Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Wetenschappers ontdekken dat derdehands rook menselijke cellen beÔnvloedt

UC Riverside geleide studie is de eerste om een verband te vinden tussen rook en genexpressie bij mensen

RIVERSIDE, Calif. - Een onderzoeksteam onder leiding van wetenschappers van de universiteit van CaliforniŽ, Riverside, heeft gevonden dat derdehands rook de epitheelcellen kan beschadigen in het ademhalingssysteem door cellen te belasten die dan moeten vechten om te overleven. De bevinding kan artsen helpen patiŽnten te behandelen die blootgesteld waren aan derdehands rook.

"Onze gegevens laten zien dat cellen bij mensen worden beÔnvloed door derdehands rook" zei Prue Talbot, professor in de Afdeling Moleculair, Cel and Systems Biology, die het onderzoek leidde. "De gevolgen voor de gezondheid zijn bestudeerd op gekweekte cellen en diermodellen, maar dit is de eerste studie om een direct effect van derdehands rook op de genexpressie te laten zien bij de mens."

Studieresultaten verschijnen in JAMA Network Open.

Derdehands rook, of DHR, ontstaat wanneer uitgeademde rook en rook vanaf het puntje van brandende sigaretten neerslaat op oppervlakken zoals kleding, haar, meubels en auto's. Niet strikt roken, DHR verwijst naar de residuŽn achtergelaten door roken.

ďDHR kan weer in de atmosfeer belanden en ongewild worden ingeademd door niet rokers," zei Giovanna Pozuelos, hoofdauteur van het onderzoek en afgestudeerd student van het lab van Talbot. "Het is niet op grote schaal onderzocht, wat misschien verklaart waarom er geen voorschriften zijn om de niet rokers er tegen te beschermen.Ē

De onderzoekers namen nasale staaltjes van vier gezonde niet-rokers die gedurende drie uur waren blootgesteld aan DHR in een laboratoriumomgeving van UC San Francisco. De UCR-onderzoekers werkten toen aan het verkrijgen van RNA van goede kwaliteit - noodzakelijk om veranderingen in genexpressie te onderzoeken. RNA sequentiebepaling identificeerde genen die over- of onderexpressie vertoonden. Ze vonden 382 genen significant in overexpressie; zeven andere genen waren ondervertegenwoordigd. Vervolgens identificeerden ze routes die beÔnvloed werden door deze genen.

ďDHR-inhalatie gedurende slechts drie uur veranderde aanzienlijk de genexpressie in het nasaal epitheel van gezonde niet rokers," zei Pozuelos. "De inhalatie veranderde de routes geassocieerd met oxidatieve stress, die DNA kunnen beschadigen, met kanker als mogelijk resultaat op lange termijn. Het is uiterst onwaarschijnlijk dat een blootstelling van drie uur aan DHR kanker zou veroorzaken, maar als iemand in een appartement of huis woont met DHR of regelmatig met een auto rijdt waarin DHR aanwezig is, kunnen er gevolgen voor de gezondheid zijn. "

Omdat genexpressie in het nasaal epitheel vergelijkbaar is met het bronchiaal epitheel, merken de onderzoekers op dat hun gegevens relevant zijn voor cellen dieper in het ademhalingssysteem. In de monsters die ze hebben bestudeerd, vonden de onderzoekers ook dat een korte blootstelling aan DHR de mitochondriale activiteit beÔnvloedt. Mitochondria zijn organellen die dienen als krachtpatsers van de cel. Hun beschadiging kan leiden tot celdood.

Pozuelos legde uit dat het team zich concentreerde op het nasaal epithelium omdat de nasale doorgang een manier is waarop DHR de longen van mensen kan binnendringen. De andere blootstellingsroute is via de huid, wat de onderzoekers niet onderzochten, maar van plan zijn te doen in de toekomst.

De onderzoekers werken al met groepen in San Diego, CaliforniŽ en Cincinnati die langetermijn blootstelling aan DHR onderzoeken in huizen waar mensen worden blootgesteld aan DHR.

"Veel mensen weten niet wat DHR is", zei Talbot, directeur van het UCR stamcelcentrum. "We hopen dat onze studie bewustzijn creŽert van dit mogelijk gezondheidsrisico. Veel rokende volwassenen denken: 'Ik rook buiten, dus mijn familie in huis zal niet worden blootgesteld. ' Maar rokers dragen chemicaliŽn zoals nicotine binnenshuis mee op hun kleding. Het is belangrijk dat mensen begrijpen dat DHR bestaat en mogelijk schadelijk is. "

Vertaling: Andre Teirlinck

Juli 2019


Op zoek naar een natuurlijke multi ?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 13.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel