Verband tussen risico's op sterven en sigaar, pijp- en sigarettengebruik

Bottom Line: Nieuwe studies bevestigen dat zowel rokers van sigaretten, pijpen als van sigaren een hoger risico lopen om te overlijden aan kankers waarvan bekend is dat ze door tabak worden veroorzaakt, en dat rokers van sigaretten en sigaren een hoger risico hebben op overlijden door gelijk welke oorzaak dan mensen die nooit tabak hebben gebruikt.

Waarom het onderzoek interessant is: het betreft bijgewerkte schattingen op het risico van overlijden door brandbare tabaksproducten.

Wie en wanneer: 357.420 deelnemers aan het National Longitudinal Mortality Study (NLMS), een landelijk representatief gezondheidsenquêteonderzoek, dat uitsluitend aangaf sigaren, pijpen of sigaretten te gebruiken of nooit tabaksproducten te gebruiken uit enquêtes over mortaliteit tussen 1985 en 2011.

Wat (studiemetingen): huidig of voormalig exclusief gebruik van sigaar, traditionele pijp of sigaret en geen tabaksgebruik (blootstellingen); overlijden en de oorzaak op overlijdensverklaringen (resultaat)

Hoe (studieontwerp): dit was een observationele studie. Onderzoekers zijn niet tussengekomen voor de doeleinden van het onderzoek en kunnen niet alle natuurlijke verschillen controleren die de bevindingen van het onderzoek zouden kunnen verklaren.

Auteurs: Carol H. Christensen, Ph.D., M.P.H., van het Center for Tobacco Products bij de Amerikaanse Food and Drug Administration, Silver Spring, Maryland, en coauteurs

Conclusies van het onderzoek: deze gegevens onderstrepen het belang van stoppen met roken om het risico op vroegtijdige sterfte en ziekte te verminderen.

Vertaling: A. Zwart


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag