Roken tijdens de zwangerschap geassocieerd met een verhoogd risico op schizofrenie bij de nakomelingen


Universiteit van Columbia BRIEVENBESTELLER School of Public Health

Een studie door onderzoekers aan de Columbia University's Mailman School of Public Health, Columbia University Medical Center (CUMC), New York State Psychiatric Institute en collega's in Finland, meldt een verband tussen roken tijdens de zwangerschap en een verhoogd risico op schizofrenie bij de nakomelingen.

De studie onderzocht bijna 1000 gevallen van schizofrenie en gematchte controles onder nakomelingen geboren in Finland tussen 1983 en 1998, die werden bepaald op basis van het nationaal landelijk register. De resultaten toonden aan dat een hoger maternaal nicotineniveau in het bloed van de moeder geassocieerd was met een verhoogd risico op schizofrenie bij hun nakomelingen.

De bevindingen bleven overeind na rekening te hebben gehouden met belangrijke factoren zoals de ouderlijke psychiatrische voorgeschiedenis van de moeder, de sociaal-economische status en leeftijd van de moeder. De studie biedt het meest definitief bewijs tot nu toe dat roken tijdens de zwangerschap geassocieerd is met schizofrenie. De bevindingen zijn online gepubliceerd in het American Journal of Psychiatry.

Zware maternale blootstelling aan nicotine werd geassocieerd met een 38 procent hogere kans op schizofrenie.

"Voor zover wij weten is dit de eerste op biomarker gebaseerde studie om een relatie tussen de foetale blootstelling aan nicotine en schizofrenie aan te tonen", zegt Alan Brown, MD, MPH, senior auteur en Mailman School hoogleraar epidemiologie en hoogleraar klinische psychiatrie aan CUMC. "We gebruikten een landelijke steekproef met het hoogst aantal schizofrenie gevallen tot op heden in een studie van dit type."

Onderzoekers analyseerden gegevens van een groot nationaal geboortecohort van zwangere vrouwen die deelnamen aan een Fins Prenataal onderzoek van schizofrenie en hun nakomelingen van de Finnish Maternity Cohort, dat meer dan 1 miljoen prenatale serum specimens archiveerde sinds 1983. Serums werden verzameld tijdens het eerste en het begin van de tweede trimester. De Finnish Hospital and Outpatient Discharge Registry werd gebruikt om alle geregistreerde diagnoses voor psychiatrische ziekenhuisopnames en poliklinische behandelingsbezoeken te identificeren.

Van roken tijdens de zwangerschap is bekend grote problemen te veroorzaken in de baarmoeder en na de geboorte, met inbegrip van een laag geboortegewicht en aandachtsproblemen. Nicotine komt gemakkelijk via de placenta in de foetale bloedsomloop en be´nvloedt de foetale hersenontwikkeling, waardoor korte en lange termijn veranderingen in cognitie en invloed op andere neurologische afwijkingen, voorkomen.

"Deze bevindingen onderstrepen de waarde van de lopende openbare gezondheidsvoorlichting over het slopend gevaar van roken op de nakomelingen," zei Brown. "Toekomstige studies over maternaal roken en andere omgevingsfactoren, genetische en epigenetische factoren, evenals diermodellen moeten de biologische mechanismen identificeren die deze associaties mogelijk maken. Tenslotte is het van belang de invloed van maternale cotinine met betrekking tot bipolaire stoornis, autisme en andere psychiatrische stoornissen, te onderzoeken. In een eerdere studie van een andere geboortecohorte ook gerapporteerd in de American Journal of Psychiatry, vonden Dr. Brown en collega's dat kinderen van moeders die meldden gerookt te hebben tijdens de zwangerschap, een verhoogd risico hebben op bipolaire stoornis.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats