'Niet zomaar een aroma:' Menthol en nicotine gecombineerd, maken de luchtwegenreceptoren ongevoelig


WASHINGTON - Menthol maakt in combinatie met nicotine receptoren ongevoelig in de luchtwegen van de longen die verantwoordelijk zijn voor de irritatie door nicotine, zeggen neurowetenschappers aan de Georgetown University Medical Center (GUMC).

"We weten dat een menthol hoestdruppel een ruw voelende keelpijn kalmeert. De vraag die we bekeken is hoe het werkt als de irritant nicotine is”, zegt een studie auteur, Kenneth Kellar, PhD, professor in de farmacologie aan GUMC.

De bevindingen onderzocht door Georgetown University onderzoekers van de GUMC afdeling Farmacologie en Fysiologie, werden op zondag 16 november op Neuroscience 2014 gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for Neuroscience in Washington door Hoai Ton, PhD, een postdoctoraal onderzoeker.

"Deze studie ondersteunt de gedachte dat menthol niet alleen een smaakstof is maar ook een farmacologisch effect, heeft” zegt Kellar.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) overweegt beperkingen op menthol sigaretten omdat zij heeft vastgesteld dat menthol in sigaretten waarschijnlijk kan worden geassocieerd met een verhoogde initiatie en progressie naar gewone sigaret roken, grotere afhankelijkheid, en minder succes bij het stoppen met roken, vooral onder de Afro-Amerikaanse menthol rokers. Maar het FDA onderzoek van de beschikbare wetenschappelijke artikels met betrekking tot menthol sigaretten, uitgegeven in juli 2013 kwam tot volgende conclusie: "Uit de beschikbare studies besluiten wij dat menthol in sigaretten niet geassocieerd is met een toename van het risico van ziektes voor de gebruiker in vergelijking met niet-menthol rokers. "

Sedertdien is het gebruik van menthol sigaretten hoog geworden bij vooral Afro-Amerikaanse rokers en uit onderzoek blijkt nu een hoger percentage van longkanker op te treden bij deze Afro-Amerikaanse rokers in vergelijking met andere rokers.

"Het probleem van menthol is dat de roker de nicotine dieper kan inhaleren zonder irritatie, waardoor niet alleen nicotine maar ook giftige rookproducten verder in de longen kunnen opgezogen worden”, zegt mede-onderzoeker Gerald Ahern, PhD, universiteitsprofessor in de farmacologie aan GUMC. “Hoewel buiten het bestek van deze studie is het mogelijk dat dergelijke diepere inademing van menthol de reeds aanzienlijke gezondheidsschade van roken nog verergert.”

De onderzoekers zeggen dat hun studie nu een beter idee geeft van de invloed van menthol op de functie van de α3β4 receptor, één van de belangrijkste nicotine acetylcholine receptoren tot expressie gebracht in het perifere zenuwstelsel. Deze receptoren worden tot expressie gebracht in de luchtwegen sensorzenuwen en andere neuronen.

"Deze receptoren zijn ook aanwezig in de hersenen, maar we weten nog niet wat het effect van menthol heeft op die receptoren en of ze een bijdrage leveren aan de nicotineverslaving," zegt Kellar.

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats