Alle e-sigaretten stoten schadelijke chemicaliŽn uit maar sommige meer dan andere


Een studie aan het Berkeley Lab identificeert twee extra kankerverwekkende stoffen niet eerder gemeld in de rook van e-sigaretten.

DOE / Lawrence Berkeley National Laboratory

Hoewel eerdere studies hebben aangetoond dat elektronische sigaretten giftige stoffen uitstoten, heeft een nieuwe studie van het Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab) de bron van deze emissies gelokaliseerd en aangetoond hoe factoren zoals de temperatuur, het type en de leeftijd van de sigaret een rol spelen in de emissieniveaus; informatie die waardevol is voor zowel producenten als toezichthouders op zoek naar de gevolgen voor de gezondheid van deze steeds populairder wordende sigaretten.

Uit de studie, die in Environmental Science & Technology werd gepubliceerd, bleek dat de thermische splitsing van propyleenglycol en glycerol, twee oplosmiddelen in de meeste "e-liquids" (de stof die wordt verdampt door de e-sigaret), leidt tot emissies van giftige chemicaliŽn zoals formaldehyde en acroleÔne.

"Voorstanders van e-sigaretten zeggen dat de uitstoot veel lager is dan van conventionele sigaretten en dus beter af bent met e-sigaretten," zei Berkeley Lab onderzoeker en auteur van de studie Hugo Destaillats. "Ik zou zeggen, dat kan waar zijn voor bepaalde gebruikers - bijvoorbeeld voor verstokte rokers die niet kunnen stoppen - maar het probleem is dat dit niet betekent dat ze gezond zijn Ö E-sigaretten zijn gewoon ongezond. "

Voor de studie ĒEmissies van elektronische sigaretten: De belangrijkste parameters die de uitstoot van schadelijke stoffen beÔnvloeden,Ē simuleerden Destaillats en een team van onderzoekers het roken met drie soorten e-vloeistoffen in twee verschillende verdampers. De twee e-sigaretten waren heel verschillend, een vrij goedkoop merk met ťťn verwarmingselement, de andere duurdere met twee verwarmingselementen in parallel. De onderzoekers gebruikten gas en vloeistofchromatografie om te bepalen wat er in de damp aanwezig was na de eerste en latere trekken nadat de sigaret opgewarmd was en een "steady state" had bereikt.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Terug naar het hoofdmenu 

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats