Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


'Gemaskeerde' schimmel toxinen in levensmiddelen moeten worden opgenomen in de veiligheidsvoorschriften

Overheidsmaatregelen op schimmeltoxinen van nature aanwezig in graan gewassen zouden moeten uitgebreid worden tot de zogenaamde "gemaskeerde mycotoxinen" die veranderen van onschadelijk naar potentieel schadelijke vormen in het lichaam, concludeert een nieuwe studie gepubliceerd in het ACS tijdschrift Chemical Research in Toxicology.

Chiara Dall'Asta en collega's leggen uit dat schimmels die op natuurlijke wijze op tarwe, maÔs en andere planten voorkomen giftige stoffen produceren, mycotoxinen genoemd. Sommige gezondheidsexperts beschouwen mycotoxinen als de meest ernstige chronische voedingsrisicofactor, groter dan de potentiŽle bedreigingen voor de gezondheid van pesticiden en insecticiden. Regelgeving van de overheid beperkt het mycotoxinegehalte dat is toegestaan ​​in levensmiddelen en diervoeders. Planten beschermen zich door het binden van glucose, zwavel of andere stoffen aan de mycotoxine en produceren zo chemisch gebonden mycotoxinen die niet schadelijk zijn.

Dall'Asta legt uit dat deze "gemaskerde mycotoxinen" niet zijn opgenomen in de huidige veiligheidsvoorschriften als gevolg van de onzekerheid over wat er gebeurt als mensen en dieren die consumeren. Het nieuw onderzoek richtte zich op twee van de meest voorkomende mycotoxine verontreinigingen van graangewassen - deoxynivalenol (DON) en zearalenon (ZEN). De auteurs zeggen dat voor de eerste keer de resultaten van een onderzoek aantonen dat bacteriŽn in de dikke darm bij mensen DON en ZEN ontmaskeren waardoor de oorspronkelijke toxische vormen vrijkomen. "Om deze reden moet met gemaskeerde mycotoxinen rekening worden gehouden bij de overwegingen over blootstelling aan de bevolking", concludeert de studie.

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats