Verband tussen actief en passief roken enerzijds en onvruchtbaarheid en menopauze anderzijds


Samenhang tussen hoogste blootstellingsniveaus aan tabak en versnelling van menopauze met 1 à 2 jaar

Actief en passief roken staat in verband met vruchtbaarheidsproblemen en een versnelling van de natuurlijke menopauze vóór de leeftijd van 50 jaar, blijkt uit een groot onderzoek dat vandaag online verscheen in het tijdschrift Tobacco Control.

De hoogste niveaus van blootstelling aan tabak werden geassocieerd met een vervroeging van de menopauze bij actieve en passieve rokers met 1 à 2 jaar, vergeleken met levenslange niet-rokers die ook niet aan passieve rook waren blootgesteld, zo blijkt uit de bevindingen.
De onderzoekers baseren hun bevindingen op informatie over levenslange rookgewoontes, vruchtbaarheidsproblemen en natuurlijke overgangsleeftijd, van meer dan 93.000 vrouwen die deelnamen aan de Women’s Health Initiative Observational Study (WHI OS).

Alle vrouwen waren al door de menopauze heen en ze waren tussen de 50 en 79 jaar oud toen ze tussen 1993 en 1998 werden gerekruteerd voor het onderzoek, bij 40 verschillende centra in de VS.

Van 88.732 vrouwen en hun partners waren geschikte en volledige gegevens over blootstelling aan tabak en vruchtbaarheid voorhanden. En 79.690 van het totale aantal van 93.676 had een natuurlijke menopauze doorgemaakt, waarmee wordt bedoeld dat er geen chirurgische verwijdering van eierstokken had plaatsgevonden en dat de vrouwen 12 achtereenvolgende maanden geen menstruatie hadden gehad.

Huidige en vroegere rokers werd gevraagd hoeveel sigaretten zij dagelijks rookten, de leeftijd waarop ze waren begonnen met roken (van onder de 15 tot over de 30) en hoeveel jaar ze hadden gerookt.

Aan vrouwen die nooit hadden gerookt werd gevraagd of, en zo ja hoe lang, zij met een roker in huis hadden geleefd als kind, als volwassene, en of ze ooit een baan hadden gehad waar collega’s rookten op de werkplek.

Ongeveer 15,4% van de vrouwen van wie vruchtbaarheidsgegevens beschikbaar waren (13.621 van de 88.732) vermeldde problemen bij het zwanger worden – gedefinieerd als 12 maanden of langer proberen. En bijna de helft (45%; 35.834) van de vrouwen die terugkeken op de menopauze zei dat ze er al voor hun vijftigste doorheen waren.

Een analyse van de gegevens liet zien dat blootstelling aan tabak samenhing met een verhoogd risico op onvruchtbaarheid en een vroegere menopauze. Vergeleken met nooit-rokers, was er een verband met een 14% grotere kans op onvruchtbaarheid en een 26% grotere kans op menopauze vóór de leeftijd van 50 bij mensen die nog steeds rookten of gerookt hadden.

De gemiddelde leeftijd bij het begin van de menopauze was beduidend lager onder rokers dan onder niet-rokers die ook niet blootgesteld waren aan meeroken. Bij het hoogste niveau van tabaksgebruik begon de menopauze bijna 22 maanden eerder bij diegenen die waren begonnen met roken voor hun 15e verjaardag, en 18 maanden eerder bij diegenen die tenminste 25 sigaretten per dag rookten.

Onder vrouwen die nooit actief hadden gerookt, maar die wel blootgesteld waren aan passief roken op het hoogste niveau – 10 jaar of langer wonen bij een roker in huis als kind, 20 jaar of langer met een partner die in huis rookte en 10 jaar of langer werken met collega’s die rookten – was de kans om vruchtbaarheidsproblemen te ondervinden 18% groter dan onder vrouwen die niet aan passief roken blootgesteld waren geweest. Het hoogste niveau van passieve blootstelling hing samen met een 13 maanden eerder intredende menopauze dan bij het laagste niveau (nul).

De bevindingen bleken ook te gelden nadat rekening gehouden was met verschillende beïnvloedende factoren, zoals body mass index (BMI) op 18-jarige leeftijd, opleidingsniveau, alcoholconsumptie, mate van beweging, blootstelling aan verdelgingsmiddelen, gebruik van orale anticonceptie en leeftijd van de eerste menstruatie.

Het klinische belang van een vroege menopauze is niet duidelijk, zeggen de onderzoekers, maar andere studies hebben een vroege menopauze in verband gebracht met een verhoogd risico op overlijden ten gevolge van welke oorzaak dan ook.

Dit betreft een observationeel onderzoek, dus er kunnen geen duidelijke conclusies getrokken worden over oorzaak en gevolg, maar de bevindingen bevestigen wel wat al in eerdere, kleinere, studies is gevonden, zeggen ze.

En zij leggen uit dat er plausibele biologische verklaringen zijn voor de resultaten. De gifstoffen in tabaksrook staan erom bekend dat ze verscheidene nadelige effecten hebben op veel aspecten van de voortplanting en dat ze de hormoonproductie en -activiteit verstoren.

“Dit is één van de eerste studies van deze omvang en met deze statistische kracht, waarin actief en passief roken in verband met vrouwelijke gezondheidsproblemen worden onderzocht. Het versterkt het huidige bewijs dat alle vrouwen beschermd dienen te worden tegen actieve en passieve tabaksrook”, concluderen de onderzoekers.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats