Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


E-sigaretten zonder nicotine kunnen de bloedvaten beschadigen

Dick Schrauwen [1]

Een enkele e-sigaret kan al schadelijk zijn voor de bloedvaten in het lichaam. Dat is zelfs het geval als de damp volledig nicotinevrij is. Dit concludeert een recente studie door onderzoekers van de Perelman School of Medicine aan de Universiteit van Pennsylvania [2].

Het roken van e-sigaretten, ook wel ‘vapen’ genoemd, is op de markt gebracht als een veilig alternatief voor gewone sigaretten en wordt steeds populairder bij niet-rokende jonge mensen. Een enkele e-sigaret kan echter schadelijk zijn voor de bloedvaten in het lichaam - zelfs wanneer de damp volledig nicotinevrij is. De recente studie is onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Radiology’ [3].

Om de kortetermijneffecten van vapen te bestuderen, maakten de onderzoekers MRI-scans [4] van 31 gezonde, niet-rokende volwassenen voor en na het roken van een nicotinevrije e-sigaret. Vergelijking van de pre- en post-MRI-scans [4] wees uit dat het roken van een enkele nicotinevrije e-sigaret een negatieve invloed heeft op de bloedsomloop: verminderde bloedstroom en verminderde endotheliale functie van de grote slagaders die bloed toevoert aan de dijen en benen [5].

Het endotheel bekleedt de binnenkant van de bloedvaten. Een gezond endotheel is essentieel voor een goede bloedcirculatie. Zodra het endotheel is beschadigd wordt de slagaderwand dikker (en daardoor het eigenlijke bloedvat kleiner) waardoor de bloedstroom naar het hart en de hersenen wordt afgesneden. Dat kan een hartaanval of beroerte tot gevolg hebben.

"Hoewel e-sigarettenvloeistof op zichzelf relatief onschadelijk is, kan het verdampingsproces de moleculen van die vloeistof - voornamelijk propyleenglycol en glycerol - omzetten in giftige stoffen", zegt hoofdonderzoeker Felix W. Wehrli. Wehrli is professor in de radiologie en de biofysica.

Wehrli: "Behalve het schadelijke effect van nicotine hebben we nu aangetoond dat (nicotinevrij) vapen een direct en onmiddellijk effect heeft op de vasculaire functie. Dit negatieve effect kan mogelijk leiden tot schadelijke gevolgen op lange termijn."
Verwijzingen

[1] Bewerking van onderstaand persbericht
- https://penntoday.upenn.edu/news/nicotine-free-e-cigarettes-can-damage-blood-vessels

[2] Perelman School of Medicine
- https://www.med.upenn.edu/

[3] Publicatie
- https://pubs.rsna.org/doi/10.1148/radiol.2019190562

[4] MRI-scan
- https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/medische-onderzoeken/mri

[5] Zie ook een verwant onderzoek (met 'gewone' sigaretten)
- https://www.leefbewust.com/2019/nieuws/roken_hartziekte.html

September 2019


Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel