Nieuws nachtwerk


balk2.jpg (42734 bytes)


Nachtwerkers ziek door parasitaire medemens

Steeds meer mensen moeten ’s nachts hun brood verdienen omdat er medemensen zijn die geen natuurlijk gedrag meer hebben. Onder natuurlijk gedrag wordt verstaan opstaan als het ongeveer licht wordt en naar bed als het donker wordt. Dat hebben we wat opgerekt door lampen, maar het geldt nog steeds dat een natuurlijk ritme betekent dat je overdag actief bent. Bij natuurlijk gedrag slaapt een mens ’s nachts.

Lees verder


Mogelijk verhoogd risico op kanker bij vrouwen met nachtdiensten

Volgens meta-analyse houdt nachtdiensten draaien verband met een hoger borstkanker-, huidkanker- en maagdarmkankerrisico. Ma legt uit dat de meeste voorgaande meta-analyses zich richtten op begrip van het verband tussen vrouwelijke werkers met nachtdiensten en borstkankerrisico, omdat dit wereldwijd de vaakst voorkomende kankersoort is onder vrouwen, maar de conclusies waren niet eensluidend. Voortbouwend op eerdere studies, analyseerden Ma en zijn collega’s of langdurig nachtdiensten draaien bij vrouwen verband houdt met het risico op 11 soorten kanker.

Lees verder


Relatie nachtwerk en verhoogd risico op obesitas

Uit een analyse van 28 gepubliceerde studies blijkt dat nachtwerk 29% meer risico geeft op overgewicht of obesitas. De bevindingen, die worden gepubliceerd in Obesity Reviews, suggereren dat het wijzigen van werkroosters om langdurige blootstelling aan langdurig nachtwerk te vermijden, het risico op obesitas kan verminderen.

Lees verder


Werken in de nachtdienst wordt geassocieerd met verminderde capaciteit om DNA-schade te repareren

Het Fred Hutch onderzoek vindt verband tussen DNA reparatie en onderdrukte melatonine niveaus bij nachtdienst werknemers. Een onderzoek van het Fred Hutchinson Cancer Research Center, geleid door epidemioloog Dr. Parveen Bhatti, ontdekte dat er een connectie is tussen werken in de nachtdienst en een verminderde capaciteit om DNA letsels te repareren. Na verloop van tijd zal niet gerepareerde DNA-schade mutaties veroorzaken die kunnen leiden tot kanker.

Lees verder


Blootstelling aan licht in de avond verbetert de prestatie in de eindspurt

Atleten hebben vaak ’s avonds nog een wedstrijd, terwijl ze door het late tijdstip niet op hun best kunnen presteren. In het tijdschrift Frontiers in Physiology hebben onderzoekers van de Universiteit van Basel echter aangetoond dat atleten die, voor de wedstrijd, blootgesteld zijn aan blauw licht hun prestatie tijdens de eindspurt aanzienlijk kunnen verhogen. Het blauwe licht had geen impact op hun maximale prestaties.

Lees verder


Nachtwerk en het risico op borstkanker

Ondanks een evaluatie in 2007 die aangaf dat nachtwerk waarschijnlijk kankerverwekkend was, tonen drie nieuwe studies van een overzicht van de momenteel beschikbare gegevens, gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute, aan dat nachtwerk weinig of geen effect heeft op de incidentie van borstkanker. In haar evaluatie van 2007 stelde de World Health Organization’s International Agency for Research dat ploegenarbeid het circadiane ritme verstoort van de menselijke interne 'biologische klok' en waarschijnlijk kankerverwekkend was. Dit was gebaseerd op gegevens over borstkanker bij dierproeven.

Lees verder


Ploegendienst kan leiden tot meer ernstige beroertes

Statistieken tonen aan dat ongeveer 15 miljoen Amerikanen niet volgens de typische negen-tot-vijf werken. Deze werknemers in ploegendienst zijn vatbaarder voor tal van gevaren voor de gezondheid, van hartaanvallen tot overgewicht, en nu toont nieuw onderzoek, gepubliceerd in Endocrinology, aan dat ploegendienst ook ernstige gevolgen kan hebben voor de hersenen.

Lees verder


Wisselende nachtdiensten en het risico op hartziekten

Onder geregistreerde verpleegsters, die wisselende nachtdiensten draaien gedurende 5 jaar of meer, bestaat een licht verhoogd risico op hartziektes, volgens een onderzoek, wat gepubliceerd is in een uitgave van JAMA van 26 april.

Lees verder


Nieuwe studie wijst uit dat een verschoven slaap-waak cyclus meer invloed heeft op vrouwen dan mannen

Tijdens de studie werden effecten op de slaap-waak cyclus in kaart gebracht, door de hersen-prestaties (Circadiaan ritme) te meten van de deelnemers op een 28-uurs dag. De invloed van een ‘verstoord’ ritme was meer zichtbaar bij vrouwen dan bij mannen. Dit onderzoek heeft belangrijke gevolgen voor de vrouwelijke nachtdienst werknemers, zoals verpleegkundigen, bewakers en politieagenten.

Lees verder


Verhoogd risico op hartziekten bij vrouwen met roterende nachtdiensten

In een nieuwe studie van het ‘Brigham and Women's Hospital’ (BWH), gepubliceerd in het 26 april nummer van JAMA, vonden de onderzoekers dat vrouwen die meer dan 10 jaar werken in roterende nachtdienst, een 15 tot 18 procent verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van een coronaire hartziekte ( CHD), de meest voorkomende vorm van hart- en vaatziekten.

Lees verder


Nog geen remedie tegen gezondheidsklachten door nachtwerk

Zo’n 16 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkt regelmatig tijdens de nachtelijke uren. Uit de wetenschappelijke literatuur komen signalen dat dit niet altijd gezond is. Onderzoek geeft nog geen uitsluitsel over welke preventieve maatregelen werknemers het beste kunnen beschermen.

Lees verder


Werken in ploegendienst kan invloed hebben op uw gezondheid

Werknemers met een niet-traditioneel werkschema hebben, volgens een nieuw rapport in ‘Sleep Health’, vaak last van slaapgerelateerde gezondheidsproblemen en een slechte metabole gezondheid. Ploegendienst vormt een groeiend gezondheidsrisico omdat het werken in diensten steeds vaker voorkomt en vanwege de mogelijke negatieve invloed op de gezondheid, waardoor de verschillen in gezondheid tussen werknemers met een hogere- t.o.v. een lagere sociaaleconomische status mogelijk worden vergroot.

Lees verder


Lange termijn ploegendienst in verband gebracht met verminderde hersenactiviteit

Impact lijkt op z'n hoogst na 10 jaar; herstel kan minstens 5 jaar duren. Van ploegendiensten, net als chronische jet lag, is bekend dat de interne biologische klok van ons lichaam wordt verstoord (dagelijks terugkerende ritmes), en in verband wordt gebracht met een reeks gezondheidsproblemen als maagzweren, hart- en vaatziektes, stofwisselingsproblemen, en sommige vormen van kanker.  Echter, weinig is bekend over de potentiële invloed op de hersenfuncties, zoals het geheugen en de verwerkingssnelheid. Daarom volgden de onderzoekers de cognitieve vaardigheden van meer dan 3000 mensen die in meerdere sectoren werkzaam waren, of gestopt waren met werken, op 3 tijdstippen: 1996, 2001 en 2006.

Lees verder


Werknemers in ploegendienst kunnen beter voedsel met een hoog ijzergehalte vermijden

Onderzoekers ontdekken de rol van ijzer in de lever die de bloed glucose niveau's reguleert. Werknemers die zich klaar maken voor een nachtdienst zijn mogelijk beter af als ze 's nachts geen voedsel met een hoog ijzergehalte eten zodat ze de biologische klok in hun levers niet verstoren. Onderzoekers geloven, dat een verstoring van de biologische klok de reden is dat mensen in ploegendienst vaker diabetes type 2, obesitas en kanker krijgen. De hersenen zijn de belangrijkste biologische klok van het lichaam, die de slaapbehoefte en voedselinname regelen. Maar andere lichaamsweefsels hebben ook een biologische klok, zoals de lever, die de bloed glucose niveau's reguleert.

Lees verder


Verstoringen in de biologische klok verhogen het risico op borstkanker

De verstoring van iemands dag en nacht ritme -de 24-uurs biologische klok - is verbonden aan een verhoogd risico op borstkanker, aldus nieuwe University of Georgia onderzoek. De boosdoener, in deze studie in het bijzonder, is kunstlicht. "Blootstelling aan kunstlicht leidt tot een significant hoger risico voor het ontwikkelen van borstkanker," zei Chunla He, een afgestudeerd student in biostatistiek van het UGA College of Public Health. "Om kunstlicht verbruik te verminderen, zou men 's nachts te werken moeten vermijden en de gewoonte aannemen vroeger naar bed te gaan."

Lees verder


Onderzoek geeft aan dat nachtwerk glucosetolerantie zou kunnen aantasten

Bevindingen ondersteunen een oorzakelijke rol van nachtwerk van verhoogd risico voor type 2 diabetes bij ploegendienst medewerkers.

DARIEN, IL - een nieuw onderzoek geeft aan dat nachtwerk glucosetolerantie kan aantasten en ondersteunt daarmee een causale rol van nachtwerk bij verhoogd risico voor type 2 diabetes tussen ploegendienst medewerkers. De resultaten tonen dat de piek van glucosespiegels16 procent hoger waren gedurende een nagebootste nachtelijke ploegendienst, vergeleken met een nagebootst werkschema overdag. In vergelijking met het dagprotocol waren de insulinespiegels tijdens het nachtprotocol 40 tot 50 procent hoger bij 80 en 90 minuten na een maaltijd. "Het is verbazingwekkend dat een enkele nachtdienst significant glucosetolerantie kan aantasten en insulinespiegels kan verhogen," aldus hoofdauteur Christopher Morris, arts, postdoctoraal onderzoeker van het Medische Chronobiologie Programma van de afdeling slaapgeneeskunde bij het Brigham & Women's Ziekenhuis en de Harvard Geneeskunde Universiteit in Boston, Mass. " Deze bevindingen zijn belangrijk omdat ze laten zien, onder uiterst beheerste laboratoriumomstandigheden, dat acute blootstelling aan nachtwerk glucosetolerantie aantast. Chronisch aangetaste glucosetolerantie zal waarschijnlijk leiden tot Type 2 diabetes."

Lees verder


Onderzoekers uit Montreal werpen nieuw licht op de associatie tussen kanker en nachtwerk

Volgens een studie, gepubliceerd in the American Journal of Epidemiology, gedaan door een onderzoeksteam van Centre INRS-Institut Armand-Frappier en Centre de recherche du Centre hospitalier de l’Université de Montréal verhoogt nachtwerk het risico op kanker bij mannen. De studie is de eerste ter wereld die aantoont dat er een mogelijk verband is tussen nachtwerk en het risico op prostaat-,darm-, long-, blaas-, rectaal-, alvleesklierkanker en non-Hodgkin lymfoom bij mannen. “Blootstelling aan licht gedurende de nacht kan leiden tot een verminderde productie van het slaaphormoon melatonine, wat kan leiden tot fysiologische veranderingen die een ontwikkeling van tumoren kunnen veroorzaken. Dit hormoon, gewoonlijk geproduceerd in het midden van de nacht, in reactie op afwezigheid van licht, speelt een centrale rol in de hormonale functies en in het immuunsysteem,” aldus professor en hoofdonderzoeker Marie-Elise Ouder van Centre INRS-Institut Armand-Frappier.

Lees verder


Is nachtelijke arbeid een gezondheidsrisico voor vrouwen?

Borstkanker staat als nr 1 op de lijst van doodsoorzaken voor vrouwen. Het treft 100 van de 100.000 vrouwen per jaar in ontwikkelde landen. Elk jaar worden er meer dan 1.3 miljoen nieuwe gevallen gediagnosticeerd, waaronder 53.000 in Frankrijk. De risicofactoren van borstkanker zijn gevarieerd. Inbegrepen zijn genetische mutaties (trouwens tegengesproken door Brian Pesky in zijn boek ‘de verzwegen waarheid over kanker’... Vertaler), eerste zwangerschap op latere leeftijd, lage pariteit, of hormoontherapie, maar andere oorzaken van borstkanker, zoals leefgewoontes, milieu of beroepsoorzaken zijn nog niet helemaal vastgesteld.

Lees verder


Cellen weten hoe laat het is

Cellen zijn de basis van het leven. Alle levensprocessen spelen zich af in en door cellen. Eén van de verbazingwekkende eigenschappen van cellen is dat ze weten hoe laat het is. Dat wij zelf in ons lichaam een ‘biologische klok’ bezitten, weten we al lang *). ’s Nachts functioneert ons lichaam anders dan overdag: we hebben behoefte aan slaap. Op een zeker moment wordt het bijna onmogelijk wakker te blijven. Ongelukken door menselijke fouten gebeuren vooral aan het eind van de nacht (Tsjernobyl, Exxon Valdez) op een tijd dat een mens biologisch gezien hoort te slapen.

Lees verder


Cafeïne kan ervoor zorgen dat ploeg- en nachtwerkers minder
vaak fouten maken

Zo meldt een nieuwe Cochrane-studie (Cochrane is een onderneming die belangrijke medische vragen beantwoordt door een methode, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs. Ze toont in één oogopslag de effectiviteit van een behandeling – nvdv). Dit heeft gevolgen voor gezondheidswerkers en voor elk bedrijf dat werkt met ploeg- en nachtsysteem. Bijvoorbeeld in de transportsector.

Link

Nelly Busschots


Danish nurses demand limit on late shifts, claim cancer risks

Nurses in Denmark are calling for the government to put limits on night shifts, claiming they increase the risk of breast cancer. Msnbc.com's Dara Brown reports.


Shifts 'threaten women's health'

Women who work shifts are more likely to retire early due to ill health than male counterparts, a study suggests.

Lees verder


New Approach Sheds Light on Ways Circadian Disruption Affects Human Health

Growing evidence indicates that exposure to irregular patterns of light and darkness can cause the human circadian system to fall out of synchrony with the 24-hour solar day, negatively affecting human health — but scientists have been unable to effectively study the relationship between circadian disruptions and human maladies.

Lees verder


Inquiry into artificial light's link to cancer

Evidence that staying up late and sleeping with the light on can cause cancer is to be examined by scientists advising the Government.

Lees verder


Study Shows How Shift Workers Can Improve Job Performance and Implement a Realistic Sleep Schedule

A study in the Dec. 1 issue of the journal Sleep shows that the use of light exposure therapy, dark sunglasses and a strict sleep schedule can help night-shift workers create a “compromise circadian phase position,” which may result in increased performance and alertness during night shifts while still allowing adequate nighttime sleep on days off. Results show that performance was better for the experimental subjects than the controls. When the phase delays of the experimental group had likely reached the compromise circadian position, performance for this group was close to the level during day shifts, demonstrating fast reaction times with low variability and few or no lapses. In contrast, the control group continued to show longer and more variable reaction times on all night shifts. “The major finding of this study was that complete physiological adaptation to a night shift and day sleep schedule does not appear necessary in order to improve night shift alertness and lengthen daytime sleep,” said lead author Mark Smith, post-doctoral fellow in the Biological Rhythms Research Laboratory at Rush University Medical Center in Chicago. “Instead, we found that partial physiological adaptation using scheduled exposure to light and darkness is sufficient to bring night shift performance back to daytime levels.” This study, which was number three in a series of five conducted between May and October 2007, was to establish a compromise phase position for permanent night shift work, in which the circadian clock is delayed to only partially align with the day sleep period. This partial entrainment could reduce the performance and alertness decrements during night shifts and allow a sleep schedule that is compatible with both night shifts and days off.

Lees verder


Electric Light may pose Cancer Risk

Light at night might be a cancer risk could electric light pose a cancer threat? It might seem like the wildest of paranoid beliefs, but a growing number of scientists suspect it might be true.

Lees verder


 

 

 


View My Stats