Passief meeroken kan leiden tot gewichtstoename


Risico is groot voor kinderen die samenwonen met een roker .

Nieuw onderzoek daagt de decennia-oude overtuiging uit dat het roken van sigaretten helpt om slank te blijven.

Een BYU studie gepubliceerd in het American Journal of Physiology: Endocrinologie en Metabolisme is van oordeel dat de blootstelling aan sigarettenrook daadwerkelijk kan leiden tot gewichtstoename. Maar hier is de kicker: Passief roken is de grootste boosdoener.

"Voor mensen met een roker in huis en vooral voor kinderen is er een enorm risico op cardiovasculaire of metabole problemen", aldus auteur Benjamin Bikman, hoogleraar fysiologie en ontwikkelingsbiologie aan de Brigham Young University.

Uit gegevens blijkt dat de helft van de Amerikaanse bevolking ten minste eenmaal per dag wordt blootgesteld aan sigarettenrook en ongeveer 20 procent van de jonge kinderen wonen samen met iemand die in het huis rookt. Elke dag roken bijna 4.000 jonge volwassenen hun eerste sigaret en 1000 worden gewoonterokers.

De interesse van Bikman en BYU collega Paul Reynolds in sigarettenrook is gekoppeld aan een metabolische functie: ze wilden weten waarom rokers insuline resistent geraken. Voor het uitvoeren van hun studie stelden ze laboratorium muizen bloot aan tweedehandsrook rook en volgden hun metabolische progressie.

En ja hoor, degene ndie blootgesteld werden aan rook kwamen bij. Wanneer ze gingen onderzoeken op celniveau vonden ze dat de rook een kleine lipide genaamd ceramide mitochondria veroorzaakte dat de mitochondria in de cellen wijzigt waardoor de normale celfunctie en de mogelijkheid van de cellen om te reageren op insuline, wordt afgeremd.

"De longen hebben een groot raakvlak met onze omgeving en dit onderzoek toont aan dat een reactie op onvrijwillig roken het veranderen van de systemische gevoeligheid voor insuline veroorzaakt," zei Reynolds. "Zodra iemand insuline resistent wordt heeft zijn lichaam meer insuline nodig. En elke keer dat de insuline omhoog gaat wordt er vet aangemaakt in het lichaam."

De sleutel om het effect van sigarettenrook te keren, hebben ze ontdekt, is ceramide af te remmen. De onderzoekers vonden dat muizen behandeld met myriocin (een bekende ceramide blocker) niet in gewicht aankwamen en geen metabolische problemen ondervonden, ongeacht hun blootstelling aan rook. Wanneer de aan rook blootgestelde muizen werden gevoed met een hoog suikergehalte dieet, kon de metabole verstoring niet worden vastgesteld. Nu liggen Bikman en zijn team in een race met andere onderzoekers om een ceramide-remmer te vinden die veilig is voor de mens.

"Het idee dat er misschien een aantal therapieën het licht zullen zien om onschuldige personen te beschermen tegen de gevolgen van meeroken is heel verheugend," zei hij.

En wat te denken de rokers zelf? Bikman zei dat het makkelijker gezegd is dan gedaan.

"Ze moeten gewoon stoppen met roken" zei hij. "Misschien is ons onderzoek een extra motivatie als ze beseffen wat voor schadelijke gevolgen hun geliefden kunnen hebben door hun gedrag."

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats