Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Roken en alcohol: een dubbel probleem voor de hersenen?

AMERICAN CHEMICAL SOCIETY.

Samen met vele andere schadelijke gevolgen voor de gezondheid, veroorzaakt het roken van tabak chemische veranderingen, oxidatieve stress en ontsteking in de hersenen.

Overmatig alcoholgebruik kan vergelijkbare effecten hebben. Verrassend genoeg echter hebben maar heel weinig studies de gecombineerde impact van roken en alcohol op de hersenen onderzocht. Nu rapporteren onderzoekers in ACS Chemical Neuroscience dat bij ratten het gezamenlijke gebruik van tabak en alcohol de neurale schade in bepaalde hersengebieden vergroot.

Volgens het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism dat mensen die tabak roken ook overmatig alcohol gebruiken en vice versa. Daarom kan een studie over de gecombineerde effecten van de twee medicijnen op het centraal zenuwstelsel waardevolle inzichten opleveren. Maar de meeste vorige studies hebben de gevolgen van het één of het ander geïsoleerd onderzocht. Dat is waarom Alana Hansen en collega's wilden weten hoe drinken en roken samen invloed heeft op regio's van de hersenen van verslaafde ratten.

De onderzoekers behandelden ratten met alcohol, tabaksrook of beide twee keer per dag gedurende 28 dagen en vervolgens werden hun hersenen vergeleken met controledieren die geen van beide stoffen ontvingen. Ze vonden dat de combinatie van alcohol met roken het niveau van reactieve zuurstofsoorten deed toenemen in de hippocampus vergeleken met controledieren of ratten die tabak of rook alleen kregen.

In alle onderzochte hersengebieden, verhoogde de combinatie van alcohol en roken de niveaus van specifieke pro-inflammatoire cytokines, meer dan bij toediening van één van de twee afzonderlijk. In het striatum en de frontale cortex, vertoonden ratten met beide behandelingen lagere niveaus van de hersenafgeleide neurotrofe factor, een groeifactor die bestaande neuronen helpt overleven en de groei van nieuwe stimuleert. Deze resultaten suggereren dat alcoholisten die roken een extra risico nemen voor neurale schade, zeggen de onderzoekers.

Vertaling: Andre TeirlinckOp zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.