E-sigaretten verhogen het risico op roken van sigaretten bij de jeugd

Het onderzoek van het Dartmouth Norris Cotton Cancer Center vindt een sterk en consistent bewijs dat het gebruik van e-sigaretten één van de oorzaken is dat pubers en jong volwassenen kennis maken met het roken van sigaretten.

DARTMOUTH-HITCHCOCK MEDICAL CENTER

Het gebruik van elektronische (e)-sigaretten is snel gestegen onder pubers en jong volwassenen sinds het product in 2007 in de US is geïntroduceerd en het wordt nu, onder dit segment van de bevolking, meer gebruikt dan normale sigaretten. E-sigaretten kunnen de volksgezondheid schaden en uiteindelijk de kans op kanker verhogen als hun gebruik bijdraagt dat de jeugd meer gaat roken. Een nieuw samenwerkend Dartmouth onderzoek, onder leiding van Samir, Soneji, MA, PhD en James Sargent, MD, toont aan dat deze potentiële schade van e-sigaretten erg serieus moet worden genomen.

Het onderzoek richtte zich op een belangrijke en controversiële vraag: Verhoogt het gebruik van e-sigaretten het risico op toekomstig roken bij pubers en jong volwassenen? Het team heeft een systematische beoordeling en meta-analyse uitgevoerd van gepubliceerde onderzoeken die begonnen met niet-rokende jongeren. Zij vroegen of beginnend e-sigaretten gebruik een hoger risico geeft dat men later overschakelt naar het roken van sigaretten. Om de mogelijkheid uit te sluiten dat e-sigaretten gebruikers gewoon hoger risico jongeren waren werden de analyses aangepast voor bekende risicofactoren voor roken (zoals een vriend die rookt).

De resultaten toonden een sterk en consistent bewijs dat er een groter risico is dat het gebruik van e-sigaretten leidt tot het roken van sigaretten, ongeacht hoe deze initiatie werd vastgesteld en andere factoren die het roken voorspellen. Hun bevindingen, “E-sigaretten gebruik en het later roken van sigaretten onder pubers en jong volwassenen: een systematische review en meta-analyse” wordt in een komende uitgave van JAMA Pediatrics gepubliceerd.

De onderzoeken gingen niet in op de vraag waarom het gebruik van e-sigaretten het risico verhoogt dat men overgaat naar het roken van sigaretten. De reden kan zijn dat e-sigaretten het rookgedrag nabootsen door een soortelijke betrokkenheid van hand-tot-mond beweging, inhaleren en het uitblazen van rook. Het aërosol van e-sigaretten bevat ook nicotine, dus het gebruik van deze apparaten kan de blootstelling en eventuele verslaving aan deze stof doen toenemen.

“De bevindingen in de onderzoeken zijn zeer consistent. Samen met de sterkte van de associatie maakt het waarschijnlijk dat het gebruik van e-sigaretten een oorzaak is van roken,” zei James Sargent. “Het gebruik van e-sigaretten kan invloed hebben op de bevolkingstrends bij jeugdig roken als het gebruik veel voorkomt, en dat is een grote zorg voor de volksgezondheid.”

“Naast de huidige leeftijdsbeperking op de verkoop in winkels, kunnen regelgevende acties worden ontwikkeld om het gebruik van e-sigaretten te beperken. Denk hierbij aan beperkingen voor reclamecampagnes die door pubers worden bekeken, smaakbeperkingen voor e-sigaretten die fruit en snoep smaken uitsluiten, normen voor het rapporteren van het daadwerkelijke nicotinegehalte in e-vloeistof, en eisen voor strenge leeftijdscontrole voor online- en retailverkoop van deze producten,” stelt Soneji voor. Tot er effectievere regelgevende maatregelen worden genomen zal het team doorgaan met het evalueren van het enorme risico dat het gebruik van e-sigaretten geeft op het overgaan naar het roken van sigaretten, met nieuwere generaties e-sigaretten.

Vertaling: Lia Keizer


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica