E-sigaretten kunnen DNA beschadigen

AMERICAN CHEMICAL SOCIETY

De populariteit van elektronische sigaretten blijft wereldwijd groeien omdat veel mensen ze beschouwen als een veiliger alternatief voor roken. Maar de effecten op lange termijn van het gebruik van e-sigaretten, gewoonlijk "vapen" genoemd, zijn onbekend. Tegenwoordig rapporteren onderzoekers dat vapen het genetisch materiaal, of DNA, in de orale cellen van gebruikers kan wijzigen, wat hun risico op kanker kan verhogen.

De onderzoekers presenteerden hun resultaten op de 256e Nationale Meeting & Exposition van de American Chemical Society (ACS). Het is 's werelds grootste wetenschappelijke bijeenkomst van het ACS met meer dan 10.000 presentaties over een breed scala van wetenschappelijke onderwerpen.

"E-sigaretten zijn een populaire trend, maar de effecten op lange termijn voor de gezondheid zijn onbekend", zegt Romel Dator, Ph.D., die het werk tijdens de bijeenkomst presenteerde. "We willen de chemicaliën die vapers inhalen karakteriseren, evenals de eventuele DNA-schade die ze kunnen veroorzaken."

Geïntroduceerd op de markt in 2004, zijn e-sigaretten elektronische apparaten die een vloeistof, meestal nicotine, verwarmen tot een aerosol die de gebruiker inhaleert. Verschillende smaken van vloeistoffen zijn beschikbaar, waaronder veel die de jeugd aanspreken, zoals fruit, chocolade en snoep. Volgens een rapport uit 2016 van de US Surgeon General, heeft 13,5 procent van de middelbare scholieren, 37,7 procent van de middelbare scholieren en 35,8 procent van de jongeren (18 tot 24 jaar oud) reeds e-sigaretten gebruikt, vergeleken met 16,4 procent van de oudere volwassenen (vanaf 25 jaar).

"Het is duidelijk dat er meer carcinogenen ontstaan door de verbranding van tabak in gewone sigaretten dan door de damp van e-sigaretten," zegt Silvia Balbo, Ph.D., hoofdonderzoeker van het project en verbonden aan het Masonic Cancer Center van de universiteit van Minnesota. "We weten echter niet echt wat de invloed is van het inademen van de combinatie van verbindingen die door dit apparaat wordt geproduceerd; omdat de bedreigingen anders zijn betekent niet dat e-sigaretten volkomen veilig zijn."

Om chemische blootstelling tijdens vapen te karakteriseren volgden de onderzoekers vijf gebruikers van e-sigaretten. Ze verzamelden speekselmonsters voor en na een sessie van 15 minuten vapen die ze analyseerden op chemicaliën waarvan bekend is dat ze ons DNA beschadigen. Om mogelijke langetermijneffecten van vapen te evalueren, bekeek het team DNA-schade in de mondcellen van de vrijwilligers. De onderzoekers gebruikten op massaspectrometrie gebaseerde methoden die ze eerder hadden ontwikkeld voor een ander onderzoek waarin ze orale DNA-schade door alcoholgebruik hadden geëvalueerd.

Dator en Balbo identificeerden drie DNA-beschadigende verbindingen, formaldehyde, acroleïne en methylglyoxal, waarvan de niveau’s na het vapen in het speeksel waren stegen. Vergeleken met mensen die niet vapen, vertoonden vier van de vijf gebruikers van e-sigaretten verhoogde DNA-schade gerelateerd aan blootstelling aan acroleïne. Het type schade, een DNA-adduct genoemd, komt voor wanneer toxische chemicaliën, zoals acroleïne, reageren met DNA. Als de cel de schade niet repareert zodat normale DNA-replicatie kan plaatsvinden, kan kanker ontstaan.

De onderzoekers zijn van plan om dit vooronderzoek te doen volgen door een groter waarbij meer gebruikers van e-sigaretten betrokken worden. Ze willen ook zien hoe het niveau van DNA-adducten verschilt tussen gebruikers van e-sigaretten en gewone sigarettenrokers. "Het vergelijken van e-sigaretten en tabakssigaretten is net als het vergelijken van appels en peren.” De blootstellingen zijn totaal anders, "zegt Balbo. "We weten nog steeds niet precies wat deze e-sigarettenapparaten doen en welke effecten ze kunnen hebben op de gezondheid, maar onze bevindingen suggereren dat verder onderzoek gerechtvaardigd is."

De onderzoekers ontvingen steun en financiering van de Universiteit van Minnesota.

Vertaling: Andre Teirlinck





Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag