Confronterende plaatjes op sigaretten zouden sterfte door roken aanzienlijk verminderen


GEORGETOWN UNIVERSITY MEDICAL CENTER

Het gebruik van prominent zichtbare en confronterende fotoís op sigarettenpakjes als waarschuwing tegen roken zou de komende 50 jaar in de VS meer dan 652.000 sterfgevallen, tot wel 92.000 gevallen van kinderen met laag geboortegewicht, tot 145.000 vroegtijdige geboortes en ongeveer 1.000 gevallen van wiegendood kunnen voorkomen, aldus onderzoekers van het Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center.

De studie, op 3 november gepubliceerd in het tijdschrift Tobacco Control, is de eerste die de effecten heeft gemeten van waarschuwingen in de vorm van fotoís op sigarettenpakjes, op de gezondheid van zowel volwassenen als kleine kinderen in de VS.

Al meer dan 70 landen hebben dit soort afbeeldingen al ingevoerd of overwegen dit te gaan doen, op aanraden van de Conventie inzake Tabakscontrole van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO); een voorbeeld hiervan is een Braziliaanse foto van een vader met een tracheotomie. In de VS zijn ze echter nog niet ingevoerd. Volgens de wet zouden de waarschuwingsafbeeldingen wel moeten worden ingevoerd, maar een rechtszaak vanuit de industrie heeft voorkomen dat deze wettelijke eis ook wordt uitgevoerd. Momenteel wordt er alleen een waarschuwingstekst op de zijkant van sigarettenpakjes gezet in de VS.

Het onderzoek maakte gebruik van een model van tabakscontrolebeleid, SimSmoke, ontwikkeld door David T. Levy van Georgetown Lombardi. Er wordt gekeken naar de effecten van eerdere maatregelen betreffende rookgedrag en naar toekomstige beleidsvorming. SimSmoke is een intercollegiaal getoetst model (peer-reviewed) en het is in meer dan 20 landen gebruikt en gevalideerd.

Voor deze studie keken Levy en zijn collegaís, waaronder onderzoekers van de University of Waterloo, Ontario en de University of South Carolina, naar de veranderingen in de cijfers betreffende roken in AustraliŽ, Canada en het Verenigd Koninkrijk, waar al prominente waarschuwingsafbeeldingen (PWLís; pictorial warning labels) zijn ingevoerd op de etiketten. Acht jaar nadat PWLís in Canada waren ingevoerd bijvoorbeeld, was het roken met naar schatting 12 tot 20 procent afgenomen. Nadat de PWLís in AustraliŽ werden ingevoerd, in 2006, was het roken afgenomen van 21,3 procent in 2007 naar 19 procent in 2008. Na invoering in het VK in 2008 nam het roken met 10 procent af in het jaar daarna.

Vertaling: Astrid Zwart


Nuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


[ Advertentie ]

 

 

 

 


View My Stats