E-sigaretten: Aanzet tot of afhouden van het roken van sigaretten?


Nieuw onderzoek suggereert dat e-sigaretten jongeren afhouden van tabaksgebruik.

UK CENTRE FOR SUBSTANCE USE RESEARCH.

Een nieuwe studie van het Britse Centre for Substance Use Research, gepresenteerd op het Global Forum on Nicotine, concludeert dat e-sigaretten een belangrijke rol spelen bij het verminderen van de kans dat jongeren tabak gaan roken.

Uit kwalitatief gedetailleerde interviews met jongeren tussen 16 en 25 over heel Schotland en Engeland blijkt dat de meerderheid van de deelnemers e-sigaretten beschouwen als een hulp om de aanzet tot roken te blokkeren.

"Er waren heel weinig aanwijzingen bij de ondervraagde jongeren dat e-sigaretten resulteerden in een verhoogde kans op het roken," zei Dr Neil McKeganey die het onderzoek leidde. "In feite was de meerderheid die we interviewden, ook degenen die e-rookten, zeer negatief over het tabaksroken."

Tijdens een interview merkte een een achttienjarige op: "Ik denk dat het e-roken een effect heeft op het roken van tabak en individuën weghoudt van de sigaret." Een ander zei: "Ik denk dat als e-roken populairder wordt het tabaksroken ongewoner wordt. Ik denk dat in de toekomst e-roken het tabaksroken zal vervangen."

Belangrijk is dat de overgrote meerderheid van de deelnemers - huidige en voormalige rokers, niet-rokers en e-sigaret gebruikers - tabak zien als "zeer schadelijk" en geloven dat e-sigaretten een alternatief zijn.

Velen zeiden: “e-roken zal tabaksroken doen dalen."

Op de vraag of het tegenovergestelde zou kunnen gebeuren; dat e-sigaretten kunnen leiden tot roken zei een negentienjarige: "Ik denk dat het in dit geval meestal mensen zijn die proberen te stoppen met tabaksroken en overschakelen naar e-roken. Sommige beginnen met e-roken omdat roken cool is maar het zijn toch meestal tabaksrokers die overschakelen op e-roken ".

Ondanks de bewustzijnscampagnes rond de nadelen van tabak was het duidelijk dat sommige jongeren nog altijd onzeker zijn over de veiligheid van e-sigaretten. Sommigen hadden langs de media vernomen dat e-sigaretten even slecht zijn en waren onzeker en terughoudend over het gebruik ervan.

"Hoewel het bemoedigend is te zien dat jonge mensen heel duidelijk klaar zijn om de rol van e-sigaretten in de samenleving te aanvaarden (vooral rokers die proberen af te geraken van tabak)," zei McKeganey “Is het zorgwekkend, in het bijzonder voor de jongeren die op dit moment roken, dat onjuiste percepties over e-sigaretten zouden kunnen leiden tot de aanhoudende gebruik van tabak, ongeacht het feit dat de volksgezondheid in Engeland tot het beslsuit is gekomen dat e-roken 95% minder schadelijk is dan gewone sigaretten. "

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats