Wisselende nachtdiensten en het risico op hartziekten


THE JAMA NETWORKS JOURNALS

Onder geregistreerde verpleegsters, die wisselende nachtdiensten draaien gedurende 5 jaar of meer, bestaat een licht verhoogd risico op hartziektes, volgens een onderzoek, wat gepubliceerd is in een uitgave van JAMA van 26 april.

De ontwrichting van sociale en biologische ritmes die optreden tijdens ploegenwerk is in verband gebracht met een verhoogd risico op chronische ziekte. Bewijzen ondersteunen een samenhang tussen ploegenwerk en hartziekten (CHD), ziekten van het metabolisme en kanker. Nadere onderzoeken die ploegenwerk met CHD verbinden, zijn tegenstrijdig en beperkt tot korte volgstudies.

Celine Vetter, Ph.D., van Brigham and Women’s Hospital en Harvard Medical School, Boston, en collega’s onderzochten het voorkomen van CHD in 189,158 oorspronkelijk gezonde vrouwen gedurende 24 jaar. Dit onderzoek is vervat in het Nurses’Health Studies (NHS {1988-2012} : n = 73,623 en NHS2 {1989-2013} : n = 115,535).

De onderzoekers stelde de geschiedenis vast van een leven lang wisselende ploegendiensten (3 nachtdiensten of meer per maand en bovendien dag- en avonddiensten), met de verpleegsters als uitgangspunt. (elke 2 tot 4 jaar geactualiseerd in de NHS2).

Gedurende vervolgonderzoek bij 7,303 incidentele CHD zaken (in dit geval geen fatale hartaanval, CHD dood, angina pectoris, bypassen, stents, transplantaties en dotteren), zoals beschreven in de NHS en 3,519 in de NHS2.

Analyses gaven aan dat meerdere jaren van ploegenwerk samenviel met een kleine, maar wel duidelijke verhoging van het risico op CHD.
In de NHS was de samenhang tussen de duur van ploegendiensten en CHD sterker te constateren in de eerste helft van de vervolgstudie dan in de tweede helft. Dit veronderstelt dus dat het risico kleiner wordt als er gestopt wordt met deze diensten. Na het stoppen met de ploegendiensten bleek er een verlaagd CHD risico onder de ploegendienstwerkers in de NHS2.

“Verder onderzoek is nodig om te kijken of deze samenhang gerelateerd is aan specifieke werkuren en individuele karakteristieken”, volgens de schrijvers.

Vertaling: Heleen Teunissen


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats