Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Chemisch aroma e-sigaret kan longfunctie beschadigen

HARVARD T.H. CHAN SCHOOL OF PUBLIC HEALTH

Boston, MA - Volgens nieuw onderzoek van de Harvard T.H. Chan School of Public Healt kunnen twee veel gebruikte chemicaliŽn die gebruikt worden als smaakmaker voor elektronische sigaretten de trilhaartjes in de longen beschadigen.

Trilhaartjes zijn antenne-achtige uitsteekseltjes, aanwezig in 50-70% van de cellen die de menselijke luchtwegen bekleden. Zij spelen een belangrijke rol bij het vrijhouden van de luchtwegen van slijm en stof waardoor we gemakkelijk en zonder irritatie kunnen ademen. Een beschadigde trilhaartjesfunctie wordt in verband gebracht met longziekten zoals chronische obstructieve longziekte (COPD - chronic obstructive pulmonary disease) en astma.

ďAlhoewel chemicaliŽn veel gebruikt worden voor het aromatiseren van e-sigaretten, is er weinig bekend over de gevolgen voor onze gezondheid. Ons nieuwe onderzoek laat zien dat deze chemicaliŽn de trilhaartjes kunnen beschadigen - de eerstelijns verdediging in de longen - door verandering van de genexpressie die in verband staat staat met de trilhaartjesproductie en -functie,Ē zegt Quan Lu, hoofddocent milieugenetica en pathofysiologie. Lu en Joseph Allen, universitair docent blootstellingswetenschappen, waren co-senior auteurs van het onderzoek.

Het onderzoek wordt 1 februari 2019 gepubliceerd in Scientific Reports; het eerste onderzoek waarin de impact onderzocht wordt van smaakchemicaliŽn op menselijke epitheelcellen, de bekleding van onze longen.

Miljoenen mensen roken e-sigaretten, en een recente toename bij schoolkinderen alarmeerde gezondheidsspecialisten. Half december noemde Jerome Adams, de inspecteur-generaal geneeskundige dienst van de VS, het gebruik van e-sigaretten onder jongeren een epidemie. Wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van de mogelijke gevolgen voor de gezondheid door e-sigaretten met hun veelvoud aan chemische componenten hebben de toename in gebruik niet kunnen bijhouden.

In een eerder onderzoek vonden Allen en Harvard Chan collegaís smaakchemicaliŽn - vooral diacetyl en 2,3 pentanedione - in meer dan 90% van de geteste sigaretten.

Naast het gebruik in e-sigaretten wordt diacetyl gebruikt als smaakmaker in voedingsmiddelen zoals magnetron popcorn met botersmaak, gebak, koekjes en snoep; het kan een variŽteit aan smaken genereren. Diacetyl wordt veilig bevonden in voeding, maar er zijn aanwijzingen dat het gevaarlijk kan zijn bij inhalatie. Recent wordt het in verband gebracht met bronchiolitis obliterans, een slopende longziekte, Ďpopcorn longí genoemd omdat het voor het eerst voorkwam bij arbeiders die de kunstmatige botersmaken in verwerkingsfabrieken voor magnetron popcorn hadden ingeademd. Nadat het verband tussen diacetyl en popcorn long was gerapporteerd, werd als vervanging soms 2,3-pentanedione gebruikt.

Voor het nieuwe onderzoek gebruikten de onderzoekers moderne labtechnieken om de impact op epitheelcellen van zowel diacetyl als 2,3-pentanedione te onderzoeken, door een systeem dat het menselijke luchtweg epitheel in vivo nagenoeg nabootste. Zij stelden normale menselijke bronchiale epitheelcellen (NHBE) 24 uur bloot aan de chemicaliŽn. Ze ontdekten dat zowel diacetyl als 2,3-pentanedione in verband stond met veranderingen in de genexpressie, met mogelijke beschadiging van de productie en functie van de trilhaartjes.

Bovendien ontdekten de onderzoekers dat zelfs een lager gehalte aan chemicaliŽn al invloed had op de genexpressie, wat erop wijst dat de huidige normen voor veilige blootstellingslimieten voor deze chemicaliŽn niet voldoen voor de arbeiders. Volgens de auteur bestaan er geen dergelijke normen voor gebruikers van e-sigaretten.

ďRokers van e-sigaretten verhitten en inhaleren smaakchemicaliŽn die nooit getest zijn op inhaleringsveiligheid,Ē zegt Allen. ďHoewel sommige fabrikanten van e-sigaretten claimen dat ze geen diacetyl of 2,3-pentandione gebruiken, roept dat een belangrijke vraag op - welke chemicaliŽn gebruiken ze dan als smaakmaker? En, arbeiders worden gewaarschuwd voor de gevaren van het inhaleren van smaakchemicaliŽn. Waarom krijgen rokers van e-sigaretten niet dezelfde waarschuwing?Ē

Vertaling: Ellen LamOp zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.