Nieuws

 


Roken tijdens de zwangerschap kan het risico op hartafwijkingen bij baby's verhogen


Gegevens tonen aan dat het risico op aangeboren afwijkingen het grootst is bij baby's van zware rokers en oudere vrouwen die roken.

Vancouver, British Columbia - Volgens een studie die zaterdag 3 mei werd gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van Pediatric Academic Societies (PAS) in Vancouver, Brits Columbia, Canada verhogen vrouwen die roken tijdens de zwangerschap het risico op hartafwijkingen bij hun pasgeborenen; en hoe meer ze roken hoe hoger het risico.

Het roken van sigaretten tijdens de zwangerschap is in verband gebracht met verschillende aangeboren afwijkingen zoals gespleten lippen of gehemelte en ontbrekende en misvormde ledematen. Sommige studies suggereren nu ook dat roken door de moeder kan worden geassocieerd met hartafwijkingen.

De auteurs van deze studie gebruikten geboorteaktegegevens en ontslagen uit de ziekenhuisbestanden van de staat Washington om te bepalen of hartafwijkingen van de baby geassocieerd kunnen worden met het roken van de moeder tijdens het eerste trimester van de zwangerschap en zo ja over welke soorten gebreken het gaat.

"Ik zorg dagelijks voor kinderen met complexe aangeboren hartafwijkingen en zie dat deze kinderen en hun families gebonden zijn aan blijvende lange ziekenhuisopnames met vaak ernstige complicaties op lange termijn. Meestal is de oorzaak van de hartafwijking onbekend. Ik beschouwde dit onderzoek als een kans om na te gaan wat een vermijdbare oorzaak van aangeboren hartafwijkingen zou kunnen zijn," aldus hoofdauteur Patrick M. Sullivan, MD, FAAP, klinisch partner in de pediatrische cardiologie aan het Seattle Children's Hospital en masterstudent epidemiologie aan de Universiteit van Washington School of Public Health.

Met behulp van ontslagdocumenten uit de ziekenhuisadministratie tussen 1989 en 2011, identificeerden de onderzoekers 14.128 kinderen geboren met een verscheidenheid aan hartafwijkingen. Zij vergeleken deze gevallen met 62.274 kinderen zonder hartafwijkingen geboren in hetzelfde jaar. Vervolgens vergeleken ze het aandeel kinderen met hartafwijkingen van wie de moeder gemeld had gerookt te hebben tijdens de zwangerschap met het aandeel van kinderen zonder hartafwijkingen van wie de moeder ook rookte buiten de zwangerschapperiode. De status van het roken evenals hoeveel de moeders dagelijks rookten was verkrijgbaar langs de geboortecertificaten.

De resultaten toonden aan dat kinderen van moeders die rookten vaker hartafwijkingen hadden en het risico verhoogde bij de zwaarste rokers. Bovendien, hoewel de vrouwen van 35 jaar en ouder minder geneigd waren te roken tijdens de zwangerschap dan jongere vrouwen hadden oudere vrouwen een hoger risico op het hebben van een kind met een hartafwijking als ze gewoon rookten buiten die periode.

Pasgeborenen wiens moeder rookten hadden ongeveer 50 tot 70 procent groter risico voor afwijkingen van de pulmonale klep en de longslagaders en een ongeveer 20 procent groter risico voor gaten in de wand tussen de twee kamers van het hart (atrium septum defecten). Al deze gebreken vereisen vaak complexe ingrepen.

Onderzoekers vonden ook dat in de afgelopen jaren ongeveer 10 procent van de vrouwen die bevielen meldden gerookt te hebben tijdens de zwangerschap. Zij schatten dat roken van de moeder tijdens het eerste trimester van de zwangerschap verantwoordelijk kan zijn voor 1 tot 2 procent van alle hartafwijkingen.

"Vrouwen, met name jongere vrouwen, roken nog steeds tijdens de zwangerschap, ondanks de succesvolle inspanningen de laatste decennia van de volksgezondheid om het roken te doen verminderen bij het grote publiek," besloot Dr Sullivan. " Het blijvend gebruik van sigaretten tijdens de zwangerschap is een ernstig probleem met veel nadelen voor de pasgeborenen. Ons onderzoek versterkt de hypothese dat roken tijdens de zwangerschap het risico verhoogt op specifieke hartafwijkingen."

Vertaald door Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats