Nieuws rood vlees en kanker


balk2.jpg (42734 bytes)


Hoge consumptie van rood en bewerkt vlees gelinkt aan niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) en insulineresistentie

Een nieuwe studie in het Journal of Hepatology voegt NAFLD toe aan de lijst van ziektes die gelinkt zijn met een westers dieet, dat een relatief hoge consumptie van rood en bewerkt vlees omvat. Wereldwijde vleesconsumptie is toegenomen in de afgelopen decennia en bewijs stapelt zich op dat een hoge consumptie van rood vlees en merendeels bewerkt vlees ongezond is voor mensen en gelinkt is aan chronische ziektes zoals kanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekte. Een nieuwe studie, gepubliceerd in het Journal of Hepatology voegt niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) aan de lijst toe.

Lees verder


Eiwit uit planten kan beschermen tegen diabetes type 2

Een nieuwe studie aan de Universiteit van Oost-Finland versterkt het groeiend aantal bewijzen dat aangeeft dat de bron van eiwit een rol kan spelen in het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes. De onderzoekers constateerden dat plantaardig eiwit geassocieerd is met een lager risico op type 2 diabetes, terwijl personen met een vleesrijke voeding een hoger risico lopen. De bevindingen werden gepubliceerd in het British Journal of Nutrition.

Lees verder


Rood vlees heeft een neutraal effect op het risico op hart- en vaatziekten

West Lafayette, Ind. - Volgens een nieuwe beoordeling van klinische proeven aan de Purdue University, heeft het eten van rood vlees in hoeveelheden boven wat meestal wordt aangeraden op korte termijn geen invloed op het risico op cardiovasculaire ziekten, zoals bloeddruk en cholesterolgehalte in het bloed,

Lees verder


Inname sterk bewerkt vlees gelinkt aan verergering astmasymptomen

Uit onderzoek, online gepubliceerd in het tijdschrift Thorax, blijkt dat een hoge inname van gerookte, gezouten en bewerkte vleesproducten, zoals ham en salami, samenhangt met een verergering van astmasymptomen. Vier of meer keer dit soort vlees eten per week lijkt de meeste invloed te hebben op de symptomen, aldus het onderzoek. Gerookt, gepekeld en bewerkt vlees is rijk aan nitriet, wat een rol kan spelen bij luchtweginfecties Ė een typerend kenmerk van astma.

Lees verder


NVWA maakt documenten paardenvleesschandaal openbaar

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vandaag de lijst met producten en namen van de afnemers van het paardenvlees van Willy Selten openbaar gemaakt. Voedselwaakhond foodwatch had in 2013 al om deze informatie gevraagd.

Lees verder


Uffe Ravnskov Nieuwsbrief mei 2013: Is de Cochrane Samenwerking nog betrouwbaar?

Artsen en onderzoekers hebben groot vertrouwen in de Cochrane Samenwerking (de Cochrane Collaboration). Dit is een non-profit organisatie die wordt gevormd door een groep van meer dan 28,000 vrijwilligers in meer dan 100 landen en wordt als onafhankelijk beschouwd. De groep voert systematische reviews uit van gerandomiseerde wetenschappelijke onderzoeken over interventies in de gezondheidszorg, zogeheten randomized controlled trials. De uitkomsten hiervan worden gepubliceerd in de Cochrane Bibliotheek. Tot nu toe was er nog geen onderzoek naar het effect van statines dat daadwerkelijk heeft aangetoond dat statines succesvol zijn in het verlengen van het leven van gezonde mensen van wie de enige Ďaandoeningí een hoog cholesterolgehalte is, of die een verhoogd risico hebben op hartaandoeningen maar nog nooit een hartaandoening hebben gehad. Zoals in een van mijn vorige nieuwsbrieven beschreven, heeft de Cochrane samenwerking in 2011 een analyse over deze gerandomiseerde onderzoeken gepubliceerd.

Lees verder


Cleveland Clinic onderzoekers ontdekken nieuw verband tussen hartziekten en rood vlees

Studie wijst op cardiovasculaire voordelen van veganistische of vegetarische diŽten.

Overvloedig rood vlees samen met populaire energiedrankjes bevorderen atherosclerose - of de verharding of verstopping van de slagaders - volgens een Cleveland Clinic onderzoek deze week online gepubliceerd in het tijdschrift Nature Medicine.

De studie toont aan dat de bacteriŽn die in het menselijke spijsverteringskanaal leven carnitine metaboliseren en veranderen in trimethylamine-N-oxide (TMAO), een metaboliet dat onderzoekers eerder al in een studie uit 2011 in verband brachten met atherosclerose bij mensen. Verder blijkt uit het onderzoek dat een dieet met veel carnitine de groei bevordert van de bacteriŽn die carnitine metaboliseren wat het probleem nog versterkt door het produceren van nog meer TMAO.

Lees verder


Corn-Fed Beef and Sustainability

In this video we look at the industrial agriculture and health implications of corn-fed beef. We hope that after watching this video you will make more conscious decisions when purchasing/consuming beef (i.e. choose grass-fed or none at all). Created by Isabelle Gingras, Phaedra Henley, Katerina Klimas and Kimberly Schwartz (Masters of Environment and Sustainability Graduate Students at the University of Western Ontario). March 2, 2009.


Rood vlees vlees bevat een "onschuldig" ingrediŽnt welke de kansen verhoogt op een ziekte

Elke keer als we antibiotica slikken, vermoorden we gunstige bacteriŽn in de darmen, verstoren we het delicate evenwicht van het intestinaal terrein. Dit kan leiden tot een syndroom genoemd "Leaky Gut Syndroom ", hierbij beschadigen we de darmwand en bemoeien we ons met hoe ons lichaam voedingsstoffen absorbeert en afvalstoffen en gifstoffen filtert.

Lees verder

Eric van Staalduinen


Radio - Vlees zonder dieren

Op de Universiteit Utrecht ontwikkeld men kweekvlees: uit het laboratorium en daar komt dus geen dier meer aan te pas. Verslaggever Jan Peels bekijkt of het eerste lapje kweekvlees binnenkort al in de pan kan.

Download MP3


Aardappelsla bij barbecue vermindert risico op kanker

Aardappelsla eten bij een barbecue vermindert het risico op kanker als gevolg van een te grote consumptie van rood vlees.

Link


De werkelijke kosten van ongezond voedsel en met name 'behandeld' vlees

Twijfelachtige praktijken uit de vleesindustrie zijn de afgelopen maanden veelvuldig in het nieuws gekomen . De voor een Oscar genomineerde documentaire 'Food Inc.' liet kijkers in verbijstering achter met scťnes die de werkwijze in de vleesverwerkings industrie beschrijven. Eerder al verschenen hieromtrent artikelen in Time, The New York Times en andere media welke veel discussie en boosheid veroorzaakten over de werkwijze en dierenwelzijn in deze sector.


Fred de Groot

Lees verder: Link

Beschrijving documentaire 'Food Inc': http://www.moviemeter.nl/film/56097


Wildernisvlees ook nog gezond ?

Deze maand heeft FREE een stagerapport van Hidde Hoetink ontvangen. Het blijkt dat Wildernisvlees niet alleen een geweldig landschap oplevert. Het is ook nog eens goed voor de gezondheid. Een korte opsomming:een lager verzadigd vetgehalte en een hoger onverzadigd vetgehalte; minder kilocalorieŽn, meer anti-oxidanten, geen hormonen en antibiotica, meer omega-3 en minder E.coli. Daarnaast blijft het smaakvoller, is er minder stress bij de dieren en hebben ze een behoorlijk vrij leven.

Link


WCRF spreekt kritiek Britse vleesindustrie tegen

Het World Cancer Research Fund (WCRF) heeft de Britse vleesindustrie ervan beschuldigd het publiek te hebben misleid met feitelijk onjuiste en lasterlijke opmerkingen. In een gecoŲrdineerde aanval van de National Beef Association (NBA), de British Pig Executive (BPEX), de National Sheep Association (NSA) en de National Farmers' Union (NFU) hebben zij een verklaring afgegeven waarin staat dat het WCRF het publiek heeft misleid met haar aanbeveling voor vlees.

Onterechte beschuldiging
Het WCRF heeft hierop gereageerd met het advies te blijven geloven in de aanbeveling om per week niet meer dan 500 gram (gewicht na bereiding) rood vlees te eten en het eten van bewerkt vlees te vermijden. Dit is de conclusie van een onafhankelijk panel van internationaal erkende wetenschappers. Zij hebben overtuigend bewijs gevonden dat het eten van teveel rood en bewerkt vlees het risico op darmkanker kan verhogen. Dit is gebleken uit het grootste onderzoek ooit naar de relatie tussen voeding, lichaams beweging, gewicht en kanker. Op basis van dit onderzoek heeft het WCRF het wetenschappelijke rapport Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: A Global Perspective gepubliceerd.

De vleeslobby beschuldigd WCRF ervan fouten te hebben begaan bij de analyse van het wetenschappelijke onderzoek naar het verband tussen vlees en darmkanker en vervolgens deze fouten niet toe te willen geven. Dit is onjuist. Eventuele fouten in het wetenschappelijke rapport waren te klein om de overkoepelende conclusies te beÔnvloeden. De gemaakte fouten staan uitgelegd op onze website www.dietandcancerreport.org en zijn destijds ook per brief aan de vleesindustrie verstuurd.

Gezaghebbende analyse
Professor Martin Wiseman, Projectleider van het wetenschappelijke WCRF rapport, zegt: "Deze insinuaties zijn schandelijk. De waarheid is dat we een uitvoerige en open dialoog hebben gehad met de vleesindustrie over deze zaken en we hebben hen alle informatie gegeven waar ze om vroegen.

Ik heb hen uitgenodigd deze informatie met de Food Standards Agency (de Britse voedsel- en warenautoriteit) en andere organisaties te delen. Maar het lijkt erop dat ze alleen maar verwarring willen zaaien. Het rapport verwoordt de beoordelingen van een onafhankelijk panel van erkende wetenschappers. WCRF heeft dit rapport gefinancierd met gelden van particulieren en het rapport is dan ook op geen enkele wijze beÔnvloed door gevestigde belangen.

Het is een feit dat ons rapport de meest omvangrijke en gezaghebbende analyse vormt van al het wetenschappelijke onderzoek op het gebied van voeding, leefstijl en kankerpreventie dat ooit is gepubliceerd en heeft op die manier overtuigend bewijs gevonden dat rood en bewerkt vlees het risico op darmkanker verhogen." Het hele rapport van het WCRF kan worden gedownload op www.dietandcancerreport.org


Grasgevoerd vlees

Het valt niet mee om aan grasgevoerd, diervriendelijk, goed en eerlijk vlees te komen. Maar - na wat speurwerk op internet - kon ik al wel een klein aantal plaatsen vinden, waar rund-, lamsvlees verkrijgbaar is. En onlangs begon ook mijn queeste naar goed varkensvlees...

Link

Jeroen Slagt


Overcooked Meat, How Does It Contribute To Cancer?

Dr. Thomson shares how overcooked meat contributes to cancer.


Hormonenmaffia blijft vlees bevuilen

De hormonenmaffia blijft in BelgiŽ het vlees bezoedelen, want het Federaal Voedselagentschap (FAVV) staat machteloos en de politie heeft andere prioriteiten.

Link


Diets high in choline may increase risk for colorectal polyps

Contrary to expectations, diets high in the nutrient choline were associated with an increased risk of some colorectal polyps, which can—but do not always—lead to colorectal cancer, according to a study published online in the August 7 Journal of the National Cancer Institute. Major food sources of choline include red meat, eggs, poultry, and dairy products. Choline is involved in a biochemical process known as one-carbon metabolism. Studies have shown that people with increased intake of other nutrients required for one-carbon metabolism, such as folate, are at a decreased risk for colorectal polyps. This is the first study to examine the association between choline and colorectal polyps.

Lees verder


Burgers, fries, diet soda - Metabolic syndrome blue-plate special

Otherwise-healthy adults who eat two or more servings of meat a day -- the equivalent of two burger patties -- increase their risk of developing metabolic syndrome by 25 percent compared with those who eat meat twice a week, according to research published in Circulation: Journal of the American Heart Association.

Lees verder


Grilled meats may raise cancer risk

"When you grill meat some of the fat does drip down on to the charcoal and when fat meets that really high temperature it develops a carcinogen and the smoke carries the carcinogen back up to the meat which can be dangerous for our bodies," explains Schaub.

Lees verder


Diet high in meat, fat and refined grains linked to risk for colon cancer recurrence, death

patients treated for colon cancer who had a diet high in meat, refined grains, fat and desserts had an increased risk of cancer recurrence and death compared with patients who had a diet high in fruits and vegetables, poultry and fish, according to a study in the Aug. 15 issue of JAMA.

Lees verder


Food Industry Defends Carbon Monoxide Use in Meat

U.S. lawmakers have begun to criticize the practice of adding carbon monoxide to meat in order to stabilize its color and keep it looking fresh longer.

Lees verder


Meat Consumption and Cancer Risk

Meat consumption in relation to cancer risk has been reported in over a hundred epidemiological studies from many countries with diverse diets. The association between meat intake and cancer risk has been evaluated by looking both at broad groupings of total meat intake, and also at finer categorizations, particularly intakes of red meat, which includes beef, lamb, pork, and veal, and also more specifically processed meats, which includes meats preserved by salting, smoking, or curing

Lees verder


A Prospective Study of Red and Processed Meat Intake in Relation to Cancer Risk

Red meat and processed meat have been associated with carcinogenesis at several anatomic sites, but no prospective study has examined meat intake in relation to a range of malignancies. We investigated whether red or processed meat intake increases cancer risk at a variety of sites.

Lees verder


Red Food Coloring Used in Sausage Linked to Cancer

An expert panel of the European Food Safety Authority (EFSA) has recommended that the food coloring known as E128 or as Red 2G is no longer considered safe for human consumption. Under the current laws of the European Union, Red 2G is permitted only in sausages that have at least 6 percent cereal content, or burger meat that is at least 4 percent vegetable and / or cereal. The United Kingdom is the only EU country to use the coloring, however, and the British Food Standards Agency is currently investigating the extent of its use.

Lees verder


Prevent Cancer By Letting Go Of Excess Fire Energy (Acidity)

An article released by a group of top scientists from around the world presents "convincing" evidence that excess body fat along with alcohol and red and processed meat consumption lead to an increased risk for many types of cancer, including those affecting the breast, bowel and pancreas.

Lees verder


 

 

 


View My Stats