Rokers die een CT-scan van hun longen ondergaan hebben grote kans om te stoppen

UNIVERSITEIT VAN LIVERPOOL

Nieuw onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Thorax heeft gevonden dat rokers die een CT-scan van hun longen ondergaan, meer kans hebben op het stoppen met roken.

Longkanker is één van de meest voorkomende en ernstige vormen van kanker en heeft de hoogste mortaliteit van alle kankers in het Verenigd Koninkrijk. Ongeveer 44.500 mensen worden er jaarlijks gediagnosticeerd. De analyse van het UKLS-onderzoek werd geleid door wetenschappers van de universiteit van Cardiff die samenwerkten met de Universiteit van Liverpool's Institute of Translational Medicine, King's College London en Queen Mary University of London. Er waren 4.055 deelnemers van 50 tot 75 jaar mee betrokken.

15% met succes.
De groep werd gesplitst in degenen die een lage dosis CT-screening ondergingen voor vroegtijdige detectie van longkanker en een controlegroep die geen screening onderging. Van de rokers die deelnamen aan de screening stopten 10 procent na twee weken en 15 procent stopten na twee jaar - beide hoger dan de 5 procent van de controlegroep. Het longkankeronderzoek is het eerste dat de haalbaarheid, de kosteneffectiviteit en de gedragsimpact van longkankerscreening beoordeelt, met behulp van lage dosis CT scan bij een risicopopulatie in het Verenigd Koninkrijk.

Licentie om te roken.

Professor John Field, Universiteit van Liverpool's Clinical Professor of Molecular Oncology, Chief Investigator van het UK Lung Cancer Screening Trial en Principal Investigator of the Liverpool Long Project, zei: "Longkanker blijft de belangrijkste oorzaak van kankersterfte wereldwijd”. De bevindingen van dit onderzoek betwisten het geloof dat een negatief screeningsresultaat een" licentie om te roken " geeft. Longscreening kan rokers een kans bieden om te stoppen met roken op een moment dat ze ontvankelijk zijn voor hulp. " Dr Kate Brain, van de Universiteit van Cardiff, zei: "Onze studie toont aan dat CT-longkankerscreening een goede mogelijkheid biedt voor het stoppen met roken bij hoogrisicogroepen.

"We hebben nu bewijzen nodig over de beste manieren om longkankerscreening te integreren in stop met roken acties om maximale gezondheidsvoordelen voor huidige en toekomstige generaties te voorzien.”

De volledige studie, getiteld ‘Impact of low-dose CT screening on smoking cessation among high-risk participants in the UK Lung Cancer Screening Trial’, is te vinden op http://thorax.bmj.com/content/early/2017/07/14/thoraxjnl-2016-209690


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica