Electronisch roken verdubbelt het risico op het roken van sigaretten voor tieners


UNIVERSITEIT VAN WATERLOO

Tieners die e-sigaretten proberen, verdubbelen hun risico om tabaksigaretten te roken, volgens een nieuwe studie.

Uit de studie - aan de Universiteit van Waterloo en de Wake Forest School of Medicine - bleek dat studenten in de graden tussen 7 en 12, die een e-sigaret hadden geprobeerd, 2,16 keer meer kans hadden op het beginnen roken van sigaretten.

ďSedert de e-sigaretten op de markt zijn gekomen is er een debat gevoerd over de vraag of hun gebruik kan leiden tot het roken van sigaretten", zegt Bruce Baskerville, mede-auteur en onderzoeker aan het Propel Centre for Population Health Impact aan de Universiteit van Waterloo. "Het antwoord voor adolescenten is ja."

Met behulp van gegevens uit het Canadian Student Tobacco, Alcohol and Drugs Survey, hebben bijna 10 procent van de studenten tussen de de zevende en twaalfde graad gemeld dat ze ooit e-sigaretten hadden gebruikt.

E-sigaretten kunnen nicotine bevatten, maar niet veel van de schadelijke stoffen die worden geproduceerd door tabaksrokers, zoals teer of koolmonoxide. Deze producten werken langs een systeem dat geactiveerd wordt dat een oplossing verwarmt om een inhaleerbare aerosol te vormen, vaak bekend als damp.

"Hoewel voorlopige bewijzen suggereren dat e-sigaretten minder giftige chemicaliŽn bevatten dan traditionele sigaretten, wijzen onze bevindingen erop dat een potentiŽle toename van het schadelijke gebruik van sigaretten kan volgen aangezien het gebruik van e-sigaretten blijft stijgen onder adolescenten,Ē aldus Baskerville.

Provinciale regelgeving voor e-sigaretten verschilt over het hele land. In Ontario is de Electronic Cigarettes Act op 1 januari 2016 ingevoerd die de verkoop van e-sigaretten verbiedt aan jongeren onder de 19 jaar.

"Deze studie ondersteunt de beperking van de toegang tot e-sigaretten voor minderjarigen, die anders meer risico hebben om te starten met roken," zei Baskerville. "Meer onderzoek is nodig in Canada over aanvullende risicofactoren en longitudinale data om de complexe relatie tussen het gebruik van e-sigaretten en het gebruik van klassieke sigaretten bij adolescenten te evalueren."

Tabak blijft de belangrijkste oorzaak van preventieve dood in Canada. De studie is gepubliceerd in Preventive Medicine.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag