Nieuws

 

Kinderen van nicotineverslaafde ouders meer kans om zware
rokers te worden


Hoe langer een kind te maken heeft met de rookverslaving van een ouder, hoe groter de kans op jeugdige leeftijd op niet alleen het roken van sigaretten, maar ook om een zware roker te worden.

Zo waarschuwt een team van researchers geleid door wetenschappers van de afdeling Pediatrics van het Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center. Het onderzoek, vandaag online gepubliceerd, is een van de eersten met de intergenerationele toekomstverwachting over de impact van ouderlijk gedrag op het risico van roken door hun kroost in de pubertijd.

De uitkomsten wijzen erop dat het stoppen van roken door de ouders, vroeg in het leven van hun kinderen, cruciaal is om rookgewoontes van de volgende generatie te voorkomen.

“Het is moeilijk om kinderen het roken af te raden als een of beide ouders zwaar afhankelijk zijn van sigaretten,” zegt hoofdonderzoeker Darren Mays, PhD, MPH, assistent-oncoloog van Georgetown Lombardi. “Het is ook belangrijk voor rokende ouders om te weten dat hun gedrag een voorbeeld is voor hun kinderen, vooral als een ouder nicotineverslaafd is.”

Mays zegt dat nicotineverslaving getypeerd wordt door sterke behoefte aan roken, meer nicotine nodig hebben om hetzelfde effect te voelen en rusteloosheid (ontwenning) zonder de drug.

“Ons onderzoek steunt de behoefte van kindergeneeskundige klinieken om alert te zijn op de rookverslaving van hun patiënten en hun ouders,” voegt Mays toe. “Voor ouders die willen stoppen kan hulp aangeboden worden.” Raymond Niaura, PhD, leider van het onderzoek en senior auteur, is een adjunct professor in de oncologie van Georgetown Lombardi, en mede-directeur natuurwetenschappen van het Schroeder Institute for Tobacco Research and Policy Studies in Washington.

“Dit is een van de meest uitgebreide analyses van het risico van roken bij tieners omdat het relateert aan het gezinsleven,’” zegt hij. “De conclusie dat blootstelling aan nicotineverslaving van de ouders een cruciale factor is die de intergenerationele overdracht beïnvloedt, is opvallend en zorgelijk – maar het geeft ons een richting om dat risico te verlagen.”

Het onderzoek is een voortzetting van het onderzoek dat Niaura begon als professor van Brown University, waar hij de New England Family Study (NEFS) mede aanvoerde.

Meer dan 400 ouders en hun tienerkinderen in de leeftijd van 12-17 jaar (tweede en derde generaties van NEFS deelnemers) werden aan het begin van het onderzoek geïnterviewd, en de kinderen nog twee keer, het eerste jaar en vijf jaar later.

Het onderzoek laat zien dat hoe langer een kind te maken kreeg met een nicotineverslaafde ouder (gebruik makend van de American Psychiatric Association criteria), hoe groter het risico was dat een tiener met roken zou beginnen of experimenteren met sigaretten.

“Wij geloven dat maatschappelijk gedrag een belangrijke rol speelt bij intergenerationeel roken,” zegt Mays. “Als maatschappelijke gedrag de sleutel is, dan kunnen kinderen ook van hun rokende ouder leren dat het mogelijk is – en verstandig – om te stoppen.”

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats