Verstoringen in de biologische klok verhogen het risico op borstkanker


De verstoring van iemands dag en nacht ritme -de 24-uurs biologische klok - is verbonden aan een verhoogd risico op borstkanker, aldus nieuwe University of Georgia onderzoek. De boosdoener, in deze studie in het bijzonder, is kunstlicht.

"Blootstelling aan kunstlicht leidt tot een significant hoger risico voor het ontwikkelen van borstkanker," zei Chunla He, een afgestudeerd student in biostatistiek van het UGA College of Public Health. "Om kunstlicht verbruik te verminderen, zou men 's nachts te werken moeten vermijden en de gewoonte aannemen vroeger naar bed te gaan."

Haar onderzoek, gepubliceerd in het International Archives of Occupational and Environmental Health, bekeek de voornaamste studies die risicofactoren voor het ontwikkelen van borstkanker omvatte.

"Er bestaat een grote hoeveelheid aanverwant onderzoek naar de dag en nacht ritmes en borstkanker," zei He. "Echter, deze studies zijn tegenstrijdig en hebben verscheidene beperkingen."

Onder het mentorschap van Sara Wagner Robb, assistent-professor in de epidemiologie aan de Universiteit van Volksgezondheid, wendde He zich tot eerdere studies om te zien wat het onderzoek openbaarde.

In aanvulling op andere relevante blootstellingen, onderzocht He studies over borstkanker en stewardessen, die doorgaans zowel in de dag als in de nachtdienst werken. De stewardessen vertegenwoordigden een groep van werknemers die bijzonder gevoelig is voor verstoorde dag en nacht ritmes, die sterk beďnvloed worden door licht.

In haar analyse, bevond He dat het beroep van stewardess gerelateerd was aan een verhoogd risico op borstkanker.

"Men scheidt van nature het hormoon melatonine uit, dat helpt om het ​​dag en nacht ritme te reguleren," zei He "Als de slaap-waak cyclus wordt verstoord door kunstlicht, wordt de secretie van melatonine negatief beďnvloed."

Robb adviseert om deze informatie te verspreiden onder werknemers in ploegendienst, zodat ze begrijpen dat het verstoren van hun dag en nacht ritme schadelijk is.

"Personen die in dienst zijn bij dit soort werk zouden zich bewust moeten zijn van deze risico's en zouden hun best moeten doen om hun dag en nachtritme aan te passen," zei ze. "Hoewel aanvullende studies zeker benodigd zijn, worden wetenschappers zich steeds meer bewust van de gezondheidsrisico’s die in verband staan met nachtdiensten en blootstelling door anderen aan verstoord dag en nachtritme.

Robb en He adviseren ook dat toekomstige research nodig is om de sociale beperkingen – mogelijk veroorzaakt door verstoring van het dag en nacht ritme- te onderzoeken bij werknemers in ploegendienst. Bovendien moeten werknemers in ploegendienst contact kunnen opnemen met hun eerste hulp artsen voor specifiek persoonlijke behandelingen en mogelijkheden.

"This information tells us the harm in disrupting our natural cycle," He said. "With this new analysis, we must be cautious in our exposure to artificial light."

"Deze informatie toont de schade aan in het verstoren van onze natuurlijke cyclus," zei He. "Met deze nieuwe analyse; we moeten voorzichtig zijn met de blootstelling aan kunstlicht."

Vertaling: Shanti Onneweer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats