Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Een nieuw onderzoek toont de link tussen indirecte oftewel omgevingstabaksrook en hartritme stoornissen aan.

UNIVERSITY OF CALIFORNIA - DAVIS HEALTH

Een onderzoek van David Health van de University of California toont aan dat aanhoudende blootstelling aan indirecte of omgevingstabaksrook binnenshuis veranderingen veroorzaakt in de elektrische hartactiviteit, ook cardiac alternans genoemd, die hartritme stoornissen en hartfalen kan voorspellen.

De auteurs geloven, dat dit onderzoek, uitgevoerd op muizen, aangeeft, dat blootstelling aan omgevingsrook cellen, die de hartslag regelen, veranderen.

Hun werk vergroot ook de kennis van het effect van tabaksrook op het functioneren van het hart bij niet-rokers, iets dat beperkte aandacht krijgt in onderzoeken.

Terwijl gebruik van tabak blijft afnemen neemt onderzoek naar het effect ervan onder niet-gebruikers ook af, zei de auteur Crysta Ripplinger, collega-professor Pharmacology van Davis Health van het UC.

Roken is nog de belangrijkste oorzaak van ziekten, die te voorkomen zijn, in de U.S. en omstanders worden nog blootgesteld aan roken in auto’s, huizen, casino’s en wanneer ze naar plaatsen gaan, waar minder tabaksrookbescherming is, voegt Ripplinger toe. “Het is belangrijk om aanhoudend de gezondheidseffecten te definiëren van deze onbedoelde blootstellingen.”

In tegenstelling tot eerdere research, is deze studie de eerste die cellulaire veranderingen in hartweefsel met betrekking tot omringende tabaksrook onderzoekt, aldus Ripplinger

Een ander onderscheid is dat het heeft gefocust op een hartgesteldheid anders dan kransslagader aandoeningen (CAD=coranory artery disease), of opgebouwde plaque en vaatverharding geassocieerd met lifestyle en leeftijd.
De link tussen omgevingstabaksrook en CAD is duidelijk vastgesteld, hoewel er weinig tot geen research is naar hoe het cellulaire veranderingen, gerelateerd aan hartritmestoornissen die mensen met of zonder CAD, beïnvloedt.

Het onderzoek was een samenwerking van Ripplinger en UC Davis Health onderzoekers Chao-Yen Chen, professor Pharmacologie an Kent Pinkerton, professor Pediatrics(Kindergeneeskunde) en directuer van het Center for Health en Environment.

Muizen werden blootgesteld aan omgevingstabaksrook in een kamer, speciaal ontworpen om gezondheidseffecten, gerelateerd aan geïnhaleerde gifstoffen, te testen. De rook-levels waren ingesteld als die van openbare gelegenheden, waar rokers aanwezig zijn.

Gevolgd gedurende vier, acht en twaalf weken van blootstelling a zes uur per dag, vijf dagen per week, werden de harten van de dieren getest met gebruik van high-speed imaging en ecg’s voor veranderingen in elektrische activiteiten. Om de vatbaarheid op hartritme-stoornissen te testen, werden harten tot snelle hartslagen gebracht. Ze werden tevens getest op calcium-levels, die de samentrekking van het hart reguleren en bijdragen aan abnormaal hartritme. De uitslagen werden vergeleken met harten van muizen die alleen aan gefilterde lucht waren blootgesteld.

De onderzoekers ontdekten, dat harten van muizen die aan gefilterde lucht waren blootgesteld normaal reageerden, maar die van muizen, blootgesteld aan omgevingsrook konden geen snelle ritmes verdragen, vooral die dat 12 weken hadden ondergaan. Ook bleek, dat calcium levels in deze laatste groep niet snel genoeg reageerden, wat hartslaginstabiliteit veroorzaakte (cardiac alternans).

“De hoge uitkomst is vooral zorgwekkend omdat we weten, dat patiënten in deze staat een aanzienlijk hoger risico lopen op hartritmestoornissen en hartfalen,” zei Ripplinger. “Door deze onderliggende pathologie beter te begrijpen en te bepalen of deze veranderingen omkeerbaar zijn als blootstelling stopt zijn belangrijke gebieden voor toekomstige studies.”

Vertaling: Loes Vink


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.