geïnterviewd over hun status op school en nog eens op 32 jarige leeftijd over hun rookgewoonten. De resultaten geven aan dat hoe lager de status van een jong iemand tijdens zijn of haar schooltijd is, hoe groter de kans dat die persoon op volwassen leeftijd een regelmatige roker wordt (minder dan 20 sigaretten per dag) of een zware roker (20+ sigaretten).

Lees verder


Roken kan leiden tot staar bij de ouder wordende bevolking.

Rockville, Md.- Het roken van sigaretten is een bekend risico voor een brede groep ziektes. Onderzoekers hebben nu het bewijs dat roken ook het risico van leeftijdgebonden staar is, de hoofdoorzaak van blindheid en zichtverlies in de wereld. Zoals vermeld in Investigative Ophthamology & Visual Science (roken en het risico op leeftijdgebonden staar: een Meta -analyse), deze nieuwe vindingen zijn het resultaat van een meta-analyse gedaan door een groep onderzoekers in China. Ondanks dat staar chirurgisch kan worden verwijdert om het zicht te herstellen, blijven veel mensen, ten gevolge van ondeugelijke chirurgie en hoge operatiekosten, blind door staar, volgens auteur Juan Ye, MD,Phd, van het Oogheelkundig Instituut van de Zhejiang Universiteit in China. ‘Het identiticeren van herstelbare risicofactoren van staar kan helpen preventieve maatregelen te indiceren om zo, de financiële - alsmede de klinische last veroorzaakt door deze ziekte, te verminderen.’

Lees verder


Passief roken in auto's en cafe's schaadt ademhaling binnen
20 minuten

Zware concentraties van rokersrook, zoals die gevonden worden in rook gevulde cafe's en auto's, kan leiden tot luchtweg beperking voor omstanders binnen enkele minuten na blootstelling. De studie, gepresenteerd op CHEST 2012 bleek dat na 20 minuten blootstelling sterk geconcentreerde rokersrook, de deelnemers bijna directe fysiologische veranderingen ervaarde zoals luchtwegweerstand en impedantie. Cafe's en auto's zijn plaatsen van hoge concentraties van fijnstof meestal het gevolg zijn van roken. Niet-rokers worden dan gedwongen om extreem veel deeltjes direct in hun longen in te ademen", zegt Panagiotis Behrakis, MD, FCCP, van de Universiteit van Athene, Griekenland.

Lees verder


Ontdekking van poortwachter zenuwcellen verklaart het effect dat nicotine heeft op het leren en op het geheugen.

Zweedse onderzoekers van de Universiteit van Uppsala hebben, samen met Braziliaanse medewerkers, een nieuwe groep zenuwcellen ontdekt die processen regelt van leren en het geheugen. Deze cellen fungeren als poortwachters en dragen een receptor voor nicotine dat ons vermogen om te onthouden en gegevens te sorteren kan verklaren. De ontdekking van de poortwachter cellen, die samen met een aantal zenuwcellen in de hippocampus deel uitmaken van een geheugen netwerk, onthullen nieuwe fundamentele kennis over leren en het geheugen. De studie is vandaag gepubliceerd in Nature Neuroscience.

Lees verder


Passief roken wordt in verband gebracht met diabetes 2 en obesitas

Volwassenen die worden blootgesteld aan passief roken hebben hogere kans op obesitas en type 2 diabetes dan niet-rokers, zonder de omgevingseffecten van tabaksrook, laat een nieuwe studie zien. De resultaten zullen worden gepresenteerd zondag tijdens de 94e jaarlijkse bijeenkomst van The Endocrine Society’s in Houston.  "Meer inspanningen moeten worden geleverd om de risico’s van het blootstelling van personen aan passief roken terug te brengen ", zegt co-auteur Theodore C. Friedman, MD, PhD, voorzitter van de afdeling Interne Geneeskunde van Charles R. Drew University, Los Angeles.

Lees verder


Roken tijdens de zwangerschap gerelateerd aan ernstige
astma tijdens tienerjaren

Afro-Amerikaanse en Latino kinderen van wie de moeder rookte tijdens de zwangerschap hebben vaker acute astma symptomen in hun tienerjaren dan mensen met astma van wie de moeder niet rookte, volgens een nieuwe studie onder leiding van een onderzoeksteam aan de UCSF. In een analyse van bijna 2500 Afro-Amerikaanse en Latino kinderen met astma vonden de onderzoekers dat kinderen tussen de 8 en 17 jaar met acute astmasymptomen veel vaker moeders hadden die rookten tijdens de zwangerschap. Ook wanneer gecontroleerd werd voor factoren zoals onderwijs, sociaaleconomische status en de blootstelling aan tabaksrook tijdens de kinderjaren.

Lees verder


Vitamine C verbetert de longfunctie bij pasgeboren baby's van
zwangere rokende vrouwen

Vrouwen die niet kunnen stoppen met roken tijdens de zwangerschap kunnen de longfunctie van hun pasgeboren baby's aanzienlijk verbeteren door dagelijks vitamine C te nemen blijkt uit een nieuwe studie aan de Oregon Health & Science University Doernbecher Children's Hospital.

Lees verder


Omega-3 vetzuren kunnen de fysieke schade beperken die
veroorzaakt wordt door roken

Omega-3 vetzuren kunnen de fysieke schade beperken die veroorzaakt wordt door roken, volgens een nieuw onderzoek wat vandaag gepresenteerd werd in het World Congress of Cardiology. Het onderzoek, uitgevoerd in Griekenland, begrootte het effect van een vier weeks orale behandeling met 2 gram omega -3 vetzuren per dag op de eigenschappen van de slagaderlijke wanden van sigarettenrokers. De resultaten bij de behandeling van een korte periode met omega-3 vetzuren wezen uit dat slagaderlijke stijfheid verbeterd en dat het de acute rokers gerelateerde degradatie in vasculaire elasticiteit eigenschappen beperkt.  “Deze bevindingen duiden uit dat omega-3 vetzuren de nadelige effecten tegengaan van de slagaderfunctie bij roken, wat een onwillekeurige prognostische index van cardiovasculair risico is”, zegt Dr. Gerasimos Siasos, Universiteit van Athene Medical School, 1e Department of Cardiology, “Hippokration” Hospital.

Lees verder


LA Biomed studie ontdekt dat “ derdehands rook” een gevaar oplevert voor de longen van ongeboren babies

Sigaretten laten gifstoffen (toxinen) achter op oppervlaktes, welke kleine kinderen kunnen bedreigen. Naar buiten gaan voor een “trekje” is misschien niet voldoende om de longen en het leven van het ongeboren kind van een zwangere vrouw te beschermen, aldus een nieuwe studie in het Amerikaanse Journal of Physiology. De studie, door onderzoekers aan het Los Angeles Biomedical Research Institute (Harbor Universiteit van California Medisch Centrum, LA Biomed) vond dat prenatale blootstelling aan giftige onderdelen van een recent ontdekte categorie tabals rook – zogenaamde “derdehands rook”, kan een even ernstig of zelfs nog negatiever effect hebben op de ontwikkeling van de longen van de ongeborene als post nataal of jeugd blootstelling aan rook.

Lees verder


Baby's die bij rokende ouders slapen, hebben hoge nicotinegehaltes

"Derdehands rook" die aan kleding of op huid zit is verantwoordelijk voor hoge nicotinegehaltes bij baby's die de slaapkamer delen met hun rokende ouders. Dit is de conclusie van een onderzoek dat gedaan is in Catalonie, dat ook laat zien dat ventileren niet effectief is om de waardes van giftige stoffen van passief roken te doen dalen. "Passief roken is de grootste oorzaak van kinderdood die te voorkomen is in ontwikkelde landen," zegt Guadalupe Ortega, hoofdschrijfster van het onderzoek en coordinator van het " Atenció Primària Sense Fum" programma bij het gezondheids departement van Catalonie. De onderzoeksgegevens laten zien dat de baby's die in dezelfde ruimte slapen als hun ouders, nicotine waardes hebben die 3x hoger zijn dan baby's die in een andere kamer slapen. Deze gegevens laten zien dat ze te lijden hebben van de "derdehands rook" ....dus de schadelijke rookdeeltjes die de huid, kleding en haar van hun ouders impregneren.

Lees verder


Voor het eerst wordt nicotine als voornaamste boosdoener bij diabetes complicaties onder rokers gezien

Onderzoekers hebben vandaag het eerste sterke bewijs gemeld dat impliceert dat nicotine de voornaamste boosdoener is voor aanhoudende verhoging in bloedsuikerwaardes- en het daar uit voortkomend verhoogd risico op erstige gezondheidscomplicaties- bij mensen met diabetes die roken. Tijdens een presentatie van de "241st National Meeting & Exposition of the American Chemical Society (ACS)" werd gezegd dat deze ontdekking ook mogelijk implicaties kan hebben voor mensen met diabetes die nicotinevervangende therapie volgen voor langere periodes om van het roken af te komen.  "Dit is een belangrijk onderzoek," zegt Xiao-Chuan, Ph.D., die de onderzoeksresultaten presenteert. "Dit is het eerste onderzoek dat een sterke link legt tussen nicotine en complicaties bij diabetes. Als je een roker bent en diabetes hebt, zou je je zorgen moeten maken en er voor zorgen dat je met roken stopt."

Lees verder


Hoge dosis Cacao poeder kan werken bij stoppen met roken

Waarschuwing, hoge dosissen cacao zijn niet geschikt voor suikerpatiënten en mensen die allergisch zijn voor cacao. Onderstaande ervaring is deels subjectief als deels gebaseerd op ervaringen van vrienden die ik dit liet proberen maar niet in een wetenschappelijke setting. Toch denk ik dat gezien deze ''onderzoeken'' als de werking van cacao, onderstaande voor elke roker het proberen waard is.

Als ex roker was ik op zoek naar een middel dat wel echt zou werken, ik had inmiddels een laser behandeling achter de rug, zelfs Nortrilen welke ik van de huisarts kreeg voorgeschreven echter niks werkte ook al wilde ik echt graag stoppen met roken en geloofde ik ook absoluut in deze middelen zoals ook in nicotine pleisters , kauwgom welke die ik al eerder gebruikt had.

Uiteindelijk kwam ik uit bij de werking van cacao op de dopamine huishouding e.d., wetenschappelijk wat dubieus maar ik vond gezien alle onderzoeken dit het proberen waard om te proberen, dit omdat dopamine een belangrijke plek in neemt bij verslavingen.

Uiteindelijk nam ik 5 maal daags 25 gram pure cacao poeder (2 weken lang deze dosis) en had geen last meer van ontwenningsverschijnselen vanwege het stoppen met roken, sterker nog ik merkte geen enkel verschil, behalve dat ik mij gezonder, energieker en sterker begon te voelen des te langer ik gestopt was met roken. De cacao zorgde tevens dat ik geen trek had in snoep en andere lekkernijen, dit door de MAO inhibitors welke in cacao zitten.

Voor mezelf kan ik gezien mijn eerdere geloof in andere middelen terwijl deze niet werkte het placebo effect wel uitsluiten, sterke nog ik stond meer sceptisch tegenover het gebruik van cacao dan de officieel als hulp middelen te boek staande zaken die bij mij niet werkzaam bleken te zijn.

Hieronder heb ik de werking nog wat verder verklaard.

Het is mogelijk dat een kleinere hoeveelheid ook al effect sorteert en mogelijkerwijs een van de bestanddelen of een aantal tezamen van de stofjes waaruit cacao bestaat. Er zitten meer dan 400 stoffen in cacao dus lastig te zeggen welke stoffen geïsoleerd zouden kunnen worden voor een tablet of andere substantie voor de behandeling van rokers. Een medicijn met de werkzame bestanddelen geïsoleerd lijkt mij zinvol (indien haalbaar) omdat cacao de bloedsuiker omhoog brengt en dit veroorzaakt een veel te hoge bloedspiegel bij suikerpatiënten en ontregelt de eventuele balans (afstelling tussen insuline en voeding enz) en er zijn daarnaast natuurlijk ook mensen die allergisch zijn voor cacao. Mogelijkerwijs is dat probleem op te lossen met een tablet zonder de stoffen die de nadelige effecten hebben op deze groep terwijl het even werkzaam blijft.

Phenylethylamine (PEA) speelt denk ik zeker een rol waarom cacao werkt om te stoppen met roken. PEA speelt waarschijnlijk ook een rol in het verhogen van concentratie en alertheid, ook interessant omdat ''stoppers'' nogal eens last hebben van verminderde concentratie en alertheid. Verder zitten in cacao enzym remmers (MAO inhibitors) die wellicht een rol hebben gespeeld. MAO inhibitors staan bekend om het verlagen van het hongergevoel en ook voor de verhoging van de serotonine gehalte en andere neurotransmitters, in de hersenen. Een down gevoel zullen vele rokers die stoppen herkennen, ik merkte er niks meer van met deze relatief hoge dosissen van cacao poeder. Door het verlagen van het honger gevoel kom je ook niet meer zoveel in gewicht aan na het stoppen met roken. Magnesium zal ook bijdragen aan de positieve effecten en het zou best kunnen dat alle stoffen in de cacao samen nodig zijn voor deze werking op het stoppen met roken.

De effecten met deze hoeveelheden cacao ervoer ik als enkel positief. Wel duidelijk minder honger (toch niet verkeerd na het stoppen met roken) en een wat witte aanslag achter op de tong maar naar mijn idee niks ernstigs, dit zag ik als signaal om de dosis wat naar beneden bij te stellen, luister goed naar je lichaam iedereen is anders.

Het lijkt er dus op of de cacao iets doet met de chemie in de hersenen en wel zo dat het effect redelijk lang aanhoud of het zorgt dat je zelf makkelijker over de verslaving heen komt waardoor je het sneller zonder hulpmiddel kan.

Ik denk dus niet dat het placebo effect een grote rol speelt omdat ik vaker heb geprobeerd te stoppen met roken met behulp van Valeriaanwortel thee, Nortrilen, nicotinekauwgom, hoge dosissen omega 3, laser therapie maar welke allen nooit enig effect sorteerde. Van Nortrilen ging ik enkel meer roken. Valeriaanwortel thee schijnt bij vrouwen weer beter te werken dan bij mannen en kan misschien wel enig effect sorteren of helpen bij het stoppen met roken maar ik denk, gezien de werking van cacao op zich
als door mijn eigen ervaring, dat cacao of een aantal stofjes tezamen welke in de cacao zitten en voor de juiste werking zorgen, een goed middel is om te stoppen met roken.

Het onrustige gevoel wat ik in het verleden had als ik stopte met roken heb ik niet en ook mijn concentratie is goed terwijl ik hier normaal wel veel last van had zodra ik stopte met roken. Het inslapen gaat ook perfect en ook dit was zonder cacao altijd lastig als ik weer eens een stop poging deed. Ik heb niet de enorme vreetbuien die ik normaal gesproken had als ik stopte met roken en ook dit is een voordeel. De depri momenten heb ik ook niet met de cacao en deze momenten konden aardig heftig zijn. Vrienden en kennissen heb ik op dezelfde wijze geadviseerd met de cacao dosissen om te gaan (afbouw e.d.) en met succes.

Met vriendelijke groet,

Ron Slaats


Roken in de buurt van uw kleuter zou kunnen leiden tot een verhoogde bloeddruk van het kind

Als u rookt in het bijzijn van uw kinderen, kan dit leiden tot een verhoogde bloeddruk van uw kind of tot een ongezonde denkwijze voordat zij zijn begonnen aan het leren van het ABC. Dit alles volgens onderzoek gerapporteerd in Circulation: Journal of the American Heart Association. De studie is de eerste welke aantoont dat het inademen van tabaksrook de de bloeddruk van kinderen, ronde de 4 jaar oud, kan verhogen.

"Het voorkomen van volwassen ziekten zoals een beroerte of een hartaanval begint tijdens de kindertijd ", zegt Giacomo D. Simonetti, MD, eerste auteur van de studie aan de Universiteit van Heidelberg in Duitsland en momenteel assistent professor van pediatrie bij de Children's Hospital van de Universiteit van
Bern in Zwitserland. "Ouderlijk roken is niet alleen negatief voor de longfunctie van kinderen, maar vormt een risico voor hun toekomstige cardiovasculaire gezondheid. "

In het verlengde van een standaard school gezondheid examen, werd de bloeddruk van 4236 kleuterschool jongens en meisjes (gemiddelde leeftijd 5,7) in het Duitse district Heidelberg gemeten. Van de ouders die melden dat zij roken waren 28,5 procent vaders, 20,7 moeders en 11,9 procent waren beide ouders.

Kinderen met een rokende ouders hebben 21 procent meer kans op systolische bloeddruk (het hoogste aantal in een lezing, gemeten als het hart samentrekt). "Passief roken geeft een verhoogd risico van het hebben van de hogere bloeddruk en sommige van deze kinderen hadden al een hoge bloeddruk druk, "zei Simonetti.

Na correctie van andere risicofactoren - zoals ouders met hoge bloeddruk, te vroeg geboren of op een laag geboortegewicht, zijnde overgewicht of obesitas - was de gemiddelde bloeddruk van kinderen met rokende ouders nog steeds significant hoger. Het effect van de de systolische bloeddruk was groter (gemiddelde stijging 1,0 mm Hg) dan diastolische bloeddruk (gemiddelde stijging 0,5 mm Hg). Het roken van moeders heeft een grotere impact dan rokende vaders, waarschijnlijk omdat er meer in huis gerookt werd, terwijl vaders meer op werkplekken roken.

De blootstelling aan rook heeft waarschijnlijk een vergelijkbaar effect op de bloeddruk van kinderen in de Verenigde Staten, aldus de onderzoekers. "Childhood verhoogde bloeddruk heeft consequenties in het volwassen leven,"  "Het zo spoedig mogelijk verwijderen van elke vermijdbare risicofactor zal bijdragen tot het verminderen van het risico op hart-en vaatziekten en verbetering van de gezondheid van de kinderen op lange termijn".

De onderzoeksresultaten suggereren dat het aanmoedigen van strikt rook-vrije omgevingen, met name thuis, kan u helpen bij het behouden van gezondheid, niet alleen bij volwassenen, maar ook bij
kinderen.

Eric van Staalduinen


Baby ratten die blootgesteld worden aan nicotine tijdens de zwangerschap lopen meer kans op leerproblemen

Blootstelling aan nicotine tijdens de zwangerschap leidt tot een teruggang van volwassen stamcellen en een verandering in de synaptische plasticiteit in de hippocampus van het nageslacht, volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Alabama in Birmingham.Dit werd gepresenteerd op " Neuroscience 2010", de jaarlijkse bijeenkomst van de societiet van neurowetenschap in San Diego afgelopen November. Onderzoekers zeggen dat dit een mogelijke oorzaak voor gedragsproblemen kan zijn zoals ADHD, vaak gezien bij kinderen wiens moeder rookte tijdens de zwangerschap. Volwassen stamcellen in de hippocampus, het gebied van de hersenen dat het meest verbonden is met leren en geheugen, gaan door met delen en maken nieuwe cellen gedurende het hele leven. Het team van de universiteit toonde aan dat het blootstellen van ratten tijdens de zwangerschap aan nicotine leidt tot een verlaagd aantal nieuwe cellen in de hippocampus.

Lees verder

Vertaling Seth


Legislation Against the Tobacco Industry

Don Hedley, tobacco industry analyst at Euromonitor International, discusses the recent legislations instated across the globe regarding tobacco, the laws to come, and what they mean for the industry. Hedley states that there are five factors working against the tobacco industry. The Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) is driving many of these factors. The FCTC is a legislation, ratified by 171 countries around the world. One of the stated aims of the FCTC is increasing pack prices, which in turn is slowly decreasing the demand for cigarettes.


Secondhand Smoke Kills 600,000 Every Year


Hoe meer je rookt hoe kleiner het aantal grijze hersencellen

Wetenschappers van de Charité Berlin en de PTB (physikalisch-Technischen Bundesanstalt) bevestigen: Rokers hebben een dunnere hersenschors.

Is er een relatie tussen de structuur van bepaalde gebieden in de hersenen en de afhankelijkheid van nicotine? Dit is de vraag die onderzoekers van het Charité - Universitätsmedizin in Berlijn en de Berlijnse Physikalisch-Technische Bundesanstalt (PTB) recentelijk hebben onderzocht. De resultaten van deze onderzoeken zijn een uitbreiding en specificatie van voorgaande studies: een specifiek gebied van de hersenschors van rokers is dunner dan die van mensen die nooit in hun leven hebben gerookt. Dit gebied is van belang voor beloning, impuls controle en het nemen van beslissingen. De vraag is of het roken ertoe leidt tot deze hersenschors daar dunner wordt - of dat mensen die van nature een dunnere hersenschors hebben, vaker geneigd zijn te gaan roken - kan alleen worden verduidelijkt door verdergaand onderzoek.

Om de relatie te onderzoeken tussen de dikte van de schors en de nicotine afhankelijkheid, werden de hersenen van 22 rokers en 21 niet-rokers onderzocht met behulp van een magnetische resonantie tomograph (Tomografie is weergave door secties of het segmenteren). De metingen werden uitgevoerd door het PTB in Berlijn en voorzagen in hoge driedimensionale resolutiebeelden van de hersenstructuur. Op basis van deze gegevens, kon de individuele dikte van de schors worden vastgesteld door Charité door middel van een speciale evaluatieprocedure. Door vergelijking van de twee groepen bleek dat in het geval van rokers, de dikte van de mediale orbito-frontale schors, gemiddeld genomen, kleiner is dan bij mensen die nooit hebben gerookt. De dikte van het gebied daalde ten opzichte van de toename van de dagelijkse consumptie van sigaretten, en afhankelijk van hoe lang de deelnemers aan de studie rokers waren geweest.

Oorzaak en gevolg zijn echter nog niet duidelijk. Hoewel het uit dierproeven bekend is geworden dat nicotine de ontwikkeling van de hersenen veranderd en dat het leidt tot een beschadiging van neurocytes (zenuwcellen), kan niet worden uitgesloten dat de beperkte dikte van het frontale gebied van de schors gevonden in de case van de deelnemers aan de studie, al bestond voordat ze begonnen met roken. Mogelijk is het een genetische geconditioneerde aanleg voor nicotine afhankelijkheid. Wetenschappers willen via toekomstige studies te weten komen of de hersenstructuur van rokers weer normaal kan worden nadat ze zijn gestopt met roken.

Oorspronkelijke publicatie:

Kühn, S.; Schubert, F.; Gallinat, J.: Reduced thickness in medial orbitofrontal cortex in smokers. Biological Psychiatry, 2010 Sept 25 (Epub ahead of print)

Contact met PTB:

Dr. Florian Schubert, PTB Wwerkgroep 8.13 In vivo MRI,
phone: +49(0)30 3481 7477
e-mail: florian.schubert@ptb.de

Vertaling: Pauline Laumans


What Does Smoking Do to Your Arteries?

Tobacco use is the number one preventable cause of death in the United States. It causes heart attacks, various types of cancer, and strokes, the number one, two and three causes of death. Its effect on heart attacks and strokes is primarily caused by its effects on the arteries.


Longkanker bij rokers andere ziekte dan bij niet-rokers

Longkanker bij rokers is anders dan bij mensen die nooit hebben gerookt. Dat is onder andere het resultaat van een nieuwe studie. Niet-rokers hebben bijna twee keer zoveel gemuteerd DNA in de tumor dan mensen die roken.

Lees verder

Annemarieke


Hoe meer iemand rookt des te minder grijze cellen.

Is er een verband tussen de structuur in bepaalde hersendelen en nicotine afhankelijkheid? Dit is wat onderzoekers van de the Charité - Universitätsmedizin Berlin en de Physikalisch-Technische Bundesanstalt (PTB) Berlijn recent hebben onderzocht. De resultaten van de onderzoeken bevestigen voorgaande studies: een specifiek deel van het hersenschors van rokers is dunner dan bij mensen die nog nooit hebben gerookt. Dit hersendeel is verantwoordelijk voor het nemen van beslissingen en impulscontrole. De vraag of roken leidt tot dit dunner hersenschors, of dat mensen met van nature dunner hersenschors sneller rokers worden, kan alleen maar met verder onderzoek worden opgelost.

Lees verder

Pieter Tau


Door roken grotere kans op complicaties na operatie

Rokers hebben in vergelijking met niet-rokers een aanzienlijk grotere kans op complicaties, en zelfs overlijden, na een chirurgische ingreep.

Lees verder

Jan Slemmer


Roken tijdens zwangerschap kan nadelig zijn voor motoriek en coördinatie van het kind

Vrouwen die roken tijdens hun zwangerschap lopen risico om de het coördinatievermogen en de motoriek van het kind negatief te beïnvloeden. Deze bevindingen naar aanleiding van een nieuwe studie van Örebro universiteit in Zweden zijn gepubliceerd in de Journal of Epidemiology and Community Health.

Lees verder

Annelies


Smoking might raise risk of kidney disease in diabetics


Gevolgen inademen rook onderschat

Hulpverleners die bij branden rook inademen hebben daar meer last van dan tot nu toe werd aangenomen.

Lees verder


Nog meer bewijs voor een verminderde vruchtbaarheid door roken

Dat roken de vruchtbaarheid kan verminderen en gevaarlijk is voor je ongeboren baby is bekend. Maar nu is er meer bewijs voor een verminderde vruchtbaarheid door roken. Uit een nieuwe studie blijkt dat vrouwen die tijdens de zwangerschap roken de toekomstige vruchtbaarheid van hun baby kunnen schaden. Roken vermindert niet alleen de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen, maar ook de vruchtbaarheid van hun nakomelingen.

Lees verder

Annemarieke (Babyvandaag)


China's anti rookinspanningen falen, zeggen officials

Inspanningen die het gebruik van tabak moeten beteugelen in 's werelds bevolkingsdchtste land, hebben geen echte invloed en 301 miljoen Chinezen roken nog steeds, staat in een rapport van China's Center for Disease Control.

Lees verder

Pieter Tau


Radio - Verbod roken in de auto met kinderen

Stivoro wil een rookverbod in de auto als kinderen meerijden. Het expertisecentrum voor tabakspreventie doet die oproep nu de Duitse minister van Verkeer, Peter Ramsauer (CSU), laat onderzoeken of hij de burgers het roken in hun eigen auto kan verbieden. Zeker als kinderen meerijden. Een gesprek met Lies van Gennip, directeur van Stivoro.

Download MP3


Smoking Baby is Real


Banning Smoking In Vehicles?

You've heard of no smoking in buildings, but one Central Ohio city is now considering an ordinance that would ban smoking in vehicles when young children are inside.


Roken in de publieke ruimtes brengt ernstige gezondheidsrisico's mee voor huurders

In een poging om kinderen te beschermen tegen blootstelling aan schadelijke tabaksrook, ijveren gezondheids-en medische professionals voor een verbod op het roken in openbare ruimtes, volgens een verslag opgenomen deze week in het New England Journal of Medicine.

Link

Constans Kootstra


TV - Vaccin tegen roken in de maak

Voor verstokte rokers die willen stoppen is er hoop. Wetenschappers doen onderzoek naar een anti-rook vaccin dat echt effect heeft. Een paar prikken en iemand is niet meer gevoelig voor sigaretten. Eén keer voor de bijl gaan en er dan weer aan vastzitten kan niet meer. Tenminste, dat is de verwachting. Maar helpt het ook echt?

Link


Link gevonden tussen passief roken en slechtere geestelijke gezondheid

Blootstelling aan tabak rook wordt geassocieerd met psychologische angst en risico van toekomstige psychiatrische ziekte. De conclusie van een nieuw UCL onderzoek is dat de schadelijke invloed van passief roken verder gaat dan lichamelijke gezondheid.

Link

Eric van Staalduinen


Passief roken houdt verband met neerslachtigheid en psychiatrische ziekten

Wie als gezonde volwassene passief meerookt (d.w.z. blootgesteld is aan de rook van actieve rokers), schijnt gevoeliger te zijn voor neerslachtigheid. Hij of zij loopt bovendien een groter risico om later in de psychiatrie opgenomen te worden. Dit meldt een actueel online-rapport dat in het augustusnummer van ‘Archives of General Psychiatry’ zal verschijnen, één van de JAMA/Archief-magazines (professioneel- medische tijdschriften in de VSA – nvdv).

Link

Nelly Busschots


Are dogs affected by passive smoking?

Harper Adams University College final year student Steph Driscoll has been investigating whether monitoring SP02 and ETC02 levels in dogs under anaesthesia, can indicate the affect of passive smoking on their cardiovascular and respiratory systems. This research was conducted as her dissertation project and involved using three veterinary practices to monitor results. She explains more in the video.


Rechter wil verkoop van tabak in België laten verbieden

DM update Een rechter van de burgerlijke rechtbank in Namen heeft aan het Europese Hof van Justitie gevraagd om de aanmaak, import en de verkoop van sigaretten in België te laten verbieden.

Link


Nederlandse vrouwen roken het meest

Vijftig jaar na de eerste metingen van de rokersprevalentie, blijkt het verschil in percentage rokende vrouwen in Nederland slechts 3 procent te zijn: 29 procent in 1958 en 26 procent nu.

Link


Een roker kussen kan dodelijk zijn

Kus of knuffel je vriend niet als hij pas gerookt heeft. Blijf ver weg van hem, dat stelt de Amerikaanse professor Robert Boy. Volgens hem zetten rokers de dodelijke bacterie, de
Meningokokken, makkelijker over.

Link

Maaike


Stop met roken na een botbreukoperatie voor een beter herstel

Rokers die tabak laten staan tijdens de zes weken durende periode, die volgt op een spoedoperatie voor een acute botbreuk, herstellen sneller en hebben minder complicaties.

Link

Xynthia  Kavelaars


Jonge kinderen kopiëren rookgedrag al

Jonge kinderen met rokende ouders spelen eerder met namaaksigaretten dan kinderen zonder rokende ouders.

Link


Tabaksindustrie richt zich op vrouw

De tabaksindustrie probeert, onder meer in Oost-Europa, meisjes en vrouwen aan het roken te krijgen. Alleen al in Rusland zijn de afgelopen jaren honderd nieuwe vrouwenmerken op de markt gebracht. Glamour en mode overheersen de campagnes voor deze sigaretten. Ook in Nederland is onlangs zo'n 'glamourmerk' geïntroduceerd.

Link


Meeroken kan bijdragen aan sinusproblemen

Twee van de vijf gevallen met chornische sinusitis kunnen mogelijk het gevolg zijn van blootstelling aan uitgeblazen rook.

Link

Ignit Bekken


Florida Dept. of Health - I'm Sorry

A frank look at the chemicals in and effects of smoking.


Blootstelling aan rook verandert genexpressie en oestrogeen metabolisme in de longen van muizen

Het aantal gevallen van longkanker neemt aanzienlijk toe onder vrouwen, in het bijzonder bij vrouwen die niet roken, zonder dat er een reden bekend is voor deze toename. Onderzoekers in het Fox Chase Cancer Center hebben nu mogelijk een kritisch stuk van de puzzel ontdekt. Werkend aan een model waarin longkanker wordt opgewekt wordt bij muizen door sigarettenrook, hebben Margie Clapper, Ph.D., co-chef van het Cancer Prevention en Control Program bij Fox Chase Cancer Center, en haar collega's ontdekt dat de rook snelle veranderingen teweeg brengt in de genexpressie in de longen van vrouwelijke muizen.

Evenals een toename van genexpressie bij een heel netwerk van genen die betrokken zijn bij het oestrogeen metabolisme. Op basis van deze data, die tijdens de jaarlijkse samenkomst 2010 van de American Association for Cancer Research, gepresenteerd zullen worden, stelt het team dat het oestrogeen metabolisme ook bij zou kunnen dragen aan longkanker bij niet rokende vrouwen.

Tijdens de blootstelling aan rook, gedurende 3,8, of 20 weken, vond Sibele Meireles, Ph.D., een assistent lid van het Clapper Lab, 10 genen die zich anders gedroegen in de longen van muizen die aan rook blootgesteld waren, dan bij de muizen die dit niet waren. Het gen wat het meest beinvloed werd door de rook is de cytochrome P450 1b1 (Cyp1b1), wat verantwoordelijk is voor het afbreken van toxines en het sleutelenzym is voor het oestrogeen metabolisme. Daarnaast zag het team dat genen die betrokken zijn bij het oestrogeen metabolisme, veranderd waren in de longen van dieren die blootgesteld werden aan rook, ten opzichte van de controlegroep.

"We vonden een link tussen hormonen en longkanger met Cyp1b1 terwijl we daar niet eens naar op zoek waren - erg opwindend," aldus Clapper. "Eerder onderzoek heeft wel de suggestie gewekt dat oestrogeen een rol zou kunnen spelen bij longkanger, maar niemand heeft laten zien dat rook de stofwisseling van oestrogenen daadwerkelijk kan versnellen in de longen; zoals onze data uitwijst."

Link

Vertaling: Inge Hendriks, http://www.leeffit.nl


Kinderen die in appartementen wonen met niet-rokende ouders, worden nog steeds blootgesteld

De meerderheid van de kinderen die in appartementen wonen, worden blootgesteld aan tweedehands rook, ook al wonen zij niet samen met rokers. Deze studie van de Universiteit van Rochester Medisch Centrum is de eerste die onderzoekt of het type woning mogelijk bijdraagt aan het beschermen van kinderen tegen sigarettenrook. Het uitreksel werd vanmorgen gepresenteerd tijdens de bijeenkomst van de Kindergeneeskundige Academische Societeit in Vancouver, Canada. Onder kinderen die in een appartement woonden, bleek 84 procent blootgesteld aan tabaksrook, volgens het niveau van een ‘biomarker’ (cotinine) in hun bloed die een blootstelling laat zien aan de nicotine die tabak bevat. …

Zelfs onder de groep kinderen die in vrijstaande huizen woonden, duidde 70% op blootstelling. “We beginnen de rol te begrijpen die doorsijpeling via muren en via gedeelde ventillatie speelt, dit zou een impact kunnen hebben op de tabaksrook-blootstelling in appartementen”, zei Karen Wilson, M.D., MPH, auteur van de studie en een assistant-professor Kindergeneeskunde van de Universiteit van Rochester Medisch Centrums’ Golisano Kinderziekenhuis. “We zien dat kinderen worden blootgesteld op manieren die we niet hebben ingeschat, en het is voor hun gezondheid belangrijk dat we uitvinden waar die blootstelling plaatsvindt, en we eraan werken om die te beëindigen." Waar meerdere appartementen binnen een gebouw zijn, is de kans dus erg groot dat er blootstelling kan worden ontdekt.

Link

Dennis Morrien


Graphic Australian Anti-Smoking Ad


Kwart tabaksreclame overtreedt de wet

Eén op de vier reclames voor tabaksproducten is in overtreding met de wet. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Link


Another nail in the coffin for smokers?

Tobacco kills 650,000 people in Europe every year, 19,000 of whom have never smoked themselves. Now, an extensive new study has proved beyond doubt the link between smoking and high levels of carbon monoxide pollution in non-smokers. CO, the so-called silent killer is plentiful in cigarette smoke and has multiple negative effects on health, particularly on the heart and circulatory system. Non-smokers dont need to be directly in the path of tobacco smoke to pick up these effects; CO stays in the atmosphere, effectively exposing everyone to CO pollution. This demonstrates the success of smoking prevention efforts in the UK. But more needs to be done.


Arteries Age Twice as Fast in Smokers

National Jewish Health Cardiologist Dr. Howard Weinberger comments on a new study that shows stiffening of the arteriesin smokers occurs at double the speed of those of nonsmokers. Stiffer arteries can lead to blockages that can cause strokes, heart attacks and other problems.


Gen maakt stoppen met roken makkelijker

Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben een genetische variant ontdekt die het de drager makkelijker maakt om te stoppen met roken.

Link


Rokers hebben meer kans op gewichtstoename

Vaak wordt gedacht dat roken een positief effect heeft op gewichtsverlies. Nu blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Navarra dat actieve rokers juist meer kans op gewichtstoename hebben.

Link

Ron Slaats

--

Is ook wel logisch want roken zorgt voor veel toxines, kan het lichaam die niet aan dan worden deze opgeslagen in vet. Verder verhoogt roken je stress hormoon (cortisol), en die kan weer ervoor zorgen dat je suikers opslaat (buikvet).

Ron


Roken een extra risiscofactor voor MS?

Een nieuwe studie toont aan, dat roken het risico kan verhogen op Multiple Sclerose bij mensen die ook andere specifieke risicofactoren hebben voor MS. Het onderzoek kun je vinden in de on line uitgave van "Neurologie" het medische blad van de Amerikaanse Academie voor Neurologie. Het onderzoek betrof drie studies met 442 mensen met MS en 865 mensen zonder deze ziekte.Het verpleegsters onderzoek I en II het onderzoek uit Tasmanie en het Zweedse MS onderzoek.Onderzoekers stelden eerst vast of de deelnemers al risicofactoren hadden voor MS en of zij een hoog niveau aan antistoffen. in hun bloed hadden voor het "Epstein-Barr" virus (een gewoon herpes virus dat de meeste mensen kan infecteren maar dat ook geasocieerd wordt met MS bij een klein gedeelte van de geinfecteerden) of dat ze een gen in hun immuunsysteem hadden, het "HLA-DR15" gen genoemd, dat bij 20% van de mensen voorkomt die geen MS hebben en 60% bij de mensen met MS.Het onderzoek toonde aan, dat tussen hen die een hoog niveau hadden van de antistof tegen het "Epstein-Barr" virus,rokers twee keer zoveel kans hadden op MS als diegenen die nooit gerookt hadden.Hetzelfde verband werd niet gelegd bij diegenen die een laag niveau hadden van de antistof.Het risico op MS in verband gebracht met roken was niet verschillend bij mensen met en zonder het "HLA-DR15" gen.

Link

Makozie


Doctors call for smoking ban in cars and outdoors


Nu ook rookverbod op Amerikaanse stranden

In Californië mag op 278 stranden en in de meeste natuurparken niet meer gerookt worden.

Link


Boek: Stoppen doe je zo

Het boek ‘Stoppen doe je zo’, is een gemakkelijke en vooral eenvoudige manier om voor eens en altijd met roken te kunnen stoppen. Het boek onderscheidt zich van andere boeken over dit onderwerp vanwege de eenvoud en beknoptheid. Het is een boek dat geschikt is voor iedereen die graag wil stoppen.

Link


Effect van rokende moeder op allergisch astma onderzocht

Allergisch astma is een veelvoorkomende ziekte van de luchtwegen, waarbij het afweersysteem overdreven reageert op ongevaarlijke stoffen (allergenen) van buiten, zoals huisstofmijt, kattenhuidschilfers of stuifmeel, waardoor iemand het benauwd krijgt. Tegelijkertijd ontstaat littekenweefsel in de longen, waardoor de kans op benauwdheid nog groter wordt. Astma komt in Nederland veel bij kinderen voor: een
op de 25 Nederlandse kinderen tussen een en twaalf jaar heeft deze ziekte. Uit eerder onderzoek is bekend dat moeders die tijdens de zwangerschap roken, vaak kinderen krijgen die astma ontwikkelen. Het is echter niet bekend waarom dit gebeurt. Anne Blacquière onderzocht daarom in een muismodel hoe astma bij het nageslacht ontstaat. Zij ontdekte dat er in de longen van het nageslacht littekenweefsel ontstaat. De afweerreactie op huisstofmijt is echter niet verhoogd.

Link


Zelfs 3e hands rook draagt kankerverwekkende stoffen.

Oude tabaksrook doet meer dan alleen een kamer laten stinken -- het laat kankerverwekkende stoffen achter, zeggen Amerikaanse onderzoekers.

Link

Mies Kloos


Roken doe je maar thuis

Werkgevers bemoeien zich steeds nadrukkelijker met de gezondheid van hun werknemers. ‘Zeker nu de crisis de werkdruk opvoert.’

Link


Smoking and Periodontal Disease

Surprising as it may sound, many smokers need to be made more aware of the dangers of tobacco use. In fact, just 29 percent of smokers say they believe themselves to be at an above-average risk for heart attack compared with their nonsmoking peers, according to a study published by the Journal of the American Medical Association in March of 1999. Obviously, while information about the medical problems associated with smoking such as lung disease, cancer, heart disease and low-birth-weight infants is widely available, many smokers seem to have tuned out. If you are a smoker who is concerned about the effects smoking can have on your health, congratulations! By accessing information about the negative impacts of tobacco use, you are taking the first step toward quitting.


'Derdehandsroken' ook zeer schadelijk voor de gezondheid

Met derdehandsrook worden de resten bedoeld van sigarettenrook die achterblijven in bijvoorbeeld kleren, meubelen of de binnenkant van een auto.

Link


The Strange Case Of Death In The West

Death in the West is considered to be one of the finest documentaries ever made. It was originally produced for British television and vigorously suppressed by tobacco interests. This powerful expose of cigarette advertising myths juxtaposes the healthy independent image of the Marlboro man, defended in revealing interviews with tobacco industry executives, with the stark reality of six smoking cowboys, all dying of smoking-induced illnesses. The video increases perception of the hazards of smoking, creates skepticism about cigarette advertising, and discourages young viewers from starting to smoke.


Verstoring van de bloeddruk door roken "mogelijke oorzaak wiegendood"

Roken tijdens de zwangerschap verstoort de bloeddrukregulatie bij de baby wat, volgens experts, mogelijk kan verklaren dat deze babies een hoger risico hebben om te overlijden aan wiegendood.

Link

Vertaling: A ter Horst


Nicotine Levels Rising in Cigarettes

Trying to quit? A major study recently found that nicotine levels in cigarettes have increased, making it harder to kick the habit. According to Harvard research, a cigarette today contains 11 percent more nicotine than a cigarette manufactured seven years ago.


Vroeg beginnen met sigaretten roken sterke voorspeller van later cannabisgebruik

Vroeg beginnen met roken is een belangrijke indicator voor risico op cannabisgebruik. Dat blijkt uit een studie van een groep onderzoekers uit Helsinki, Amsterdam, Rotterdam en Groningen. De studie maakt deel uit van het TRAILS-onderzoek, een langlopende studie naar de ontwikkeling van de geestelijke gezondheid en het sociale gedrag van jongeren in Noord-Nederland. De onderzoekers publiceren hun bevindingen in het januarinummer van het 'Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry' (JAACAP), het toonaangevende vaktijdschrift over kinder- en jeugdpsychiatrie.

Cannabis is de wereldwijd meest geteelde, gesmokkelde en gebruikte illegale drug. De samenhang tussen sigaretten roken, gedragsproblemen en cannabisgebruik bij adolescenten is daarbij van groeiend belang. In het artikel "Externalizing Behavior Problems and Cigarette Smoking as Predictors of Cannabis Use: The TRAILS Study" gaan de onderzoekers na wat de relatie is tussen gedragsproblemen en sigaretten roken als voorspellers van later cannabisgebruik bij meer dan 1.600 adolescenten die meedoen aan de TRAILS-studie (TRacking Adolescents' Individual Lives Survey (TRAILS) in Noord-Nederland.

Deze jongeren (752 jongens en 854 meisjes) werden onderzocht op de leeftijd van 10-12 jaar (T1) en op twee latere momenten, leeftijd 12-15 (T2) en 15-18 jaar (T3). De analyse was gericht op de samenhang tussen DSM-IV gedragsproblemen (antisociaal gedrag, ADHD-problemen en oppositioneel gedrag), zoals gerapporteerd door de adolescenten zelf en door hun ouders op T1 en door de adolescent gerapporteerd roken op T2 en cannabisgebruik op T3. De studie laat zien dat de samenhang van gedragsproblemen met cannabisgebruik verschilt per informant en per sekse. Veelal loopt deze samenhang via sigaretten roken voorafgaand aan het cannabisgebruik. De onderzoekers vonden dat ook na correctie voor gedragsproblemen, vroeg beginnen met sigaretten roken steeds een krachtige voorspeller is van cannabisgebruik.

De bevindingen van de onderzoekers stellen de veelvoorkomende gedachte dat gedragsproblemen rechtstreeks experimenteren met cannabis voorspellen ter discussie. In het artikel stellen de onderzoekers: "Dergelijke relaties waren niet consistent voor alle informanten en beide seksen en verliepen vaak via vroeg roken. Vroeg beginnen met sigaretten roken is een krachtige voorspeller van vervolgens beginnen met cannabis, onafhankelijk van eerdere gedragsproblemen. Hoewel gedragsproblemen belangrijk zijn als beginpunt voor ontwikkelpaden wat betreft gebruik van middelen, moet erkend worden dat vroeg beginnen met roken een belangrijke indicator is voor risico op cannabisgebruik."


Rookverbod horeca volop genegeerd

KWF Kankerbestrijding roept minister Klink op om snel maatregelen te treffen om de horeca weer rookvrij te maken. Dit naar aanleiding van een bericht in Trouw waar melding wordt gemaakt van het feit dat het rookverbod in veel horecagelegenheden genegeerd wordt. Ondanks het rookverbod staan in veel cafés de asbakken weer op tafel. Minister Klink (Volksgezondheid) besloot deze maand, na eerdere uitspraken van de rechter, het roken in eenmanszaken te gedogen. Maar ook veel cafés mét personeel - de grotere zaken - houden zich niet meer aan de wet, blijkt uit een belronde van Trouw. Volgens een woordvoerder van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), zijn de controles niet minder intensief. Wel wordt efficiënter gewerkt door alleen nog af te gaan op meldingen van klanten en te controleren bij cafés die al eerder de regels schonden.


Waarom healthcare het roken afraadt

Rokers vragen zich af, waarom healthcare zich zo inspant om de bevolking het roken van tabak af te leren. De verklaring daarvoor staat in deze Amerikaanse(bron) tekst.

Link

Fernand Haesbrouck

15 sigaretten al voldoende voor DNA-schade

Vijftien sigaretten roken, dat is alles wat nodig is om DNA-schade te veroorzaken

Link


Het effect van roken

Wie zijn leven lang rookt, heeft 50% kans vroegtijdig te overlijden aan een aandoening veroorzaakt door dat roken. En dat 'vroegtijdig' betekent dat een roker gemiddeld 10 jaar vroeger dan de gemiddelde levensverwachting sterft (bron: R. Doll, R. Peto, J. Boreham, and I. Sutherland .BMJ 2004; 328: 1519). Tabaksgebruik is de grootste vermijdbare oorzaak van kanker. Het gebruik van tabak in gelijk welke vorm veroorzaakt 30 procent van alle kankerdoden in de ontwikkelde landen en een stijgend aantal doden in ontwikkelingslanden. In 2006 stierven stierven wereldwijd 5 miljoen mensen aan kankers veroorzaakt door tabak. De voorbije 30 jaar is het aantal longkankers verdubbeld. Acht op de tien longkankers worden veroorzaakt door roken. Mocht de tabaksconsumptie nu worden beperkt, dan zouden tegen 2050 150 miljoen vroegtijdige sterftes worden vermeden (bron: UICC World Cancer Campaign, fast facts about cancer, 2008).

Link

Veertig procent van de rokers sterft aan met roken samenhangende ziekten voor ze de pensioenleeftijd halen.

Link


Interview with Dr. Allan Brandt on FDA Regulation of Tobacco

The regulatory status of cigarettes arguably represents one of the most paradoxical stories in American medicine and public health: the single most dangerous legal product in U.S. consumer society has eluded virtually all federal regulation until now. Using a combination of scientific misinformation, intensive political lobbying, and a culturally resonant argument that smokers must take personal responsibility for harms they incur from its product, the tobacco industry has fought off all attempts to bring the manufacture, marketing, and sale of cigarettes under the authority of the FDA or any other federal agency. While competing aggressively against one another for market share, the tobacco companies drew together for the purposes of denying the harms of smoking and exerting their political influence to deflect any serious form of regulation. Indeed, in response to the proposal put forward by former FDA Commissioner David Kessler in the mid-1990s that tobacco be regulated as a drug, the industry fought tooth and nail to deny the FDA this authority. After a protracted legal battle, in 2000 the Supreme Court found in a 5-to-4 decision that the FDA did not have statutory authority to regulate cigarettes. If the agency were to begin regulating tobacco, it would require explicit legislative approval from Congress


Roken en drinken tijdens zwangerschap: 220 extreme vroeggeboorten

Doorroken tijdens zwangerschap vaak samen met nog meer risicovol gedrag voor kind

Roken en drinken tijdens de zwangerschap eisen tol: 220 extreme vroeggeboortes per jaar

Roken is een directe oorzaak van extreme vroeggeboorte. Roken tijdens de zwangerschap veroorzaakt in Nederland jaarlijks 220 extreme vroeggeboortes, dat wil zeggen bij de 28e zwangerschapsweek of eerder. Ook worden jaarlijks als direct gevolg van het roken tijdens de zwangerschap 3.000 ondervoede baby's in Nederland geboren. Dit blijkt uit onderzoek van TNO onder 15.000 moeders. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke, open-acces tijdschrift PLoS ONE.

In opdracht van het ministerie van VWS en STIVORO analyseerde TNO de gegevens van de Peilingen Borstvoeding uitgevoerd tussen 2001 en 2008. In totaal hebben 15.000 aanstaande moeders een vragenlijst ingevuld.

Ook ander risicovol gedrag
Zwangeren die er niet in slagen te stoppen met roken, stellen hun kinderen vaker ook aan andere risico's bloot. Zo blijkt dat overmatig alcoholgebruik tijdens de zwangerschap bij rokende zwangeren twee keer zo vaak voorkomt als bij niet-rokende. Ook kiezen rokende zwangeren minder vaak voor het geven van borstvoeding.

Integrale aanpak nodig
Volgens kinderarts en TNO-onderzoeker Ko van Wouwe beginnen hierdoor teveel kinderen met een viervoudige achterstand: ze zijn ondervoed, extreem te vroeg geboren, blootgesteld aan overmatig alcoholgebruik en ze missen de voordelen van borstvoeding. TNO-onderzoeker Caren Lanting stelt: om zwangeren beter te motiveren tot een gezonde leefstijl moeten al deze aspecten in de preventie integraal aangepakt worden.

De feiten
- In Nederland worden jaarlijks ongeveer 180.000 kinderen geboren. Daarvan zijn 660 extreme vroeggeboortes. Een derde hiervan wordt direct veroorzaakt door roken tijdens de zwangerschap.
- Het aantal rokende zwangere moeders is tussen 2001 en 2007 flink gedaald. Toch rookt één op de tien moeders nog tijdens de zwangerschap; gemiddeld vijf sigaretten per dag.
- Rokende moeders drinken twee keer zo vaak overmatig: meer dan 6 glazen per gelegenheid.
- Rokende moeders geven twee keer zo vaak kunstvoeding: 38% begint direct met de fles.

Het volledige artikel is te downloaden via de website van PLoS One: Link


Elke sigaret kost 28 minuten van je leven

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het roken van één sigaret gemiddeld 28 minuten van iemands leven kost. Om rokers hiervan bewust te maken èn met het oog op de goede voornemens in het nieuwe jaar, start vandaag een anti-rook campagne. De campagne is een initiatief van Fight Cancer, Stivoro en stichting Coryfeeën.

De wetenschappers baseren zich op een homogene groep van Britse artsen die geboren zijn tussen 1920 en 1929. De artsen begonnen met roken op hun 18e en rookten gemiddeld 18 sigaretten per dag. Op 60 jarige leeftijd stierven er drie keer zoveel rokers vergeleken met eenzelfde groep artsen die niet rookten. De niet-rokers werden gemiddeld 15 jaar ouder. Omgerekend kost dit verlies van 15 levensjaren iemand 28 minuten van zijn of haar leven per sigaret.

Campagne '28 minuten'
Rokers kunnen op de campagne website www.28minuten.nl uitrekenen hoeveel levensjaren ze gemiddeld cadeau krijgen, wanneer ze stoppen met roken per 1 januari. In deze persoonlijke berekening wordt leeftijd en aantal sigaretten per dag meegenomen. Ook wordt berekend hoeveel geld iemand daarmee bespaart. Via Twitter, Hyves en Facebook kunnen rokers eenvoudig vrienden uitnodigen om ook hun persoonlijke berekening te maken voor hun toegenomen gemiddelde levensverwachting. Samen stoppen met roken is makkelijker dan alleen, het uitnodigen van vrienden via social networks biedt steun.

Gemiddeld 28 minuten
Natuurlijk zijn er ook mensen die een pakje per dag rookten en 87 jaar zijn geworden. Het uitgerekende verlies aan leven van 28 minuten, is dan ook een gemiddelde. Het onderzoek is uitgevoerd en gepubliceerd door prof. Dr. Helmut Gohlke en Dr. Salim Yusuf. Het is te downloaden op www.28minuten.nl. In het onderzoek is niet alleen het risico op kanker meegenomen, maar ook andere aan roken gerelateerde ziekten zoals hart- en vaatziekten.


Roken tijdens zwangerschap werkt door op hart en nieren kind

De gevolgen van roken tijdens de zwangerschap lijken groter dan tot nu toe gedacht. Als een aanstaande moeder rookt, verandert de bloedstroom bij het kind in de baarmoeder. Dit kan leiden tot een aanpaste ontwikkeling van het hart en de nieren. Zo zijn de nieren van de kinderen in de eerste twee jaar van hun leven kleiner. Bovenstaande blijkt uit promotieonderzoek van Miranda Geelhoed van het Erasmus MC. De promovenda pleit voor verder onderzoek omdat ze aanwijzingen heeft dat de kinderen op latere leeftijd een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten en nierproblemen. Geelhoed heeft onderzocht of ongunstige omgevingsfactoren tijdens de zwangerschap gevolgen hebben voor de vroege ontwikkeling van het hart, de bloedvaten en de nieren van het kind. Haar onderzoek gaat een stap verder dan eerdere studies naar de gevolgen van roken. Uit die studies bleek dat roken op korte termijn de groei van de baby vertraagt en leidt tot een laag geboortegewicht. Roken heeft invloed op de doorbloeding van de foetus. Dat komt doordat de nicotine uit sigaretten de bloedvaten in sommige weefsels verwijdt of juist vernauwd. Ook de hoeveelheid sigaretten per dag is van invloed op de ontwikkeling van de organen. Bij bijvoorbeeld meer dan tien sigaretten per dag worden de nieren van de baby kleiner. Bij minder dan vijf worden nieren juist groter. Ook ontwikkelen bepaalde delen van het hart en de bloedvaten zich anders.

Een ander opmerkelijk resultaat uit het onderzoek van Geelhoed is dat een grote gewichtstoename van de moeder tijdens de zwangerschap leidt tot een groter hart van het kind. Of dit positief of negatief is, is nog onbekend. Ten slotte heeft de promovenda aangetoond dat een hoge bloeddruk van moeder tijdens de zwangerschap, bijvoorbeeld door zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie), leidt tot een hogere bloeddruk bij het kind op de leeftijd van negen jaar. De bevindingen wijzen er op dat verschillende factoren in de baarmoeder blijvende gevolgen hebben voor de groei en functie van het hart, de bloedvaten en de nieren. De mechanismen die hieraan ten grondslag liggen zijn voor een groot deel nog onbekend, maar zowel omgevingsfactoren als genetische invloeden lijken een belangrijke rol te spelen. Geelhoed: ‘’Toekomstig onderzoek is van groot belang om deze mechanismen te ontrafelen en om te onderzoeken of de aangetoonde veranderingen bij jonge kinderen ook consequenties hebben voor de ontwikkeling van het hart, de bloedvaten en de nieren op lange termijn. Een afwijkende niergroei kan bijvoorbeeld leiden tot nieraandoeningen of een hoge bloeddruk op latere leeftijd.’’ De promovenda heeft gebruik gemaakt van gegevens uit het Generation R onderzoek. Dat is het onderzoek naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 kinderen in Rotterdam. De kinderen worden vanaf de vroege zwangerschap tot hun jongvolwassenheid gevolgd. De kinderen in de studie zijn geboren tussen april 2002 en begin 2006. Miranda Geelhoed is de elfde promovendus die haar onderzoek binnen Generation R heeft afgerond.


Cacao om te stoppen met roken.( 5 maal daags 25 gram)

Ik gebruikte pure cacao poeder en mengde dit met water. Geen enkel middel heeft mij op zo'n makkelijke manier doen stoppen. Nicotine pleisters en kauwgom niet als ook niet het paardenmiddel Nortrilen.( antidepressivum) Er zou meer onderzoek moeten komen en na deze registratie bij Het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom zal ik proberen meer mensen te wijzen op het gebruik van cacao bij het stoppen met roken als ook trachten meer onderzoek hiernaar te laten verrichten.

5 maal daags nam ik 25 gram pure cacao poeder en had geen last meer van ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken. Sterker nog ik merkte geen enkel verschil, behalve dat ik mij gezonder, energieker en sterker begon te voelen des te langer ik gestopt was met roken.

Het is mogelijk dat een kleinere hoeveelheid ook al effect sorteert en mogelijkerwijs een van de bestanddelen of een aantal tezamen van de stofjes waaruit cacao bestaat. Er zitten meer dan 400 stoffen in cacao dus lastig te zeggen welke stoffen geïsoleerd zouden kunnen worden voor een tablet of andere substantie voor de behandeling van rokers. Een medicijn met de werkzame bestanddelen geïsoleerd lijkt mij zinvol (indien haalbaar) omdat cacao de bloedsuiker omhoog brengt en dit veroorzaakt een veel te hoge bloedspiegel bij suikerpatiënten en ontregelt de eventuele balans (afstelling tussen insuline en voeding enz) en er zijn natuurlijk ook mensen die allergisch zijn voor cacao.

Phenylethylamine (PEA) speelt denk ik zeker een rol waarom cacao werkt om te stoppen met roken. PEA speelt ook een rol in het verhogen van concentratie en alertheid, ook interessant omdat rokers die stoppen hier nogal eens last van hebben. Verder zitten in cacao enzym remmers (MAO inhibitors) die zeker een rol hebben gespeeld.

(MAO inhibitors) staan bekend om het verlagen van het hongergevoel en ook voor de verhoging van de serotonine gehalte en andere neurotransmitters, in de hersenen. Een down gevoel zullen vele rokers die stoppen herkennen, ik merkte er niks meer van met deze relatief hoge dosissen van cacao poeder.
Door het verlagen van het honger gevoel kom je ook niet meer zoveel in gewicht aan na het stoppen met roken. Magnesium zal ook bijdragen aan de positieve effecten en het zou best kunnen dat alle stoffen in de cacao samen nodig zijn voor deze werking op het stoppen met roken.

Cacao bonen zullen hetzelfde effect (of beter) teweeg brengen en chocolade repen of snoepjes of andere vormen met een hoge dosis cacao al zou het kunnen dat cacao poeder met water beter wordt
opgenomen en dus beter werkt. Naar mijn idee heeft een dergelijke hoeveelheid pure cacao als ik heb toegepast wel een positief effect op de stemming ook al zijn er onderzoeken die aangeven dat er veel meer nodig is om enig effect te sorteren.

De effecten met deze hoeveelheden cacao ervaar ik als enkel positief. Wel duidelijk minder honger (toch niet verkeerd na het stoppen met roken) en een wat witte aanslag achter op de tong maar naar mijn idee niks ernstigs, daarbij voel ik mij goed. Ook gebruik ik nu al wat minder cacao (per keer ongeveer 8 gram) en merk nog een positief effect. Het vreemde is dat het effect van de hoge dosissen een tijdje bleef aanhouden ook al nam ik gisteren en een deel van vandaag geen cacao (vanwege de aanslag op mijn tong) maar toen ik vandaag last kreeg van ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken nam ik toch maar weer een dosis (vandaag 3 maal 8 gram) en ik voel mij weer beter.

Het lijkt er dus op of de cacao iets doet met de chemie in de hersenen en wel zo dat het effect redelijk lang aanhoud of het zorgt dat je zelf makkelijker over de verslaving heen komt waardoor je het sneller
zonder hulpmiddel kan. De eerste dagen moest ik wel een hoge dosis nemen en nu een stuk minder om effect te sorteren.

Ik denk niet dat het placebo effect een grote rol speelt omdat ik vaker heb geprobeerd te stoppen met roken met behulp van Valeriaanwortel thee, Nortrilen, nicotinekauwgom, hoge dosissen omega 3, laser
therapie maar nooit enig effect sorteerde. Van Nortrilen ging ik enkel meer roken. Valeriaanwortel thee schijnt bij vrouwen weer beter te werken dan bij mannen en kan misschien wel enig effect sorteren of helpen bij het stoppen met roken maar ik denk, gezien de werking van cacao op zich als mijn eigen ervaring, dat cacao of een aantal stofjes tezamen welke in de cacao zitten en voor de juiste werking zorgen, een enorm goed middel is om te stoppen met roken.

Het onrustige gevoel wat ik in het verleden had als ik stopte met roken heb ik niet en ook mijn concentratie is goed terwijl ik hier normaal wel veel last van had zodra ik stopte met roken.
Het inslapen gaat ook perfect en ook dit was zonder cacao altijd lastig als ik weer eens een stop poging deed. Ik heb niet de enorme vreetbuien die ik normaal gesproken had als ik stopte met roken en ook dit is een voordeel. De depri momenten heb ik ook niet met de cacao en deze momenten konden aardig heftig zijn.

Ron Slaats

Reakties kun je sturen naar: ugamedia@wirehub.nl


Tussenstand H1N1 - dodelijke slachtoffers 2009

Dit jaar wereldwijd overleden door:

H1N1 : 10.000

Roken: 5.000.000 (dus faktor 500)

Een Engelse huisarts zei ooit al dat de sigaretten industrie velen malen meer doden op haar geweten heeft dan Hitler en er ook nog ongestraft mee wegkomt.....

Dus al bepaalde groepen echt aan depopulatie zouden doen dan gewoon roken stimuleren in gebieden als Afrika. Dat is toevallig nu precies wat er gaande is in Afrika (nieuwe focus big tobacco). Je hebt er geen vaccin / virus voor nodig en mensen doen er geheel vrijwillig aan mee.

Dodelijker kunnen we het niet maken.....

Link


Sigarettenfabrikanten manipuleren jongeren

Minister Andre Rouvoet neemt het sigarettenfabrikanten kwalijk dat ze proberen jongeren aan het roken te krijgen door allerlei smaakstoffen in sigaretten te stoppen. Hij deed vandaag een oproep aan sigarettenfabrikanten hiermee te stoppen.

Rouvoet deed zijn uitspraak bij het in ontvangst nemen van een onderzoeksrapport van het RIVM 'Wat rookt de Nederlandse jeugd en waarom?'. Uit het onderzoek blijkt dat veel jongeren hun sigarettenmerk kiezen onder meer vanwege toevoegingen als vanille, menthol, suikers, honing, drop en cacao. 'Wat fabrikanten in feite doen is manipuleren. Veel jongeren zijn heel beïnvloedbaar. Dat wéten fabrikanten; daar maken zij misbruik van door sigaretten en sigarettenpakjes zo mooi mogelijk te maken. Daar trappen jongeren in. Dat neem ik jongeren niet kwalijk, dat neem ik fabrikanten kwalijk!'

Rouvoet roept de fabrikanten op te stoppen met het toevoegen van aantrekkelijke smaakstoffen aan sigaretten. Verder gaat hij in overleg met Stivoro, die voorlichtingsmateriaal over roken vervaardigt, om te kijken of die ook in hun campagnes het aspect van manipulatie aan de orde willen stellen. 'Zodat veel meer jongeren dan nu gaan realiseren dat fabrikanten trucjes gebruiken om hen aan de sigaret te krijgen.' Rouvoet riep de aanwezigen, onder wie veel jongeren, op om hierover hun ongenoegen kenbaar te maken bij de tabaksfabrikanten.


Tabaksrook maakt kinderen hyperactief

Blootstelling aan tabaksrook kan bij veel kinderen tot tien jaar tot gedragsproblemen leiden.

Link


Beperk smaakstoffen in sigaret

De toevoeging van smaakstoffen aan sigaretten moet beperkt worden. Dat bepleit het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Link


Eenderde kleuters rookt thuis mee

Eenderde van de 4-jarigen wordt thuis blootgesteld aan tabaksrook. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Stivoro.

Link

Misschien idee dat de dhr Coutinho van het RIVM zich hier eens druk om kan maken. Je hoeft niet keer op keer dure vaccins te kopen met alle risico's van dien en je kunt er echt veel kids mee redden. Campagne materiaal plaats ik dan geheel gratis op mijn sites.....


GSK investeert in rokersvaccin

GlaxoSmithKline (GSK) betaalt mogelijk meer dan 500 miljoen dollar voor een experimenteel medicijn dat rokers definitief van hun rookgewoonte afhelpt.

Link


De echte gevaren voor de gezondheid II

Ik noemde vorige week al de hype rondom het H1N1 dat dagelijks wordt aangewakkerd door de RIVM en de Nederlandse media. Zonder enige kritiek wordt het overheidsbeleid doorgegeven. Als we echt zo bezorgd zijn om mensenlevens dan hier nog wat cijfers die ik via Stivoro heb gekregen. Roken zorgt dagelijks voor 53 doden, het werkelijke aantal zal waarschijnlijk nog veel hoger liggen omdat de rol van meeroken nog steeds wordt onderschat. Kunt u het voorstellen hoe de kranten eruit zouden zien als we deze doden iedere dag uitvoerig in de media zouden bespreken. Het RIVM wil met dure vaccins, propaganda campagnes voorkomen dat er 200-400 vrouwen per jaar ye vroeg overlijden door baarmoederhalskanker, en dat terwijl er ieder jaar alleen al 6189 overlijden door het roken. Daarnaast nog de duizenden mensen per jaar die overlijden door medische missers, combinaties van medicaties, tekorten aan vitamine D3 die heel eenvoudig en goedkoop te voorkomen zijn, door de pil en hormoonkuren die beide natuurlijke processen verstoren. Dan zijn er nog de pesticides, electrostress, zoetstoffen, smaakversterkers, bpa in plastics, weekmakers en vele andere chemische bedenksels die ons lichaam dagelijks slopen en versneld verouderen. Wil je echt je gezondheid redden vermijd dan zoveel mogelijk dit soort zaken en geef je lichaam wat het echt nodig heeft: rust/ontspanning en volwaardige voeding. Wordt geen pharmajunkie of melkkoe van nietsontziende industrieën die over lijken gaan. Geloof niemand en ga je eigen waarheid zoeken, er is genoeg informatie online om je verder in zaken te verdiepen.

Sterfte door rookgerelateerde aandoeningen (2007, personen ouder dan 20 jaar)

Ziekte Mannen Vrouwen
Longkanker 5.830 2.491
Astma en COPD 3.128 1.864
Coronaire hartziekten 1.876 645
Beroertes (CVA; inclusief TIA: G 45) 765 583
Hartfalen 428 216
Slokdarmkanker 854 250
Strottehoofdkanker 133 39
Kanker in hoofd/halsgebied 319 101
Totaal 13.332 6.189

Totale doden door roken: 19521  (53 per dag)

Bron: Stivoro jaarcijfers 2008


Alternative tobacco can be more dangerous than smoking

Smoking cigarettes kills nearly 4 million people across the world each year, according to the American Cancer Society. But newer, increasingly popular tobacco alternatives could be even more dangerous, Medical College of Georgia researchers say.


Roken: zijn light sigaretten minder schadelijk dan gewone ?

Light sigaretten worden vaak gerookt door rokers die geleidelijk aan willen stoppen met roken.

Link


Your Health vs the Tobacco Industry

Medical historian Allan Brandt discusses the history of conflict between health researchers and the American tobacco industry. Allan Brandt researched "The Cigarette Century: The Rise, Fall, and Deadly Persistence of the Product That Defined America," and after doing so for twenty years, he has become one of the top expert witnesses for tobacco-related state and federal cases. In 2004 Brandt took the stand as an expert witness for two full days of cross-examination in the case of U.S. vs. Phillip Morris. The judge's opinion referenced Brandt's testimony nearly 200 times and for the first time ever tobacco companies were found to be in violation of Federal racketeering statutes.

Now, in "The Cigarette Century," Brandt presents the definitive history of the cigarette, both as the ultimate cultural icon and as the produce that shaped US agriculture, big business, medicine, and regulatory policies in the 20th century. Making extensive use of previously secret corporate documents which became available in the last decade as a result of litigation, Brandt offers critical analysis of the cigarette controversy and how the industry used sophisticated public relations to invent a modern "disinformation" campaign. -- Cody's Books


Less Tobacco Smoke Means Fewer Heart Attacks

Tobacco deaths rarely make headlines, but the World Health Organization says tobacco smoke kills one person every six seconds. Studies have shown that tobacco smoke is not just deadly for tobacco users. Those who breathe in smoke from other people's cigarettes also have an increased risk for heart attacks. A new study shows that smoking bans have significant health benefits for everyone. VOA's Carol Pearson has more.


Genen ontdekt die bepalen hoe schadelijk rook voor je is

Onderzoekers aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben genen ontdekt die van invloed zijn op de longfunctie.

Link


Dangers of second hand smoke


Klink verspilt geld met nulnorm tabaksrook

Afgelopen vrijdag verkondigde minister Klink bij Pauw en Witteman dat hij serieus laat onderzoeken of ventilatie een alternatief kan bieden voor het wankelende rookverbod voor horecaondernemers zonder personeel. Bart Hendriksen, adviseur bij Extreme Air-Products, stelt vraagtekens bij dit voorgenomen onderzoek. Wanneer het uitgangspunt blijft dat de ruimte volledig rookvrij moet zijn, staat de uitkomst van het onderzoek namelijk al vast. Geen enkel systeem kan aan deze eis voldoen. Reeds bestaande wetgeving kan wel openingen bieden. Zodra er in een ruimte ook maar één sigaret wordt gerookt, is het onmogelijk deze ruimte voor 100% te vrijwaren van schadelijke delen uit tabaksrook, aldus Hendriksen. De zogenaamde "nulnorm" is het uitgangspunt van het huidige rookverbod. Wanneer de nulnorm tevens de basis vormt voor het aangekondigde onderzoek wordt de horecaondernemer zonder personeel blij gemaakt met een dode mus. De nulnorm is in het leven geroepen omdat het uitgangspunt was de werknemer te beschermen en een rookvrije werkplek te garanderen. Deze norm is niet relevant wanneer er sprake is van een horecaondernemer zonder personeel, stelt Hendriksen. Wanneer minister Klink de kleine horeca een serieuze kans wil geven in deze kwestie dient hij deze ventilatie-eis te laten vervallen. Met een aanvulling op het huidige bouwbesluit wat betreft ventilatie zijn er verschillende scenario's denkbaar waarmee roken in kleine horecazaken (zonder personeel) kan worden gereguleerd, zonder dat er een onbetaalbare oplossing wordt aangedragen.


How America Got Sold On Cigarettes

it is an amazing story. I collected the amazing footage you see in this clip and presented it on prime time PBS as part of a documentary on smoking. TBS asked me to be "balanced."So I got both sides of the story. To see my other work, please go to www.thehoffmancollection.com


Ionenkanaal is oorzaak van irritatie bij gebruik van rookstopmiddelen

Rokers die ermee willen stoppen, gebruiken vaak hulpmiddelen zoals nicotinepleisters en -kauwgom en, sinds kort, nicotinesprays. Maar de pleisters veroorzaken bij sommige mensen jeuk, en kauwgom en sprays kunnen voor irritaties in mond, neus en luchtwegen zorgen. Een team van Leuvense en Spaanse onderzoekers, onder leiding van dr. Karel Talavera en prof. Thomas Voets van het Laboratorium voor Ionenkanaalonderzoek, heeft nu ontdekt hoe dat komt. De nicotine werkt in op een kanaaltje in de zenuwcellen dat pijn en ontstekingen veroorzaakt. Een ionenkanaal is een microscopisch sluisje in de celwand, waarlangs geladen deeltjes de cel kunnen in- of uitstromen. Dat leidt tot het ontstaan van elektrische signalen, een belangrijke vorm van informatieuitwisseling in ons lichaam. Het Laboratorium voor Ionenkanaalonderzoek, een van de Centers of Excellence aan de K.U.Leuven, bestudeert een bepaalde groep van ionenkanalen, de zogenaamde TRP-kanalen. Eerder onderzoek in die onderzoeksgroep onder leiding van prof. Bernd Nilius, toonde aan dat TRP-kanalen betrokken zijn bij het detecteren van warmte en koude, de smaakzin en het ontstaan van allergische reacties. Tot nu toe werd algemeen aangenomen dat de irritatie die samengaat met het gebruik van nicotinepleisters, veroorzaakt wordt door dezelfde receptoren die instaan voor de opwekkende en verslavende werking van nicotine. Maar de Leuvense onderzoekers merkten op dat die theorie niet klopt en besloten om het effect van nicotine op het ionenkanaal TRPA1 te onderzoeken. Over TRPA1 was al bekend dat het pijn veroorzaakt onder invloed van extreme kou en irriterende stoffen zoals mosterdolie en traangas. De onderzoekers stelden vast dat nicotine het TRPA1 ‘openzet’. Het gevolg is pijn en een ontstekingsreactie: jeuk en branderigheid in het geval van pleisters, geïrriteerde luchtwegen in het geval van kauwgom en sprays. Muizen met een defect TRPA1-gen bleken geen last te hebben van die irritatie. TRPA1 lijkt dus de sleutel te zijn om vervelende bijwerkingen te voorkomen bij het gebruik van rookstopmiddelen. Verder onderzoek moet uitwijzen welke stof het beste geschikt is om in combinatie met nicotine TRPA1 weer ‘af te sluiten’. Nicotine activates the chemosensory cation channel TRPA1 is deze week verschenen in Nature Neuroscience.


New Study On Secondhand Smoke Amazes Doctors

There is no safe level of secondhand smoke or air pollution, KITV4's Dick Allgire explains.


Ook derdehandsrook kan je baby schaden

Ook derdehandsrook kan je baby schaden. Met derdehandsrook worden de sporen van nicotine en rook in zetels, tapijten, kleren en gordijnen bedoeld. Ook al rook je op dat moment niet, de giftige sporen alleen al zijn voldoende om de gezondheid van derden aan te tasten.

Link


Aantal rokende middelbare scholieren bijna gehalveerd

Het aantal middelbare scholieren dat op 13- of 15-jarige leeftijd begint met roken, is tussen 1996 en 2005 gehalveerd. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van Universiteit Maastricht (CAPHRI) en GGD Zuid Limburg onder ruim 25.000 middelbare scholieren in Zuidoost-Nederland. Voor het eerst is berekend wat het effect van deze daling is op het voorkomen van ziektes die aan roken gerelateerd zijn. Volgens een rekenmodel van het RIVM zullen in deze leeftijdsgroep daardoor 11.500 minder nieuwe COPD-gevallen, 3.400 minder nieuwe gevallen van longkanker en 1.800 minder hartaanvallen optreden in de toekomst. De resultaten van deze studie verschijnen deze week in het European Journal of Public Health. De onderzoekers baseren hun conclusies op een grootschalig onderzoek onder tweede- en vierdeklassers van alle middelbare scholen in Zuidoost-Nederland. Zij vulden in 1996, 2001 en 2005 een vragenlijst in over hun rookgedrag. In 1996 rookte nog 22% van de tweedeklassers. In 2006 was dat aantal gedaald naar 8%. Onder de vierdeklassers daalde dat percentage in diezelfde periode van 38% naar 22%. Opvallend was dat de daling in alle schooltypen (VMBO, HAVO en VWO) ongeveer gelijk is. Ook waren er geen verschillen tussen jongens en meisjes.

Bron: MU


The Cigarette Is Dead

The Cigarette Is Dead from FL2 Interactive on Vimeo.


Duizenden kinderen lijden aan nicotinevergiftiging in Malawi

De duizenden kinderen die op de tabaksvelden in Malawi werken, lijden aan een zware nicotinevergiftiging.

Link


How Smoking Affects The Human Body


Roken verhoogt risico op dementie met 70 procent

Roken verhoogt de kans op de ontwikkeling van dementie tijdens de middelbare leeftijd met 70 procent. Dat toont een Amerikaanse studie, gepubliceerd in het vakblad Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

Link


De sigaret - het recept voor kanker

Rokers krijgen elke dag een extra portie toxines binnen. Hun voordeel is dat ze niet meer hoeven te detoxen. Tegen deze stroom van toxines is namelijk geen kruid gewassen. Systematisch wordt de verdediging van het eigen lichaam afgebroken. De trilhaartjes die normaal rommel moeten opruimen verdwijnen, de longen worden geleidelijk aan geteerd en zullen minder zuurstof opnemen, de bloedvaten en huid zullen hun elasticiteit versneld kwijt raken, je vitamine C en andere kankerremmers worden meteen gebruikt dus blijft er weinig over om andere toxines de baas te kunnen.

Met andere woorden, je lichaam zal gemiddeld 8-14 jaar sneller verouderen. Vrouwen die gemiddeld normaal hun eerste hartaanval krijgen op hun 80ste krijgen dit nu op hun 66ste of nog eerder en mannen krijgen het zo'n 8 jaar eerder voor hun kiezen. Vrouwen zijn extra kwestbaar na de overgang door de afname van het vrouwelijke hormoon oestrogeen dat hun een groot deel van hun leven heeft beschermd.

Kinderen die gedwongen hebben meegerookt in auto en huis zullen al met een flinke toxine belasting hun leven gestart zijn en de nodige chronische ziekten eerder op hun pad vinden. Door de gewenning aan rook van derden zullen ze ook eerder zelf naar de sigaret grijpen. Woon je dan ook nog in de buurt van een snelweg of vliegveld dan is het gewoon wachten op astma of andere ontstekingsgerelateerde aandoening.

Recent is men erachter gekomen dat roken diabetes aanjaagt. Men ontdekte dat roken het stress hormoon Adrenaline verlaagt maar juist het stress hormoon Cortisol verhoogt. Een iets verhoogde suikerspiegel zorgt ervoor dat veel mensen minder eetlust hebben maar mensen die van hun eigen al een hogere suikerspiegel hebben zullen juist meer eetlust krijgen en meer vet opslaan. In deze prediabetes stand krijg je al schade aan de bloedvaten door ontstekingen, wordt je snel dik zodra je koolhydraten eet en neemt je behoefte aan fastfood (vet en suikers) juist toe. Mensen die dus al overgewicht hebben zullen door een verhoogd cortisol nog meer suikerspiegelproblemen krijgen, nog gevoeliger worden voor suikers, nog meer immuunproblemen krijgen en nog meer kans hebben om diabeet te worden. Heel wat mensen die roken en diabetes hebben zullen nooit van hun AOW/pensioen gaan genieten, met dank aan de nicotine maffia en de overheid die haar zakken vult met accijnzen en flink kan besparen op AOW uitgaven.

Een aantal stoffen die de roker/meeroker dagelijks binnenkrijgt:

  • Aceton
    Aceton (ook bekend onder de namen dimethylketon of DMK en propanon) is een vloeistof die veel als oplosmiddel wordt gebruikt (onder andere nagellakremover in het dagelijks leven).
    Inademen van aceton kan tot irritatie leiden. Men dient vooral op te passen voor de ogen: als aceton in de ogen komt kan dat leiden tot permanente schade.
  • Acetonitril
    Acetonitril wordt geabsorbeerd door mondelinge, huid-, of inhalatieblootstelling. Het wordt gemetaboliseerd in waterstofcyanide en thiocyanaat, hetgeen een ernstige gezondheidsrisico voor mensen vormt. Acetonitrilvloeistof of -damp is een scherp irriterend middel, dat de huid, de ogen, en het ademhalingskanaal irriteert. Bij hoge dosissen kan de dood wegens ademhalingsmoeilijkheden voorkomen. Lagere dosissen hebben symptomen gelijkend op die van cyanidevergiftiging, waaronder kwijlen, misselijkheid, enzovoorts.
  • Ammoniak
    Ammoniak is giftig. Omdat de oplosbaarheid afneemt naarmate de temperatuur toeneemt, is het niet verstandig ammonia te verhitten omdat dan het merendeel van het ammoniak uit de oplossing vrij zal komen. Ammoniak zorgt ervoor dat iemand blijft roken. Door de ammoniak komt er meer nicotine in de rook.
  • Arsenicum
    Arseen en veel arseenverbindingen zoals rattenkruit zijn extreem giftig. Binnen het menselijk lichaam richt het verwoestingen aan in het spijsverteringskanaal, veelal met dodelijke afloop. Toediening van kleine hoeveelheden over een lange tijd veroorzaakt de symptomen die op een "natuurlijke" maag-darmontsteking lijken.
  • Benzeen
    Benzeen wordt ook gebruikt in bepaalde soorten napalm. Met benzeen werd geëxperimenteerd door voormalig nazi-arts Aribert Heim om te zien welke uitwerkingen dit op een menselijk lichaam zou hebben. Benzeen is een carcinogeen. De verbinding op zich is erg stabiel en vormt voor het leven geen gevaar. Benzeen is lichaamsvreemd en olie-oplosbaar. In het lichaam wordt het echter omgezet tot een polair molecuul waardoor de oplosbaarheid in water groter wordt, zodat het via de urine kan worden afgevoerd. Een belangrijke metaboliet is fenol, dat bijzonder reactief is en door aantasten van het DNA in de cellen kanker kan veroorzaken. Ook ontstaan er hydrochinon, catechol, en 1,2,4-trihydroxybenzeen. Opgenomen benzeen wordt ook voor een deel via de longen weer uitgeademd. Op langere termijn is de meest voorkomende vorm van kanker ten gevolge van benzeen leukemie.
  • Benzopyreen
    In de afgelopen dertig jaar is een groot aantal studies verschenen waarin de relatie tussen benzo[a]pyreen en kanker werd aangetoond. Het is veel lastiger vormen van kanker aan een bepaalde bron van benzo[a]pyreen te koppelen. Vooral bij mensen (ethische bezwaren) is het moeilijk de relatie in getallen weer te geven. Ook de verschillende mogelijke manieren van blootstelling zijn belangrijk (inhaleren, opname via het maag-darmkanaal). Kortgeleden is een relatie ontdekt tussen vitamine A en emfyseem bij rokers. Benzo[a]pyreen bleek de schakel: bij ratten leidt blootstelling tot een tekort aan vitamine A. In 1996 werd duidelijk op moleculair niveau aangetoond dat componenten uit tabaksrook gerelateerd kunnen worden aan longkanker. Benzo[a]pyreen bleek dezelfde genetische schade te induceren in het DNA van longcellen als is waargenomen in de meest kwaadaardige vormen van tumoren in de longen. In 2001 is door het Amerikaanse National Cancer Institute een studie gepubliceerd waarin aanzienlijke hoeveelheden benzo[a]pyreen werden aangetoond in "lekker doorbakken" eten van de barbecue. Vooral steaks, stukken kip en hamburgers vielen hierbij negatief op.
  • Benzylalcohol
    Er zijn een aantal toxische effecten bekend waaronder ademhalingsproblemen, vaatverwijdende werking, lage bloeddruk, kramp en verlammingsverschijnselen. In minstens 16 gevallen wordt een relatie gelegd tussen het gebruik van benzylalcohol als conserveermiddel in fysiologische zout-oplossingen en het overlijden van pasgeboren baby's. Tegenwoordig worden voor kinderen conserveermiddelvrije oplossingen gebruikt. Benzylalchohol dient vermeden te worden door mensen met een allergie voor parfums.
  • Benzylsalicylaat
    een allergie veroorzakende stof die wordt gebruikt in parfums, reinigingsmiddelen en luchtverfrissers.
  • Cadmium
    Cadmium is een van de weinige elementen die totaal geen bekende (2007) functie hebben voor organismen. Zelfs in zeer lage concentraties zijn metallisch cadmium en cadmiumverbindingen uiterst giftig doordat ze zich opeenhopen in organismen en ecosystemen. Geïnhaleerde cadmiumdampen kunnen grote schade aanrichten met fatale gevolgen in de nieren en luchtwegen. Via orale toediening kan cadmium schade aanrichten in de lever en nieren. Van veel cadmiumverbindingen is bekend of wordt anders sterk vermoed dat ze kankerverwekkend kunnen zijn. Cadmiumvergiftiging kan leiden tot de itai-itaiziekte, dat uit het Japans vertaald kan worden als "pijn-pijn"-ziekte. Uitgestoten cadmium komt, in tegenstelling tot sommige andere zware metalen als lood, in ons voedsel terecht doordat het opgenomen wordt door planten. De cadmium wordt opgeslagen in de lever en nier van dieren die deze planten eten. Ook is een directe inname mogelijk; in bladgroenten als sla en spinazie komen snel hoge concentraties cadmium voor. Putwater uit vervuilde gebieden bevat cadmium, en verder zijn sommige stofdeeltjes cadmiumrijk, en deze kunnen door inslikken of inademen opgenomen worden in het lichaam. Lage blootstelling aan cadmium geeft geen onmiddellijke gezondheidsproblemen, maar schaadt de gezondheid op lange termijn; het verstoort de werking van de nieren, en maakt de beenderen minder sterk (osteoporose en botbreuken). Uit een recent (2006) en grootschalig onderzoek in de Noorderkempen is gebleken dat er een verband is tussen het inademen van grote hoeveelheden cadmium en het voorkomen van longkanker. Het wordt door de IARC dan ook ingedeeld als een "kankerverwekkend voor de mens"
  • Fenol
    Fenol is giftig bij opname door de mond, bij inhalatie en huidabsorptie. Tijdens Wereldoorlog II werden in concentratiekamp Auschwitz I duizenden gevangenen vermoord door middel van injecties met fenol. Er is echter ook een nuttige toepassing van fenol: men kan een storende spasme ten gevolge van spasticiteit behandelen door een veel lagere dosis in water opgelost rond een zenuw te injecteren. Hierdoor wordt de zenuw verzwakt of zelfs uitgeschakeld waardoor de storende zenuwprikkels niet bij de spier kunnen aankomen. Dit proces heet fenoliseren van een zenuw.
  • Formaldehyde
    Formaldehyde is giftig. Methanol is giftig doordat deze stof door het enzym alcoholdehydrogenase in de lever omgezet wordt in formaldehyde. Formaldehyde is bewezen carcinogeen voor de mens (IARC, 2005). Het carcinogene effect werd reeds duidelijk aangetoond in studies met dieren maar de epidemiologische studies bij de mens maakten nog geen formele conclusies mogelijk. Het IARC rangschikte formaldehyde tot 2004 in groep IIa (waarschijnlijk carcinogeen) (WHO, 2000). In juni 2004 besloot een internationale werkgroep van experts om op basis van de bestaande epidemiologische studies formaldehyde in groep I te plaatsen, dus carcinogeen voor de mens (IARC, 2005). Een van de waarschuwingen die op pakjes sigaretten, shag en andere tabakswaren wordt vermeld is dat tabaksrook onder andere formaldehyde bevat. Formaldehyde kan de ogen, neus en keel gaan irriteren. Er kan ook hoofdpijn en huidirritatie optreden. Het is zelfs mogelijk om een beroepsastma op deze stof te ontwikkelen.
  • Fosfor
    Voor mensen is fosfor giftig en de LD50 waarde ligt rond 50 mg/kg lichaamsgewicht. Witte fosfor moet onder water worden bewaard om te voorkomen dat het ontbrandt aan de lucht. Rode fosfor is minder gevaarlijk dan de witte variant. Toch moet fosfor ook in deze vorm voorzichtig worden behandeld omdat het bij sommige temperaturen zeer giftige dampen kan afgeven.
  • Koolmonoxide
    In het bloed hecht CO zich aan het zuurstoftransport-eiwit hemoglobine in rode bloedcellen waarbij het de zuurstof (O2) verdringt: het vermogen van CO om zich vast te hechten op dit eiwit is circa 240 keer groter dan dat van zuurstof; dat betekent dat zelfs bij een geringe concentratie van CO in de lucht relatief veel CO in het bloed terecht kan komen en er vergiftigingsverschijnselen kunnen optreden. De symptomen van koolmonoxidevergiftiging zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Wanneer langer blootgesteld, wordt dit gevolgd door bewusteloosheid en ten slotte de dood door zuurstofgebrek in de hersenen. De symptomen worden vaak niet herkend. Door koolmonoxide vergiftigde personen en dieren vallen ongemerkt in slaap, en overlijden als de blootstelling voortduurt. Slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging hebben een rode blos op het gezicht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit gas onder andere gebruikt in de gaskamers van de vernietigingskampen Majdanek, Sobibór, Belzec en Treblinka. Ook maakte men gebruik van zognaamde vergaswagens. Dit waren gesloten vrachtwagens die gevangenen konden vervoeren (ze gingen zognaamd "op transport"). De chauffeur kon via een eenvoudig mechanisme de uitlaatgassen (die koolmonoxide bevatten) de laadruimte inleiden, waarna de wagen doorreed naar een massabegraafplaats of -crematorium.
  • Lood
    Langdurige blootstelling aan lood en loodverbindingen kan hersenbeschadigingen veroorzaken en tot bijvoorbeeld dementie leiden. Om die reden is het niet meer toegestaan lood te gebruiken voor waterleidingen.
  • Methanol
    Methanol is giftig bij inname; één van de gevolgen is blindheid en eventueel de dood. De dodelijke dosis is ongeveer 25 gram. Het wordt toegevoegd aan spiritus. Om die reden is spiritus ondrinkbaar en hoeft er geen drankaccijns over te worden betaald. Bij ondeskundige bereiding van alcohol ontstaat wel eens methanol als bijproduct, waardoor een zeer gevaarlijke drank ontstaat. De vergiftigingsverschijnselen van methanol lijken enigszins op de (ethanol)dronkenschap, en zijn zelfs over het algemeen lichter dan die bij een soortgelijke hoeveelheid ethanol. Na ongeveer 30 uur zal de ophoping van methaanzuur en formiaat ten gevolge van de omzetting van de methanol door het lichaam. De geintoxiceerde kan plotseling het gezichtsvermogen geheel of gedeeltelijk verliezen, en sterft bij een voldoende hoge dosis aan ademstilstand.
  • Mierenzuur
    Zuiver mierenzuur is een belangrijke stof in de synthese van vele organische stoffen. Met alcoholen vormt mierenzuur esters die als oplosmiddel of geurstof gebruikt worden. Zuiver mierenzuur wordt in reinigingsmiddelen gebruikt als desinfectans en ontkalkend middel. Verder als looi-of bijtsmiddel in de leer- en textielindustrie. Zuiver methaanzuur is een gevaarlijke stof omdat het zo corrosief is.
  • Pyridine
    Pyridine is schadelijk en kan duizeligheid, misselijkheid, slapeloosheid, oogirritatie en lever- en nierschade veroorzaken. Het is gemakkelijk te herkennen aan een zeer sterke, indringende en zeer onplezierige geur.
  • Smaakstoffen
  • Teer
    Teer is ook een belangrijk bestanddeel van sigarettenrook en voor veel van de schadelijke gevolgen daarvan verantwoordelijk.
  • Terpentine
    Het is licht irriterend voor de longen, huid, ogen en bij inslikken. Blootstelling aan hoge concentraties kan leiden tot bewusteloosheid. Langdurige blootstelling kan leiden tot het organisch psychosyndroom. Inademing kan leiden tot chemische pneumonitis, die echter soms pas na uren of dagen ontstaat. Het inademen van terpentinedampen is schadelijk als dat vaak gebeurt (als iemand er jarenlang mee werkt bijvoorbeeld). Terpentine is pH neutraal en is dus geen zuur, maar wel een vetoplosser en tast daardoor de vetlaag op de huid aan. Mensen met constitutioneel eczeem zijn extra gevoelig. Een doek met (weinige) resten van terpentine in de broekzak veroorzaakt binnen een half uur een grote rode sterk stekende plek op het been! Langdurig afspoelen met (lauwwarm) water en insmeren met een crème of zalf zal de reactie doen afnemen.
  • Tolueen
    Tolueen of beter methylbenzeen (C6H5CH3), vroeger ook wel toluol is een verbinding bestaande uit een benzeenring waarvan 1 waterstofatoom vervangen is door een methylgroep. De stof wordt onder andere als verdunningsmiddel en als grondstof in de chemie gebruikt. Tolueen is het belangrijkste bestanddeel van thinner. Het is ook een onderdeel van benzine en wordt gebruikt als oplosmiddel in solutie (bandenplakmiddel). Bij het gebruik van solutie bij lijmsnuiven als vorm van drugsgebruik, is tolueen de werkzame stof. Inademing van de damp, vooral langdurig, is ongezond. Het kan kanker veroorzaken.
  • Waterstofcyanide / blauwzuurgas
    De acute giftigheid van blauwzuur komt doordat het door de longen snel in het bloed kan worden opgenomen en naar de weefsels getransporteerd. In de cel bindt het zich onomkeerbaar aan het cytochroom C oxidase in de mitochondria. Op deze manier wordt de aerobe celademhaling stilgelegd en schakelt de cel over op anaeroob metabolisme, zelfs als er voldoende zuurstof aanwezig is. Dit is maar korte tijd vol te houden. De weefsels die het meest van zuurstof afhankelijk zijn, de hersencellen, lopen het eerst schade op. Een blootgestelde raakt, afhankelijk van de dosis, al snel bewusteloos en de dood treedt binnen enkele minuten in. De dodelijke dosis voor volwassenen zou ongeveer 150 mg zijn. Het was ook het hoofdbestanddeel van het beruchte Zyklon-B dat door de nazi's werd gebruikt voor massamoord in concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog. Ook werd het verwerkt in de gifbeker die terdoodveroordeelden moesten drinken in het Oude Rome.
  • Xyleen
    Xyleen is niet ongevaarlijk: het werkt bedwelmend, is schadelijk voor de huid (eczeem) en is een carcinogeen (kankerverwekkend).

Bronnen: Wikipedia, Stivoro


When You Smoke, You Inhale Over 4000 Chemicals

Tobacco smoke has long been recognized as a major cause of mortality and morbidity, responsible for an estimated 434,000 deaths per year in the United States. It is also a source of indoor air pollution due to the release of harmful chemicals, particles, and carcinogens. Exposure to tobacco smoke affects everybody. Children are more vulnerable than any other age group because they are still growing and developing. Tobacco smoke from cigarettes, cigars, and pipes is composed of more than 4,000 different chemicals including carbon monoxide and formaldehyde. More than forty of these compounds are known to cause cancer in humans or animals, and many of them are strong irritants. The U.S. Environmental Protection Agency (EPA) has concluded that exposure to tobacco smoke in the United States poses a serious and significant public health threat. New long-term studies estimate that about half of all regular cigarette smokers die of smoking-related diseases. However, controversy still surrounds the exact extent of such health effects. Attempts have been made to study the effect of tobacco smoke on individuals exposed to other toxic chemicals. The risk of developing lung cancer among asbestos workers grows when they smoke an increasing number of cigarettes per day and their cumulative asbestos exposure increases. Cigarette-smoking asbestos workers tend to develop both restrictive lung disease (decreased lung capacities) and chronic obstructive lung disease, as compared to nonsmoking asbestos workers who have a tendency to develop only restrictive lung disease.
In recent years, there has been great concern that nonsmokers may also be at risk for some of the above health effects as a result of their exposure to the tobacco smoke (known as secondhand smoke) that occurs in various environments occupied by smokers.
The tobacco industry has denied the claim of such health hazards and has legally challenged the EPA over its secondhand smoke findings. In addition, some researchers argue that a number of the studies involve flawed data or the selective interpretation of findings. Many of these critics contend that the health risks involved with secondhand smoke are not as extensive as reported.


When You Smoke, Your Baby Smokes


Study shows cigarette additives could be making it

A new UCLA study shows that at least 100 of the 599 documented cigarette additives have "pharmacological" actions, many of which enhance or maintain the delivery of nicotine and may increase the addictiveness of cigarettes.

Lees verder


Prenatal exposure to tobacco smoke raises blood pressure in infants

Infants whose mothers smoke during pregnancy have substantially higher blood pressures in their first months of life, Dutch researchers reported in Hypertension: Journal of the American Heart Association.

Lees verder


Smokeless tobacco more effective than cigarettes for delivering dangerous carcinogens into the body

It may not be inhaled into the lungs, but smokeless tobacco exposes users to some of the same potent carcinogens as cigarettes. In the August issue of Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, a journal of the American Association for Cancer Research, researchers at the University of Minnesota Cancer Center report that users of smokeless tobacco are exposed to higher amounts of tobacco-specific nitrosamines -- molecules that are known to be carcinogenic -- than smokers.

Lees verder


Cigarettes Leave Deadly Path by Purging Protective Genes

A University of Rochester scientist discovered that the toxins in cigarette smoke wipe out a gene that plays a vital role in protecting the body from the effects of premature aging. Without this gene we not only lose a bit of youthfulness – but the lungs are left open to destructive inflammation and diseases such as chronic obstructive pulmonary disease (COPD) and lung cancer.

Lees verder


Tobacco Industry's Campaign to Hide the Hazards of Smoking

From the 1920s to the 1950s, the tobacco industry undertook a marketing campaign to hide the hazards of smoking and lure new consumers to its products. This video combines campaign images and the commentary of Stanford experts to demonstrate key tactics in this strategy. With the number of smoking-related deaths estimated to climb from 100 million in the last century to 1 billion in the 21st century, this retrospect provides insight into the industry's ongoing pursuit of profits at the expense of public health.


NBC Nightly News looks at "front groups" in tobacco industry

Brian Williams and NBC Nightly News look at "front groups" in the tobacco industry; a front group is an organization that pretends to represent one agenda while in reality it serves some other party. They are a growing tool in PR, but are considered by most practitioners to be unethical.


Frank Statement to Cigarette Smokers

This video is about how the tobacco industry has tried to obscure the truth about their products since the 1950's.


Animal Testing by Big Tobacco

This video details RJ Reynolds, maker of Camel cigarettes extensive animal testing to improve the addictiveness of their cigarettes.


New mechanism links smoking to lung damage

A poorly understood and previously unsuspected mechanism may be the key to understanding how life-style associated forms of oxidative stress, such as exposure to cigarette smoke, damage cells in the lungs.

Lees verder


Smoking associated with increased risk for colorectal cancer and death

An analysis of previous studies indicates that smoking is significantly associated with an increased risk for colorectal cancer and death, according to an article in the December 17 issue of JAMA. Although tobacco was responsible for approximately 5.4 million deaths in 2005, there are still an estimated 1.3 billion smokers in the world. While a number of cancers are attributable to smoking, the link between cigarette smoking and colorectal cancer (CRC) has been inconsistent among studies. "Because smoking can potentially be controlled by individual and population-related measures, detecting a link between CRC and smoking could help reduce the burden of the world's third most common tumor, which currently causes more than 500,000 annual deaths worldwide. In the United States alone, an estimate of approximately 50,000 deaths from CRC would have occurred in 2008," the authors write. Edoardo Botteri, M.Sc., of the European Institute of Oncology, Milan, Italy, and colleagues conducted a meta-analysis to review and summarize published data examining the link between smoking and CRC incidence and death. The researchers identified 106 observational studies, and the meta-analysis was based on a total of nearly 40,000 new cases of CRC. For the analysis on incidence, smoking was associated with an 18 percent increased risk of CRC. The researchers also found a statistically significant dose-relationship with an increasing number of pack-years (number of packs of cigarettes smoked/day, multiplied by years of consumption) and cigarettes per day. However, the association was statistically significant only after 30 years of smoking. Seventeen studies were included in the analysis of mortality, which indicated that smokers have a 25 percent increased risk of dying from CRC than people who have never smoked. There also was an increase in risk of CRC death with increasing number of cigarettes per day smoked and for longer duration of smoking. For both incidence and death, the association was stronger for cancer of the rectum than of the colon. "Smoking has not been considered so far in the stratification of individuals for CRC screening. However, several studies reported that CRC occurs earlier in smokers, particularly in those with heavy tobacco consumption, and our previous and present findings provide strong evidence of the detrimental effect of cigarette smoking on the development of adenomatous [benign tumor] polyps and CRC. We believe that smoking represents an important factor to consider when deciding on the age at which CRC screening should begin, either by lowering the age in smokers or increasing the age in non-smokers," the authors write.

Lees verder


First trimester smoking linked to oral clefts

Smoking during the first trimester of pregnancy is clearly linked with an increased risk of cleft lip in newborns. Genes that play a role in detoxification of cigarette smoke do not appear to be involved. This is shown in a new study published in the journal Epidemiology.

Lees verder


Smokers suffer more back pain

Smokers suffer more chronic back pain. This was the result of the analysis of a questionnaire performed by Monique Zimmermann-Stenzel and her colleagues and published in the current edition of Deutsches Ärzteblatt International.

Lees verder


Tobacco firm used extensive strategy to undermine secondhand smoke policy in China

British American Tobacco (BAT), one of the world's largest transnational tobacco companies (TTCs), carried out an extensive, multi-pronged strategy to undermine the health policy agenda on secondhand smoke (SHS) in China, finds a new study published in PLoS Medicine. In 2007, the Chinese Ministry of Health estimated that 540 million Chinese were exposed to SHS, resulting in over 100,000 deaths annually. The only effective way to reduce tobacco smoke exposure indoors is to implement 100% smoke-free environments (alternatives such as ventilation, filtration, and the provision of segregated areas for smokers and nonsmokers are insufficient). Smoke-free policies are proven to decrease overall cigarette consumption, to encourage smokers to quit, and to protect the health of nonsmokers. Monique Muggli (Mayo Clinic, Rochester, USA) and colleagues analyzed internal corporate documents produced by BAT, the predominant TTC in China, in response to litigation against major cigarette manufacturers. The documents are stored in depositories in Minnesota, USA and Guildford, UK. Among these documents, they found evidence that BAT had attempted to divert attention away from SHS issues toward liver disease prevention by funding the Beijing Liver Foundation (BLF) from its inception in 1997 until at least 2002 (the most recent year that BAT's corporate records are available for public review).

Lees verder


Tobacco company scientist gained access to WHO collaborating center

A new study of previously confidential tobacco industry documents shows that a Philip Morris scientist established close connections with a WHO Collaborating Centre in Thailand called the Chulabhorn Research Institute (CRI). The study is published in this week's PLoS Medicine. The CRI is an internationally renowned teaching institution for a variety of scientific disciplines, including environmental toxicology (the study of how chemicals in the environment, such as tobacco smoke, can affect human health). The institute is designated a WHO Collaborating Centre, carrying out activities in support of the WHO's public health programs.Ross MacKenzie (School of Public Health, University of Sydney, Australia) and Jeff Collin (Centre for International Public Health Policy, University of Edinburgh, Scotland) analyzed tobacco company documents that were made publicly available online following litigation in the United States. Philip Morris documents revealed that ostensibly independent overseas scientists, now identified as industry consultants, were able to gain access to the Thai scientific community. Most significantly, a Philip Morris scientist called Roger Walk established close connections with the CRI.

Lees verder


Faulty DNA repair could be a risk factor for lung cancer in nonsmokers

People who have never smoked but whose cells cannot efficiently repair environmental insults to DNA are at higher risk of developing lung cancer than those with effective genomic repair capability, according to researchers from the department of epidemiology at the University of Texas M. D. Anderson Cancer Center.

Lees verder


Third-hand smoke - Another reason to quit smoking

Need another reason to add "Quit Smoking" to your New Year's resolutions list? How about the fact that even if you choose to smoke outside of your home or only smoke in your home when your children are not there – thinking that you're keeping them away from second-hand smoke – you're still exposing them to toxins? In the January issue of Pediatrics, researchers at MassGeneral Hospital for Children (MGHfC) and colleagues across the country describe how tobacco smoke contamination lingers even after a cigarette is extinguished – a phenomenon they define as "third-hand" smoke. Their study is the first to examine adult attitudes about the health risks to children of third-hand smoke and how those beliefs may relate to rules about smoking in their homes. "When you smoke – anyplace – toxic particulate matter from tobacco smoke gets into your hair and clothing," says lead study author, Jonathan Winickoff, MD, MPH, assistant director of the MGHfC Center for Child and Adolescent Health Policy. "When you come into contact with your baby, even if you're not smoking at the time, she comes in contact with those toxins. And if you breastfeed, the toxins will transfer to your baby in your breastmilk." Winickoff notes that nursing a baby if you're a smoker is still preferable to bottle-feeding, however. Particulate matter from tobacco smoke has been proven toxic. According to the National Toxicology Program, these 250 poisonous gases, chemicals, and metals include hydrogen cyanide, carbon monoxide, butane, ammonia, toluene (found in paint thinners), arsenic, lead, chromium (used to make steel), cadmium (used to make batteries), and polonium-210 (highly radioactive carcinogen). Eleven of the compounds are classified as Group 1 carcinogens, the most dangerous. Small children are especially susceptible to third-hand smoke exposure because they can inhale near, crawl and play on, or touch and mouth contaminated surfaces. Third-hand smoke can remain indoors even long after the smoking has stopped. Similar to low-level lead exposure, low levels of tobacco particulates have been associated with cognitive deficits among children, and the higher the exposure level, the lower the reading score. These findings underscore the possibility that even extremely low levels of these compounds may be neurotoxic and, according to the researchers, justify restricting all smoking in indoor areas inhabited by children.

Lees verder


Association of Environmental Toxicants and Conduct Disorder in U.S. Children

Overall, 2.06% of children met DSM-IV criteria for Conduct Disorder in the past year, equivalent to 560,000 U.S. children 8–15 years of age. After adjustment, prenatal tobacco exposure was associated with increased odds for CD [odds ratio (OR) = 3.00 ; 95% confidence interval (CI) , 1.36–6.63]. Increased blood lead levels (fourth vs. first quartile) and serum cotinine levels (fifth vs. first quintile) were associated with an 8.64-fold (95% CI, 1.87–40.04) and 9.15-fold (95% CI, 1.47–6.90) increased odds of meeting DSM-IV CD criteria. Increasing serum cotinine levels and blood lead levels were also associated with increased prevalence of CD symptoms (symptom count ratio, lead: 1.73 ; 95% CI, 1.23–2.43 ; symptom count ratio, cotinine: 1.97 ; 95% CI, 1.15–3.40) .

Lees verder


Smokeless Tobacco Products Do Raise Cancer Risk

Smokeless tobacco products (STPs), which include products such as snuff and chew tobacco, do increase the user's risk of cancer -- just not as much as smoking does.

Lees verder


Caregivers often expose asthmatic kids to smoke

Secondhand exposure to cigarette smoke is an asthma trigger in children and a new study shows that smoking by the primary caregiver and daycare provider are important sources of smoke exposure in children with asthma.

Lees verder


Smoking during pregnancy fosters aggression in children

Women who smoke during pregnancy risk delivering aggressive kids according to a new Canada-Netherlands study published in the journal Development and Psychopathology. While previous studies have shown that smoking during gestation causes low birth weight, this research shows mothers who light up during pregnancy can predispose their offspring to an additional risk: violent behaviour. What's more, the research team found the risk of giving birth to aggressive children increases among smoking mothers whose familial income is lower than $40,000 per year. Another risk factor for aggressive behaviour in offspring was smoking mothers with a history of antisocial behaviour: run-ins with the law, high school drop-outs and illegal drug use. Psychiatry professor and researcher Jean Séguin, of the Université de Montréal and Sainte-Justine Hospital Research Center, co-authored the study with postdoctoral fellow Stephan C. J. Huijbregts, now a researcher at Leiden University in the Netherlands, as well as colleagues from Université Laval and McGill University in Canada. "Mothers-to-be whose lives have been marked by anti-social behaviour have a 67 percent chance to have a physically aggressive child if they smoke 10 cigarettes a day while pregnant, compared with 16 percent for those who are non-smokers or who smoke fewer than 10 cigarettes a day," says Dr. Séguin. "Smoking also seems to be an aggravating factor, although less pronounced, in mothers whose anti-social behaviour is negligible or zero."

Lees verder


Smoking and ADHD

As a 2007 study by Rosalind J. Neuman, PhD, and Richard D. Todd, MD, PhD, the Blanche Ittleson Professor of Psychiatry and professor of genetics, shows, prenatal smoking can seriously affect unborn children who carry one or more candidate genes for attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). With one of these genes, their risk triples; with two, it goes up ninefold; and with three, it rises to 16 times the normal level.

Lees verder


Smoking increases risks for head and neck cancers for men and women

A large, prospective study confirmed strong associations between current and past cigarette smoking and malignancies of the head and neck in both genders.

Lees verder


Smoking during pregnancy may impair thyroid function of mom and fetus

Cigarette smoking during pregnancy is associated with potentially harmful changes in both maternal and fetal thyroid function, according to a new study accepted for publication in The Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM). "We studied the influence of cigarette smoking on thyroid function of two groups of women at different stages of pregnancy – one in the first trimester and the other in the third trimester," said Dr. Bijay Vaidya, Ph.D., of Peninsula Medical School at Royal Devon and Exeter Hospital in the United Kingdom, and coauthor of the study. "In both groups we found that smoking during pregnancy is associated with changes in the mothers' thyroid hormone levels." Optimal maternal thyroid function during pregnancy is vital for a successful pregnancy outcome, said Dr. Vaidya. The adverse outcomes associated with thyroid dysfunction during pregnancy include increased risk of miscarriage, premature birth, low birth weight and impaired neuropsychological development of the baby. Dr. Vaidya and his colleagues also measured thyroid hormone levels in the umbilical cord of babies born to smoking mothers and found that smoking-related changes in thyroid function extend to the fetus. Dr. Vaidya believes that impaired thyroid function in the fetus could have potentially harmful biological consequences. The study also found that in mothers who stopped smoking during pregnancy their thyroid hormone levels were comparable to levels found in non-smokers, which suggests that changes in thyroid function are rapidly reversible. There is currently no definitive explanation for how smoking affects thyroid function, but Dr. Vaidya suggests that smoking may influence thyroid hormone levels by affecting the enzyme which converts the active form of thyroid hormone to an inactive form.

Lees verder


Patients unaware of link between smoking and bladder cancer

Even though cigarette smoking accounts for up to half of all bladder cancer cases, few people are aware of the connection -- including more than three-quarters of patients who have bladder cancer, according to a new study from the University of Michigan Comprehensive Cancer Center.

Lees verder


Smoking harms many genes, study says

Smoking is like playing Russian roulette and the longer one smokes, the more likely it is that there will be even more bullets in the gun," study co-author Calum MacAulay said in an interview.

Lees verder


Researchers measure secondhand smoke concentrations in automobiles

It's Labor Day weekend and you have packed the family into the car for the two-hour drive to grandma's house. Because of the heat, you crank the AC and keep the windows closed. The problem is you are a smoker and after just two cigarettes you will have exposed your spouse and kids to particulates at a level well above government safety standards. That's the bottom-line finding of measurements recently published by engineering researchers at Stanford University.

Lees verder


Passive smoking increases sleep disturbance among pregnant women

Pregnant women exposed to passive smoking are more likely to have sleep disturbances such as subjective insufficient sleep, difficulty in initiating sleep, short sleep duration, and snoring loudly or breathing uncomfortably, according to a study published in the September 1 issue of the journal SLEEP.

Lees verder


Smoking Before, After Pregnancy Harms Daughters' Fertility

Researchers have identified the chemical pathway by which a mother's smoking before and after pregnancy might reduce her daughter's fertility by as much as two-thirds.

Lees verder


Tobacco industry manipulated cigarette menthol content to recruit new smokers among young people

Researchers at Harvard School of Public Health explored tobacco industry manipulation of menthol levels in specific brands and found a deliberate strategy to recruit and addict young smokers by adjusting menthol to create a milder experience for the first time smoker.

Lees verder


Novel MRI technique shows secondhand smoke damages lungs

For the first time, researchers have identified structural damage to the lungs caused by secondhand cigarette smoke.

Lees verder


UC Davis study links smoking with most male cancer deaths

he association between tobacco smoke and cancer deaths — beyond lung cancer deaths — has been strengthened by a recent study from a UC Davis researcher, suggesting that increased tobacco control efforts could save more lives than previously estimated. The epidemiological analysis, published online in BMC Cancer, linked smoking to more than 70 percent of the cancer death burden among Massachusetts men in 2003. This percentage is much higher than the previous estimate of 34 percent in 2001. "This study provides support for the growing understanding among researchers that smoking is a cause of many more cancer deaths besides lung cancer," said lead author Bruce Leistikow, a UC Davis associate adjunct professor of public health sciences. "The full impacts of tobacco smoke, including secondhand smoke, have been overlooked in the rush to examine such potential cancer factors as diet and environmental contaminants. As it turns out, much of the answer was probably smoking all along." Leistikow used National Center for Health Statistics data to compare death rates from lung cancer to death rates from all other cancers among Massachusetts males. The assessment revealed that the two rates changed in tandem year-by-year from 1979 to 2003, with the strongest association among males aged 30-to-74 years. Smoking is a known cause of most lung cancers, and the study authors concluded that the very close relationship over twenty-five years between lung and other cancer death rates suggests a single cause for both: tobacco smoke. Leistikow, whose research is dedicated to uncovering the causes of premature mortality, said, "The fact that lung and non-lung cancer death rates are almost perfectly associated means that smokers and nonsmokers alike should do what they can to avoid tobacco smoke. It also suggests that increased attention should be paid to smoking prevention in health care reforms and health promotion campaigns."

Lees verder


Tobacco marketers targeting teens near schools

Joe Camel may be long gone, but that doesn't mean tobacco marketers have abandoned their efforts to get young people hooked on smoking. A new Canadian study reports that tobacco marketers have found a way around tobacco advertising restrictions, reaching teens by marketing in retail shops located near high schools. The findings, published in the Canadian Journal of Public Health, suggest the strategy is working.

Lees verder


I quit, we quit – what works better for smokers?

A study from the University of Bath has found that smokers are twice as likely to kick the habit if they use a support group rather than trying to give up alone. Researchers from the UK Centre for Tobacco Control Studies led by Dr Linda Bauld at Bath, along with colleagues from the University of Glasgow, have published research in the February issue of Addiction journal comparing the success and cost-effectiveness of two types of stop smoking support services offered by the NHS. These are community-based group stop smoking support and one-to-one support provided in a pharmacy setting. The study, funded by the Glasgow Centre for Population Health, NHS Greater Glasgow and Clyde and Health Scotland, found that more than a third of smokers using support groups quit smoking after four weeks; almost double the proportion of those using a pharmacy-based support scheme to help them quit.

Lees verder


Nicotine activates more than just the brain's pleasure pathways

Duke University Medical System researchers have discovered there are differing taste pathways for nicotine, which could provide a new approach for future smoking-cessation products. "We learned some of nicotine's secrets," said Albino Oliveira-Maia, M.D., Ph.D., a postdoctoral fellow of the Duke Department of Neurobiology. "This is the first study to explore both the peripheral taste pathways activated by nicotine, and how these pathways are integrated in sensory areas of the brain." The peripheral nervous system refers to nerves that are outside of the brain and spinal cord. Using genetic engineering and measurements of nervous system activity in mice, the researchers found that nicotine sends signals directly to the brain's sensory systems by several pathways, similar to the way taste is perceived. These findings complement what is known about the effects of nicotine in the dopamine pathway. This is the classic pleasure pathway in the brain, much studied by addiction experts. "Our study in no way contradicts prior findings about nicotine and dopamine," Oliveira-Maia said. "Our findings add to what is known and suggest new approaches for further study." The findings appeared in the PNAS Early Edition slated for January 19. "One reason that our findings are interesting is because they relate to previous work that looked at humans with lesions in the insula region of the brain – they had an easier time giving up cigarettes than most people," Oliveira-Maia said. "We found that a part of the insula, the gustatory cortex, has robust responses to nicotine and a capacity to integrate diverse peripheral information to create a unique sensory representation for nicotine." One taste pathway the Duke researchers uncovered involves nicotinic acetylcholine receptors (nAChR), which scientists previously proposed were taste receptors for nicotine. The researchers found a previously unknown link between these receptors and activity in the taste region of the insula.

Lees verder


New study finds smoking predicts increased stroke risk for your spouse

Although secondhand smoke is widely accepted as a risk factor for coronary heart disease, there have been few studies investigating the association of SHS and stroke risk. In a new study, published in the September 2008 issue of the American Journal of Preventive Medicine, researchers report on evidence of increased risk of stroke for spouses of smokers.

Lees verder


New research explains link between smoking and SIDS

A new study from McMaster University in Hamilton sheds light on the relationship between women who smoke while pregnant -- or are exposed to secondhand smoke -- and an increased risk of SIDS to their babies. Researchers found that an infant's ability to respond to oxygen deprivation is dramatically compromised by exposure to nicotine in the womb, even light to moderate amounts.

Lees verder


House Votes to Let FDA Regulate Tobacco

Decades after the surgeon general first warned that cigarettes were a health hazard, the House of Representatives overwhelmingly approved legislation on Wednesday that would for the first time give the Food and Drug Administration the power to regulate tobacco products.

Lees verder


Smoking can double risk of colorectal polyps

Smokers have a two-fold increased risk of developing colorectal polyps, the suspected underlying cause of most colorectal cancers, according to a study published in Gastroenterology, the official journal of the American Gastroenterological Association Institute.

Lees verder


Smoking strongly linked to higher risk for Type 2 diabetes, study finds

Smokers appear to have a significantly higher risk of developing Type 2 diabetes compared to non-smokers - and that risk increases the more one lights up, an analysis of numerous international studies suggests. In a review of 25 studies that pooled data from 1.2 million subjects from around the world, Canadian and Swiss researchers found that on average, tobacco users have a 44 per cent higher chance of developing the metabolic condition, which can lead to such complications as heart disease and kidney failure.

Lees verder


Overexcited neurons not good for cell health

A Northwestern University study reports that a mutation in a transcription factor that controls a neurotransmitter in the nematode C. elegans causes an imbalance in neuronal signaling that results in protein damage in target cells. Similar results and consequences on protein folding were found to occur upon exposure to the common toxins nicotine and lindane (a pesticide). Neurons become overexcited and fire incorrect signals too rapidly, resulting in proteins in target muscle cells becoming stressed, misfolding and becoming nonfunctional.

Lees verder


Heart attack risk from smoking due to genetics

Heart attacks among cigarette smokers may have less to do with tobacco than genetics.

Lees verder


Domestic violence identified as stressor associated with smoking

Using a large population survey in India, a new study from Harvard School of Public Health researchers has found an association between domestic violence and adult smoking.

Lees verder


W.H.O. and Bloomberg Open Global Antismoking Project

Tobacco could kill up to a billion people during the 21st century, as cigarette sales soar in poor and middle-income countries even as they drop in wealthier ones, says a report issued Thursday by the World Health Organization.

Lees verder


Acute coronary events decreased after public smoking ban in Italy

The number of acute coronary events such as heart attack in adults dropped significantly after a smoking ban in public places in Italy, researchers reported in Circulation: Journal of the American Heart Association.

Lees verder


Smokers might benefit from earlier colon cancer screening

New evidence suggests screening for colorectal cancer, which is now recommended to begin at age 50 for most people, should start five to 10 years earlier for individuals with a significant lifetime exposure to tobacco smoke, a University of Rochester Medical Center study said.

Lees verder


Ability to quit smoking may depend on ADHD symptoms, Columbia researchers find

Tobacco use is more prevalent and smoking cessation less likely among persons with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (A.D.H.D.) In a study of smokers with attention deficit and hyperactivity symptoms, those who exhibited elevated hyperactivity and impulsivity, with or without inattention, showed lower quit rates after 8 weeks than those with inattention symptoms alone or those without the A.D.H.D. symptoms. The study, now available online in Nicotine and Tobacco Research, could help smokers and physicians to better tailor cessation treatment for individuals with A.D.H.D. "Greater understanding of the divergent associations that exist between the different kinds of A.D.H.D. have important public health consequences for smoking cessation and decreased tobacco-related mortality in this population," said the study's lead author Lirio Covey, Ph.D., professor of clinical psychology (in psychiatry) at Columbia University Medical Center and the New York State Psychiatric Institute. "The effect of A.D.H.D. by itself on smoking cessation has rarely been examined; the effects of the individual A.D.H.D. symptoms on smoking cessation, even less so. To our knowledge, the effects of inattention or hyperactivity at baseline as separate domains of A.D.H.D. on cessation treatment outcome have never been examined," Dr. Covey reported. During the initial, eight-week phase of a maintenance treatment study, 583 adult smokers, 43 of whom were identified with clinically significant A.D.H.D. symptom subtypes using the A.D.H.D. Current Symptom Scale, were treated with the medication buproprion (brand name Zyban®), the nicotine patch and regular cessation counseling. Compared to smokers without A.D.H.D., smokers of both A.D.H.D. subtypes combined showed lower abstinence rates throughout the study.

Lees verder


Cigarette after Valentine snuggle deadlier for some

The proverbial cigarette after a Valentine's Day snuggle can prematurely end a love affair, as new evidence emerges that a common defect in a gene significantly increases a smoker's risk of an early heart attack. Researchers say that as much as 60 to 70 percent of the population has a gene defect that delivers a one-two punch to smokers; heavy smokers with this common gene variant experienced a heart attack around the age of 52.

Lees verder


Smoking, teens and their parents - New research

A new study found that adolescents were at the greatest risk of smoking when their parents began smoking at an early age and the parents' smoking quickly reached high levels and persisted over time. The study, published in the November issue of Health Psychology, draws from the long-running Indiana University Smoking Survey and builds on previous research that suggests smoking behavior is influenced by both genetics and the environment. "This particular study focuses more on the genetic influence in the specific case of a parent's smoking behavior impacting a teenage son or daughter's smoking," said Jon Macy, project director of the IU Smoking Survey in the Department of Psychological and Brain Sciences. "The study findings suggest that the characteristics of early onset and high levels of long-term smoking are great candidates for behavioral and molecular genetic studies of the causes of smoking and how smoking behavior is passed from one generation to the next. "Of course, environmental influences on adolescents such as parenting practices, availability of cigarettes in the home, and parents' attitudes about smoking are equally as important and can be addressed with effective public health interventions including family-based smoking prevention programs." Previous studies, many of which relied on parents' current smoking status only, offered mixed results about whether parental smoking is predictive of adolescent smoking. The current study, however, used longitudinal data to identify more detailed information about parental smoking behaviors such as amount of smoking, speed of escalation, peak of use and persistence over time.

Lees verder


Newborns exposed to maternal smoking more irritable, difficult to soothe

Previous studies have shown that babies exposed to tobacco in utero are more likely to have a low birth weight and are at increased risk for sudden infant death syndrome. Now new research by The Miriam Hospital reveals that these babies are also less likely to self-soothe and are more aroused and excitable than newborns whose mothers did not smoke during pregnancy. Researchers from The Miriam Hospital's Centers for Behavioral and Preventive Medicine say early identification and targeted intervention efforts aimed at both infants and parents may help prevent possible disruption in early maternal-infant bonding and, ultimately, long-term adverse outcomes. The study is published online by the Journal of Pediatrics. "A baby who is harder to soothe and more irritable could be more difficult to take care of and could potentially affect the developing mother-child relationship, especially for mothers who are already stressed and have fewer resources," says lead author Laura Stroud, PhD, a psychologist with The Miriam Hospital's Centers for Behavioral and Preventive Medicine. "We need better treatment programs to help women not smoke during pregnancy, to keep them from starting smoking after the baby is born, and to help them take care of an excitable or colicky baby." Between 11 and 30 percent of women continue to smoke during pregnancy, according to the Centers for Disease Control and Prevention. In addition to the physical side effects, tobacco exposure in utero has also been linked to long-term adverse neurobehavioral outcomes in children, including conduct disorder and hyperactivity. However, researchers say relatively less attention has focused on the effects of maternal smoking on newborn neurobehavior. In the study, Stroud and colleagues from Women & Infants Hospital in Providence, RI, and the Warren Alpert Medical School of Brown University focused on newborns between 10 and 27 days old. The researchers decided on this infant age range because it is well past the half-life of nicotine, meaning the acute effects of nicotine withdrawal were unlikely to be a factor in the study. All 56 babies – 28 smoking-exposed and 28 unexposed – were healthy and full-term. Maternal social class, age and alcohol use were similar in each group.

Lees verder


High levels of prenatal smoking exposure affect sleep patterns in preterm neonates

A study in the Dec. 1 issue of the journal Sleep is the first to show that high levels of prenatal smoking exposure strongly modify sleep patterns in preterm neonates, which places infants at a higher risk for developmental difficulties that could persist throughout early and middle childhood.

Lees verder


Study strengthens link between tobacco smoke and behavioral problems in boys with asthma

Boys with asthma who are exposed to environmental tobacco smoke have higher degrees of hyperactivity, aggression, depression and other behavioral problems, according to researchers at Cincinnati Children's Hospital Medical Center. In a study posted online ahead of print by the Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics, the researchers said behavioral problems increase along with higher exposure levels, but they added even low levels of tobacco smoke may be detrimental to behavior.

Lees verder


Secondhand smoke raises odds of fertility problems in women

If you need another reason to quit smoking, consider that it may diminish your chances of being a parent or grandparent. Scientists at the University of Rochester Medical Center have found that women exposed to second hand smoke, either as adults or children, were significantly more likely to face fertility problems and suffer miscarriages. An epidemiologic analysis of more than 4,800 non-smoking women showed those who were exposed to second hand smoke six or more hours per day as children and adults faced a 68 percent greater chance of having difficulty getting pregnant and suffering one or more miscarriages. The study is published online in Tobacco Control and is one of the first publications to demonstrate the lasting effects of second hand smoke exposure on women during childbearing years. "These statistics are breathtaking and certainly points to yet another danger of second hand smoke exposure," said Luke J. Peppone, Ph.D., research assistant professor at Rochester's James P. Wilmot Cancer Center. In the study, four out of five women reported exposure to second hand smoke during their lifetime. Half of the women grew up in a home with smoking parents and nearly two-thirds of them were exposed to some second hand smoking at the time of the survey. More than 40 percent of these women had difficulty getting pregnant (infertility lasting more than a year) or suffered miscarriages, some repeatedly.

Lees verder


Cutting the cord to determine babies' health risk from toxic exposure

Despite the well-known dangers of first- and secondhand smoke, an estimated ten percent of pregnant women in the U.S. are smokers. Exposure of a developing baby to harmful cigarette byproducts from mothers who smoke affects an estimated 420,000 newborns each year and poses a significant health care burden. Now, in the first study of its kind, a team of researchers has completed a global assessment of newborns' umbilical cord blood to better understand the fetal health risks from smoking mothers. The research was led by Johns Hopkins University and included Rolf Halden, a researcher from the Biodesign Institute at Arizona State University. "Cigarette smoking is a massive onslaught on human physiology," said Halden, who works in the institute's Center for Environmental Biotechnology. Cigarette smoke is known to contain more than 4,000 chemicals, potentially affecting the health of a newborn baby on multiple levels, including low birth weight, premature delivery and small size for gestational age. The exact cause of these health effects continues to be the subject of investigation. "Unfortunately, maternal cigarette smoking puts babies at risk of adverse birth outcomes and increases susceptibility to other diseases later in life," said Halden.

Lees verder


Harm-reduction cigarettes are more toxic than traditional cigarettes, UC Riverside study finds

A study by University of California, Riverside researchers shows that smoke from harm-reduction cigarettes retains toxicity and that this toxicity can affect prenatal development. The smoke is toxic to pre-implantation embryos and can retard growth or kill embryonic cells at this stage of development. The researchers found, too, that mainstream smoke and sidestream smoke from these harm-reduction cigarettes are more potent than the corresponding smoke from traditional brands of cigarettes.

Lees verder


 

 

 


View My Stats