Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Roken tijdens zwangerschap verhoogt kans dat baby obees wordt

UNIVERSITY OF KENTUCKY

Met behulp van voorhuidweefsel van besneden pasgeborenen heeft een groep onderzoekers een potentieel cellulair mechanisme ontdekt dat het roken van de zwangere moeder in verband brengt met een verhoogd risico op obese kinderen op latere leeftijd.

Obesitas wordt beschouwd als een epidemie in de VS; bijna 35% van de volwassenen en 20% van kinderen in de leeftijd 6-19 is obese. Obesitas is ook een ernstige economische last: jaarlijks wordt alleen al in de VS meer dan 150 miljard dollar besteed aan obesitas-gerelateerde gezondheidszorg.

“Telkens weer wordt aangetoond dat moeders die roken tijdens de zwangerschap hun baby een verhoogd risico op obesitas meegeven, maar de manier waarop dit verhoogde risico tot stand komt is niet helemaal duidelijk,” zegt hoofdonderzoeker Kevin Pearson van de universiteit van Kentucky (VK). “Deze gegevens markeren de eerste stap naar de definitie van die mechanismen met mogelijke interventies op de langere termijn als doel.”

In samenwerking met het Department of Obstetrics and Gynecology in het VK, werden 65 jonge moeders gerekruteerd voor het onderzoek in twee verschillende onderzoeksgroepen: 46 in Cohort 1 (2012-2013) en 19 in Cohort 2 (2015-2016). Alle baby’s waren voldragen; ca. de helft van alle nieuwe moeders rookten tijdens hun zwangerschap. DNA en RNA werden geďsoleerd uit het voorhuidweefsel - dat anders weggedaan zou worden na routine besnijdenissen - en geanalyseerd met de focus op chemerine genexpressie.

Chemerine is een door vetcellen geproduceerde proteďne en blijkt een rol te spelen bij onze energie opslag. Uit eerder onderzoek bleek dat een hoger gehalte aan chemerine aanwezig is in het bloed van obese mensen. Het is echter, zegt Pearson, nog niet gemeten bij pasgeborenen die aan sigarettenrook zijn blootgesteld.

De resultaten lieten zien dat chemerine vooral aanwezig was in de huid en geďsoleerde cellen van baby’s waarvan de moeders rookten tijdens hun zwangerschap, wat impliceert dat roken tijdens de zwangerschap kan leiden tot veranderingen in de regulering van genen die een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van vetcellen, en, in het verlengde hiervan, obesitas.

“Ons onderzoek liet zien dat zwangere vrouwen die sigaretten rookten tijdens hun zwangerschap duidelijke veranderingen in chemerine genexpressie veroorzaakten bij hun kroost,” zegt Pearson.

De volgende stap is het reproduceren van hun uitkomsten bij meisjes, aangezien zij geen onderdeel uitmaakten van het onderzoek. Pearson et al zijn van plan om cellen uit de navelstreng hiervoor te gebruiken. De onderzoeksgroep hoopt blootstelling aan sigaretten tijdens de zwangerschap te onderzoeken bij genetisch gemodificeerde muizen, omdat zowel chemerine als zijn receptor verwijderd kan worden om het gevolg meer direct te kunnen benaderen. De huidige en toekomstige resultaten kunnen een springplank zijn naar de ontwikkeling van effectieve behandelingen tegen obesitas bij kinderen en volwassen, bij baby’s van rokers en baby’s die blootgesteld zijn aan andere in utero milieufactoren.

Vertaling: Ellen Lam


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.