Blootstelling aan sigarettenrook en griepvirus hindert de werking van longmedicatie


BIOCHEMISCH SAMENLEVING

Nieuwe back-up studie van de vaststelling van de verminderde effectiviteit van de medicatie bij chronische obstructieve longziekte (COPD) en flare-ups bij blootstelling aan roken van sigaretten en bij infectie met virussen zoals griep. Onderzoek wijst op de behoefte aan nieuwe geneesmiddelen om COPD-patiŽnten te behandelen en een model dat kan worden gebruikt om nieuwe medicijnen te testen.

Volgens de studie, die is gepubliceerd in het tijdschrift Portland Press Clinical Science vemindert, bij een diermodel met de ademhalingsziekte, de effectiviteit van het medicijn salbutamol bij blootstelling aan sigarettenrook en bij influenza A-infectie.

"Er is een duidelijke behoefte aan nieuwe therapieŽn die de beperkingen van de huidige geneesmiddelen voor de behandeling van COPD en de bijbehorende flare-ups kunnen overwinnen. In combinatie met de kennis die is opgedaan bij klinisch onderzoek, zijn dierlijke modellen bij blootstelling aan sigarettenrook een waardevol instrument in de zoektocht naar identificeren van nieuwe therapieŽn voor deze aandoening ", zegt senior studie auteur Dr Ross Vlahos, Associate Professor aan RMIT University in Melbourne, AustraliŽ.

COPD is de verzamelnaam voor longziekten zoals emfyseem, chronische bronchitis en chronische obstructieve aandoeningen aan de luchtwegen. Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD en de kans op het ontwikkelen van COPD neemt toe naargelang het individu langer rookt. PatiŽnten die lijden aan COPD hebben moeite met ademhalen, voornamelijk als gevolg van een belemmerde luchtstroom, een aanhoudende productie van slijm en frequente luchtweginfecties. Met verloop van de tijd leidt de ontsteking tot permanente veranderingen in de longen en de wanden van de luchtwegen die dikker worden door de productie van al maar meer slijm. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door inflammatoire eiwitten, bijvoorbeeld tumornecrosefactor-alfa en interleukine-1 beta, die betrokken zijn bij systemische ontstekingen of chronische activering van het immuunsysteem.

Sigarettenrook is een belangrijke bijdrage aan COPD; het verandert de immuniteit en kan gevoeligheid van een patiŽnt voor infecties verhogen, welke symptomen kunnen verergeren en leiden opflakkeringen.

Eťn van de meest voorkomende geneesmiddelen is salbutamol, a ? 2-adrenoceptor agonist. Het geneesmiddel, dat ook wordt gebruikt om astma te behandelen, werkt door het verwijden van de luchtwegen waardoor ademhalen gemakkelijker wordt. De doeltreffendheid van geneesmiddelen zoals salbutamol bij sigarettenrook geÔnduceerde longziekten zoals COPD is beperkt.

De studie onderzocht gedeelten van de longen blootgesteld aan sigarettenrook en een versie van het influenza A virus. Over het algemeen, vonden de onderzoekers dat het longweefsel blootgesteld aan sigarettenrook en virale infecties minder regeerde op salbutamol.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats