Nieuwe studie wijst uit dat een verschoven slaap-waak cyclus meer invloed heeft op vrouwen dan mannen


Universiteit van Surrey

Tijdens de studie werden effecten op de slaap-waak cyclus in kaart gebracht, door de hersen-prestaties (Circadiaan ritme) te meten van de deelnemers op een 28-uurs dag.

De invloed van een ‘verstoord’ ritme was meer zichtbaar bij vrouwen dan bij mannen. Dit onderzoek heeft belangrijke gevolgen voor de vrouwelijke nachtdienst werknemers, zoals verpleegkundigen, bewakers en politieagenten.

Een nieuwe studie van de Surrey Sleep Research Centre van de Universiteit van Surrey, vandaag gepubliceerd in het tijdschrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) heeft geconstateerd dat de invloed op de hersenfunctie tijdens een verschoven slaap-waak cyclus anders is bij mannen en vrouwen.

Onderzoekers plaatste 16 mannelijke en 18 vrouwelijke deelnemers in een 28-uur per dag cyclus in een gecontroleerde omgeving zonder natuurlijk licht, in het Surrey Clinical Research Centre. Dit werkt desynchroniserend op het slaap-waak cyclus van de normale 24 uurs (circadiane) klok van de hersenen, de effecten zijn vergelijkbaar met een jetlag of een ploegendienst.

Om de drie uur ,gedurende de wakkere periode, voerden de deelnemers een breed scala uit van testen, zij moesten zelf een beoordeling geven van slaperigheid, stemmingswisselingen en humeur. Ook objectieve tests van de cognitieve prestaties zoals van de aandacht, motorische controle en werkgeheugen waren onderdeel van deze tests. Elektrische hersen activiteit (EEG) werd continu bewaakt tijdens de slaap.

De resultaten lieten zien dat bij zowel mannen als vrouwen in de zelf-gerapporteerde test meer afwijkingen gemeld werden op het verschil in het wakker zijn en de circadiane klok dan de vele objectieve prestatiemaatstaven.

Echter in hoge mate, is het effect op de prestaties op het circadiane ritme significant sterker bij vrouwen dan bij mannen, vrouwen werden meer cognitief aangetast tijdens de vroege ochtenduren, die in de praktijk meestal samenvalt met het einde van een nachtdienst.

Co-auteur, dr Nayantara Santhi van de Universiteit van Surrey, zei: "We tonen voor de eerste keer aan, dat de invloed op de prestaties op de circadiane klok een andere uitwerking heeft op mannen en vrouwen. Ons onderzoek en zijn bevindingen zijn belangrijk met het oog op ploegendienst gerelateerde cognitieve tekorten en veranderingen in de stemming.

Extrapolatie van deze resultaten zou suggereren dat vrouwen meer worden beïnvloed door nachtdienstwerk dan mannen. "

Senior auteur, professor Derk-Jan Dijk, vervolgde: "Deze resultaten tonen aan dat bij zowel mannen als vrouwen circadiane ritmiek van invloed is op de hersenfunctie en dat deze effecten verschillen tussen de seksen in een kwantitatieve manier voor een aantal functies van de hersen."

"Over het algemeen illustreren de bevindingen hoe belangrijk het is om zowel mannen als vrouwen in studies mee te nemen en een breed scala van subjectieve en objectieve indicatoren van de hersenfunctie te gebruiken," voegde Professor Dijk toe.

Vertaling: Christa van Drie


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats