cholesterolremmers


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Cholesterolremmers - de grootste reguliere medische kwakzalverij

Steeds meer mensen ontdekken stukje bij beetje de waarheid over zout, verzadigde vetten en cholesterol. Goedgelovige artsen die de dogma's van de farmaceutische industrie uitdragen ondanks de vele bewijzen die  deze verouderde inzichten/hypotheses compleet onderuit halen. Ik breng via deze site en mijn oude site al sinds 2005 informatie die het het cholesterol/verzadigd vet verhaal onderuit halen maar slechts een kleine groep mensen beseft de enorme schade die dit soort middelen aanrichten.

De cholesterolremmers zijn alleen goed voor de pharmaceutische industrie en de producenten van cholesterolverlagende margarines zoals Unilever. Recent onderzoek waarschuwt voor steeds meer bijwerkingen van deze medicatie en voedingsmiddelen. Uit studies naar plantensterolen in deze margarines blijkt oa dat de opname van vitamine D [link] en A worden verstoord. Twee zeer belangrijke vitamines die een belangrijke rol spelen bij de gezondheid van oa de slijmvliezen en longen maar ook een belangrijke rol spelen bij de preventie van kanker en diabetes. Volgens Amerikaanse experts zou voldoende vitamine D 77% van alle kankergevallen kunnen voorkomen [link] [link].

En juist dit soort ziekten komt veel bij ouderen voor. De farmaceutische industrie draait op angst. Angst verkoopt. Bang voor cholesterol, bang voor natuurlijk zout, bang voor het volgende griepvirus die blijkbaar volgens de kalendar kan muteren in een nieuwe commercieŽle variant, bang voor gezonde verzadigde vetten zoals kokosolie. De voedingsindustrie op haar beurt speelt het grote angstspel graag mee. Zij jaagt de consumptie van linolzuur aan (slecht voor hart- en bloedvaten) en met de plantensterolen wordt het vitamine A en D tekort van veel ouderen nog verder vergroot.

Gert Schuitemaker van Ortho magazine waarschuwt al vele jaren in zijn magazine Ortho voor de problemen mbt cholesterolverlagers en cholesterol verlagende margarines maar is een roepende in de woestijn. De reguliere media zwijgen helaas wederom in alle talen. Een herhaling van wat je zag tijdens de Mexicaanse griep hoax. In plaats van zelf op onderzoek te gaan papagaait men de gevestigde medische experts na. Een kritisch geluid is dan ook zelden te horen. Er zijn uitzonderingen zoals de onderzoeksjournalisten Melchior Meijer en Joop Bouma (Trouw) die het wel durven op te nemen tegen de machtige monopolisten.

Steeds meer wetenschappers durven uit de pharmaceutische kast te komen en uitten kritiek op deze massale vorm van kwakzalverij. Dr. Uffe Ravnskov is een Zweedse arts/clinicus/onderzoeker die al jaren de cholesterol mythe aanvalt. Zowel via wetenschappelijk artikelen als via internet is hij het gevecht aangegaan met de cholesterolmaffia. Uit zijn laatste boek de volgende informatie:

 

Boek - Feiten en fabels over cholesterol

Onthullingen over het grootste medische en commerciŽle bedrog van deze tijd

Dr. Uffe Ravnskov vond het na vele jaren studie tijd worden om de feiten en fabels over cholesterol naar buiten te brengen. Het feit dat miljoenen mensen ten onrechte cholesterolverlagers slikken - het nummer ťťn medicijn in de wereld - moet doorbroken worden. In een prettig leesbaar boek beschrijft dr. Uffe Ravnskov hoe onderzoeken worden verdraaid ten gunste van de farmaceutische industrie. De consument moet al deze feiten weten en aan zijn of haar gezondheid denken, i.p.v. de kas van de farmaceuten spekken. Dr. Ravnskov stelt vele 'wist je dat-vragen' die voor de consument angstvallig worden weggehouden door de industrie.

Wist je ...
... dat je je geheugen kunt verliezen of agressief kunt worden, of zelfs suÔcidaal, als je je cholesterol te veel verlaagt?
... dat je, wanneer je tot het mannelijk geslacht behoort, impotent kunt worden wanneer je je cholesterol verlaagt?
... dat door lage cholesterol het risico toeneemt dat je kanker krijgt?
... dat oudere mensen met hoge cholesterol het langst leven?
... dat veel van deze feiten al decennialang gepresenteerd zijn in wetenschappelijke tijdschriften en boeken, maar zelden door de voorstanders van de cholesterolhypothese aan het grote publiek verteld worden?
... dat de cholesterolcampagne immense rijkdom creŽert voor onderzoekers, artsen, medicijnfabrikanten en de voedingsindustrie?
... dat je de volgende bijwerkingen kunt krijgen als je cholesterolverlagende medicijnen slikt: je ziek voelen, spierpijn, spierzwakte, koorts, misselijkheid, braken, buikpijn, verstopping, winderigheid, misselijkheid, zuurbranden, diarree, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, slapeloosheid, een gevoel van zwakte, huiduitslag, jeuk, pijn op de borst, rugpijn, gewichtstoename, geheugenverlies, leverontsteking en tientallen andere aandoeningen?

Over de auteur: Uffe Ravnskov werd in 1934 geboren in Kopenhagen, Denemarken. Hij studeerde in 1961 af aan de Universiteit van Kopenhagen als MD (Doctor of Medicine), maar heeft de meeste tijd als clinicus en onderzoeker in Zweden gewerkt, waar hij zijn PhD (Doctor of Philosophy) behaalde aan de Universiteit van Lund.

cholesterol.jpg (23725 bytes)

Dit nieuwe boek met de feiten lezen? Klik hier voor meer informatie

Wat veel mensen vergeten is het feit dat dit soort medicijnen en margarines voor een scala aan problemen veroorzaken. Aan deze nieuwe kwalen is uiteraard weer goed te verdienen dus moet je eigenlijk zien als een soort koppelverkoop. Je maakt mensen bang voor een lichaamseigen stof die de bouwsteen is van je cellen en verlaagt de aanmaak daarvan. Doordat je de aanmaak van cholesterol verlaagt verlaag je ook bijvoorbeeld de aanmaak van Q10, de energiefabriek in je cellen. Dus op celniveau haal je bouwstenen weg maar ook de energiefabriekjes.

Wat deze akties opleveren is natuurlijk eenvoudig te voorspellen. Een versnelde veroudering van het lichaam voor verlaagde cholesterolwaardes, verlaagde Q10 en door de margarines dan als klapstuk verlaagde opname van vitamine A en D.

Maar wat veel mensen vergeten is dat de bouwsteen van vitamine D (de grote kankerremmer) ook weer datzelfde cholesterol. En laat nu juist ouderen vaak al rondlopen met chronische lage D waardes.

Uit een recente studie blijkt dat mensen met diabetes verlaagde cholesterolwaardes in de hersenen hebben die voor klachten kan zorgen die vroeger werden gekoppeld aan de verstoorde glucosewerking. En wat geven we mensen met diabetes? Juist, preventief cholesterolremmers. En het wordt nog erger. Langdurig gebruik van metformin (link) kan zorgen voor een vitamine B12 gebrek. Ook maagzuurremmers kunnen zo'n tekort veroorzaken. En laat nu die B12 ook weer cruciaal zijn voor oa je spieren, hersenen en zenuwgestel.

Zoals je ziet is het een groot kaartenhuis, je denkt ongestraft iets te corrigeren in de hoop het kaartenhuis sterker te maken. Wat men vergeet is dat we door medicatie steeds meer kaartjes weghalen, dus de basis van het hele systeem. Wat cholesterolremmers in feite doen is het veroorzaken van een versnelde celveroudering. Wil je meer weten over deze kant lees dan dit artikel eens:

Hoe Statines in werkelijkheid werken, verklaart waarom ze niet echt werken

Elk individu krijgt hooguit slechts ťťn kans om oud te worden. Wanneer je ervaart dat je lichaam uit elkaar valt, is het gemakkelijk voor te stellen dat dit komt omdat je ouder wordt. Ik denk dat de beste manier om statine gebruik te karakteriseren het feit is dat het je snel oud laat worden. Mobiliteit is het grote wonder in dieren dat cholesterol mogelijk heeft gemaakt.

Door het onderdrukken van de cholesterol synthese, kan het medicijn statine de mobiliteit vernietigen. Geen enkele studie heeft aangetoond dat statines de algemene doodsoorzaak in statistieken verbeteren. Er bestaat echter geen twijfel dat statines uw resterende dagen op aarde een stuk minder aangenaam maken dan anders mogelijk zou zijn.

Om de kwaliteit van leven te optimaliseren, de levensverwachting te verhogen en hart- en vaatziekten te voorkomen, heb ik een simpel advies: besteedt veel tijd buitenshuis; eet gezond, eet cholesterol-verrijkt dierlijk voedsel zoals eieren, lever en oesters; eet gefermenteerd voedsel zoals yoghurt en zure room; eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan zwavel zoals uien en knoflook. En tot slot, zeg "Nee, Bedankt" tegen uw arts als statin gebruik adviseert.

Lees hier het gehele artikel

 

Goed voor hart en bloedvaten?

Cholesterolremmers in voeding is de handel van de voedingsindustrie die ook de verzadigde vet en cholesterol mythe in stand probeert te houden. Melchior Meijer schreef hier al jaren geleden een pittig stuk over. Het Voedingscentrum oefent dan meteen druk uit op de main stream media. Met destijds een ex Unilever medewerksters aan het hoofd ook niet zo verrassend. Het "Haagsche" centrum zou beter onder de naam Voedingsindustriecentrum kunnen gaan werken, die naam dekt nl beter de lading. Wat Melchior oa concludeerde in zijn artikel:

  • Veertig jaar propaganda ten spijt is nooit wetenschappelijk aangetoond dat verzadigd vet atherosclerose en hart- en vaatziekten veroorzaakt.
  • Margarinefabrikant Unilever houdt ons sinds midden jaren ’60 voor dat we verzadigd vet zoveel mogelijk moeten vervangen door onverzadigd vet, vooral door het cholesterolverlagende linolzuur. Hierdoor zou het risico op hart- en vaatziekten worden verminderd. Bij het verspreiden van deze boodschap wordt de industrie geholpen door de Nederlandse Hartstichting en het Voedingscentrum.
  • Wetenschappelijk onderzoek wijst sinds midden jaren ’80 uit dat de westerse bevolking juist te vťťl linolzuur binnenkrijgt en dat dit leidt tot een cascade van ongunstige fysiologische reacties. Daardoor ontstaat ondermeer een verhoogd risico op juist hartinfarcten. Amerikaanse, Franse en Japanse experts waarschuwen daarom voor het gebruik van extra linolzuur.
  • Unilever – producent van het linolzuurrijke Becel – noemt deze autoriteiten bij monde van een woordvoerder ‘hittepetitten’. Ook de Nederlandse Hartstichting, promoter van Becelproducten, doet het onderzoek van deze experts af als ‘niet relevant’.
  • Linolzuur concurreert in het lichaam met een ander vetzuur: alfa linoleenzuur. Van alfa linoleenzuur is onomstotelijk aangetoond dat het fatale hartinfarcten voorkomt. De meeste mensen krijgen te weinig alfa linoleenzuur. Door veel linolzuur te consumeren, wordt hun relatieve gebrek aan alfa linoleenzuur nog groter.
  • Unilever lijkt een Nederlandse studie naar het beschermende effect van alfa linoleenzuur te hebben gemanipuleerd. Het bedrijf weigerde Groningse onderzoekers een margarine met weinig linolzuur te verschaffen. Op die manier bleef het schadelijke effect van extra linolzuur – dat in buitenlandse studies reeds was aangetoond – onder de radar.

Wil je het complete artikel lezen klik dan hier.

 

De waarheid over cholesterol

1. Cholesterol is geen dodelijk gif, maar van vitaal belang voor de constructie en het functioneren van alle lichaamscellen. Cholesterol is ‘goed’ noch ‘slecht’. Het cholesterolgehalte van het bloed wordt bepaald door talrijke factoren, zoals stress, lichamelijke activiteit, gewichtsverandering en roken.

2. Een hoog cholesterol veroorzaakt atherosclerose (‘aderverkalking’) en hartinfarcten, zo wordt algemeen beweerd. Talrijke studies hebben echter laten zien dat mensen met een laag cholesterol net zo veel aderverkalking ontwikkelen als mensen met een hoog cholesterol.

3. Ons lichaam produceert 3 a 4 keer zoveel cholesterol als we met de voeding binnen krijgen. De productie stijgt wanneer we te weinig cholesterol eten en neemt af zodra onze voeding meer cholesterol bevat. Dit verklaart waarom het zo moeilijk is het cholesterolgehalte met de voeding te beinvloeden.

4. Cholesterol en verzadigd vet in de voeding hebben niets te maken met de ontwikkeling van atherosclerose of het risico op een hartinfarct. Meer dan 30 wetenschappelijke studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat infarctpatiŽnten in de periode voorafgaand aan hun infarct niet meer vet hebben gegeten dan gezonde mensen.

5. Cholesterolverlaging met de medicijnen die werden gebruikt vůůr de introductie van de statines, kan het risico te overlijden aan een hartinfarct niet verlagen; bovendien zijn deze medicijnen schadelijk voor de gezondheid en kunnen ze het leven verkorten

6. De nieuwe klasse cholesterolverlagers, de statines, verlagen het risico op een hartinfarct, maar het effect is erg zwak en heeft niets met cholesterolverlaging te maken. Helaas zijn statines ook kankerverwekkend, tenminste in proefdieren. Of ze ook voor mensen kankerverwekkend zijn, weten we nog niet zeker, omdat de statines pas tien jaar worden gebruikt. Roken leidt ook niet binnen tien jaar tot longkanker.

7. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor minder dan 10 % van degenen die overlijden aan een hartinfarct. Daarentegen beschermt een hoog cholesterol tegen infecties en leven oudere mensen met een hoog cholesterol langer dan oudere mensen met een laag cholesterol.

8. Veel van deze feiten zijn gedurende de laatste decennia gepresenteerd in wetenschappelijke tijdschriften en boeken, maar slechts weinigen zijn ervan op de hoogte.

9. De reden dat het publiek, artsen en de meeste onderzoekers hier nog nooit van hebben gehoord, is dat studies die de cholesterolhypothese tegenspreken, worden genegeerd of verkeerd worden geciteerd in de wetenschappelijke literatuur.

De onderbouwing lezen? Klik dan hier

 

Boek - De cholesterol maffia?

Het streven naar cholesterolverlaging is voor de farmaceutische industrie, artsen en de margarinefabrikanten een miljardenbusiness geworden, maar volgens de inzichten van prof. Hartenbach en enkele andere belangrijke wetenschappers volstrekt overbodig, schadelijk en vaak zelfs levensgevaarlijk. Het medicijn Lipobay heeft met een aantal dodelijke slachtoffers het publiek weliswaar opgeschrikt, maar slechts weinigen weten hoe groot de misleiding door de 'cholesterolmaffia' werkelijk is. In dit voor het grote publiek geschreven boek veegt prof. Hartenbach de vloer aan met de heersende opvattingen over cholesterolverlaging en benadrukt hij juist de grote betekenis en de positieve invloed van cholesterol op onze stofwisseling. Hij levert het bewijs dat arterio-sclerose en hartinfarcten niets met cholesterolniveaus te maken hebben en geeft aan hoe we deze ziekten kunnen voorkomen.

Wil je dit boek lezen? [Link]

 

Boek - The great cholesterol con

Anthony Colpo schreef een bijzonder goed boek over de cholesterol samenzwering met goed
onderbouwde feiten.

You will learn why:

* A single disgruntled researcher, who conducted some of the sloppiest and most shamelessly biased research ever seen, was largely responsible for launching the anti-animal fat/anti-cholesterol mania as we know it today!

* The rise in coronary heart disease that occurred during the twentieth century had nothing whatsoever to do with saturated fat intake!

* Study after study has shown that people with so-called 'healthy' low cholesterol levels actually live shorter lives!

* Upon closer scrutiny, the very studies that have formed the cornerstone of the anti-cholesterol argument actually show that cholesterol and saturated fat are not harmful!

* Numerous populations consuming high saturated fat diets have been documented to enjoy very low rates of heart disease!

* Over fifty years' worth of clinical dietary intervention trials have completely failed to show any mortality benefit among those following saturated fat-restricted diets - in fact, several of these studies showed higher death rates among those assigned to diets low in saturated fats!

* Many dietary recommendations made by 'experts' to reduce heart disease have actually been shown in animal and human studies to increase heart disease, cancer, diabetes and obesity!

* The primary force behind the anti-cholesterol paradigm is not public health, but greed! Drug companies, food companies, the medical profession, and health organizations all make billions in dollars of profit from the cholesterol theory!

http://www.thegreatcholesterolcon.com/


Cholesterolremmers veroorzaken spierschade

Wanneer je in de Verenigde Staten woont en de dokter heeft vastgesteld dat je een verhoogd risico hebt op een hartaanval, dan schrijft hij waarschijnlijk een hoge dosis Statine voor zelfs als de cholesterolniveaus niet hoog zijn. Waarschijnlijk krijg je ook een voorschrift voor een verminderd vet dieet of een laag verzadigd vet dieet en je wordt aangemoedigd om dagelijks oefeningen te doen. Mijn onderzoek geeft aan dat, indien deze adviezen letterlijk worden opgevolgd je eerder vroeger dan later ernstige spierschade krijgt. De invloed van Statine op de mitochondriŽn en de celwanden van de spiercellen is zodanig dat zelfs een bescheiden oefening kan leiden tot Rhabdomyolyse. Voor sommige zal het meteen duidelijk worden dat de bijwerkingen schade veroorzaken en het gebruik van Statine moet worden beŽindigd. Voor anderen, zal de schade veel verraderlijker gebeuren, en zal het pas jaren na het gebruik van Statine naar voren komen. Maar vaak ondervinden patiŽnten dat de symptomen blijven ondanks het feit dat ze zijn gestopt met het medicijn – dan is het te laat om de spierschade te herstellen. Of nog erger dan ontwikkelen ze als gevolg van Statines nierfalen of hart- en vaatziekten.

Lees verder

 

 

Conclusie

Uit al deze informatie blijkt keer op keer dat men kritische geluiden in de kiem probeert te smoren. Ik vroeg naar aanleiding van het artikel over statines (waarom ze niet werken) een reaktie van de Nederlandse huisartsenvereniging. Tot op heden blijft het stil. Men is blijkbaar niet in staat met voldoende onderbouwing het demoniseren van verzadigde vetten en cholesterol te onderbouwen.

Men gaat liever door met de ziekmakende medicatie ipv hun ongelijk te moeten bekennen. In mijn ogen gaat de op farmaceutische gestoelde reguliere geneeskunde steeds meer op een religie lijken. Met Latijnse termen wordt de leek op afstand gehouden en kritiek wordt keer op keer met alle middelen van tafel geveegd. De critici worden publiekelijk in de ban gedaan en behandeld als moderne ketters.

Blijf zeker deze pagina volgen, ik zal deze regelmatig aanvullen. Verder is deze pagina vrij van overname mits de bron wordt vermeldt (leefbewust.com).

Ron Fonteine


Videos


Cholesterol myth exposed! They made it up to sell more drugs


The Cholesterol Myth and the True Cause of Heart Disease


Cholesterol Myths Dr. Donald D. Mayfield

Link


Exposing the Cholesterol Myth


Cholesterol myth exposed!! They use it to sell drugs that kill you


Cholesterol : Dispelling Myths - Dr. Patrick Flynn

Think you know about cholesterol? Is there bad cholesterol? Is there good cholesterol? You might be surprised in this entertaining and informative video!


No such thing: Good and Bad Cholesterol


Meer informatie


Cholesterolremmers verhogen kans op darm-, blaas- en longkanker

Prolonged (more than 4 years) use of statins was associated with a significantly increased risk of colorectal cancer (odds ratio 1.23, 95%CI 1.10 to 1.38), bladder cancer (odds ratio 1.29, 95%CI 1.08 to 1.54) and lung cancer (odds ratio 1.18, 95%CI 1.05 to 1.34).

Link


Statine therapie wordt vaak voorgeschreven aan gezonde mensen zonder duidelijk aantoonbaar bewijs van zieke aderen

Vrijgegeven op: 12 november 2010
Bron: John Hopkins Medicine

--De studie weerlegt ook C - reactief proteÔne (CRP) niveaus als beste nieuwe voorspeller van geblokkeerde slagaderen

Newswise— Door terug te blikken naar suggesties van een voorgaande John Hopkins studie waarbij 950 gezonde mannen en vrouwen dagelijks een dosis van een cholesterolverlagende statine medicijn kregen om kransslagaderen te behoeden voor een hartaanval of beroerte is gebleken dat het niet voor iedereen noodzakelijk is.

In een studie die op 16 november 2010 op de jaarlijkse wetenschappelijke sessie van de American Heart Association (AHA) in Chicago, toont het team van de John Hopkins dat bijna 95 procent van alle hartaanvallen, beroertes en hartgerelateerde sterfgevallen gebeuren bij de helft van de studiedeelnemers met enig meetbare aanwezigheid van uithardend calcium in de bloedvaten; vandaar, dat alleen deze subgroep voordeel heeft van deze preventieve medicijntherapie. Vijfenzeventig procent van alle hart problemen treden op bij mensen met de hoogste calcium waarden.

Van de 47 procent van de studie deelnemers zonder een waarneembare aanwezigheid van uithardend calcium in hun bloedvaten leden ongeveer 5 procent gerelateerde hartziekten gedurende de zes jaar dat er onderzoek werd gedaan, wat betekent dat de medicijntherapie een niet afdoende coronaire bescherming heeft geboden.

"Onze resultaten vertellen dat alleen zij met calcium opbouw in hun slagaderen een duidelijk voordeel hebben van statinetherapie, en zij die over het algemeen gezond zijn en geen duidelijke waarneembare verkalking hebben zich met hun arts moeten richten op een verbetering van de levensstijl in plaats van vroegtijdig gebruik van statine medicijnen," zegt de hoofdonderzoeker Michael BlaHa, MD, M.P.H.

"Terwijl statinetherapie gezonde mannen en vrouwen kan helpen aan een normaal of zelfs laag cholesterolniveau," voegt Blaha toe, een collega van de cardioloog aan het John Hopkins University School of Medicine en zijn hart- en vaatziekten Instituut, "het is zeker niet het nodig dat alle volwassenen preventief dit moeten gebruiken om een hartaanval en beroerte te voorkomen, omdat de helft een te verwaarlozen risico van een plotselinge coronaire afwijking heeft voor de komende vijf tot 10 jaar."

Resultaten van de studie onderstrepen het belang van het meten van de kalkaanslag in de kransslagader, zegt Blaha, om te kunnen voorspellen wie een echt risico vormt voor het krijgen van een hartaanval. Hoge niveaus van C - reactief proteÔne in het bloed, een CRP score van 2 of meer dan 2 milligram per liter, gaf geen voorspellende waarde nadat met risicofactoren rekening was gehouden inclusief leeftijd, geslacht, etniciteit, hoge bloeddruk, bloed cholesterolgehalte, overgewicht, diabetes, roken en een familie geschiedenis van mensen die leden aan hartziekten. Deelnemers aan de nieuwe analyse van deze studie hadden verschillende bloedniveaus van ontstekinggevoelige bijproducten, waarvan sommigen geloven dat het verschillende kransslagader ziektes voorspeld.

De meest recente bevindingen van de door John Hopkins geleide Multi Etnische Studie naar aderverkalking of MESA, worden verondersteld om als eerste precies te lokaliseren - onder de meer dan 6 miljoen gezonde Amerikaanse volwassenen met normale bloed cholesterolniveaus en daarmee potentiŽle kandidaten voor preventieve statinetherapie – wie voordeel heeft van deze beschermende effecten. Rosuvastatine, op de markt gebracht als Crestor, is een bepaald statinemedicijn effectief bij het voorkomen van hartaanvallen en beroertes voor sommige individuen, volgens de resultaten van de landmark JUPITER proef, gepubliceerd in 2008.

De JUPITER proef, kortom de rechtvaardiging voor het gebruik van statinen voor primaire preventie: een interventie product dat Rosuvastin evalueert, bij een dagelijkse dosis van 20 milligram per liter bloed per dag halveerde het aantal potentieel dodelijke coronaire blokkades bij ongeveer 18.000 volwassenen, allemaal met hoge CRP niveaus.

Om deze bevindingen te controleren selecteerde het John Hopkins team MESA studiedeelnemers die voldeden aan de dezelfde criteria als voor de JUPITER studie. De MESA subgroep kwam uit een pool van 7000 diverse etnische volwassenen, met inbegrip van Afro-Amerikanen, Chinese Amerikanen, mensen uit de Kaukasus en Latijns-Amerikanen – allen gevolgd door John Hopkins en vijf andere medische centra in Noord-Amerika.

Uit statistische vergelijking van de resultaten is gebleken dat weinig hartaanvallen of beroertes als die er al zijn, zouden kunnen worden voorkomen binnen vijf jaar als ze de medicatie hadden ingenomen, tenzij er al calciumopbouw in hun bloedvaten was. Bij mensen met een matige calciumopbouw, zou een hartaanval afgewend worden van elke 94 behandelde mensen, en een beroerte van elke 54. Voor mensen met hogere coronaire calciumwaardes was het aantal patiŽnten dat behandeld moest worden om een hartaanval of beroerte te voorkomen respectievelijk 24 en 19, waarvan Blaha zegt dat het superieure aantallen zijn in vergelijking met de JUPITER studie of elke voorafgaand statine onderzoek.

Volgens de mede-onderzoeker in deze studie en cardioloog Roger Blumenthal, MD, een professor en directeur van het Ciccarone Preventieve Cardiologie Centrum op John Hopkins, mag "statine therapie moet niet worden benaderd zoals dieet en oefening als een veelomvattende oplossing voor het voorkomen van hartziekten. Dit zijn levenslange medicijnen met potentie, hoewel er af en toe een bijwerking is, zouden artsen moeten overwegen het alleen te gebruiken voor de patiŽnten die het grootste risico lopen, zoals zij die een hoge calciumwaarde in de kransslagaders hebben.

Blumenthal wijst erop dat circa 5 procent van de mensen die statinen gebruiken, ernstige bijwerkingen, zoals spier pijn ontwikkelen. Een op de 255 ontwikkelt diabetes.

Blumenthal beveelt mensen aan hun risico op een hartziekte te controleren op basis van hun leeftijd en geslacht, diabetes, bloedcholesterol gehalte, hoge bloeddruk en roken en als hun arts het aanbeveelt een calcium CT-scan van de kransslagader te krijgen om het werkelijke risico te meten.

Kransslagader ziekten blijven nationaal de belangrijkste doodsoorzaak van een op de vijf volwassenen in de Verenigde Staten.

Naast Blaha, waren andere Hopkins onderzoekers betrokken bij deze studie zoals de senior onderzoeker Khurram Nasir, M.D., M.P.H., die nu bij de University School of Medicine in New Haven is, Conn.; Andrew DeFilippis, M.D., M.Sc.; en Jo„o Lima, M.D. Andere onderzoekers betrokken in deze studie zijn Matthew Budoff, M.D., verbonden aan de Los Angeles Biomedical Research Institute at Harbor-UCLA Medical Center in Torrance, Calif.; Juan Rivera, M.D., M.P.H., en Arthur Agatston, M.D., beide van de University of Miami; Ron Blankstein, M.D., verbonden aan Brigham en Women’s Hospital in Boston; en Dan O’Leary verbonden aan het Carney Hospital in Dorchester, Mass.

(Presentatie titel: Association between hsCRP=2, Coronary Calcium, and Adverse Events—Implications for the JUPITER Population in the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA.)

Aanvullende informatie:
http://www.hopkinsmedicine.org/heart_vascular_institute/
clinical_services/centers_excellence/ciccarone_center.html

http://www.hopkinsmedicine.org/heart_vascular_institute/
clinical_trials/preventive/mesa.html

http://www.hopkinsmedicine.org/Press_releases/2004/11_09c_04.html

Bron: Link

Vertaling: Pauline Laumans


Veroorzaken statines (cholesterolremmers) vitamine D gebrek?

Lage cholesterolgehaltes als gevolg van het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen (statines) kunnen de aanmaak van vitamine D remmen met als gevolg spierpijn en -zwakte.

Lees verder

Jan Slemmer


Nieuwe artikelen bevestigen onenigheid over statines

Twee studies plus een overzicht van voorgaande studies richten zich op het wijdverbreide voorschrijven van cholesterol-medicijnen. Een ervan trekt hun gebruik als een preventieve maatregel in twijfel, een andere suggereert dat ze prostaatkankerpatiŽnten zouden helpen. Een voortkabbelende wetenschappelijke discussie over statinen - het cholesterolverlagende medicijn-op-recept dat de makers zo'n 26 miljard dollar per jaar oplevert - laaide afgelopen maandag fel op, met een ruzie over een publicatiestroom, die de reputatie van deze wijdverbreid voorgeschreven medicijnen in bepaalde gevallen in twijfel trok.

Voor de goede orde: Een artikel over statinen in "Tuesday's Section A" bestempelde ze abusievelijk als het op ťťn na meest voorgeschreven medicijn in de V.S. : Ze zijn feitelijk het meest voorgeschreven soort medicijn in de V.S.-

Een meta-analyse - overzicht van voorgaande studies - gepubliceerd in "The Archives of Internal Medicine", wees uit dat statinen niet het aantal doden vermindert onder patiŽnten met alleen risico-factoren, dus zůnder aantoonbaar vastgestelde cardiovasculaire ziekte; patienten die het dus gebruiken als preventieve maatregel. Het nieuwe onderzoek zou een klap zijn voor zowel de medicijnproducenten, als ook voor driekwart van de statinenslikkers - dat wil zeggen, diegenen dus die het medicijn nemen in de hoop er een eerste hartinfarct of beroerte mee te voorkomen.

Tegelijkertijd stelt een een studie in het blad "Cancer", dat voor mannen die een operatie voor prostaatkanker hebben ondergaan, het gebruik van statinen terugkeer van deze ziekte schijnt de verkleinen.   Tegen de achtergrond van zulk onderzoek, werd onlangs een derde studie gepubliceerd, gecaracteriseerd als "foutief" en een wijdverbreid verwelkomde studie uit 2008, die de voordelen van de statine rosuvastatin (commercieel onder de naam Crestor) vast bleek te stellen, bij de preventie voor hartinfarct en beroerte.

Het derde artikel, eveneens gepubliceerd in "The Archives of Internal Medicine", riep vragen op omtrent de financiŽle en professionele motieven van de medisch onderzoekers, die het in hoge mate beÔnvloede onderzoek, bekend als het JUPITER onderzoek, uitvoerden. Negen klinische tests die de laatste 6 jaar gepubliceerd zijn, hebben geen voordelen gevonden voor het gebruik van statitnes ter preventie van hartziekten, maar "de resultaten (van de JUPITER test) hebben ongetwijfeld vele gezonde personen zonder verhoogde cholesterolniveaus een duwtje gegeven richting lange-termijn-statine-behandeling", schreven de kritiekschrijvers.

De overtuiging dat statinen het risico van een hartinfarct of beroerte verlaagt, heeft ervoor gezorgd dat ze het op-ťťn-na meest algemene recept-medicijn in de V.S. zijn, na anti-psychotica. Beide studies die in The Archives gepubliceerd zijn, suggereren dat de effectiviteit van statinen op dit gebied gelimiteerd is, in het voordeligste geval, tot het voorkůmen van niet-fatale aanvallen, terwijl er in de aantallen fatale aanvallen helemaal geen verbetering zit. Uit de eerste, een analyse van 11 klinische onderzoeken waarbij in totaal 65.229 patienten betrokken waren, bleek dat onder patienten met een verondersteld hoog risico op hartaanval of beroerte, maar er geen hadden, statinegebruik het stervensrisico niet verlaagden.

De reaktie op deze studies onderstreepte de onenigheid die ontstaan is tussen artsen en onderzoekers, over het steeds grootschaliger gebruik van statinen. Dr. Beatrice Golomb, een onderzoekster van het UC San Diego die rapportages over de bijwerkingen van statinen bijhoudt, zei dat de tendens van de studies "ondersteunt wat we al hadden kunnen weten - dat voor patienten zonder vastgestelde hartaandoeningen, statinen meer risico inhouden dan dat ze nuttig zijn."

Cardioloog Dr. Steven Nisssen van het Cleveland Clinic verdedigde het gebruik van statines bij de preventie van een hartaanval of beroerte voor bepaalde patienten. Hij keurde ook wat hij noemde een "op de man gespeelde aanval" op de reputaties van de hoofdonderzoekers van de JUPITER'S studie - wetenschappers die hij beschreef als "uitblinkend", "legendarisch" en "onberispelijk". "We weten dat bij de juiste personen, met de goede redenen, statinen een eerste hartinfarct kunnen voorkomen", zei Nissen. "Er was absoluut een vermindering en het was absoluut omvangrijk bij de juiste personen."

Dr. Lee A. Green van de Universiteit van Michigan, die hoofdartikelen schrijft in The Archives, gaf toe dat artsen die hun nu-nog-gezonde patienten moeten adviseren over het gebruik van statine-medicatie, "echt moeten toegeven dat we niet weten" wat de beste weg zou zijn. Maar: onderzoek dat in de toekomst informatie verstrekt voor deze consulten, zo schrijft Green, "moet vrij zijn elke aansporing om welk gewenst resultaat dan ook te vinden".

Josephine van Rossum


Nieuwe kennis over de link tussen anticholesterol statine medicijnen en depressie

Wetenschappers rapporteren een mogelijke verklaring voor symptomen van benauwdheid en depressie die voorkomen bij sommige patiŽnten die de populaire anticholesterol statine medicijnen gebruiken en door sommige individuen die een laag cholesterol dieet volgen. Deze symptomen zouden veroorzaakt kunnen worden door lage niveaus van cholesterol in de hersenen gedurende lange tijd, zoals het rapport vermeld. Het rapport is verschenen in ACS' wekelijkse publicatie Biochemistry.

Amitabha Chattopadhyay en collega's merken in het onderzoek op dat statine medicijnen werken door een zeer belangrijke enzym, betrokken bij het produceren van cholesterol in het lichaam, te blokkeren. Sommige onderzoeken linken de medicijnen aan een verhoogd risico op benauwdheid en depressie, maar de redenen hiervoor zijn niet duidelijk. Eerder hebben wetenschappers aangetoond dat het handhaven van normale cholesterol niveaus belangrijk is voor het functioneren van de celreceptor voor serotonine, een hormoon voor de hersenen dat stemmingen en gedrag beÔnvloed. Maar het lange termijn effect van cholesterol tekort op deze receptoren, dat voor kan komen bij patiŽnten die anticholesterol medicijnen nemen, in onbekend.

Wetenschappers gebruikten het statine medicijn mevastatin om dit te onderzoeken. In laboratorium tests waarbij menselijke serotonine receptoren gebruikt werden in dierlijke cellen, werd aangetoond dat lange termijn gebruik van het medicijn significante veranderingen veroorzaakte in de structuur en functie van serotonine cel receptoren. Het toevoegen van cholesterol aan de cellen behandeld met mevastatin zorgde ervoor dat ze weer normaal werden. De resultaten zijn de basis voor het eerste rapport dat de effecten van een lange termijn tekort van cholesterol op dit type cel receptoren beschrijft en wetenschappers zeggen dat de resultaten erop wijzen dat chronische lage cholesterol niveaus in de hersenen mogelijk benauwdheid en depressie veroorzaken.

Annemiek Bessaoudi


Spierschade door hoge dosis simvastatine

Link


FDA waarschuwt voor verhoogd risico op ernstige spierschade met Zocor

De FDA heeft gewaarschuwd voor een verhoogde kans op ernstige spierbeschadiging, waaronder rhabdomyolyse, bij patiŽnten die een hoge dosering Zocor gebruiken.

Link

Jan Slemmer


Wake up America


Meer kans op diabetes door cholesterolremmers

PatiŽnten die cholesterolverlagende middelen (statines) slikken, lopen een licht hoger risico om diabetes type 2 te krijgen.

Link


Cholesterol Shocker: Niacin better than Statins

Natural cures once again ko health care lobbyists. The threat of National health care will yield "natural" cures that will help eliminate our dependence on prescription drugs, one of the largest industries in America and sadly, the largest Lobbyist group in the America.


Nadelen van statines

Hoogleraar biofysica Yeon-Kyun Shin aan de Iowa State University bewees dat hoge cholesterolwaarden, die zogenaamd slecht voor het hart zouden zijn, van essentieel belang zijn voor het functioneren van de hersenen. Twee verschillende recente onderzoeken geven dezelfde uitkomst, namelijk dat ‘cholesterolverlagende statines schade kan toebrengen aan de hersenen, de oorzaak kan zijn van geheugenverlies en de hersenfunctie kan aantasten’. Deze bijwerking bij statines is al eerder genoemd, net als misselijkheid, verminderde spieropbouw, prikkelbaarheid, nierfalen, verlamming, leverschade en zelfmoordneiging. Toch blijkt de omvang van deze hersenschade veel groter dan men dacht bij de toelating van dit cholesterol verlagend middel in de markt.

Link

Link 2

Petra


Statines

The fact that statin drugs are two-edged swords is known to few. It is no wonder doctors are confused about this class of drugs. When a statin reduces cholesterol, it is, at the same time, reducing synthesis of CoQ10, dolichols, selenoproteins, Rho, glutathione and normal phosphorylation by a similar amount. This, I believe, is the cause of the thousands of side effect reports largely unknown to the medical community.

http://www.spacedoc.net


Cholesterol Drugs Tied to Birth Defects

If you’re pregnant or thinking about getting pregnant, there’s one more group of medications to add to the long list of drugs you shouldn’t take because they can harm your baby: the cholesterol-lowering medications called statins.

Lees verder


The Truth About Statins

But what about the millions of people with elevated cholesterol who are taking statins but have no heart disease or other risk factors? "We have no evidence that taking a cholesterol-lowering medication like a statin will present them from getting heart disease," said Elizabeth Nabel, director of the National Heart, Lung, and Blood Institute.

Lees verder


In the Real World, a Slew of Side Effects from Statins

In clinical trials of statins, side effects were relatively rare. But many doctors believe they are more common in the real world, afflicting perhaps as many as 15% of patients. After muscle aches, prominently mentioned on Lipitor's label, common complaints include cognitive problems ranging from mild confusion to loss of memory.

Lees verder


Statins "do not help the elderly"

researchers from the UK and New Zealand said elderly people can actually be harmed by the drugs, adding the treatments are expensive for the health service.

Lees verder


Cholesterol Drug Study Worries Patients

Merck & Co. and Schering-Plough Corp., on Monday finally released results of a study meant to show how well Vytorin reduced plaque buildup in neck arteries in people whose genes gave them stratospheric cholesterol. Instead, it showed $100-a-month Vytorin, which combines Zocor and Zetia, was no more effective and perhaps a bit worse than Zocor alone, which is sold as a generic for a third as much.

Lees verder


Lycopene as effective as statins for artery health

Supplements of the lycopene, the carotenoid that give tomatoes their red colour, may be as effective as statins to reduce the formation of plaques in the arteries that cause atherosclerosis, says a new study with rabbits.

Lees verder


Benefits of Statin Drugs Overrated

According to recent research, the benefits of statin drugs are highly overrated, and the 13 million Americans using them may get little, if any, benefit. Although statins can be life-saving for those who have high cholesterol and have already had heart attacks, recent studies show no reduction in deaths for people over the age of 65 – regardless of how much the drug lowered their cholesterol – and no benefit at all for women of any age!

Lees verder


What That Cholesterol Trial Didn’t Show

The cholesterol drug Vytorin became known for its commercials showing people who look oddly similar to foods like tacos and banana cream pie. But now Vytorin is getting attention that is anything but funny.

Lees verder


Will Cholesterol Pills Save Your Life?

there is little, if any, data showing that statin drugs prolong life in the majority of people who take them.

Lees verder


Statin Drugs - Bad News Gets Worse

The mainstream media can no longer ignore the mounting evidence that these drugs are not a panacea. One study found that for every hundred people taking statins for three years, only one death will be prevented. Other studies hint that the number is far higher – that up to 250 people would have to take statins for at least three years to prevent a single death!

Lees verder


Cholesterol-lowering drugs and the risk of hemorrhagic stroke

People taking cholesterol-lowering drugs such as atorvastatin after a stroke may be at an increased risk of hemorrhagic stroke, or bleeding in the brain, a risk not found in patients taking statins who have never had a stroke. The research is published in the Dec. 12, 2007, online issue of Neurology, the medical journal of the American Academy of Neurology.

Lees verder


Statins can affect sleep quality

Simvastatin has been linked to severe sleep disruption in one out of 20 users, according to US research findings.

Lees verder


CCN Reveals How The Statin Scam Marches On in the American Battle Against Cholesterol

In the new study researchers found that statins activate a gene signal in muscles called atrogen-1. When this gene activates it targets key muscle proteins for destruction. The activation of this gene drives the process of muscle atrophy and muscle wasting. It is induced in cardiac muscle in failing hearts. Why on earth would any person want this gene activated by a drug?

Lees verder


Statins Can Boost Brain Hemorrhage Risk After Stroke

Some people taking statins after a stroke might face an increased risk of having a brain hemorrhage, a new study suggests.

Lees verder


The Statin Scam Marches On

Considering that tens of millions of Americans now take statins to lower cholesterol, the following headline was conspicuously absent from the major media this month: "Statins Found To Turn On Gene That Causes Muscle Damage." It's now a fact of science; a new study shows that taking statins destroys your muscle to a greater or lesser degree. And let's not forget that the heart is a muscle.

Lees verder


Good chance that statins aren't for you

Many studies have shown that statins, in otherwise healthy people with only high cholesterol, don't save lives. However, if pharmaceutical companies marketed statins only those people with existing heart disease, sales would be a small fraction of what they could be if they marketed to everyone with high cholesterol (but no heart disease).

Lees verder


When It Hurts to Take a Statin

But between roughly 3 and 15 percent of statin users (the figure is under debate) experience severe myopathy—unmistakable muscle discomfort or weakness. Muscle tissue can even dissolve, an extremely rare condition called rhabdomyolysis that can cause kidney failure.

Lees verder


Statin warning for pregnant women

Pregnant women or those hoping to start or extend a family should avoid using the cholesterol-lowering drugs statins, say scientists. Current clinical guidelines already recommend that women who are pregnant should stop taking statins but the advice is based on the knowledge that cholesterol is essential for normal fetal development. Indeed, a 2007 study examining the risk of congenital anomalies in children of pregnant women using statins suggested that the detrimental effects of the drugs may be restricted to fat-soluble or 'lipophilic' statins only. But new research from The University of Manchester has shown that even water-soluble or 'hydrophilic' statins, such as pravastatin, can affect placental development leading to worse pregnancy outcomes. "The rapid rise in obesity and type-2 diabetes is a major health issue and affected individuals are often treated with statins to lower circulating cholesterol levels and reduce the risk of heart disease," said Dr Melissa Westwood, a Senior Lecturer in Endocrinology based at the Maternal and Fetal Health Research Centre at St Mary's Hospital, Manchester."Given the evolving demographic profile of these conditions, such drugs are increasingly prescribed to women of reproductive age but the actions of statins are not limited to the regulation of cholesterol levels, as they can affect the production of other chemicals in the body too.

Lees verder


Statins have unexpected effect on pool of powerful brain cells

Our results suggest the need for awareness of the possible toxicities accruing to long-term statin use, and identify one such potential toxicity, the premature differentiation and attendant long-term depletion of oligodendrocyte progenitor cells of the adult brain," conclude the authors in their Glia paper.

Lees verder


[ Naar het hoofdmenu ]

 

 


 


View My Stats