Gevaarlijke chemicaliŽn ontdekt in gearomatiseerde e-sigarettenrook


Bron: Environmental Science & Technology

RENO Ė Voortbouwend op meer dan 30 jaar onderzoek naar de luchtkwaliteit in een van de meest vervuilde stedelijke gebieden op aarde, heeft een team van atmosfeerwetenschappers aan het Desert Research Institute (DRI) hun aandacht gevestigd op de groeiende e-sigarettenindustrie en de onbekende effecten van de dampen daarvan op de menselijke gezondheid.

Nieuw onderzoek, deze week gepubliceerd in Environmental Science & Technology (ES&T), een tijdschrift van de American Chemical Society, meldt dat de aerosolen (beter bekend als dampen) die door gearomatiseerde e-sigarettenvloeistoffen worden geproduceerd, gevaarlijke niveaus van schadelijke chemicaliŽn bevatten, waarvan bekend is dat zij kanker bij mensen kunnen veroorzaken.

De studie, "Flavoring compounds dominate toxic aldehyde production during e-cigarette vaping" (Smaakstoffen spelen grote rol bij giftige aldehydevorming tijdens roken van e-sigaret), bevestigt dat deze giftige aldehyden, zoals formaldehyde, niet worden gevormd bij de verdamping, maar bij de chemische afbraak van de gearomatiseerde e-vloeistof tijdens het snelle verhittingsproces (pyrolyse), dat plaatsvindt in de e-sigaretten of elektronische nicotine-leveringssystemen (ENDS).

ďHoe deze smaakstoffen in e-sigarettenvloeistof de chemische samenstelling en giftigheid van de damp die e-sigaretten produceren beÔnvloeden, is nagenoeg onbekend,Ē legt dr. Andrey Khylstov, universitair docent atmosferische wetenschappen aan de DRI uit. ďOnze resultaten laten zien dat de productie van toxische aldehyden exponentieel afhankelijk is van de concentratie van smaakstoffen.Ē

Vertaling: Astrid ZwartNuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


Henk Mutsaers


[ Advertentie ]