Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Zelfs bij gezond uitziende rokers is er sprake van vervroegde cel beschadiging waarbij noodzakelijke genetische programmering
verloren gaat

Onderzoek toont aan dat ook al geven röntgenfoto s en andere onderzoeken normale waarden aan, in de cellen is vroegtijdige beschadiging te zien doordat hierin genen geactiveerd worden die men in embryo s aantreft en bij agressieve vormen van longkanker.

Rokers die een gezondheidsverklaring van hun dokter hebben ontvangen, geloven misschien dat sigaretten hun longen niet hebben beschadigd, maar onderzoekers bij het Well Cornell Medical College hebben ontdekt dat ook rokers die er gezond uit zien, beschadigde cellen hebben, die lijken op cellen die men ziet bij een agressieve vorm van longkanker.

Het onderzoek dat heden is gepubliceerd in het tijdschrift Stem Cell, vergelijkt cellen uit luchtwegen van gezonde niet-rokers met die van rokers die geen zichtbare longziekte hebben. De cellen van rokers tonen de eerste beschadigingen aan die longkankerpatiënten hebben gehad – hiermee is het bewijs geleverd dat roken schade aanricht, ook al is er geen klinisch bewijs dat er iets mis is.

“Het onderzoek zegt niet dat deze mensen kanker hebben, maar dat de cellen onregelmatigheden vertonen en de controle verliezen, “aldus het hoofd van het onderzoek, Dr. Ronald G. Crystal, voorzitter en professor in de genetische geneeskunde bij het Well Cornell Medical College. “de roker denkt dat alles normaal is en het geneeskundig onderzoek is normaal, maar op biologisch niveau weten we dat alle rokers eniger mate afwijkende longen hebben.”

De onderzoekers hebben ontdekt dat in de cellen van de luchtwegen genen in stamcellen aangezet zijn. Dit zijn cellen die normaal gezien in embryo’s voorkomen vlak nadat de eitjes zijn bevrucht, voordat zij hun specifieke taak krijgen. Dit gen staat ook “aan” bij de meest agressieve, moeilijk te genezen longkanker.

“We waren verbaasd dat de rokers hun zeer primitieve embryonale stamcellen aanzetten, zegt Dr. Crystal, deze genen functioneren normaal niet in een gezonde long.”

Gezonde longcellen, net als andere lichaamscellen hebben specifieke taken. Hoewel alle lichaamscellen dezelfde genen hebben, worden de cellen alleen “aan” gezet voor hun specifieke taak. Zo activeren gezonde longcellen uitsluitend genen die dienen voor de longfunctie, terwijl hersencellen genen activeren die specifieke taken voor de hersenen hebben. “Gezonde cellen worden nauwkeurig in de gaten gehouden. Normale cellen zijn gebonden aan regels en voeren alleen bepaalde taken uit.” zegt Dr. Crystal. “Bij kanker is die controle weg”.

Dit controleverlies stelt de kankercellen in staat om zich ongebreideld voort te planten en naar andere organen te verhuizen omdat de genetische programmering onbetrouwbaar is geworden. Het onderzoek toont aan dat cellen van rokers in het vroege stadium al controleverlies hebben.
“Wanneer je en sigaret rookt gaat een gedeelte van de genetische programmering verloren,” zegt Dr. Crystal. “Je cellen nemen het uiterlijk aan van een primitievere cel. Dat wil niet altijd zeggen dat je kanker ontwikkelt, maar het milieu is er rijp voor om kanker te ontwikkelen.”

In het onderzoek werden 21 gezonde niet-rokers vergeleken met 31 rokers die geen longziekten hadden en waarvan de röntgenfoto’s en longonderzoeken normaal waren. Alle proefpersonen werden onderzocht in het Well Cornell Clinical and Translational Center en de afdeling Klinisch Genetisch Geneeskundig Onderzoekscentrum. Door een dun buisje, bronchoscoop genaamd, met een fijn borsteltje zachtjes in de long te bewegen kunnen onderzoekers cellen in de luchtwegen oppakken. Deze cellen, luchtwegepitheelcellen genaamd, die in contact komen met sigarettenrook en waar kanker start, werden bestudeerd, zegt Dr. Crystal.

Reguliere gezondheids check-ups kunnen rokers misleiden doordat ze denken dat sigaretten hun lichaam niet schaden, maar deze onderzoeken geven een ander beeld. “Lichamelijke onderzoeken, longfunctietests en thorax foto’s zijn niet gevoelig genoeg om deze veranderingen in het vroege stadium op te sporen” waarschuwt Dr. Crystal doktoren en rokers. De boodschap hieruit luidt: Rook niet, roken is slecht, als je rookt loop je gevaar”.

Er is aanvullend onderzoek nodig om te bewijzen waarom het blootstellen aan rook deze veranderingen veroorzaakt.” Dit onderzoek geeft ons een hint hoe cellen eruit zien als zij op weg zijn om longkanker te veroorzaken, waardoor wij therapieën kunnen gaan ontwikkelen.” zegt Dr. Crystal.

Behalve behandelingen, hoopt Dr. Crystal met dit onderzoek tevens de basis te kunnen leggen voor de preventie van longkanker. Roken is een verslaving, zegt hij, en ondanks hoge belastingen en marketing berichten met beschrijvingen van de gevaren blijft 20 procent van de bevolking roken. “Uiteindelijk is het doel om therapieën te ontwikkelen die luchtwegen beschermen voor sigaretten en andere vervuiling” zegt Dr. Crystal, “Wanneer we begrijpen hoe deze vroege ontwikkeling in zijn werk gaat, kunnen we aanwijzingen krijgen voor het ontwikkelen van middelen die de longen beschermen.”

Vertaling: Agnes Huisman




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats