Ploegendienst verstoort biologische klok wat leidt tot meer ernstige beroertes


Onderzoek vindt dat leven tegen onze biologische klok schadelijk is voor de gezondheid.

Texas A & M University

Statistieken tonen aan dat ongeveer 15 miljoen Amerikanen niet volgens de typische negen-tot-vijf werken. Deze werknemers in ploegendienst zijn vatbaarder voor tal van gevaren voor de gezondheid, van hartaanvallen tot overgewicht, en nu toont nieuw onderzoek, gepubliceerd in Endocrinology, aan dat ploegendienst ook ernstige gevolgen kan hebben voor de hersenen.

"Het lichaam wordt gesynchroniseerd met dag en nacht door circadiane ritmes - 24-uurs cycli gecontroleerd door de interne biologische klok die ons lichaam vertellen wanneer te slapen, wanneer te eten en wanneer tal van fysiologische processen uit te voeren", zegt David Earnest, Ph.D ., hoogleraar bij de Afdeling Neurowetenschappen and Experimental Therapeutics aan het Texas A & M Health Science Center College of Medicine. "Een persoon met een ploegenschema, vooral met roterende verschuivingen, ontregelt zijn interne biologische klok door onregelmatige slaap-waak patronen en maaltijden."

Volgens Earnest zijn niet de langere uren - of de rare uren - het probleem. In plaats daarvan is de verandering om de paar dagen in de timing van wakker zijn, slapen en eten om de paar dagen die onze lichaamsklokken verstoort en het voor hen moeilijk maakt om hun natuurlijke 24-uurs cyclus te handhaven. Wanneer de biologische klokken verstoord zijn als mensen om de paar dagen naar bed gaan en opstaan op verschillende tijdstippen kan dat een grote impact hebben op de gezondheid. Earnest en zijn collega's hebben ontdekt dat ploegenarbeid kan leiden tot een ernstigere ischemische beroerte, de belangrijkste oorzaak van invaliditeit in de Verenigde Staten, die zich voordoet wanneer de bloedstroom wordt afgesneden in een deel van de hersenen.

Met behulp van een diermodel ontdekten Earnest en zijn team, met inbegrip van collega Farida Sohrabji, Ph.D., professor in het Department of Experimental Therapeutics en directeur van de Women's Health in Neuroscience Program dat proefpersonen met ploegenschema's meer ernstige beroerten hadden, zowel in termen van schade aan de hersenen als het verlies van gevoel en beweging van de ledematen.

Hun studie - ondersteund door de American Heart Association - toonde aan dat mannetjes en vrouwtjes grote verschillen vertoonden in de mate waarin de beroerte verergerde door circadiaanse ritmeverstoring; bij mannetjes was dat veel erger dan bij vrouwtjes.

"Deze verschillen naargelang het geslacht kunnen worden gerelateerd aan de reproductiehormonen. Jonge vrouwen hebben minder risico op hartaanvallen dan mannen van dezelfde leeftijd en minder ernstig. Bij vrouwen denkt men dat het oestrogeen verantwoordelijk is voor deze grotere mate van neuroprotectie, "zei Sohrabji. "In wezen helpt oestrogeen de hersenen beschermen bij een beroerte." Oudere vrouwen die de menopauze naderen vertonen dan weer een toenemende incidentie van ischemische beroerte en slechte prognose voor herstel, in vergelijking met mannen op dezelfde leeftijd.

Eerdere onderzoeken van Earnest hebben aangetoond dat een vetrijk dieet ook de timing van de interne biologische klok kan veranderen evenals het verhogen van inflammatoire reacties die een probleem kunnen zijn bij hart- en cerebrovasculaire aandoeningen (aandoeningen veroorzaakt door problemen die de bloedtoevoer naar de hersenen beïnvloeden met een eventuele beroerte tot gevolg).

“We willen verder onderzoeken of de ontsteking een belangrijke schakel is tussen het verstoord circadiane ritme en de toegenomen ernst van de beroerte," zei Earnest. "Met deze informatie kunnen we therapeutische interventies identificeren die de schade na een beroerte bij patiënten met ploegendienst beperken."

"Dit onderzoek heeft duidelijke gevolgen voor de werknemers in ploegendienst met vreemde schema's, maar waarschijnlijk ook voor velen van ons met schema's die sterk verschillen van dag tot dag, in het bijzonder tussen de werkdagen en de weekends,” voegde Earnest er aan toe. "Deze onregelmatige schema's kunnen 'sociale jetlag' veroorzaken die op soortgelijke wij onze biologische klok ontregelt met dezelfde effecten op de gezondheid als van de ploegenwerkers.”

Een onmiddellijk besluit van deze studies op de menselijke gezondheid is dat personen in ploegendienst beter en vaker moeten worden gecontroleerd op hart- en cerebrovasculaire ziekten en op risicofactoren zoals hoge bloeddruk en obesitas.

Ondertussen suggereert Earnest bij onregelmatige slaappatronen tenminste regelmatig te eten naast het vermijden van de gebruikelijke cardiovasculaire risicofactoren zoals een vetrijk dieet, inactiviteit en tabak.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats