Smaakmakers in e-sigaretten giftig voor witte bloedcellen

Smaakmakers in de e-sigaretten voor het nabootsen van kaneel, vanille en boter, behoren tot de giftigste - en het mengen van smaken is dan nog schadelijker dan ťťn enkele.

Blootstelling aan e-sigaretaroma's en vloeistoffen kan een significante ontsteking van monocyten veroorzaken, een soort witte bloedcellen - en veel smaakstoffen zijn ook toxisch, met als ergste kaneel, vanille en boterachtige smaken. Dat is de ontdekking van nieuw onderzoek gepubliceerd in Open Access Journal Frontiers in Physiology, waarin ook werd vastgesteld dat het mengen van e-sigaretaroma's een nog veel slechter effect heeft dan blootstelling aan slechts ťťn. De studie draagt bij aan het groeiend bewijsmateriaal over de schadelijke gevolgen voor de gezondheid van e-sigaretten.

Het gebruik van e-sigaretten is de afgelopen tien jaar explosief gestegen, omdat de traditionele sigarettenconsumptie is afgenomen. Alleen al in de Verenigde Staten zijn er meer dan 500 e-sigarettenmerken met bijna 8000 unieke e-sappen met aroma's.

Vaping stelt de longen bloot aan aromastoffen wanneer door het verwarmen en inhaleren van de e-vloeistoffen. Omdat de aromatiserende chemicaliŽn als veilig worden beschouwd, worden e-sigaretten vaak beschouwd - en geadverteerd - als een gezonder alternatief voor traditionele sigaretten. De gevolgen voor de gezondheid van het inademen van deze chemicaliŽn zijn echter niet goed gekend.

Deze nieuwe studie, geleid door onderzoekers van het University of Rochester Medical Center in de Verenigde Staten, wilde de bewering testen dat vapen van nicotinevrije gearomatiseerde e-sigaretten veiliger is dan het roken van conventionele sigaretten. Eerdere studies tonen aan dat aroma's die worden gebruikt in e-sigaretten ontstekingsreacties en oxidatieve stressreacties in de longcellen veroorzaken. Gebruikers van e-sigaretten vertonen ook verhoogde niveaus van oxidatieve stressmarkers in het bloed vergeleken met niet-rokers. De nieuwe studie breidt dit uit om de effecten van veelgebruikte smaakstoffen, evenals e-vloeistoffen zonder nicotine, direct op immuuncellen te beoordelen, namelijk op de monocyten, een soort witte bloedcellen.

Blootstelling aan de chemicaliŽn van e-sigaretaromaís en e-vloeistoffen leidt tot een hogere productie van twee goed gedefinieerde biomarkers voor ontsteking en weefselbeschadiging gemedieerd door oxidatieve stress. Bovendien veroorzaken veel van de aromatiserende chemicaliŽn een significante celdood, waarbij sommige smaken giftiger zijn dan andere.

Hoofdauteur van de studie, Dr Thivanka Muthumalage, zegt dat hoewel de geteste smaakstoffen veilig zijn voor opname, deze resultaten aantonen dat ze niet veilig zijn voor inhalatie. "Kaneel, vanille en botersmaakstoffen zijn het giftigst, maar ons onderzoek toonde aan dat het mengen van verschillende smaken verreweg de meeste toxiciteit voor de witte bloedcellen veroorzaakt."

Senior auteur, Dr Irfan Rahman, zegt dat hij hoopt dat deze nieuwe gegevens inzicht zullen geven in het begrijpen van de schadelijke effecten van gearomatiseerde e-sappen zonder nicotine.

"Momenteel zijn deze niet gereguleerd, en aantrekkelijke smaaknamen, zoals snoep, cake, kaneelbroodje en mysteriemix, trekken jonge vapers aan", zegt hij. "Onze wetenschappelijke bevindingen tonen aan dat e-liquide smaken kunnen en moeten worden gereguleerd en dat de flesjes met e-sappen een beschrijvende lijst van alle ingrediŽnten moeten hebben.We dringen er bij de regelgevende instanties op aan om de volksgezondheid te beschermen."

In deze studie werden monocytische bloedcellen direct blootgesteld aan e-sappen. De auteurs zijn van plan verder onderzoek te doen om vapen te simuleren door cellen bloot te stellen aan e-vloeistofaerosols in een interface systeem van lucht en vloeistof. Ze vragen ook om verdere langdurige studies op mensen om de schadelijke effecten van e-sigaretten verder te onderzoeken.

Vertaling: A Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag