Citroenzuur heeft het potentieel om inhalatie allergenen te genereren in damp e-sigaret


Het gebruik van citroenzuur in e-vloeistof moet nader onderzocht worden om meer te weten te komen over de potentieel schadelijke anhydriden in de damp.

Citroenzuur komt van nature in het lichaam voor, het wordt in de VS "over het algemeen veilig geacht", en wordt gebruikt in farmaceutische inhalatieproducten. Thermale degradatie van citroenzuur kan echter optreden bij de werkingstemperaturen van sommige stoomapparaten. Vanaf 175-203 graden Celsius kan citoenzuur degraderen tot citracon anhydride en zijn isomer itacon anhydride.

Deze anhydriden zijn ademhalingsweg allergenen; chemicaliŽn die bij inhalatie een allergische reactie kunnen opwekken, variŽrend van hooikoorts symptomen tot een anafylactische shock.

Wetenschappers bij British American Tobacco gebruiten gas chromatografie gekoppeld aan looptijd massa spectometrie om de gegenereerde damp te analyseren als een e-vloeistof met citroenzuur verhit wordt in een stoomapparaat. Het gebruikte apparaat was een eerste generatie op een sigaret lijkende e-sigaret. De wetenschappers konden aanzienlijke hoeveelheden anhydriden meten in de damp.

De uitkomsten worden vandaag gepresenteerd tijdens de jaarlijkse conferentie van de Society for Research on Nicotine and Tobacco in Florence, ItaliŽ.

"Citroenzuur in een e-vloeistof kan leiden tot aanzienlijke hoeveelheden citracon en/of itacon anhydride in stoom, afhankelijk van het apparaat," zegt dr. Sandta Costigan, Principal Toxicologist Vaping Products.

"Maar we geloven dat smaakjes op een verantwoordelijke manier gebruikt kunnen worden; we hebben al een aantal smaakjes in onze producten afgewezen. Gebaseerd op deze casestudy waarbij een eerste generatie e-sigaret werd gebruikt, raden we aan dat de potentiele vorming van citracon en itacon anhydriden nader onderzocht moet worden voordat e-vloeistoffen met citroenzuur op de markt gebracht wordt," zegt Costigan.

Velen in de gezondheidszorg denken dat e-sigaretten veel voordeel kunnen bieden bij het verlagen van de gezondheidsrisico's van roken. Public Health England, een uitvoerend orgaan van de UK Department of Health, publiceerde recentelijk een rapport met de vermelding dat de huidige inschatting door experts is dat het gebruik van e-sigaretten ca. 95% veiliger is dan gewone sigaretten en dat ze uitgebreid gepromoot zouden moeten worden als alternatief voor sigaretten.

Vertaling: Ellen Lam


Omega 3 uit algen

Natuurlijke multivitamine

Earthrise Spirulina


Naar het andere nieuws van vandaag