Nachtwerk en het risico op borstkanker


Oxford University Press USA

Ondanks een evaluatie in 2007 die aangaf dat nachtwerk waarschijnlijk kankerverwekkend was, tonen drie nieuwe studies van een overzicht van de momenteel beschikbare gegevens, gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute, aan dat nachtwerk weinig of geen effect heeft op de incidentie van borstkanker.

In haar evaluatie van 2007 stelde de World Health Organization’s International Agency for Research dat ploegenarbeid het circadiane ritme verstoort van de menselijke interne 'biologische klok' en waarschijnlijk kankerverwekkend was. Dit was gebaseerd op gegevens over borstkanker bij dierproeven. Op dit moment was er slechts beperkt bewijs over het risico op borstkanker bij de mens.

Om te onderzoeken of nachtwerk bij vrouwen het risico op het ontwikkelen van borstkanker verhoogde, volgden Ruth Travis, DPhil en collega's van de Cancer Epidemiology Unit van de Universiteit van Oxford in het Verenigd Koninkrijk, in totaal 800.000 vrouwen over drie grote Britse studies om de relatieve risico's van borstkanker bij vrouwen met nachtwerk in te schatten.

In totaal beantwoordden 522, 246 deelnemers aan de Million Women Study, 22.559 EPIC-Oxford deelnemers en 251.045 UK Biobank deelnemers de vragen i.v.m. ploegenarbeid en de incidenties op kanker. Er werd geen toename van het risico op borstkanker vastgesteld zelfs niet bij lange termijn nachtdiensten.

In een meta-analyse van wereldwijde gegevens combineerden de auteurs de resultaten van de drie Britse studies met die van alle zeven eerder gepubliceerde prospectieve studies (twee in de Verenigde Staten, twee in China, twee in Zweden en één in Nederland). De 10 studies over in totaal 1,4 miljoen vrouwen vond 4660 gevallen van borstkanker bij vrouwen die ooit nachtwerk hadden uitgevoerd.

Dr. Travis zei: "We hebben vastgesteld dat vrouwen met nachtwerk, inclusief lange termijn nachtwerk, niet meer kans maakten op borstkanker, zowel in de 3 nieuwe Britse studies als bij de gecombineerde resultaten van de studies met de relevantste gegevens. "

In vergelijking met vrouwen zonder nachwerk bedroegen de gecombineerde relatieve risico's van alle studies 0,99 voor nachtwerkers, 1,01 na 20 of meer jaren van nachtwerk en 1,00 voor 30 na meer jaren nachtwerk . Met andere woorden, de incidentie van borstkanker was in wezen hetzelfde, of iemand wel of geen nachtwerk had uitgevoerd zelfs gedurende meerdere decennia.

Vertaling: Andre Teirlinck


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats