Nieuws

 


Bij vrouwen met obesitas kan het vermogen om vet en suiker
te proeven door roken afgezwakt worden


Het vermogen om vetten en suikers te proeven blijkt bij obese vrouwen belemmerd te worden door het roken van sigaretten, volgens een nieuw onderzoek. Ondanks de hunkering naar zwaar vet, suikerhoudend voedsel, proeven deze vrouwen dit minder dan anderen, wat hen kan aanzetten tot het consumeren van nog meer calorieën.

M. Yanina Pepino, PhD, assistent professor medicijnen van de Washington University School of Medicine in St. Louis, en Julie Mennella, PhD, een psychobiologe bij het Monell Center in Philadelphia, waar het onderzoek werd uitgevoerd, bestudeerden vier groepen vrouwen van 21 – 41 jaar: obese rokers, obese niet-rokers, rokers met een normaal gewicht en niet-rokers met een normaal gewicht. De vrouwen proefden verschillende vanillepuddingen met verschillende vetgehaltes en werden gevraagd om deze te beoordelen op zoetigheid en romigheid, een meting van vetgehalte.

“Vergeleken met de andere drie groepen, proefden obese rokers minder romigheid en zoetgehalte,” zegt Pepino. “Ze hadden ook minder plezier in het proeven van de puddingen.”

De uitkomsten zijn gepubliceerd in de april uitgave van Obesity.

Pepino waarschuwt dat het onderzoek alleen verbanden legt tussen roken en smaak, meer dan doorslaggevende redenen waarom obese rokers minder goed vet en zoetigheid kunnen proeven. Maar de uitkomsten duiden erop dat het vermogen om vet en zoet waar te nemen – plus geen voldoening kunnen halen uit voedsel – wordt aangetast bij obese vrouwen die roken, wat kan leiden tot de consumptie van meer calorieën.



 

“Mensen die aan obesitas lijden hunkeren vaak naar vet voedsel,” zegt ze. “Onze bevindingen duiden erop dat deze intense hunkering, maar geen vet en zoetigheid kunnen proeven, ertoe kan leiden dat deze vrouwen meer gaan eten. Omdat roken en obesitas risicofactoren zijn voor hart- en vaatziekten en stofwisselingsaandoeningen, zou de extra last van meer vetten en suikers, omdat ze niet echt geproefd worden, kwalijk voor de gezondheid kunnen zijn.”

Interessant genoeg was het de combinatie van roken en obesitas die een dubbel nadelig effect veroorzaakte, omdat rokers zonder overgewicht vet en zoetigheid kunnen proeven net zoals vrouwen die niet roken.

Eerdere onderzoeken hebben roken gekoppeld aan een verhoogde behoefte aan eten en meer vet, ondanks het feit of de roker lijdt aan obesitas. Onderzoeken hebben ook aangetoond dat rokers in verhouding naar meer maag- en buikvet neigen. Beter gezegd, ze neigen meer naar appel- dan peervormig, nog een risico voor hartafwijkingen en stofwisselingsproblemen.



 

De uitkomsten dragen bij aan een groeiende kennisbank die een uitdaging vormt voor het sluimerende beeld dat roken zou helpen bij het handhaven van een gezond gewicht.

“Vrouwen komen, boven mannen, het meest in aanmerking om te gaan roken als hulpmiddel om hun gewicht onder controle te houden,” zegt Pepino. “Maar er is geen overtuigend bewijs dat dit helpt om op lange termijn een gezond gewicht te houden. En in het geval van obese vrouwen die roken, blijkt dat roken alles zelfs meer kan verergeren dat werd aangenomen.”

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats