Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Onderzoek toont aan dat stoppen met roken tijdens de zwangerschap het risico op vroeggeboortes verlaagt

DE GEISEL SCHOOL OF MEDICINE IN DARTMOUTH

Volgens een onderzoek van Dartmouth, gepubliceerd op JAMA Network Open, is er een belangrijk verband tussen het stoppen met roken tijdens de zwangerschap en het risico op premature geboortes.

De negatieve gezondheidsgevolgen van roken tijdens de zwangerschap - o.a. laag geboortegewicht, vertraagde inta-uteriene ontwikkeling, vroeggeboorte, kindersterfte, en langetermijn vertraagde ontwikkeling - zijn welbekend. Het goede nieuws is dat het aantal vrouwen dat rookt als ze zwanger worden de laatste jaren is gedaald.

“Wat wel zorgelijk is, gezien de belangrijke voordelen van stoppen met roken tijdens de zwangerschap, is dat de hoeveelheid pre-zwangerschap rokers dat stopte met roken tijdens de zwangerschap, sinds 2011 praktisch gelijk is gebleven,” legt Samir Soneij uit, hoofdateur, PhD, en hoofddocent bij het Dartmouth Institute for Health Policy and Clinical Practice, die samenwerkte aan dit onderzoek met Hiram Beltrán-Sánchez, PhD, hoofddocent bij de University of California, Los Angeles.

De onderzoekers probeerden een inschatting te krijgen van de kans op vroegtijdige geboortes onder zwangere vrouwen die rookten voor de zwangerschap en stopten aan het begin of tijdens de zwangerschap. Met gegevens uit het U.S. National Center for Health Statistics, voerden ze een dwarsdoorsnede onderzoek uit onder meer dan 25 miljoen zwangere vrouwen (gemiddelde leeftijd 25-29) die bevielen van levende pasgeborenen in een periode van zes jaar (2011-2017). Hun rookfrequentie werd drie maanden voorafgaand aan de zwangerschap geregistreerd en elke drie maanden daarna tijdens de zwangerschap.

Opvallend was dat hun analyse niet alleen aantoonde dat stoppen met roken in verband stond met een verlaagd risico op premature geboortes, het liet ook zien dat de kans op vroeggeboorte meer verminderde hoe eerder er werd gestopt met roken tijdens de zwangerschap - tot 20% relatieve vermindering als er gestopt werd in het begin van de zwangerschap.

Het onderzoek toonde helaas ook aan dat slechts ca. 25% van de vrouwen die rookten voorafgaand aan de zwangerschap in staat was om te stoppen tijdens de zwangerschap, en ca. 50% van de vrouwen die tijdens de zwangerschap rookten deed dit hoogfrequent (meer dan 10 sigaretten per dag).

“Zwanger zijn kan een een stressvolle periode zijn in het leven van een vrouw,” zegt Soneji. “En vrouwen die vóór hun zwangerschap al rookten kunnen weer gaan roken of blijven roken om hun stress te verlichten.

“Dus het is aan de gezondheidszorgers die zich bekommeren om zwangere vrouwen om opnieuw te focussen op het stoppen met roken,” zegt hij. “De zwangerschap is vaak een periode dat vrouwen vaker contact hebben met de gezondheidszorg, en dit geeft zwangere moeders een gelegenheid om hun zorgen over roken, en hun pogingen om te stoppen, te bespreken, en de nodige steun en hulpmiddelen te krijgen om veilig en succesvol te stoppen.”

Een ander positief feit uit het onderzoek is dat de verkregen voordelen van het stoppen met roken zich uitbreiden naar zware rokers. “Zelfs onder vrouwen die meer dan een pakje per dag roken kan er een wezenlijke vermindering optreden van het risico op vroeggeboortes als deze zware rokers in het begin van de zwangerschap al stoppen,” zegt Soneji.

Hierna is Soneji van plan om te kijken naar het percentage stoppers, de rookintensiteit en de impact hiervan op het risico van kindersterfte. “Gelukkig komt het uiteindelijk goed met de meeste vroeggeboren baby’s. Als we kunnen vaststellen dat stoppen, en vroeg stoppen, het risico op kindersterfte vermindert, zal dat moeders zelfs nog duidelijker aanspreken op het belang van stoppen met roken.”

Vertaling: Ellen LamOp zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 13.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel