Dampen van gearomatiseerde e-vloeistoffen bevatten een hoog niveau aan aldehyden


American Chemical Society.

Traditionele sigaretten vormen een erkend risico voor de gezondheid, maar de effecten van elektronische sigaretten worden nog steeds onderzocht. Onderzoekers rapporteren in het ACS tijdschrift Environmental Science & Technology wat er gebeurt met e-liquid aroma's als ze verhit worden in e-sigaretten of andere elektronische nicotine-afgiftesystemen. De studie wees uit dat, wanneer omgezet in een damp, een aantal smaakstoffen afbreken in giftige stoffen op een niveau dat onveilig is.

Sinds elektronische sigaretten voor het eerst in 2003 op de markt kwamen, hebben ambtenaren van de gezondheidsdienst het gebruik ervan bijgehouden en de potentiële effecten op de gezondheid bestudeerd. Een onderzoek door het National Center for Health Statistics van 2015 meldt dat 3,7 procent van de volwassenen de apparaten regelmatig gebruikt en 12,6 procent ze minstens één keer geprobeerd heeft. Sommige studies hebben de ingrediënten de in e-vloeibare aroma's geïdendtificeerd, maar zeer weinig onderzoek is gedaan om te bepalen wat er met hen gebeurt wanneer ze worden omgezet. Uit een groeiende hoeveelheid onderzoek naar e-CIGS is gebleken dat bij het omzetten van de e-vloeistoffen in damp, aldehyden en andere giftige stoffen worden gevormd die potentieel gezondheidsproblemen veroorzaken. Andrey Khlystov en collega's wilden de specifieke rol die aroma's spelen bij deze reacties onderzoeken.

De onderzoekers analyseerden de dampen gemaakt op basis van zowel unflavored als op smaak gebrachte e-vloeistoffen die voorkmen in drie gekende merken van e-sigaretten. Uit tests van 12 verschillende aldehydes bleek dat de hoeveelheid van potentieel schadelijke stoffen sterk varieert tussen merken en smaken. De studie toonde ook aan dat een trekje aan een gearomatiseerde e-sigaret niveaus van aldehyden geeft die de veilige grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling - volgens de American Conference of Governmental Industrial Hygienists - met een factor van 1,5 tot 270 overschrijden. Dampen uit ‘unflavored e -liquids’ bevatten aanzienlijk minder aldehyden.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementenTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media