Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


MicrobiŽle verontreinigingen gevonden in populaire e-sigaretten

HARVARD T.H. CHAN SCHOOL OF PUBLIC HEALTH

Populaire elektronische sigaretten (e-sigaretten) te koop in de V.S. zijn volgens nieuw onderzoek van Harvard T.H. Chan School of Public Health besmet met bacteriŽle en schimmeltoxines.

De studie, die 75 populaire e-sigaretproducten onderzocht - cartridges (eenmalig gebruik) en e-liquids (hervulbaar materiaal) - vond dat 27% sporen bevatte van endotoxine, een microbieel middel gevonden op Gram-negatief bacteriŽn, en dat 81% sporen glucaan bevatte, dat wordt aangetroffen in de celwanden van de meeste schimmels.

Blootstelling aan deze microbiŽle toxines wordt geassocieerd met talloze gezondheidsproblemen bij mensen, waaronder astma, verminderde longfunctie en ontsteking.

ďVan Gram-negatieve bacteriŽle endotoxine in de lucht en van schimmels afgeleide glucanen is aangetoond dat het acute en chronische respiratoire effecten veroorzaakt," zei David Christiani, Elkan Blout Hoogleraar Environmental Genetics en senior auteur van de studie. "Het vinden van deze gifstoffen in e-sigaretten draagt bij tot de groei van bezorgdheid over de ongunstige respiratoire effecten bij gebruikers."

Het onderzoek werd online gepubliceerd in Environmental Health Perspectives.

Het gebruik van e-sigaretten is de afgelopen jaren gestaag toegenomen, vooral onder middelbare scholieren. Naar schatting gebruikten in 2018 meer dan drie miljoen middelbare scholieren e-sigaretten terwijl dat aantal in 2011 nog maar 220.000 bedroeg. Eerder onderzoek van Harvard Chan School heeft aangetoond dat chemicaliŽn die ernstige aandoeningen aan de luchtwegen veroorzaken te vinden zijn in veel voorkomende smaken van e-sigaretten. Bovendien heeft onderzoek over tientallen jaren chronische longziekte aangetoond bij populaties die zijn blootgesteld aan in de lucht aanwezige biologische verontreinigingen. Toch bestaat er volgens de auteurs geen onderzoek naar de potentiŽle besmetting van e-sigaretten met microben of microbiŽle toxines.

Voor dit onderzoek selecteerden de wetenschappers 37 cartridges e-sigaretten, soms aangeduid als "cigalikes" en 38 e-liquid-producten die gebruikt worden om bepaalde cartridges opnieuw te vullen, uit de 10 bestverkopende VS merken. De producten werden geclassificeerd in vier verschillende smaken: tabak, menthol, fruit en andere. Alle producten werden vervolgens gescreend op de aanwezigheid van endotoxine en glucaan.

De bevindingen toonden aan dat 17 van de 75 producten (23%) detecteerbare concentraties van endotoxine vertoonden en dat 61 (81%) detecteerbare glucaan concentraties bevatten. Verdere analyse heeft aangetoond dat patroonmonsters 3,2 keer hogere concentraties aan glucaan bevatten dan de e-vloeistof monsters. Glucaan concentraties waren ook aanzienlijk hoger in tabak- en menthol-gearomatiseerde producten dan in fruitsmaak producten. Het onderzoek toonde ook aan dat de endotoxine concentraties hoger waren in producten met fruitsmaak, wat betekent dat grondstoffen die in de productie van smaken voorkomen een bron van microbiŽle besmetting zijn.

De onderzoekers merkten op dat de vervuiling van de producten zou kunnen plaats gevonden hebben op enig moment tijdens de productie van de ingrediŽnten of het afwerken van het product. Ze stelden de hypothese op dat het gebruik van katoenen lonten in cartridges voor e-sigaretten een potentiŽle bron van verontreiniging kan zijn, aangezien zowel endotoxine als glucaan bekende verontreinigingen zijn van katoenvezels.

"Naast het inademen van schadelijke chemicaliŽn, kunnen e-cig-gebruikers ook blootgesteld worden aan biologische contaminanten zoals endotoxine en glucaan," zei Mi-Sun Lee, research fellow en hoofdauteur van de studie. "

Met deze nieuwe bevindingen moet rekening gehouden worden bij het ontwikkelen van een regelgevingsbeleid voor e-sigaretten." Joseph Allen, assistent-professor exposure assessment science, was ook ťťn van de co-auteurs.

Vertaling: Andre Teirlinck


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.