Nieuws




Hersenen van rokers vertekenen negatieve afbeeldingen van roken

Wat als het gebruik van een product je perceptie van datzelfde product zou beďnvloeden en ervoor zou zorgen dat je nog vatbaarder zou zijn voor diens positieve aspecten en je begrip van diens nadelen zou wijzigen?

Dat is precies wat er gebeurt in het geval van chronische rokers met betrekking tot sigaretten volgens een recent onderzoek van het Institut Universitaire en santé mentale de Montreal en de universiteit van Montreal. Het onderzoek toont aan dat rokers emotioneel veranderde reacties ervaren wanneer zij blootgesteld worden aan negatieve en positieve associaties met tabak.

Zo legt Ms. Dinh-Williams, auteur van het artikel uit: "We vonden een vertekening afhankelijk van hoe roken geportretteerd werd. Zo vertoonden de hersenen van de rokers in ons onderzoek meer activiteit bij beelden die roken van zijn positieve kant benaderden, dan bij beelden die hen aanmoedigden om te stoppen met roken." Ook kwam er naar voren dat rokers meer aangegrepen werden door afstotende beelden die niet aan roken gerelateerd waren dan door beelden van de specifieke negatieve consequenties van roken.

In Canada en de VS. roken ongeveer 20% van de volwassen ondanks dat ze op de hoogte zijn van de negatieve effecten van roken. Met dit onderzoek probeerde Ms. Dinh-Williams te ontdekken waarom het kennen van de negatieve impact op de gezondheid rokers er niet van weerhoudt om er een op te steken.

Tussen de 70% en 95% van de rokers die hun slechte gewoonte opgeven, zullen ondanks hun beste voornemens binnen een jaar terugvallen. Er zijn verschillende factoren die het lastig maken om te stoppen. Een gedeelte van het probleem zou kunnen zijn dat de sigaretten de hersenen voor de gek houden.

Specifiek de gedeeltes van de hersenen die geassocieerd worden met motivatie vertoonden meer activiteit wanneer rokers geconfronteerd werden met plezierige beelden in relatie tot sigaretten en minder activiteit wanneer ze geconfronteerd werden met de negatieve effecten van roken.

Door gebruik te maken van neuro-imaging technieken, vergeleken de onderzoekers de emotionele reacties van 30 rokers terwijl deze keken naar afstotelijke roken gerelateerde beelden (longkanker etc.) in vergelijk tot andere afstotelijke beelden ( oude man op sterfbed etc.) en plezierige roken gerelateerde beelden.

Statistieken
Rokers hebben een 3 tot 9 keer zo hoog risico om kanker, longziektes of hartproblemen te ontwikkelen. Sigaretten worden ook geassocieerd met vruchtbaarheidsproblemen, vroegtijdig oud worden, problemen in de persoonlijke hygiene en sociale stigmatisatie. Ook heeft roken negatieve gevolgen voor de gezondheid van andere mensen die worden blootgesteld aan tweedehands rook.

Uiteindelijk zal 1 op de 2 rokers overlijden aan de gevolgen van tabaksgebruik.

Vertaald door Asselina Habraken



Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats