Roken doet hartwand verdikken wat kan leiden tot hartfalen


Cardiovascular Imaging Journal Report

American Heart Association.

Volgens nieuw onderzoek in het tijdschrift Circulation van de American Heart Association's: Cardiovascular Imaging, veroorzaakt roken een verdikking van de hartwand en vermindering van het pompvermogen; twee factoren die samengaan met een verhoogd risico op hartfalen.

De studie, uitgevoerd bij deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 75,7 jaar, zonder enig duidelijk teken van hart- of vaatziekte, vond ook dat cumulatief gebruik van sigaretten grotere schade aanricht aan het hart. Studies hebben vastgesteld dat roken leidt tot hartstoringen en wordt geassocieerd met hartfalen, zelfs bij mensen zonder cardiovasculaire aandoeningen. Tot nu toe echter heeft niemand het mechanisme ontdekt waarmee tabak het risico op hartfalen doet toenemen.

“De huidige gegevens suggereren dat roken kan leiden tot verdikking van het hart en verslechtering van de hartfunctie, wat kan leiden tot een hoger risico op hartfalen, zelfs bij mensen die geen hartaanvallen hebben," zei Wilson Nadruz Jr, MD, Ph.D., hoofdauteur van de studie en research fellow aan de Brigham en Women's Hospital in Boston, Massachusetts. "Bovendien, hoe meer men rookt, hoe groter de schade aan de structuur en de functie van het hart, waarbij de aanbevelingen stellen dat roken gevaarlijk is en moet worden gestopt."

De studie onderzocht gegevens van 4580 deelnemers aan de Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) Study die een echocardiogram ondergingen. Zelfs na rekening houden met factoren zoals leeftijd, geslacht, body mass index, bloeddruk, diabetes en alcoholgebruik, vond men bij rokers dikkere hartwanden en een verminderde pompfunctie, in vergelijking met niet-rokers en ex-rokers.

"Het goede nieuws is dat de voormalige rokers dezelfde hartstructuur en -functie hadden als degenen die nooit gerookt hadden,” zei Scott Solomon, M.D., senior auteur van de studie en professor in de geneeskunde aan de Harvard Medical School en het Brigham en Women's Hospital. "Dit suggereert dat de mogelijke effecten van tabak op het myocardium reversibel zouden kunnen zijn na het stoppen met roken."

Vertaling: Andre Teirlinck


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats