Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


FDA verbod op menthol doorstaat waarschijnlijk processen van de tabaksindustrie

Het plan van de FDA om mentholsigaretten te verbieden zal mogelijk levens redden, maar zou kunnen worden vertraagd.

RUTGERS UNIVERSITY

New Brunswick, NJ—Een door de U.S. Food and Drug Administration (FDA) voorgenomen verbod op brandbare menthol tabaksproducten zal waarschijnlijk gehandhaafd worden in de rechtbank, ofschoon het een langdurige juridische procedure is, aldus een Rutgers artikel.

Het artikel verschijnt in Public Health Reports.

De Family Smoking Prevention and Tobacco Control Act voorzag de FDA in een grote bevoegdheid met betrekking tot regulatie van de fabricage, marketing en distributie van tabaksproducten, inclusief een verbod op gearomatiseerde sigaretten om de volksgezondheid te beschermen.

Echter, de Act omvatte geen verbod op mentholsigaretten, welke disproportioneel worden gebruikt bij volwassen vrouwen, de LGBT community, en etnische minderheidsgroepen, voornamelijk Afro-Amerikanen.

Het onderzoek, uitgevoerd door de Rutgers School of Public Health Center for Tobacco Studies, anticipeert op argumenten die de tabaksindustrie waarschijnlijk zal gebruiken in een rechtszaak waarin de autoriteit van de FDA om menthol sigaretten te verbieden uitgedaagd wordt. Vervolgens beoordeelt het de stevigheid van het wetenschappelijk bewijs die een verbod op menthol zou rechtvaardigen.

Tot slot overweegt het het potentieel van een illegale handel om de effectiviteit van een verbod op menthol te ondermijnen. Deze factoren meewegend, concludeert het artikel dat een FDA wet die menthol sigaretten verbiedt, waarschijnlijk overeind blijft in een rechtszaak. De FDA heeft eerder twee keer getracht een ‘public comment’ te houden met betrekking tot mentholsigaretten dit decennium, maar zonder vervolg.

Eind 2018 verleende toenmalig FDA commissaris Scott Gottlieb steun aan een verbod op menthol die nog niet eerder was getoond door de FDA. Er is geen aanwijzing dat zijn verrassende ontslag in maart 2019 de koers of prioriteiten verandert.

“Alle sigaretten zijn dodelijk. Mentholsigaretten zijn met name slecht omdat de tabaksindustrie ze ontworpen heeft als ‘beginners-producten’ die de schadelijkheid van roken maskeren, hetgeen in totaal tot meer rokers leidt. Daarnaast zijn mentholsigaretten nog moeilijker om mee te stoppen dan gewone sigaretten” aldus hoofdauteur Kevin Schroth, lid van het Rutgers Center for Tobacco Studies.

“Dit artikel toont dat de FDA momenteel het wetenschappelijk bewijs en de legale autoriteit heeft om deze dodelijke producten van de markt te kunnen halen, hiermee duizenden levens reddend, met name in gemeenschappen die van oudsher al een doelgroep waren voor de menthol-marketing”, vervolgt Schroth, die ook een faculteit lid is aan de Rutgers School of Public Health.

Zelf als de FDA slagkrachtig doorgaat, zal het wetgevingsproces op zijn minst nog twee jaar in beslag nemen, nog afgezien van mogelijke vertragingen in de procesvoering. Ondertussen hebben lokale rechtsgebieden zoals San Francisco de verkoop van menthol- en andere tabaksproducten met smaak al verboden. ”New Jersey zou niet moeten wachten op acties van de FDA en verder moeten gaan met de voorgenomen wetgeving die goedgekeurd is bij het Assembly’s Health and Senior Services Commitee van de staat”, zegt Christine Delnevo, coauteur en Director of Rutgers Center for Tobacco Studies.

“New Jersey heeft op nationaal gebied de leiding gehad wat betreft goed beleid met betrekking tot tabak om kwetsbare doelgroepen te beschermen, en zou moeten doorgaan hiermee en zo de eerste staat worden die mentholsigaretten verbiedt.” Een wet in New Jersey zou worden gerechtvaardigd door dezelfde wetenschappelijke bewijzen die een FDA wet zouden rechtvaardigen.

Zelfs ondanks afwijkende juridische analyses voor een staatswet, zijn gelijksoortige wetten in andere rechtsgebieden consequent gehandhaafd.

Vertaling: Arnoud


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 13.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel