Verhoogd risico op coronaire hartziekten bij vrouwen met roterende nachtdienst


Nieuw onderzoek van ‘Brigham and Women's Hospital’ vindt dat vijf of meer jaar roterende nachtdienst kan leiden tot een verhoogd risico op coronaire hartziekte; veranderingen in de shiftschema's kunnen helpen het risico te compenseren.

BRIGHAM AND WOMEN’S HOSPITAL.

BOSTON, MA - Hart- en vaatziekten zijn nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten, één op veertien sterfgevallen wordt toegeschreven aan hart- en vaatziekten. In een nieuwe studie van het ‘Brigham and Women's Hospital’ (BWH), gepubliceerd in het 26 april nummer van JAMA, vonden de onderzoekers dat vrouwen die meer dan 10 jaar werken in roterende nachtdienst, een 15 tot 18 procent verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van een coronaire hartziekte ( CHD), de meest voorkomende vorm van hart- en vaatziekten.

"Er zijn een aantal bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals roken, slechte voeding, gebrek aan lichaamsbeweging en een verhoogde body mass index (BMI). Dit zijn allemaal kritische factoren bij het denken hoe CHD te voorkomen. Maar zelfs na correctie voor deze risicofactoren zagen we toch een verhoogd risico op coronaire hartziekte door roterende ploegenarbeid, "zei hoofdauteur, Celine Vetter, PhD, associate epidemioloog van de ‘Channing Division of Network Medicine’ en chronobiologe bij BWH. "Hoewel het absoluut risico klein is en de bijdrage van ploegendienst op CHD bescheiden, is het belangrijk om op te merken dat dit een aanpasbare risicofactor is en veranderende shiftschema's een impact kunnen hebben op de preventie van hart- en vaatziekten."

Onderzoekers bekeken het verband tussen roterende nachtdienst en CHD over een periode van 24 jaar. Ongeveer 189.000 vrouwen uit de ‘Nurses Health Study I and II’, die een levenslange roterende nachtdienst hadden gehad (gedefinieerd als drie of meer nachtdiensten per maand, in aanvulling op de dag- en avondverschuivingen) in 1988 en 1989 werden opgenomen in de analyse . Deze vrouwen rapporteerden ook hun coronaire gezondheid, die aangaf of ze een angiogram hadden dat CHD-gerelateerde pijn op de borst, een hartaanval, of cardiovasculaire procedures zoals angioplastiek, coronaire bypass operatie of stents bevestigde. In het geval van een zelfgerapporteerde hartaanval of overlijden werd informatie bevestigd door de medische dossiers en overlijdensakten om het verband met CHD na te gaan. Vragenlijsten verzamelden gegevens over bekende risicofactoren van CHD elke twee tot vier jaar gedurende de studieperiode. Over een periode van 24 jaar ontwikkelden zich meer dan 10.000 nieuwe gevallen van CHD.

Daarnaast vonden de onderzoekers ook dat de recent shiftwerk het meest relevant was voor het risico van coronaire hartziekte en dat langere tijd sinds het stoppen met het shiftwerk geassocieerd was met een verminderd risico op coronaire hartziekte.

"Onze resultaten zijn in lijn met andere bevindingen, maar toch is het mogelijk dat verschillende schema's een ander risico in zich kunnen dragen en we hebben zeer weinig informatie over de exacte schema's, evenals van begin- en eindtijd van het werk”, aldus Vetter. "Wij geloven dat de resultaten van ons onderzoek de noodzaak onderstrepen voor toekomstig onderzoek naar verschuiving in de schema's, individuële kenmerken en coronaire gezondheid om potentieel het risico te verminderen.”

Onderzoekers constateren dat individuele kenmerken zoals het biologisch ritme verstoord door roterende nachtdienst en informatie over de slaappatronen en kwaliteit het risico op coronaire hartziekte kunnen moduleren.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats