Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Blauw licht in de nacht verhoogt de consumptie van suiker

Een nieuwe studie toont aan dat slechts een uur blootstelling aan blauw licht ’s nachts - het soort licht geproduceerd door de schermen van veel electronische schermen - de bloedsuikerspiegel en de suikerconsumptie verhoogt bij mannelijke ratten. Deze studie, geleid door Anayanci Masís-Vargas en collega's van de Universiteit van Straatsburg en Amsterdam, werd gepresenteerd op de jaarlijkse conferentie van de Society for the Study of Ingestive Behaviour (SSIB) in Utrecht, Nederland.

Eerder onderzoek heeft een sterke correlatie aangetoond tussen obesitas en de niveaus van kunstlicht 's nachts. Veel van het kunstmatig licht waaraan we worden blootgesteld komt van LED-verlichting en LED-schermen, die hoge niveaus blauw licht uitstralen. Retinale cellen van het oog zijn zeer gevoelig voor blauw licht en brengen direct informatie over naar delen van de hersenen die de eetlust reguleren.

In hun studie stelden Masís-Vargas en collega's ratten bloot aan blauw licht en maten hun voedselconsumptie en glucosetolerantie de volgende dag. Opgemerkt moet worden dat, om beter het menselijk model na te bootsen bij blootstelling aan licht, de ratten die in dit onderzoek werden gebruikt, overdag wakker waren en 's nachts doorsliepen. De auteurs vonden dat na slechts een uur van nachtelijke blootstelling aan blauw licht, de glucosetolerantie was veranderd bij mannelijke ratten, een waarschuwingsteken van pre-diabetes.

Om te onderzoeken wat er gebeurt met de eetlust en de voedselkeuze na blootstelling aan blauw licht 's nachts, kregen de ratten de keuze uit een uit voedingsoogpunt uitgebalanceerd voedsel (standaard voedsel voor knaagdieren), water, reuzel en suikerwater. Na de blootstelling aan blauw licht viel op dat de mannelijke dieren meer suiker dronken dan tijdens de nachten zonder blootstelling aan blauw licht.

Deze studie liet duidelijk zien dat blootstelling aan blauw licht 's nachts storend is en dat nachtelijk schermgebruik onze neiging om te snoepen kan doen toenemen. Alhoewel de ratten werden onderzocht na één nacht van blootstelling kan men besluiten dat na verloop van tijd dit kan leiden tot gewichtstoename en de ontwikkeling van diabetes.

"Beperking van de tijd die we 's nachts voor schermen doorbrengen is op dit moment de beste maatregel om onszelf te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van blauw licht. Bij blootstelling aan electronische schermen 's nachts zou ik het gebruik van apps en nachtmodussen willen aanbevelen zodat de schermen meer oranje en minder blauw licht uitstralen maken of het gebruik van blauw licht filters die al beschikbaar zijn op de markt. "zegt Masís-Vargas.

Vertaling: Andre Teirlinck

Juli 2019
  

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 13.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel