Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Roken kan het vermogen van het lichaam beperken om een gevaarlijke vorm van huidkanker te bestrijden

KANKERONDERZOEK UK

Volgens een nieuw rapport gefinancierd door Cancer Research UK hebben melanoompatiŽnten met een rokersverleden 40 procent minder kans om huidkanker te overleven dan personen die nooit sigaretten hebben gerookt .

De studie onder meer dan 700 melanoompatiŽnten - voornamelijk uit het noorden van Engeland - gepubliceerd in Cancer Research, levert bewijsmateriaal op dat suggereert dat roken de immuunrespons tegen melanoom kan aantasten en zo de overlevingskansen verminderen.

Deze nieuwe bevindingen van onderzoekers van de Universiteit van Leeds zijn een ander reden waarom mensen zouden moeten stoppen met roken, in het bijzonder degenen die zijn gediagnosticeerd met een kwaadaardig melanoom - de gevaarlijkste vorm van huidkanker.

De wetenschappers vonden dat rokers over het algemeen 40 procent minder kans hadden om hun ziekte te overleven dan mensen die nog nooit gerookt hadden. In een subgroep van 156 patiŽnten die de meest genetische indicatoren hadden voor immuuncellen, hadden rokers rond de 4,5 half keer minder kans om te overleven van de kanker dan degenen die nooit hadden gerookt.

Gezien het feit dat verminderde overleving het grootst was bij rokers in de groep met de meeste indicatoren van immuuncellen, denken de onderzoekers dat roken rechtstreeks invloed kan hebben op hoe lichamen van rokers omgaan met de kankercellen.

Deze studie vond een verband tussen roken en de kans van een patiŽnt op overleving van melanoom. Maar ze kon niet met zekerheid bepalen of roken de daling in overleving veroorzaakte.

Door andere wetenschappers is eveneens gemeld dat roken nadelige effecten heeft op het immuunsysteem, maar het is nog niet bekend welke chemicaliŽn verantwoordelijk zijn voor dit effect.

Hoofdauteur Julia Newton-Bishop, hoogleraar dermatologie aan de University of Leeds, zei: "Het immuunsysteem is als een orkest, met meerdere instrumenten. Dit onderzoek suggereert dat roken de harmonie kan verstoren, waardoor de muzikanten wel kunnen blijven spelen maar mogelijk op een ongeordende manier".

"Het resultaat is dat rokers nog steeds een immuunrespons kunnen activeren om te proberen het melanoom te vernietigen, maar het lijkt minder effectief te zijn dan bij niet rokers, en rokers hadden minder kans om hun kanker te overleven.

"Op basis van deze bevindingen wordt stoppen met roken sterk aanbevolen voor mensen met de diagnose van melanoom."

Onderzoekers geloven dat roken invloed kan hebben gehad op het immuunsysteem van de patiŽnten en dit heeft mogelijk hun vermogen ondermijnt om te strijden tegen huidkanker en hun risico op andere gezondheidsproblemen met betrekking tot roken.

Dr. Julie Sharp, hoofd gezondheidsinformatie bij Cancer Research UK, zei: ďAlgemeen genomen laten deze resultaten zien dat roken de kansen van overleving van melanoompatiŽnten kan verminderen, dus is het vooral belangrijk dat ze alle mogelijke steun krijgen om voorgoed te stoppen met roken."

Vertaling: Andre Teirlinck


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.