Dierstudie toont schadelijke effecten van meeroken, zelfs vˇˇr de zwangerschap


Bevindingen versterken de waarschuwing tot voorzichtigheid voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Duke University Medical Center.

DURHAM, N.C. - Onderzoekers van het Duke Health rapport wijzen erop dat blootstelling aan tweedehands tabaksrook - zelfs vˇˇr de conceptie - een aanhoudende impact heeft die later afbreuk kan doen aan de ontwikkeling van de hersenen van een foetus, .

Uit zorgvuldige experimenten op ratten ontworpen om de blootstelling aan meeroken bij mensen na te bootsen, vonden de onderzoekers dat de chemische bestanddelen van tabaksrook invloed hebben op de foetale ontwikkeling van de hersenen tijdens de zwangerschap.

De rook beschadigt gebieden van de hersenen die betrokken zijn bij het leren, het geheugen en de emotionele reacties. Hoewel de impact het ernstigst is bij blootstelling tijdens de late zwangerschap deden de nadelige gevolgen van de neuro-ontwikkeling van de foetussen zich ook voor bij de moeders die alleen vˇˇr de conceptie waren blootgesteld.

"Deze bevinding heeft belangrijke implicaties voor de volksgezondheid, omdat zij de noodzaak aantoont om de blootstelling aan tweedehands rook niet alleen te vermijden tijdens de zwangerschap maar ook in de periode voorafgaand aan de conceptie of in het algemeen voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd", aldus Theodore A. Slotkin, Ph .D., professor in de Duke's afdeling Farmacologie & Cancer Biology.

Slotkin en collega's, publiceren in het januari nummer van het tijdschrift Toxicologische Sciences, ôgesimuleerde tweedehands rook blootstelling door het vastleggen en het extraheren van de chemische verbindingen van tabaksrook en het beheer van de oplossing door ge´mplanteerde pompen bij proefdierenö.

Dat proces elimineerde de stress door rook inhaleren diatop zichzelf al een impact kan hebben op de foetale hersenontwikkeling - een factor die eerdere studies naar de effecten van tabaksrook had be´nvloed.

Groepen van vrouwelijke ratten kregen tabaksrook extract tijdens ÚÚn van de drie periodes: voor de paring, de vroege dracht of late zwangerschap. De onderzoekers bestudeerden dan het nageslacht te beginnen met de vroege adolescentie en tijdens de volwassenheid, met de nadruk op de hersenregio's waarvan bekend is dat deze nadelig worden be´nvloed door nicotine en tabaksrook.

De onderzoekers vonden dat de blootstelling aan tabaksrook extract tijdens alle drie de studieperioden resulteerde in een verminderde functie van de cholinerge circuits van de hersenen die leren en geheugen be´nvloeden en van de serotonine circuits die de stemming en het emotioneel gedrag be´nvloeden.

Het is niet bekend hoe de blootstelling aan rook, voorafgaand aan de zwangerschap, schade aan de foetale ontwikkeling van de hersenen berokkent. De onderzoekers stellen dat verder onderzoek nodig is, maar mogelijke oorzaak is de aanhoudende werking van sommige van de rookcomponenten die enkele dagen na de blootstelling in het lichaam kunnen blijven . Zij stelden ook dat de chemicaliŰn het metabolisme of de hormonale status van de moeder rat kan veranderen of ze kunnen een epigenetische verandering in het ei veroorzaken die de activiteit van de genen van de hersenfunctie controleren.

"Onze studie toont duidelijk aan dat er geen fase is waarin tabaksrook onschadelijk zou zijn voor de ontwikkeling van de foetus," zei Slotkin. "Wij waarschuwen vrouwen tegen het roken tijdens de zwangerschap en de meeste mensen weten ook dat tweedehands rook eveneens schadelijk is voor de foetus, maar onze studie is de eerste die aantoont dat preconceptionele blootstelling potentieel schadelijk is. De implicaties voor de volksgezondheid moeten duidelijk zijn. "

Een voorafgaande studie van hetzelfde team vond dat een aanzienlijk deel van de tabaksrook het gevolg is van de nicotine. Deze bevinding suggereert dat e-sigaretten ook een potentieel gevaar zijn voor vrouwen tijdens de vruchtbare leeftijd.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media