BacteriŽn in rookloze tabaksproducten wellicht slecht voor gezondheid


AMERICAN SOCIETY FOR MICROBIOLOGY

Verscheidene soorten bacteriŽn die in rookloze tabaksproducten (zoals pruimtabak) gevonden worden, zijn in verband gebracht met opportunistische infecties, volgens een essay dat 26 augustus is verschenen in Applied and Environmental Microbiology, een tijdschrift van de American Society for Microbioloy.

Bacillus licheniformis en Bacillus pumilus zouden mogelijk longontsteking en opportunistische infecties kunnen veroorzaken, aldus coauteur en onderzoeker microbiologie dr. Steven Foley van het National Center for Toxicological Research van de FDA in de VS.

Andere Bacillus-soorten scheppen ook gezondheidsproblemen, zegt Foley: ďSommige stammen blijken diarree en braken te kunnen veroorzaken als gevolg van het gebruik van de tabak. Bovendien produceren ze een milde gifstof die je in grote hoeveelheden ziek kan makenĒ.

Een gevaar is ook dat sommige soorten Bacillus en ook sommige stammen van Staphylococcus epidermidis en Staphylococcus hominis nitraten kunnen omzetten in nitrieten, iets wat mogelijk leidt tot de formatie van carcinogene, tabak-specifieke nitrosaminen in tabaksproducten, zegt Foley.

Een deel van de zorg over het microbiŽle risico uit rookloze tabaksproducten komt voort uit het feit dat gebruikers deze producten gedurende langere tijd in hun mond houden en zo direct in contact brengen met de slijmvliezen, zodat de nicotine in de bloedsomloop kan worden opgenomen. Door dit te doen kan de gebruiker blootgesteld worden aan de bacterie die in het product aanwezig is.

Bovendien hebben gebruikers vaak problemen met tandvleesontsteking en andere mondproblemen die worden veroorzaakt door deze tabaksproducten. Van beide soorten stafylokokken die in deze producten gevonden worden is eerder bekend geworden dat ze hartklepinfecties kunnen veroorzaken. De tandvleesontsteking en andere mondaandoeningen zorgen ervoor dat de bacteriŽn in de bloedsomloop terecht kunnen komen, waardoor ze ook bij het hart kunnen komen.

Vertaling: Astrid Zwart


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats