Vitamine C kan schade roken aan longen zuigelingen verminderen

Moeders helpen te stoppen met roken moet nog steeds primeren.

Volgens een gerandomiseerde gecontroleerde studie, online gepubliceerd bij American Thoracic Society's American Journal of Respiratory and Critical Care MedicineVitamine C, kan de schade verminderen aan de longen bij baby's van moeders die rookten tijdens hun zwangerschap, .

In "Orale Vitamine C (500 mg/day) to Pregnant Smokers Improves Infant Airway Function at 3 Months," melden Cindy T. McEvoy, MD, MCR en haar mede-auteurs dat de kinderen op de leeftijd van drie maanden van wie de moeders hun prenatale 500 mg vitamine C namen een significant betere geforceerde luchtuitstroming (FEF’s). FEFS meet hoe snel de lucht uit de longen kan worden geademd. Ze kunnen obstructie's van de luchtwegen detecteren.

De onderzoekers ontdekten ook een verband tussen de FEF's en een genetische variatie die sommige van de moeders bezaten en die de impact van nicotine op de baby's verhoogde. Andere studies hebben deze genetische factor in verband gebracht, specifiek de α5 nicotinische acetylcholinereceptor, met een verhoogd risico op longkanker en obstructieve longziekte.

"Roken tijdens de zwangerschap is de meest verslavende nicotinegewenning die de meest kwetsbare personen ongewild treft," zei Dr. McEvoy, hoofdonderzoeksauteur, hoogleraar pediatrie aan de Oregon Health & Science University. "Een manier willen vinden om ongeboren kinderen blootgesteld aan roken en nicotine in utero te helpen onderstreept de unieke gevaren die uitgaan van een geadverteerd, verslavend product op de levenstoekomst van hen die er niet om gevraagd hebben.

In een eerdere studie hadden de auteurs aangetoond dat 72 uur na de geboorte, kinderen van moeders die rookten en vitamine C (500 mg/dag) hadden genomen, een betere longfunctie hadden dan degenen die geen vitamine hadden genomen.

Die studie gebruikte passieve methoden om de longfunctie te meten, en de auteurs merken op dat FEFs een directere beoordeling van de luchtwegen geven en vergelijkbaar zijn met methoden die worden gebruikt om longziekte bij volwassenen en oudere kinderen te diagnostiseren.

In het huidig onderzoek kregen 251 zwangere vrouwen die rookten na 13 tot 23 weken zwangerschap, vitamine C (125 vrouwen) of een placebo (126 vrouwen). Roken werd gedefinieerd als het nemen van één of meer sigaretten in de laatste week. Alle deelnemers werden begeleid tot stoppen met roken en ongeveer 10 procent stopte daadwerkelijk tijdens de studie.

De onderzoekers schreven dat de studieresultaten de hypothese ondersteunen dat oxidatieve stress veroorzaakt door het roken van sigaretten, ascorbinezuur, een component van vitamine C, beschikbaar stelt voor het lichaam. Tijdens hun deelname aan de studie, hadden de vrouwen lagere niveaus van ascorbinezuur dan niet rokers. Die niveaus stegen bij hen die vitamine C kregen.

Baby's in dit onderzoek zullen verder worden gevolgd om na te gaan hoe hun longfunctie verder evolueert. De auteurs geloven dat toekomstige proeven van vitamine C-suppletie bij zwangere rokers moeten bepalen of de voordelen groter zijn als de suppletie vroeger start en postnataal doorgaat bij de baby's zelf.

Samenvattend zegt Dr. McEvoy dat een relatief lage dosering vitamine C (veilig en goedkoop) het potentieel heeft om baby's wereldwijd te helpen. " Ze voegde er echter aan toe dat het helpen van moeders om te stoppen met roken het primair doel moet blijven voor gezondheidswerkers en functionarissen. "Hoewel suppletie met vitamine C tot op zekere hoogte de longen kan beschermen van baby's die geboren zijn uit rokende moeders zal een groter risico op obesitas, gedragsstoornissen en andere ernstige gezondheidsproblemen blijven bestaan, "zei ze.

Vertaling: Andre Teirlinck

 Steun ons kenniswerk, winkel ook eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag