E-sigaretten met een smaakje geven mogelijk aandoeningen van het hartvaatstelsel

Boston University School of Medicine

Kunnen e-sigaretten met een smaakje je gezondheid schaden?

Er is een forse toename in het gebruik van e-sigaretten, voor een deel vanwege de toegevoegde smaakje in tabaksstoffen en het feit dat mensen denken dat deze toevoegingen minder schadelijk zijn dan traditionele sigaretten. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan haar het risico van e-sigaretten voor de longen, maar het risico voor de bloedvaten en de invloed van die smaakstoffen op het gehele lichaam zijn voor het grootste deel onbekend.

De gevaren van traditionele sigaretten voor het hartvaatstelsel zijn al tientallen jaren bekend. E-sigaretten zijn echter pas sinds het begin van deze eeuw verkrijgbaar, Er zijn wel onderzoeken geweest om vast te stellen of e-sigaretten gevaarlijk zijn voor het hartvaatstelsel, maar er was tot nu toe nog geen studie die keek naar de giftigheid van toegevoegde smaakstoffen op de bloedvaten.

Onderzoekers van de Boston University School of Medicine (BUSM) hebben gekeken naar de korte-termijn effecten van chemische smaakstoffen in tabaksproducten zoals e-sigaretten op de endotheliale cellen, de cellen die de bekleding van de bloedvaten vormen. Het viel de onderzoekers op dat, wanneer bloedvaten blootgesteld werden aan smaak-toevoegingen, dat er een afname was van de chemische stoffen die normaal gesproken de doorstroming van bloed hielpen. Ook zagen zij een toename van ontstekingen. Beide zijn aanwijzingen van korte-termijn giftigheid. Daarnaast ontdekten ze dat de endotheliale cellen van rokers dezelfde giftigheid vertoonden als de cellen die met chemische smaakstoffen behandeld werden.

“We hebben ontdekt dat de smaakstoffen zelf direct giftig zijn voor bloedvaten en dat ze een nadelig effect hebben dat op de lange termijn relevant is voor cardiovasculaire giftigheid vergelijkbaar met standaard sigaretten,” meldde Jessica Fetterman, PhD assistent-professor van geneeskunde aan BUSM.

Deze onderzoeksresultaten zijn verschenen in het tijdschrift Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.

Vertaling: Frank Biesta

 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag