Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Zwaar roken kan het gezichtsvermogen schaden

Het onderzoek versterkt de bewering dat chronisch roken nadelig effecten heeft op ruimtelijke en kleurenvisie

RUTGERS UNIVERSITEIT

Meer dan 20 sigaretten per dag roken kan je zicht schaden vindt een studie.
Het onderzoek verschijnt in het tijdschrift Psychiatry Research.

Centers for Disease Control and Prevention schat dat 34.3 miljoen volwassenen in de Verenigde Staten momenteel sigaretten roken en dat meer dan 16 miljoen mensen leven met een aan roken gerelateerde ziekte, waarvan vele met invloed op het cardiovasculair systeem.

De studie omvatte 71 gezonde mensen die minder dan 15 sigaretten hadden gerookt in hun leven en 63 die meer dan 20 sigaretten per dag rookten en gediagnostiseerd waren met tabaksverslaving en geen pogingen meldden om te stoppen met roken. De deelnemers waren tussen de 25 en 45 en hadden normaal of een naar normaal gecorrigeerd zicht zoals gemeten door standaard visuele scherpte grafieken.

De onderzoekers bekeken hoe de deelnemers contrastniveaus (subtiele verschillen in schakering) en kleuren op een afstand van 59 inch vanaf een 19-inch kathodestraal buismonitor die stimuli tijdens het weergeven liet zien, onderscheidden. Beide ogen werden tegelijkertijd in de gaten gehouden.

De bevindingen wezen op significante veranderingen in de rood-groene en blauw-gele kleurenvisie bij de rokers, wat suggereert dat het consumeren van stoffen met neurotoxische chemicaliŽn, zoals die in sigaretten, in het algemeen verlies van kleurenzicht kan veroorzaken. Ze vonden ook dat de zware rokers een verminderde mogelijkheid hadden om contrasten en kleuren te onderscheiden in vergelijking met de niet-rokers.

"Sigarettenrook bestaat uit verschillende stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid en in verband gebracht worden met een vermindering van de dikte van de lagen in de hersenen en hersenletsels, waarbij gebieden als de frontale kwab betrokken zijn, die een rol speelt bij vrijwillige beweging en beheersing van het denken en met een afname van activiteit in het gebied van de hersenen dat instaat voor het zicht, "zei co-auteur Steven Silverstein, directeur onderzoek aan Rutgers University Behavioral Health Care.

"Eerdere studies wezen erop dat langdurig roken een verdubbeling van het risico voor leeftijdsgebonden maculaire degeneratie met zich meebrengt en een factor is die vergeling en ontsteking van de lens veroorzaakt. Onze resultaten wijzen erop dat overmatig gebruik van sigaretten of chronische blootstelling aan hun verbindingen, het zicht beÔnvloedt. "

Hoewel het onderzoek geen fysiologische verklaring gaf voor de resultaten, zei Silverstein dat nicotine en roken het vasculair systeem kwetsen en de studie besluit dat ze ook de bloedvaten en neuronen in het netvlies beschadigen.

Silverstein zei dat de bevindingen ook suggereren dat onderzoek naar visuele verwerkingsstoornissen in andere groepen mensen, zoals mensen met schizofrenie die vaak zwaar roken, zou moeten gebeuren rekening houdend met hun hoeveelheid roken.

Vertaling: Andre Teirlinck


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.